Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Ευαγγελία Σωτηροπούλου: Η οινολόγος που «δημιούργησε» πράσινο σαπούνι από κουκούτσι… σταφυλιού



Μια νεαρή Ελληνίδα ερευνήτρια κατάφερε να καινοτομήσει δημιουργώντας πράσινο σαπούνι από κουκούτσι σταφυλιού. Ο λόγος για την οινολόγο Ευαγγελία Σωτηροπούλου. 

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο


Η ίδια μιλώντας στο Πινάκιο και την NATURA NRG, κάνει λόγο για το πόσο συνδεδεμένη είναι η επιστήμη της οινολογίας με τον ελληνικό πολιτισμό, προσθέτοντας ότι η αξιοποίηση του πλούτου της ελληνικής φύσης, μέσα από διαδικασίες ορθολογικής εκμετάλλευσης, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.



Μια οινολόγος που δημιουργεί… «πράσινα» σαπούνια! Πώς προέκυψε αυτό;


«Η ιδέα του σαπουνιού προέκυψε από την ερευνητική μου εργασία στο μεταπτυχιακό μου δίπλωμα στο τμήμα της Βιομηχανικής Χημείας του ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) όπου δούλεψα στην παραγωγή γιγαρτελαίου (λάδι από το κουκούτσι του σταφυλιού) από ελληνικές ποικιλίες. Ήθελα να βρω τρόπους αξιοποίησης του συγκεκριμένου προϊόντος, που έχει ιδιαίτερα ευεργετικές δράσεις για ανθρώπινο οργανισμό και σκέφτηκα τα προϊόντα περιποίησης και για αρχή ξεκίνησα από το σαπούνι με βασικό συστατικό του το γιγαρτέλαιο, το κρασί, το πετιμέζι και τα κουκούτσια των σταφυλιών.
Για περίπου δυο χρόνια έκανα πειραματισμούς και πολλές δοκιμές ώστε να βρω τα συστατικά του κάθε διαφορετικού σαπουνιού και να καταλήξω στην τελική πλέον μορφή του. Μάλιστα, το όνομα που έχω δώσει στα σαπούνια είναι το «sporos».
Φυσικά, η εξέλιξη και η έρευνα δεν σταματά πουθενά, εφόσον ψάχνω νέες ιδέες στα σαπούνια και νέα προϊόντα περιποίησης, αλλά έχω προχωρήσει παραπάνω και στην ερευνητική μου δουλειά ως υποψήφια διδάκτορας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με βασικό ερευνητικό πεδίο τα υποπροϊόντα οινοποίησης».


Τι ήταν αυτό που σε ώθησε ώστε να δημιουργήσεις από σπόρο σταφυλιού κάτι τόσο διαφορετικό ή μήπως δεν είναι τόσο διαφορετικό;


«Το γιγαρτέλαιο δεν αποτελεί καινοτομία αλλά πρόκειται για ένα προϊόν όχι τόσο γνωστό στο ευρύτερο κοινό και σίγουρα δεν έχει αξιοποιηθεί αρκετά δεδομένου των ευεργετικών του ιδιοτήτων στην επιδερμίδα.
Το γιγαρτέλαιο είναι πολύ ελαφρύ, απορροφάται εύκολα από το δέρμα και δεν αφήνει οποιοδήποτε υπόλειμμα σε αντίθεση από άλλα είδη ελαίων. Έχει στυπτικές ιδιότητες, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και βοηθώντας τη σύσφιξη του δέρματος. Η τακτική εφαρμογή του γιγαρτελαίου προσδίδει βασικά την απαραίτητη στυπτικότητα που είναι χρήσιμη για την τόνωση του δέρματος και τη σύσφιξή του. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δραστηριότητα του γιγαρτελαίου, που οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση των πολυφαινολών, μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών».

Ποιες είναι οι ιδιότητες του «πράσινου» σαπουνιού;

«Τα «πράσινα» σαπούνια περιέχουν αποκλειστικά φυσικά συστατικά, φιλικά προς τον άνθρωπο, εν αντιθέσει με τα άλλα σαπούνια που περιέχουν ουσίες συχνά βαριές και ενδεχομένως τοξικές για την επιδερμίδα. Είναι λοιπόν τα καλύτερα σαπούνια για το δέρμα μας αλλά και για τον πλανήτη, εφόσον έχουν ξεκάθαρο οικολογικό προσανατολισμό.
Ο συνδυασμός των ελαίων βοηθά στην καταπολέμηση της δράσης των ελεύθερων ριζών, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά και διαρκώς ο ανθρώπινος οργανισμός.  Είναι άκρως ενυδατικό, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις και αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή για ευαίσθητες επιδερμίδες».

Η καινοτομία αυτή σου δημιούργησε όνειρα… ως που μπορείς να φτάσεις;


«Όνειρα υπάρχουν και θα υπάρχουν, αλλά όταν ανοίξεις τα φτερά σου τότε μπορείς να δεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις. Ως δημιουργικός και δραστήριος χαρακτήρας πάντα αναζητώ και προσπαθώ για το καλύτερο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Συνάντησα πολλές δυσκολίες, πολλές απογοητεύσεις και πισωγυρίσματα σε όλα τα στάδια τόσο της έρευνας όσο και στο επιχειρείν. Το σημαντικό όμως είναι να μην αφήσεις τον εαυτό σου να τα παρατήσει και να απογοητευτεί. Οι αποτυχίες και οι κακοτοπιές αποτελούν κομμάτι της επιτυχίας, αφού μέσα από αυτά μαθαίνουμε το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Η αποφασιστικότητα, η επιμονή, η υπομονή αλλά και το πόσο θέλεις κάτι στη ζωή σου αποδεικνύεται μέσα από τις δυσκολίες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι».



Ωστόσο, η μεγάλη σου αγάπη είναι η οινολογία. Στην Ελλάδα πόσες οινοπαραγωγικές ποικιλίες αμπέλου υπάρχουν;


«Το κρασί αποτελεί την πρώτη μου αγάπη και το επιστημονικό μου υπόβαθρο. Στην Ελλάδα έχουμε έναν τεράστιο θησαυρό ποικιλιών, με περίπου 300 γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών που καθιστούν τη χώρα μας μία από τις πλέον «πολυποικιλιακές» οινοπαραγωγικά και τον ελληνικό αμπελώνα έναν από τους πλουσιότερους του κόσμου. Πολλές από τις γηγενείς ποικιλίες είχαν σταματήσει να καλλιεργούνται όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση αναβίωσης των ελληνικών ποικιλιών (μούχταρο, μπεγλέρι, σκλάβος, λημνιώνα, παμίτι, μαυροτράγανο ) που σε συνδυασμό με τις διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα αποτελούν σίγουρα ένα κάλεσμα για γευσιγνωστικές εμπειρίες, πρωτόγνωρες και πρωτότυπες».

Οι Έλληνες είναι καλοί γνώστες του κρασιού;


«Ο κλάδος του ελληνικού κρασιού έχει φτάσει ήδη σε ένα αξιόλογο επίπεδο ωριμότητας. Οι Έλληνες οινοπαραγωγοί έχουν στη διάθεσή τους πολλές στρατηγικές επιλογές, επαναφέρουν γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, διερευνούν τις δυνατότητες των ανερχόμενων ποικιλιών και αξιοποιούν νέες τεχνικές οινοποίησης.
Ως προς τους καταναλωτές, υπάρχει μια στροφή προς το κρασί. Οι Έλληνες έχουν αρχίσει να βλέπουν το κρασί με άλλο μάτι, θέλουν να δοκιμάζουν και να μαθαίνουν για το κρασί με κάθε ευκαιρία. Δεν είναι άλλωστε τυχαία μεταξύ άλλων, η άνθιση των wine bars και η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε οινικές εκθέσεις που συμβαίνουν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Αλήθεια, ποια είναι τα κρασιά που προτιμάς εσύ προσωπικά;



«Κάθε κρασί έχει ένα διαφορετικό χαρακτήρα οπότε ανάλογα με την περίσταση επιλέγω και το κατάλληλο κρασί είτε πρόκειται να το συνδυάσω με φαγητό είτε για να το καταναλώσω μόνο του.
Από ελληνικές ποικιλίες, θα ξεχώριζα το Ασύρτικο, το Ξινόμαυρο, το Κοτσιφάλι, το Αγιωργίτικο, το Μοσχοφίλερο, τη Μανδηλαριά».



Η οινολογία ως επιστήμη πόσο συνδέεται με την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας;

«Το κρασί έχει άμεση σύνδεση με την Ελλάδα. Για τον Έλληνα, το κρασί πάντα κατατάσσεται στα πέντε πρωτογενή στοιχεία της διατροφής του μαζί με το νερό, το αλάτι, το λάδι και τα δημητριακά.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην ελληνική κοινωνία το κρασί παρευρίσκεται και συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις των ανθρώπων, μοιράζεται μαζί τους τις χαρές και τις λύπες. Οπότε η οινολογία ως κλάδος σχετίζεται άρρηκτα με την ιστορία και τον πολιτισμό μας».


Το περιβάλλον έχει λύσεις για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις ημέρες μας;
 
Για τις παραγγελίες σας 
«Η φύση έχει προβλέψει για τα πάντα. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα βότανα έχουν παίξει και παίζουν ζωτικό ρόλο στην παραδοσιακή ιατρική πολλών πολιτισμών. Το σημαντικό είναι ότι ο πλούτος και η αξία της εναλλακτικής φροντίδας της υγείας έχει διασωθεί και αποτελεί επιλογή του καθενός».










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου