Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Ελένη Γιασσά: Να κυνηγάμε τα «θέλω» μας και να τα μοιραζόμαστε

Ο πιο ανεξερεύνητος κόσμος είναι ο δικός σας. Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει πως γνωρίζει τον εαυτό του καθώς υπάρχουν γωνιές που θα είναι πάντα σε ένα ημισφαίριο άγνωστο.
Αυτό όμως μπορεί να προσεγγιστεί από την Τέχνη και συγκεκριμένα από το θεατρικό έργο 94 μίλια  που αυτή την περίοδο παίζεται στον στον Πολυχώρο Vault.
Η συγγραφέας του έργου Ελένη Γιασσά μιλά στο Πινάκιο για τα μηνύματα που εκπέμπει, για τα όνειρα που μένουν «κλειδωμένα» αλλά και για την αποκωδικοποίηση του τρόπου σκέψης και έκφρασης.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Επισημαίνει δε πως πρέπει να κυνηγάμε τα «θέλω» μας και να τα μοιραζόμαστε και πως έχουμε την υποχρέωση να είμαστε αισιόδοξοι.
Τα 94 μίλια απευθύνονται σε ένα κοινό που αναζητά παραστάσεις με βαθιά περιεχόμενα και έντονα μηνύματα…μηνύματα που μπορεί να προκαλέσουν εσωτερικές αναζητήσεις…

  
Πως «γεννήθηκε» η ιδέα για το συγκεκριμένο συγγραφικό έργο και αν είχατε από την αρχή σκοπό να ανέβει στο θέατρο;


«Οι εικόνες που παίρνω από τα ταξίδια που κάνω, οι συζητήσεις που αφορούν τα βιώματα φίλων και γνωστών στάθηκαν αφορμή για τη συγγραφή αυτού του έργου. Η αλήθεια είναι ότι καταγράφω ότι μου προκαλεί ενδιαφέρον και με εντυπωσιάζει από μικρή. Έτσι πριν από αρκετούς μήνες ανακάλυψα ότι έχω πολλά διαφορετικά κείμενα, αρκετά εκ των οποίων είχαν την ίδια συναισθηματική βάση. Μάζεψα τα χαρτιά μου -γράφω παραδοσιακά ακόμα σε χαρτί και όχι σε υπολογιστή- και πήγα να βρω τον Στέλιο (Καλαϊτζή) για να τον ρωτήσω εάν μπορούσαν να πάρουν μορφή θεατρικού κειμένου. Λίγες μέρες μετά βρεθήκαμε να προγραμματίζουμε ό,τι χρειαζόταν για την παράσταση».



«...Αν δεν πάνε καλά όλα δεν έχει έρθει το τέλος», είναι μία φράση κλειδί της παράστασης. Είναι μήνυμα αισιοδοξίας για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή;

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για να μην είμαστε αισιόδοξοι! Οφείλουμε να κυνηγάμε καθημερινά τα "θέλω" μας και να τα μοιραζόμαστε με τους φίλους μας, την οικογένεια μας και όσους μας περιβάλλουν για να ερχόμαστε πιο κοντά σε αυτά. 

Σίγουρα θα βρεθούν μπροστά μας πολλά εμπόδια, άνθρωποι που θα μας αποτρέψουν, καταστάσεις που θα μας πάνε πίσω και δεν θα μπορούμε να τις αποφύγουμε. 

Ε και; Εμείς οφείλουμε να έχουμε ένα και μόνο προσωπικό χρέος, να μιλάμε για αυτά με αγάπη και ενθουσιασμό!».





«Κουτί με κλειδωμένα όνειρα», λέει η πρωταγωνίστρια κάποια στιγμή... Ποια είναι η θέση των ονείρων στη ζωή του ανθρώπου;


«Νομίζω πως με τα όνειρα πορευόμαστε σε αυτή τη ζωή! Εμείς θα επιλέξουμε αν θα τα αφήσουμε κλειδωμένα σε κουτιά ή αν θα τα αναδείξουμε με τον ομορφότερο τρόπο! Βγαίνοντας οι θεατές από την παράσταση είναι από τα πρώτα πράγματα που σχολιάζουν! Αυτό είναι μεγάλη χαρά για εμένα γιατί σημαίνει πως ανακαλύπτουν τα δικά τους κλειδωμένα σε κάποιο κουτί ξεχασμένα όνειρα!»  


Τα «94 ΜΙΛΙΑ» ήταν ένα όνειρο που θα μπορούσε να είναι κλειδωμένο;

«Δεν πρόλαβα να τα ονειρευτώ! Αυτή η υπέροχη ομάδα που τα ανέβασε στη σκηνή είχε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς! Είχα όμως άπλετο χρόνο για να τα αγαπήσω πολύ, να νιώσω την αγωνία της δημιουργίας τους και να τα δω συγκινημένη και ευτυχισμένη να ζωντανεύουν». 

Στο έργο αποκωδικοποιείται ο γυναικείος τρόπος σκέψης και έκφρασης;


«Ο σκοπός του έργου είναι να αναγνωρίσει ο κάθε ένας τον τρόπο έκφρασης του, τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του και προσπαθούν να τον προστατέψουν αλλά και εκείνους που τον περιβάλλουν και δεν τολμούν να εκφραστούν! Αν κάποιος θυμηθεί δικά του λάθη μέσα από τους ήρωες ας είναι το εφαλτήριο αυτή η παράσταση για να τα διορθώσει! Και αυτό τους αφορά όλους...άνδρες και γυναίκες!»


Τέλος πείτε μας γιατί να έρθει κάποιος να παρακολουθήσει το έργο... Τι θα «εισπράξει» φεύγοντας;


«Μας αφορά όλους γιατί και οι 4 πρωταγωνιστές υπάρχουν γύρω μας ή μπορεί να είμαστε ακόμα και εμείς οι ίδιοι κάποιος από αυτούς! Δεν θέλω καν να ακουμπήσω το ευαίσθητο κομμάτι της «είσπραξης» των συναισθημάτων των θεατών γιατί είναι δικό τους και αυτή είναι η μαγεία της παράστασης! Αυτό όμως που αγαπώ να λέω σε όλους είναι να μην απογοητεύονται...γιατί αν έχουν μία ευκαιρία να «πνιγούν» ίσως έχουν και μία ευκαιρία για να ζήσουν!». 
  







Info:

-Πολυχώρος VAULT Theatre Plus

-Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός

-Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός(8 λεπτά περίπου με τα πόδια)

-Πληροφορίες - κρατήσεις - προπώληση εισιτηρίων: 213.035.64.72 &  6949.534.889

(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου