Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

O «αγγελιοφόρος»του Χαμόγελου του Παιδιού είναι ο Ιορδάνης Στάιος - Ταξίδεψε σε 8 χώρες με το ποδήλατο του και διέσχισε 2623 χλμ για τα παιδιά – Τι λέει για την προσπάθεια του αλλά και τι υπόσχεται για το μέλλον

Ο "αγγελιοφόρος" του  Χαμόγελου  του  Παιδιού...  Ιορδάνης Στάιος



«Δεν είμαι επαγγελματίας ποδηλάτης αλλά διέσχισα 2623 χλμ για να χαμογελάσουν τα παιδιά»


Πέρασε από την Τσεχία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία,τη Βουλγαρία

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου 

Μια από τις στάσεις του Ιοδάνη Στάιου
Ο «αγγελιοφόρος» του Χαμόγελου του Παιδιού είναι ο Ιορδάνης Στάιος ο οποίος ταξίδεψε σε 8 χώρες με το ποδήλατο του και διέσχισε 2623 χλμ για να υποστηρίξει τις προσπάθειες του φορέα.
Ο ίδιος μίλησε για την «περιπέτεια» του αυτή και υπογράμμισε πως η καλύτερη ανταμοιβή στις κακουχίες που πέρασε ήταν το χαμόγελο των παιδιών και η χαρά τους όταν τον αντίκρισαν…
Ο36χρονος πυροσβέστης Ιορδάνης Στάιος από τον Σταυρό Θεσσαλονίκης πήρε έναν μήνα άδεια από την υπηρεσία του, ανέβηκε στο ποδήλατό του και ξεκίνησε για το μακρύ ταξίδι στις 24 Μαρτίου... και δεν είναι καν ποδηλάτης.

Έκανε ορθοπεταλιές από την Τσεχία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και ολοκλήρωσε την προσπάθειά του στη Θεσσαλονίκη
«Είμαι ερασιτέχνης δρομέας, αλλά δεν γινόταν να κάνω αυτήν τη διαδρομή τρέχοντας. 
Ήθελα να συστήσω το «Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ευρώπη και να συγκεντρώσω κάποια χρήματα. 
Οι περισσότεροι, βέβαια, δεν ήξεραν την οργάνωση. Τους έγραφα σε χαρτάκι τι ακριβώς είναι, πόσα παιδιά έχει βοηθήσει, πώς μπορούν να προσφέρουν κάτι λίγο από το υστέρημά τους. 
Είμαι ευτυχισμένος που η πρωτοβουλία μου αυτή είχε αποτέλεσμα», μας λέει χαρακτηριστικά.
Τον ρωτήσαμε ποιες είναι οι χώρες που επισκέφθηκε και μας απάντησε πως το ταξίδι του άρχισε αεροπορικώς στο Βερολίνο και από εκεί συνεχίστηκε με το τρένο στο Ροστόκ της Γερμανίας. 
Στην ακτή ανέβηκε στο ποδήλατό του και από εκείνη την στιγμή άρχισαν τα «δύσκολα».Πέρασε από την Τσεχία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και ολοκλήρωσε την προσπάθειά του στη Θεσσαλονίκη. 
Θα του μείνει αλησμόνητη η φιλοξενία των Σέρβων
«Από όλους τους σταθμούς του ταξιδιού θα μου μείνει αλησμόνητη η φιλοξενία των Σέρβων.Πολλοί ζεστοί άνθρωποι. Δεν με άφηναν να φύγω. Σίγουρα ένα από τα επόμενα μου ταξίδια θα είναι η Σερβία», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Δύσκολη διαδρομή
Ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος του...
Ο Ιορδάνης είχε επιλέξει να ξεκινήσει την μικρή του περιπέτεια στο τέλος του Μάρτη με τη λογική πως ο καιρός θα τον ευνοούσε, όμως αυτό δεν συνέβη και αντιμετώπισε ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ σε κάποια σημεία ενώ καβαλούσε το ποδήλατο του η χιονόπτωση ήταν έντονη, «Δεν είχα πολλά χρήματα στη διάθεση μου και δεν είχα και κάποιον χορηγό για την προσπάθεια μου. Είχα όμως στην διάθεση μου όλο τον εξοπλισμό και τα βράδια κατασκήνωνα. Τα πρωινά ήταν πιο δύσκολα και έμπαινα κάποιες φορές μέσα σε σταθμούς για να προφυλαχθώ από το κρύο». 


Το μήνυμα
Έκανε τα παιδιά να...χαμογελάσουν
Ο Ιορδάνης Στάικος έστειλε το δικό του μήνυμα και πιστεύει πως η δική του προσπάθεια μπορεί να βρει μιμητές και για άλλα ιδρύματα που προστατεύουν ευπαθείς ομάδες.
Ωστόσο ο ίδιος δηλώνει έτοιμος και για κάτι ανάλογο σε λίγο χρόνο πάλι…
Μαζί με τα παιδιά που για χάρη τους διύνησε 2623 χλμ
Ακούστε  2 ηχητικά αποσπάσματα από την συνέντευξη και δείτε και το βίντεο που ακολουθεί  


1 σχόλιο:

  1. Μπραβο σε τετοιους ανθρωπους...δυστυχως μεινατε λιγοι αναμεσα σε πληθος εγωκεντρικων... Σπυρος Χρυσοστομος

    ΑπάντησηΔιαγραφή