Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Η Χριστίνα Κοσμίδου...« Με μια άλλη ματιά»

Η Χριστίνα Κοσμίδου μιλά εφ' όλης της ύλης στο Πινάκιο




Χρειάζεται αυτό το «κάτι» πολλές φορές για να ξεχωρίσεις και να λάμψεις.
Αυτό το «κάτι»το διαθέτει η Χριστίνα Κοσμίδου, μια νεαρή κοπέλα που με το πείσμα της αλλά και την αγάπη για την δημοσιογραφία έχει ξεχωρίσει ενώ το άστρο της αρχίζει να φωτίζει όλο και πιο έντονα.
Η ίδια μιλά στο Πινάκιο για το πώς άρχισε την καριέρα της, για την εβδομαδιαία της εκπομπή «Με μια άλλη ματιά»,(προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 15:00),  για την συνεργασία της με τον Θοδωρή Καρυπίδη (ο οποίος αυτή την στιγμή είναι ο περιφερειάρχης της Δυτ. Μακεδονίας), αλλά και για τα πισώπλατα μαχαιρώματα που έχει δεχθεί.
Ταυτόχρονα ανοίγει ένα μεγάλο θέμα το οποίο είναι η σχέση των ανθρώπων την εποχή που το facebook κυριαρχεί της αυθορμητικότητας και των συναισθημάτων.
Την ενοχλεί που τα μικρά παιδιά βρίσκονται καθηλωμένα μπροστά από οθόνες, ενώ οραματίζεται ένα μέλλον που οι θέσεις εργασίας δεν θα είναι δυσεύρετες αλλά το αντίθετο.



Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο



Χριστίνα Κοσμίδου συστήσου μας…ποια είσαι, με τι ασχολείσαι…; 


«Ονομάζομαι Χριστίνα Κοσμίδου, έχω γεννηθεί στην Κοζάνη, όπου ζω μέχρι σήμερα. Εργάζομαι εδώ και χρόνια στον χώρο των media,τηλεόραση και ραδιόφωνο. Βρίσκομαι στο τελευταίο εξάμηνο των σπουδών μου στο Δημόσιο ΙΕΚ της Κοζάνης, σαν αισθητικός. Αγαπώ τη μουσική, τις βόλτες όταν ο ήλιος λάμπει, τα ταξίδια, τους ειλικρινείς και χαμογελαστούς ανθρώπους!».

Πως προέκυψε η δημοσιογραφία από μικρή ήθελες να ασχοληθείς;

«Δεν έχω σπουδάσει δημοσιογραφία, είναι κάτι που προέκυψε εντελώς τυχαία στη ζωή μου. Είχα ήδη την καθημερινή 2ωρη ενημερωτική-ψυχαγωγική εκπομπή μου σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης, όταν ο Flash TV,ο τηλεοπτικός σταθμός στον οποίο εργάζομαι, το 2009,άλλαζε εγκαταστάσεις και από την Καστοριά ,ερχόταν σε νέες σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις στην Κοζάνη .Τότε λοιπον είδα ότι αναζητούσαν νέα άτομα και έστειλα κι εγώ το βιογραφικό μου. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Σίγουρα με βοήθησε πολύ η άνεση και η ευχέρεια λόγου που είχα αποκτήσει από τα χρόνια εμπειρίας στο ραδιόφωνο!».


Θυμάσαι την πρώτη ημέρα σου στη δουλειά; Αλήθεια σε ποιο Μέσο ήταν;
 
Η Χριστίνα Κοσμίδου μπροστά από την κονσόλα του ραδιοφώνου
«Θυμάμαι την πρώτη μου μέρα στη δουλειά, στο ραδιόφωνο. Όπου εκεί εκ των πραγμάτων όλο το βάρος και την επιμέλεια της εκπομπή το έχει ο παραγωγός. Θεματολογία, παρουσίαση, επιμέλεια μουσικής ακόμα και το τεχνικό κομμάτι. Ήμουν πολύ αγχωμένη, αν και είχαν γίνει αρκετές δοκιμαστικές εκπομπές. Είχα σημειώσει και κάποιες έξυπνες ατάκες, που όμως δεν είπα ποτέ! Βγήκα on air,και όλα ήρθαν από μόνα τους.. απλά και χαλαρά!».


Το πρώτο σου ρεπορτάζ;
 
Κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ
«Έγιναν πάρα πολλά ρεπορτάζ, που ποτέ δεν βγήκαν στον αέρα  αφού για έναν περίπου μήνα, εργαζόμασταν κανονικά, χωρίς όμως να βγαίνουμε αέρα, έτσι ώστε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Θυμάμαι πως είχα βγει για γκάλοπ έξω σχετικά με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που είχαν τότε ανακοινωθεί για την περιοχή μας. Πολύ άγχος αρχικά, αμηχανία.. για λίγο μονάχα ευτυχώς!».


Τι σημαίνει να είναι κανείς ρεπόρτερ του πεζοδρομίου;

 
Η Χρίστινα Κοσμίδου παίρνει συνέντευξη από τον Χάρη Ρώμα

«Αρχικά θα σου πω, ότι το ρεπορτάζ που γίνεται έξω, το γκαλοπ, ότι έχει να κάνει με κόσμο δηλαδή, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Θέλει να έχεις μια εμπειρία. Σκέφτομαι κι εγώ τώρα πως ήμουν πριν από 6 χρόνια και πως είμαι τώρα.
Μαθαίνεις πλέον και να ψυχολογείς τον κόσμο, ποιος έχει την διάθεση να σου μιλήσει και ποιος όχι.
Το εξωτερικό ρεπορτάζ απαιτεί να έχεις υπομονή, επιμονή, να είσαι ετοιμόλογος, να έχεις γρήγορα αντανακλαστικά και κάποιες φορές πολύ-πολύ χιούμορ!».


Σ' αρέσει πιο πολύ να κάνεις ρεπορτάζ στον δρόμο ή να παρουσιάζεις δελτίο;

Υπήρχαν στιγμές δύσκολες ενώ βρισκόσουν στον «Αέρα»;
 
Παρουσιάζοντας Δελτίο Ειδήσεων
«Δύσκολή ερώτηση αυτή! Καταρχάς θα σου πω πως δεν έχει καμία σχέση το εξωτερικό ρεπορτάζ με την παρουσίαση ενός δελτίου ειδήσεων. Στην πρώτη περίπτωση σίγουρα είσαι πιο χαλαρός, δεν είσαι live στον αέρα, έρχεσαι σε επαφή με κόσμο, κάτι που είναι ευχάριστο. Στη δεύτερη περίπτωση, είσαι σε στούντιο, παρουσιάζεις ζωντανά δελτίο ειδήσεων, υπάρχει άγχος για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος, αλλά και σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσεις ότι μπορεί να πάει στραβά.
Ναι, θυμάμαι ένα απόγευμα, ενώ παρουσίαζα το δελτίο ειδήσεων, μπήκε στο στούντιο μια συνάδελφος, με την οποία είμαστε και πολύ καλές φίλες, ενώ έπαιζε κάποιο ρεπορτάζ και ήμουν off air,είχαμε μια διαφωνία για ένα ρεπορτάζ, μιλούσαμε κάπως έντονα, κι όλο αυτό ακούστηκε στον αέρα, γιατί ο ηχολήπτης είχε ξεχάσει το μικρόφωνό μου ανοικτό! Ευτυχώς ήταν μόνο για λίγα δευτερόλεπτα!».

Τελικά η δημοσιογραφία είναι έρωτας;
 
Η Χριστίνα Κοσμίδου με τον Αλέξη Γεωργούλη
«Δεν ξέρω εάν η δημοσιογραφία είναι έρωτας.. σίγουρα πάντως αν κάποιος ασχοληθεί με τον χώρο και του αρέσει αυτό που κάνει, δύσκολά θα φύγει από αυτόν.
Αγαπώ γενικά τον χώρο της τηλεόρασης και μου έχει χαρίσει πάρα πολλές όμορφες στιγμές.
Στιγμές έντασης, πολλές φορές στιγμές απίστευτης κούρασης, γέλιου, χαράς αλλά και μεγάλης ικανοποίησης! Ίσως τελικά να είναι έρωτας!».


Γενικά στη περιφέρεια υπάρχει υλικό για ρεπορτάζ;
Χριστίνα Κοσμίδου: Στην καθημερινότητα της δυτ. Μακεδονίας υπάρχουν πολλά που αξίζει να καταγράψεις

«Ναι, υπάρχει πολύ υλικό στην περιφέρειά μας, η οποία είναι γνωστή για τη συνεισφορά της στην ηλεκτρική ενέργεια της χώρας με τη ΔΕΗ, θέματα ενέργειας λοιπόν, θέματα  ανεργίας, αφού δυστυχώς είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά στην περιοχή μου. Στη Δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη, υπάρχουν άνθρωποι, σύλλογοι, ήθη, έθιμα, εκδηλώσεις, είναι δραστήριοι οι άνθρωποι, οπότε υπάρχουν στην καθημερινότητά μας πολλά που αξίζουν να καταγράψεις».



Τηλεοπτικά με τι έχεις ασχοληθεί όλα αυτά τα χρόνια;

 
Όταν συνεργαζόταν με τον Θεόδωρο Καρυπίδη στην "Ώρα Αίχμης"
«Ξεκίνησα με την παρουσίαση δελτίων ειδήσεων και ότι αυτό περιλαμβάνει: αρχισυνταξία, μοντάζ, ρεπορτάζ.

Το 2012 είχα αναλάβει την αρχισυνταξία στην καθημερινή ενημερωτική εκπομπή «Ώρα αιχμής» με παρουσιαστή τον καταξιωμένο δημοσιογράφο-ιδιοκτήτη του σταθμού και νυν περιφερειάρχη (σήμερα) της  Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη.
Στην εκπομπή παρουσίαζα την επικαιρότητα της πόλης από την αίθουσα σύνταξης.
Μεγάλο σχολείο η συγκεκριμένη εκπομπή, από την οποία έμαθα πολλά!
Τα επόμενα 3 χρόνια ανέλαβα την αρχισυνταξία της εκπομπής «Επιχειρώ +» και αργότερα την συμπαρουσίαση της.
Η εκπομπή είχε να κάνει με ανακοίνωση θέσεων εργασίας, αλλά σαν κύριο θέμα της την νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζω και επιμελούμαι την εβδομαδιαία εκπομπή «Με μια άλλη ματιά», στην οποία ανακοινώνουμε θέσεις εργασίας για την περιφέρεια μας, κάνουμε την ανασκόπηση στα κυριότερα θέματα που μας απασχόλησαν μέσα στην εβδομάδα, ενώ στο τελευταίο μέρος της, φιλοξενώ κάποιον καλεσμένο στο στούντιο ή παρουσιάζω κάποιο ρεπορτάζ».
``

Ποιο είναι το αγαπημένο σου Μέσο, αυτό που απολαμβάνεις να δουλεύεις; Τηλεόραση, εφημερίδα ή ραδιόφωνο;


«Σε εφημερίδα δεν έχω εργαστεί. Τηλεόραση ή ραδιόφωνο λοιπόν.. Θα σου πω και τα δύο!
Είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Στο ραδιόφωνο έχεις επαφή πιο άμεση με τους ακροατές ,μεταδίδεις μουσική, κάτι που επιδρά πάντα θετικά, εκεί ο ακροατής δεν έχει εικόνα.
Στον χώρο της τηλεόρασης σίγουρα υπάρχει περισσότερο άγχος, περισσότερες ώρες δουλειάς, αλλά και εκεί είναι τεράστια η ικανοποίηση και η χαρά που παίρνεις όταν βλέπεις πως αυτό για το οποίο κοπιάζεις, τυγχάνει αγάπης και αποδοχής του τηλεοπτικού κοινού».



Θεωρείς πως η περιφέρεια έχει δυνατότητες να αναπτύξει την οικονομία της με αποτέλεσμα να ανοίξουν και θέσεις εργασίας σε νέα παιδιά;



«Δεν θέλω να ακουστώ απαισιόδοξη και αρνητική, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα. Πλέον στο εργασιακό κομμάτι το βιώνουμε όλοι μας.
Θα ήθελα πραγματικά να ζήσω αυτήν την αλλαγή και να υπάρχουν όντως θέσεις εργασίας, να μην αναγκάζονται νέοι άνθρωποι να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες πόλεις ή σε άλλες χώρες. Θα ήθελα να γίνουν τα πράγματα πιο εύκολα, πιο απλά.
Κακά τα ψέμματα, η επαγγελματική αποκατάσταση ενός ανθρώπου, είναι πολύ σημαντική. Θα ήθελα να δω νέους ανθρώπους να βρίσκουν μια θέση εργασίας και να μην είναι μονάχα για κάποιους μήνες. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ οι ιθύνοντες να δουλέψουν σκληρά, έτσι ώστε τα ποσοστά ανεργίας για τη Δυτική Μακεδονία να πέσουν επιτέλους και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».


Συνάδερφοι σου έχουν φερθεί άσχημα πίσω από την πλάτη σου; Και αν ναι, πως έχεις αντιδράσει;
 
Μέσα από καταστάσεις έγινε πιο σκληρή
«Ναι, το έχω ζήσει αυτό. Και ήταν συμπεριφορά που ήρθε από άντρα. Γενικά είμαι πολύ ήρεμη σαν άνθρωπος, εργατική, δεν ενοχλώ και δε θέλω να με ενοχλούν.
Θέλω απλά να κάνω την δουλειά μου και να την κάνω καλά.
Σίγουρα υπάρχουν εντάσεις πάνω στη δουλειά, αλλά κάποιες φορές υπάρχουν καταστάσεις που δεν δικαιολογούνται και πάντα έρχεται η στιγμή που καταλαβαίνεις και γιατί έγιναν.
Δε θέλω να πω περισσότερα θα πω ότι ήταν μια κατάσταση από την οποία έμαθα πολλά και έπαψα να σκέφτομαι τόσο αθώα!».



Αλήθεια οι άντρες φοβούνται να σε πλησιάσουν;

 
Δηλώνει πάντα χαμογελαστή
«Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω πως τα τελευταία χρόνια κανείς δεν πλησιάζει κανέναν! Γίνονται όλα μέσω διαδικτύου!
Δεν ξέρω γιατί γίνεται αυτό .Δεν ξέρω αν φοβούνται να με πλησιάσουν, ξέρω πως γενικά είμαι ιδιαίτερα χαμογελαστή και κοινωνική σαν άνθρωπος, αρκεί να μην αισθανθώ πως κάποιος αποκτά μια κάποια οικειότητα από μόνος του.
Εκεί τα πράγματα αλλάζουν.
Υπάρχουν όρια και καλό είναι κανείς να καταλαβαίνει πότε τα ξεπερνάει».


Πόση ώρα κάνεις για να ετοιμαστείς να πας στη δουλειά σου και πόση ώρα κάνεις για να βγεις έξω;



«Η δική μου προετοιμασία για την εκπομπή μου, ως προς την εμφάνισή μου,απαιτεί να αφιερώνω ένα τρίωρο περίπου. Ρούχα,μακιγιάζ, κομμωτήριο…Για να βγω έξω στην προσωπική μου ζωή, επειδή και σαν εν δυνάμει αισθητικός το μακιγιάζ δεν μου παίρνει πολύ χρόνο, θέλω ένα μισάωρο περίπου !Και αν έχω βρει και τι να φορέσω…ε τότε μια χαρά!».


Σήμερα βλέπουμε τους εφήβους και τα μικρότερα παιδιά καρφωμένα σε οθόνες…Σε ενοχλεί εσένα αυτό;


«Με ενοχλεί η εικόνα αυτή, αλλά και η εικόνα των παιδιών που έχουν στο χέρι κάποιο smartphone ή tablet,και είτε σερφάρουν στο διαδίκτυο είτε παίζουν παιχνίδια. Χρειάζεται μέτρο σε όλα!».


Αν αναλάμβανες αύριο ένα περιοδικό ποικίλης ύλης για ένα μήνα…Ποια θα ήταν τα θέματα σου; Ποιο θα ήταν το πρώτο; Τι έρευνες θα ζητούσες από τους συντάκτες σου να κάνουν…Γενικά πως θα το έστηνες;


«Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση! Τα θέματα θα είχαν να κάνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις, με κοινωνικά θέματα, με συμβουλές και tips από ειδικούς για να προσπαθήσουμε να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο όμορφη και να είμαστε πιο αισιόδοξοι.
Θα ήθελα να υπήρχε μια στήλη στο περιοδικό μου, όπου θα παρουσιάζονταν νέοι άνθρωποι, που διαπρέπουν στον χώρο τους, όποιος και αν είναι, που έχουν προσπαθήσει και έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν.
Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να μας πούνε πολλά, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να ακούσουμε. Μέσα από την εκπομπή που παρουσιάζω αυτήν την τηλεοπτική σεζόν στον flash tv Δυτικής Μακεδονίας
«Με μια άλλη ματιά» δίνουμε συχνά το βήμα σε ανθρώπους που θέλω να γνωρίσει το τηλεοπτικό κοινό, που αξίζει να ακούσουμε την ιστορία τους».




Τέλος, τι εύχεσαι στους ανθρώπους που διαβάζουν την συνέντευξη σου;


«Εύχομαι σε όλους να είναι υγιείς, περισσότερο αισιόδοξοι και χαμογελαστοί! Να ζούμε πιο έντονα τις μικρές καθημερινές στιγμές, να έχουμε κοντά μας ανθρώπους που μας κάνουν να χαμογελάμε!».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου