Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Άδωνις Γεωργιάδης στο Πινάκιο: Καλύτερες ημέρες θα πετύχει ο ελληνικός λαός αν ο ίδιος το αποφασίσει



Για την ειδική αγωγή: «Ήταν ένας λανθασμένος πολιτικός χειρισμός, κυρίως εκ μέρους του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη, ο οποίος ως συνήθως λειτουργεί άγαρμπα και δεν μπορεί να καταλάβει τις ανάγκες των ανθρώπων»




Σύστημα Υγείας: «Με τις επιλογές τους το έχουν  οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση»


Θέση παίρνει για το θέμα που προκύψει στην ειδική αγωγή ο αντιπρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Πινάκιο.
Ο ίδιος τονίζει πως επρόκειτο για αιφνίδια κίνηση του ΕΟΠΥΥ να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής -καθώς δεν είχε προηγηθεί διάλογος. Επισημαίνει δε πως οι γονείς είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο από τους «λανθασμένους πολιτικούς χειρισμούς του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη».


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Σχολίασε και τι έχει αλλάξει στο πεδίο της Υγείας από τότε που παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο ενώ και αποδίδει εύσημα σε ανθρώπους που πραγματικά προσπαθούν να συμμαζέψουν ό,τι είναι δυνατόν!
Τέλος κάνει απολογισμό το τι έφταιξε και 7 χρόνια η Ελλάδα είναι ακόμη στην δίνη των μνημονίων.

Ήταν αιφνίδια κίνηση του ΕΟΠΥΥ να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής της ειδικής αγωγής;

«Όπως αποδεικνύεται ήταν αιφνίδια γιατί δεν είχε προηγηθεί ο αναγκαίος διάλογος, με αποτέλεσμα ο διάλογος να γίνεται εκ των υστέρων. Αυτό πιστεύω ότι ήταν πολύ μεγάλο λάθος, ασχέτως των προθέσεων του ΕΟΠΥΥ να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του».


Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στα παιδιά που παρακολουθούν συνεδρίες ειδικής αγωγής;


«Δυστυχώς, όπως είναι τα πράγματα, μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Κυρίως, διότι πολλοί από τους παρόχους υπηρεσιών ειδικής αγωγής, δεν είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν σήμερα με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να πληρώνουν εξ’ ολοκλήρου τη σχετική αμοιβή από την τσέπη τους. Για έναν γονέα ο οποίος έχει ένα παιδί που έχει ένα μαθησιακό πρόβλημα που θέλει να ξεπεράσει, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει τον δάσκαλο ή τον καθηγητή μόνο και μόνο για οικονομικούς λόγους. Ο γονέας αισθάνεται πάντα την υποχρέωση να βοηθήσει το παιδί του. Άρα, στην πραγματικότητα αφήνουμε τον γονέα και το παιδί του αβοήθητο».

Θεωρείτε πως αυτή η κίνηση έχει πολιτικές σκοπιμότητες;



«Όχι, δεν έχει πολιτικές σκοπιμότητες. Ήταν ένας λανθασμένος πολιτικός χειρισμός, κυρίως εκ μέρους του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη, ο οποίος ως συνήθως λειτουργεί άγαρμπα και δεν μπορεί να καταλάβει τις ανάγκες των ανθρώπων».


Ποιες θα είναι οι ενέργειες σας ;(ήδη συνυπογράψατε σε μια ερώτηση)

«Έχω καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και περιμένω την απάντηση του κ. Υπουργού. Δεν προσδοκώ σε καμία σπουδαία απάντηση, όταν όμως παρέλθει το 20ήμερο θα κάνουμε πολιτικά ό,τι μπορούμε για να τους θέσουμε προ των ευθυνών τους».  


Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για την συγκεκριμένη κατάσταση;

«Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσει η εφαρμογή του νέου σχεδίου του ΕΟΠΥΥ, να γίνει διάλογος από μηδενική βάση με τους παρόχους, να εξασφαλιστεί πρώτα από αυτούς η συναίνεση στη σύμβαση και μετά να προχωρήσει ο ΕΟΠΥΥ στις αποφάσεις».


Πολλές οικογένειες θα «φλερτάρουν» με την ανεργία λόγω της αλλαγής του τρόπου πληρωμής;

«Ο τρόπος πληρωμής έχει έναν προφανή στόχο, την υπαγωγή και των αμοιβών των παρόχων ειδικής αγωγής στο clawback. Αυτό εμένα με φέρνει σε κάπως δύσκολη θέση. Το claw back είναι δικός μου νόμος. Όταν τον ψήφισα, η Κ.Ο. του  ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ούρλιαζε και συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις κατά του clawback. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι θα το καταργήσει αμέσως. Είναι σχεδόν αστείο για μένα να βλέπω την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να μην καταργεί τον δικό μου νόμο του clawback, αλλά να τον επεκτείνει και σε αυτούς που εγώ δεν τον είχα εφαρμόσει».


Είχατε διατελέσει Υπουργός Υγείας, έχετε αντιμετωπίσει τα θέματα της Δημόσιας Υγείας. Τι έχει αλλάξει από τότε που το χαρτοφυλάκιο έχει περάσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ;


«Όλα έχουν αλλάξει προς το πολύ χειρότερο. Κυρίως διότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 έμειναν όλες οι πληρωμές πίσω με αποτέλεσμα να απορυθμιστεί το σύστημα και βεβαίως, διότι ειδικά στο ΕΣΥ επικρατεί πλήρης διάλυση. Ομολογώ ότι, από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Μπερσίνης προσπαθεί να βάλει μια τάξη».


Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τον Ευαγγελισμό και δήλωσε πως οι γιατροί είναι πραγματικοί ήρωες που δουλεύουν κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Από την εμπειρία σας η Δημόσια Υγεία μπορεί να αλλάξει πρόσωπο προς το καλύτερο;


«Πάντα είχε προβλήματα το δημόσιο σύστημα υγείας. Και επί των ημερών μου είχε προβλήματα και πριν από εμένα είχε προβλήματα και σήμερα έχει προβλήματα. Όμως, ποτέ δεν είχε τόσα προβλήματα όσο σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια. Κυρίως διότι όλες αυτές οι προσλήψεις που ακούτε συνέχεια ότι κάνει ο κ. Πολάκης και επαίρεται για αυτές, είναι παραμύθια. Καμία πραγματική πρόσληψη δεν έχει γίνει. Μόνο συμβασιούχους για λίγους μήνες. Έχουν κάνει πολλές προσλήψεις σε ειδικότητες άσχετες με τις ιατρικές, με αποτέλεσμα να ξοδεύουν τις θέσεις εργασίας αντί να παίρνουν νοσηλευτές και γιατρούς, τους οποίους έχουμε απόλυτη ανάγκη. Αυτό έχει οδηγήσει το σύστημα σε πλήρη απορρύθμιση». 


Τέλος, ο Έλληνας έχει χάσει το χαμόγελο του, την ελπίδα του. Επτά χρόνια μνημονίου με την ανεργία να θερίζει, την υγεία να παραπαίει και την παιδεία να αλλάζει συνεχώς. Οι υποσχέσεις έχουν κουράσει. Πείτε μας αν μπορείτε να εγγυηθείτε καλύτερες ημέρες…

«Όσο κάποιοι δεν βάζουν μυαλό, τα πράγματα θα πηγαίνουν διαρκώς προς το χειρότερο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Μας ήρθε μια χρεωκοπία, μία κρίση. Πρέπει να αποφασίσουμε ως λαός πως θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε. Να την αντιμετωπίσουμε με θάρρος και γενναιότητα πηγαίνοντας μπροστά ή κατηγορώντας ο ένας τον άλλον και μένοντας κολλημένοι στον βούρκο; Αυτά τα 7 χρόνια δεν μπορούσαμε να ξεφύγουμε γιατί ποτέ δεν στηρίξαμε μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σύνολο της κοινωνίας, χωριστήκαμε σε προδότες, γερμανοτσολιάδες και πατριώτες, και εμποδίσαμε στην πραγματικότητα την ανάπτυξη στον τόπο μας. Το κοινό συμφέρον της Ελλάδας είναι να μείνει στην ευρωζώνη και το κοινό συμφέρον της Ελλάδας είναι να γίνει η χώρα μας ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Εμείς ως αντιπολίτευση, παρόλο που τον ΣΥΡΙΖΑ τον θεωρούμε τη χειρότερη κυβέρνηση που έχει περάσει ποτέ, δεν κάνουμε τίποτα απ’ όσα έκαναν αυτοί εναντίον μας. Γιατί αγαπάμε πραγματικά την Ελλάδα.
Καλύτερες ημέρες θα πετύχει ο ελληνικός λαός αν ο ίδιος το αποφασίσει. Οι ηγεσίες θα παίξουν τον ρόλο τους, αλλά ο ίδιος ο λαός πρέπει να αποφασίσει ότι θέλει επιτέλους να ξεφύγει από τη μιζέρια. Άρα θα πρέπει να κάνουμε γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε. Αν τις κάνουμε, τότε ναι, θα έχουμε καλύτερες ημέρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου