Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

«Ροβινσώνες Κρούσοι» στο Αιγαίο



Το Skyfall Yacht Charter του Άγγελου Παπακωνσταντίνου χαρτογραφεί νέους δρόμους στον ελληνικό τουρισμό και κατ’ επέκταση στο ελληνικό επιχειρείν

Αναμφισβήτητα η  βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός.
Αν υπάρχει τρόπος διαφυγής από την οικονομική δυσπραγία σίγουρα η δίοδος αυτή  περνά μέρα από τον τουρισμό.
Μια καινοτομία πάνω σε αυτόν τον τομέα έχει να επιδείξει ο Άγγελος Παπακωνσταντίνου ιδρυτής του  Skyfall Yacht Charter.
Τι κάνει ο κ. Παπακωνσταντίνου; Τα όνειρα των τουριστών αλλά και των Ελλήνων πραγματικότητα.
Τους δίνει την δυνατότητα να «κατακτούν» τις ελληνικές θάλασσες, να τις διασχίζουν και να νιώσουν σύγχρονοι Ροβινσώνες Κρούσοι κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου. 


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Ο ιδρυτής της  Skyfall Yacht Charter   μιλώντας στο Πινάκιο επισημαίνει τις προκλήσεις του ελληνικού τουρισμού, τις πληγές του,  που αν θεραπευτούν θα τον ωθήσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο και για τους «καρχαρίες» που κολυμπούν στην στεριά.

Στην συνέντευξη του ξετυλίγει την ιστορία για το πώς μια ιδέα του εξελίχθηκε σε μια καινοτομία του ελληνικού επιχειρείν και πώς αυτή αγκαλιάστηκε από ανθρώπους που ζουν μακριά από την χώρα μας. Κάνει λόγο για το πώς το προσφυγικό παραλίγο να προκαλέσει τρικυμία στα επιχειρηματικά πλάνα και πως μπήκε η Κροατία στο παιχνίδι…

Θα μπορούσε να ειπωθεί πως το Yacht Charter καινοτομία στο τοπίο του ελληνικού επιχειρείν με γνώμονα τον τουρισμό;

Το Yacht Charter είναι ξεχωριστό είδος τουρισμού. Απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν την θάλασσα, θέλουν να μοιραστούν τις αναμνήσεις των διακοπών τους με παρέα και να επενδύσουν στην ανάπτυξη ποιοτικών σχέσεων μεταξύ των μελών.
Επίσης είναι άνθρωποι στους οποίους αρέσει το διαφορετικό και η ανακάλυψη, καθώς με αυτόν τον τρόπο δύνανται να επισκεφτούν παραλίες ή και παραθαλάσσια μέρη που είναι απρόσιτα η και δυσπρόσιτα μέσω στεριάς. Ένα επιπλέον όφελος αυτής της μορφής τουρισμού είναι ότι οι ταξιδιώτες έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν πολλά μέρη χωρίς να δεσμεύονται από περιορισμούς όπως τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, την διαθεσιμότητα εισιτηρίων κτλπ.
Η Skyfall Yacht Charter καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της ως εταιρεία Brokering αλλά η πραγματική καινοτομία που προσφέρει βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Πιο συγκεκριμένα:


-Στην επικοινωνία με τον πελάτη  και στην εξατομικευμένη παροχή λύσεων που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε ταξιδιώτη ξεχωριστά.

-Στην παροχή επιπρόσθετων υπηρεσιών εκτός των τετριμμένων (σεφ, skipper) όπως παράδειγμα spa on board, dedicated φωτογράφος και security

-Διοργάνωση εταιρικών ταξιδιών επιβράβευσης, τα οποία στόχο έχουν την ενδυνάμωση της ομάδας, την επιβράβευση βάσει απόδοσης, ενισχύοντας παράλληλα και την εταιρική κοινωνική ευθύνη, καθώς σε αντίθεση με τις κλασικές μορφές ταξιδιών στο εξωτερικό, με αυτήν την λύση μένουμε Ελλάδα.


-Επειδή μας αρέσει να επικοινωνούμε, η Skyfall Yacht Charter πρώτη έφερε τα «νέα για το Chartering» μέσω εβδομαδιαίου report στο YouTube που στόχο έχουν την  έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων μερών για θέματα που αφορούν την ναύλωση σκαφών αναψυχής .

-Τέλος, η Skyfall Yacht Charter ανέπτυξε την πλατφόρμα Booking Management (bookingmng.com) που στόχο έχει αφενός τη διευκόλυνση των κρατήσεων, φέρνοντας σε απευθείας επαφή τους ταξιδιώτες με τους πλοιοκτήτες των οποίων τα σκάφη πληρούν τα κριτήρια που έχουν θέσει οι πρώτοι, αλλά και τη διαφήμιση των σκαφών σε Ελλάδα και εξωτερικό.



Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην δημιουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης και ποιες είναι οι δράσεις σας αλλά και οι στόχοι σας;
«Το έναυσμα για την δημιουργία της Skyfall Yacht Charter  ήρθε πολύ  νωρίς. Από το 1996 όπου ξεκίνησα την ενασχόλησή με τα θαλάσσια αθλήματα μέχρι και σήμερα, η αγάπη μου για την θάλασσα παραμένει άσβεστη και πάντα ήθελα να μπορέσω να την μεταδώσω. Όταν λοιπόν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για μένα αποφάσισα να ιδρύσω την Skyfall Yacht Charter, με προσωπικό όραμα να μπορέσουμε να μετατρέψουμε το ταξίδι με σκάφος σε μια αξέχαστη και προσιτή εμπειρία για τον κάθε ταξιδιώτη, μέσω των προηγμένων υπηρεσιών που προσφέρουμε. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε αυτόν τον τομέα τουρισμού ακόμα περισσότερο για να μπορέσουμε να δώσουμε την δυνατότητα τόσο σε Έλληνες αλλά και ξένους να γνωρίσουν τις ομορφιές της Ελλάδας και να απολαύσουν τον ήλιο την θάλασσα καθώς και στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας με απόλυτη ασφάλεια και πολυτέλεια.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να μπορέσει κάποιος να αξιοποιήσει αυτήν την δυνατότητα δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική επιφάνεια καθώς οι τιμές των σκαφών για μια εβδομάδα ξεκινούν ενδεικτικά από 3.000 ευρώ για ένα καινούριο σκάφος που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 6 άτομα.  Άρα, επιμερίζοντας το κόστος, βλέπουμε ότι πολλές φορές είναι μικρότερο από ένα ξενοδοχείο σε νησί για την ίδια περίοδο συμπεριλαμβανομένων των ακτοπλοϊκών, ενώ δίνει την δυνατότητα επίσκεψης σε νησιά –προορισμούς που προσελκύουν άτομα υψηλής εισοδηματικής τάξης και τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απαγορευτικά για το πορτοφόλι του μέσου ταξιδιώτη.




Πόσα Yacht έχετε στον στόλο σας; Σκοπεύετε να προβείτε στις αγορές άλλων; (και αν ναι, πόσων);

« Η Skyfall Yacht Charter, ως Broker, συνεργάζεται με πάνω από 700 σκάφη όλων των κατηγοριών.
Στόχοι μας είναι :
Να διασφαλίσουμε την πολυτέλεια και την ασφάλεια των ταξιδιωτών και ως εκ τούτου τα περισσότερα σκάφη με τα οποία συνεργαζόμαστε είναι καινούργια, μέχρι 5 ετών.
Ο σεβασμός τόσο προς τους ταξιδιώτες όσο και προς τους ιδιοκτήτες σκαφών αποτελεί θεμέλιο για την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας και συνεπώς πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε επέκταση του στόλου μας στα επόμενα χρόνια».



Έχουν χυθεί τόνοι μελανιών τα τελευταία χρόνια που μιλάνε για αύξηση τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα. Εσείς απευθύνεστε σε τουρίστες που έχουν οικονομική ευχέρεια. Αυτό το είδος λείπει από τον τουριστικό χάρτη;

«Εμείς, ως Skyfall Yacht Charter, απευθυνόμαστε σε όλους ανεξαρτήτως οικονομικής ευχέρειας
Είναι αλήθεια ότι ειδικά φέτος παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των τουριστών στο χώρο του Yachting και αυτό φάνηκε από τις κρατήσεις.
Παρ’όλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες δεν είναι βοηθητικές για τον κλάδο και για την ανάπτυξή του. Ενδεικτικά, η αύξηση της φορολογίας, η  έλλειψη οργάνωσης στις ελληνικές μαρίνες αλλά και οι ελλιπείς έλεγχοι κατά των παράνομων ναυλώσεων αποτελούν εμπόδια για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, επιτρέποντας το προβάδισμα σε γειτονικές χώρες που αναπτύσσονται επιθετικά στον κλάδο».




Ποιος είναι ο απολογισμός σας τώρα που έπεσε η αυλαία της τουριστικής περιόδου;

«Για μας η σεζόν δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είμαστε ευτυχείς που είμαστε σε μια χώρα που το καλοκαίρι τελειώνει λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο απολογισμός της σεζόν είναι θετικός και ήδη κάνουμε προετοιμασία για την επόμενη τουριστική περίοδο που διαφαίνεται πιο δυναμική».

 

Από ποιες χώρες είναι οι επιβάτες που θέλουν να γνωρίσουν τις θάλασσες του Αιγαίου; Υπήρξαν και επιβάτες  ξένοι διάσημοι; Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια ονόματα;


«Από την εμπειρία μας, το Αιγαίο αποτελεί αγαπημένο προορισμό για Άραβες, Ρώσους, Ισπανούς, Γερμανούς και Αμερικάνους, ενώ οι Ιταλοί προτιμούν κυρίως το Ιόνιο.
Διατηρούμε την ανωνυμία των πελατών μας, οπότε επιτρέψτε μου να μην απαντήσω στο δεύτερο μέρος της ερώτησης».

Το μεταναστευτικό ζήτημα σας προκαλεί προβλήματα; Ποια άλλα είναι τα ζητούμενα που έχετε να λύσετε;


«Πέρυσι είχαμε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η τουριστική περίοδος είχε μείνει αρκετά πίσω, δίνοντας τη σκυτάλη στην Κροατία. Με θυμάμαι να περπατάω 1η εβδομάδα του Ιουλίου στη μαρίνα Καλαμακίου και να βλέπω όλα τα σκάφη δεμένα. Είχαμε την μία ακύρωση μετά την άλλη και αρκετούς πελάτες που άλλαζαν προορισμό από Αιγαίο σε Ιόνιο. Είχαμε θυμάμαι πελάτη ο οποίος μας ανέφερε ότι θέλει να ακυρώσει τις διακοπές του με σκάφος γιατί δεν ήθελε - όπως είπε - να ταξιδεύει φοβούμενος μην αντικρύσει πιθανές σκληρές εικόνες . Ήταν θλιβερό!».


Αρμενίζετε τις θάλασσες με την επιχειρηματική σας ιδέα…που συναντάτε περισσότερους «καρχαρίες». Στην θάλασσα ή στην στεριά;



«Οι καρχαρίες γεννιούνται γνωρίζοντας κολύμπι! (γέλια)

Είναι ωραίο να υπάρχει ανταγωνισμός καθώς αποτελεί ώθηση που μας πηγαίνει στο επόμενο επίπεδο. Άλλωστε στην Ελλάδα ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Υπάρχει χώρος για όλους αρκεί να θυμόμαστε ότι ο «τουρίστας» για να ξανάρθει πρέπει να φεύγει από την χώρα με τις καλύτερες αναμνήσεις. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να του φερόμαστε με σεβασμό και ειλικρίνεια, τηρώντας την αρχή «μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν»!». Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι ένας ευχαριστημένος πελάτης θα το πει σε άλλους 10 ενώ ένας δυσαρεστημένος σε άλλους 100. Πόσο μάλλον στην εποχή του διαδικτύου που αυτή η πληροφορία μεταδίδεται με ταχύτητα φωτός».




Έχουν χυθεί τόνοι μελανιών τα τελευταία χρόνια που μιλάνε για αύξηση τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα. Εσείς απευθύνεστε σε τουρίστες που έχουν οικονομική ευχέρεια. Αυτό το είδος λείπει από τον τουριστικό χάρτη;



«Εμείς, ως Skyfall Yacht Charter, απευθυνόμαστε σε όλους ανεξαρτήτως οικονομικής ευχέρειας
Είναι αλήθεια ότι ειδικά φέτος παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των τουριστών στο χώρο του Yachting και αυτό φάνηκε από τις κρατήσεις.
Παρ’όλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες δεν είναι βοηθητικές για τον κλάδο και για την ανάπτυξή του. Ενδεικτικά, η αύξηση της φορολογίας, η  έλλειψη οργάνωσης στις ελληνικές μαρίνες αλλά και οι ελλιπείς έλεγχοι κατά των παράνομων ναυλώσεων αποτελούν εμπόδια για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, επιτρέποντας το προβάδισμα σε γειτονικές χώρες που αναπτύσσονται επιθετικά στον κλάδο».


Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί η επιχείρηση σας στην Ελλάδα;

«Όπως προανέφερα ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Θα πρέπει λοιπόν το ίδιο το κράτος να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει τον κλάδο. Για να γίνει αυτό πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι για την νομιμότητας της διαδικασίας, την φοροδιαφυγή,  να οργανωθούν οι μαρίνες αλλά να υπάρχουν και φορολογικές ελαφρύνσεις, ώστε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας ως χώρα. Τέλος θα πρέπει να διασφαλιστεί η φορολογική, οικονομική, και νομοθετική σταθερότητα».



Τέλος, αν σε ένα Yacht σας ήταν επιβάτες ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και η υπουργός Τουρισμού – τι θα τους λέγατε;


«Δεν κατηγοριοποιούμε τους ταξιδιώτες μας.

Η δουλειά μας είναι να κάνουμε τα ταξίδι κάθε πελάτη μας μια ξεχωριστή εμπειρία και όχι να τους επιφορτίζουμε με τα θέματα που μας απασχολούν.
Οι διακοπές είναι διάλειμμα από την καθημερινότητα, οπότε θα φρόντιζα να ισχύσει το ίδιο και σε αυτήν την περίπτωση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου