Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τα μυστικά για να κατακτήσουν τα παιδιά σας την κορυφή

Εκπαιδευτικοί και συγγραφείς παραθέτουν στο Πινάκιο τις ευχές τους και τις απόψεις τους για το πώς να διαχειριστούν παιδιά και γονείς την νέα σχολική χρονιά. Χρήσιμες συμβουλές που αποτελούν εργαλεία γνώσεων και βοηθούν στην διαχείριση καταστάσεων δύσκολων που θα προκύψουν στην διάρκεια του σχολικού έτους.


Σταύρος Θεοδωρακόπουλος: Φτάσε εκεί όπου δεν μπορείς


Μια νέα χρονιά ξεκίνησε...Μια χρονιά με όνειρα, με προσδοκίες για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Προορισμός;  Η κατάκτηση της γνώσης.  Στο δύσκολο αυτό μονοπάτι το άγχος παραμονεύει σε κάθε βήμα.
Το κλειδί είναι η ηρεμία και η ψυχραιμία. Οι γονείς οφείλουν να είναι ήρεμοι για να μπορούν να διαχειριστούν την όποια δυσκολία προκύψει και να μεταδώσουν στα παιδιά τους θετική ενέργεια που θα τα ωθήσει στην επίτευξη των στόχων τους.
Από την άλλη τα παιδιά θα πρέπει να επιδείξουν επιμονή καθώς η συνεχής δουλειά και μελέτη είναι αυτή που αποφέρει καρπούς.  Ας κρατήσουμε μια φράση του Καζαντζάκη εκπαιδευτικοί, γονείς για τα παιδιά μας… Να φτάσουν εκεί όπου δεν μπορούν… Εκεί πρέπει να είμαστε, δίπλα τους, για να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και εμάς… Άλλωστε τα παιδιά είναι η εξέλιξη!


Ο Σταύρος Θεοδωρακόπουλος είναι επικεφαλής των διεπιστημονικών κέντρων Διά..λόγου Τέχνη  (Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ)


Μαρίνα Φραγκεσκίδου: Τα μεγαλύτερα μαθήματα της ζωής



Φέτος έχω και εγώ για πρώτη φορά παιδί Δημοτικού και μαζί με αυτό όλες τις σχετικές ανησυχίες. Θα είναι καλή η δασκάλα; Θα αγαπάει τα παιδιά; Πώς θα αγαπήσει το παιδί το διάβασμα; Γονείς (κυρίως εγώ!) ας ηρεμήσουμε. Για αρχή. Έπειτα ας θυμηθούμε λίγο τα δικά μας σχολικά χρόνια.

Θέλει υπομονή, επιμονή και ηρεμία. Τόσα χρόνια γονείς κάτι μάθαμε περί αυτών.
Ας τα εφαρμόσουμε τώρα λοιπόν. Και πού ξέρετε μπορεί τα παιδιά να μας εκπλήξουν ευχάριστα… το συνηθίζουν άλλωστε! Όσο για σας παιδιά: Απολαύστε τα σχολικά χρόνια, και όλα όσα προσφέρουν πέραν της Παιδείας. Τους, φίλους, τις σχέσεις με αυτούς, τα λάθη, τα σωστά.

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής και τα μαθαίνετε στο σχολείο.

Η Μαρίνα Φραγκεσκίδου έχει γράψει το βιβλίο «Κουτσή κιθάρα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή



Βέρα Πρατικάκη: Το κλειδί είναι η ισορροπία


Mια νέα σχολική χρονιά αρχίζει.
Τί εύχεστε στα παιδιά;
Να την ευχαριστηθούν και να την απολαύσουν! Να μάθουν ενδιαφέροντα πράγματα, να αποκτήσουνν πολλά καινούργια ερεθίσματα, να γνωρίσουν δασκάλους που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως πρότυπα. Να νιώσουν ότι οι δάσκαλοί τους εκτιμούν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους, ότι τα ενθαρρύνουν και τα ωθούν να πάνε μπροστά. Εύχομαι επίσης να διασκεδάσουν. Να κάνουν καλούς φίλους, να παίξουν, να γελάσουν και να περάσουν ανέμελες και αυθόρμητες στιγμές.

Τί θα συμβουλεύατε τους γονείς;

Να βρουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ του να είναι κοντά στο παιδί, έτσι ώστε εκείνο να νιώθει την υποστήριξή τους, αλλά και αρκετά μακριά του, έτσι ώστε να ενθαρρύνουν την αυτονομία του, να νιώθει ανεξάρτητο και ελεύθερο. Θα τους έλεγα να δείχνουν εμπιστοσύνη στο παιδί τους, να μην σπεύδουν αμέσως να το σώσουν, αλλά να το αφήσουν να κάνει και ορισμένα μικρά λάθη, για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και να νιώσει ότι είναι υπεύθυνο άτομο. Επίσης, θα τους συμβούλευα να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες από το παιδί τους και να μην κάνουν συγκρίσεις. Και πάνω από όλα να μην το αξιολογούν με βάση τους βαθμούς και τις επιδόσεις του. Να του δείχνουν αποδοχή και αγάπη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Η Βέρα Πρατικάκη έχει γράψει το «Καρύ-κευμένο καλαμαράκι» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιος


Ελένη Γεωργοστάθη: Η χαρά της ανακάλυψης


Αρχή της σχολικής χρονιάς και θα ’θελα να ευχηθώ στους μαθητές, μικρούς και μεγάλους, να μπορέσουν να βρουν σε κάτι απ’ όλα όσα ακούσουν ή μάθουν στο σχολείο μια μικρή κλειδαρότρυπα, μια φωτεινή χαραμάδα, ένα μυστικό μονοπάτι που θα τους οδηγήσει στη χαρά της ανακάλυψης, στην ομορφιά της δημιουργίας, στη μεγάλη περιπέτεια του μέλλοντος. Κι ακόμα, στη συνύπαρξη και στη συναναστροφή με το όποιο άλλο αντιπροσωπεύουν οι φίλοι κι οι συμμαθητές τους να ανακαλύψουν νέες εκδοχές του κόσμου τους ή ακόμα και του ίδιου του εαυτού τους.

 Όσο για μας τους γονείς, ας θυμόμαστε ότι τα παιδιά μας δεν έχουν ανάγκη από δανεικά όνειρα – τα δικά τους τους φτάνουν και τους περισσεύουν. Ας τα στηρίξουμε, με την επίγνωση ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που ίσως και να διαθέτουν άλλους τρόπους, άλλες δεξιότητες ή κι άλλες αδεξιότητες από μας. Κι έχοντας σταθερά κατά νου ότι στη διαμόρφωσή τους δε συμβάλλουν μόνο οι σχολικές γνώσεις κι επιδόσεις ή οι εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά κι ο χρόνος που μοιραζόμαστε εμείς μαζί τους – η κουβέντα γύρω απ’ το τραπέζι, η βόλτα στην πόλη, το παιχνίδι στο πάρκο, οι εντυπώσεις από μια ταινία, μια συναυλία, ένα βιβλίο. Ας είμαστε κυρίως και ουσιαστικά παρόντες. 

Η Ελένη Γεωργοστάθη έχει γράψει το «Χάθηκε η μπάλα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός


Μάρω Θεοδωράκη: Το ταξίδι της γνώσης είναι συναρπαστικό



Το πρώτο κουδούνι χτύπησε! Μαζί του κι οι καρδούλες των παιδιών που ανυπομονούν να γνωρίσουν νέους δασκάλους και συμμαθητές. Για τα παιδιά εύχομαι να χαρούν κάθε στιγμή σχολικής ζωής με τη βοήθεια δασκάλων και γονιών. Το σημαντικό πάνω από όλα είναι η γνώση. Τη γνώση την εμπνέει ο δάσκαλος. Στα παιδιά δεν μένει παρά να την κατακτήσουν. Για να την κατακτήσει όμως ένα παιδί, πρέπει να το υποστηρίζει κι ο γονιός. Δύναμη λοιπόν και στους γονείς που οφείλουν να υποστηρίζουν τη γνώση μέσα από τη διαδικασία της χαράς κι όχι μέσα από την αγωνία ή τη βαθμοθηρία. Το ταξίδι της γνώσης είναι συναρπαστικό!
Καλή σχολική χρονιά λοιπόν! Γεμάτη γνώση και χαρά για γονείς, δασκάλους και παιδιά! 




Η Μαρία Θεοδωράκη έχει γράψει το «Γιαγιά σ’ αγαπώ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας



Μαρία Δασκαλάκη οι λέξεις και οι αριθμοί δεν είναι απλά σημάδια αλλά κρύβουν πίσω τους ιστορίες





Ανάλογα με τη βαθμίδα της εκπαίδευσης που βρίσκεται το κάθε παιδί, η καινούρια σχολική χρονιά το γεμίζει και με τα ανάλογα συναισθήματα.
Ανυπομονησία, αγωνία, άγχος, χαρά, λαχτάρα… Κάπως έτσι όμως δε νιώθουν και οι γονείς τους;
Ίσως περισσότερη αγωνία και άγχος από τα ίδια τα παιδιά!
 Εγώ εύχομαι για κάθε νέα χρονιά, παιδιά και γονείς να συνειδητοποιήσουν πως «η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση». Πως οι λέξεις και οι αριθμοί δεν είναι απλά σημάδια σε σελίδες χαρτιού, αλλά κρύβουν πίσω τους ιστορίες, παιχνίδια και μυστικά που καλούνται να ανακαλύψουν. Πως ρήματα όπως το «νιώθω», «περιμένω», «εξερευνώ», «κοιτάζω», «ακούω», «αγγίζω», «διαβάζω» είναι πολύ σημαντικότερα από το ρήμα «μαθαίνω». Πως είναι ωφέλιμο για όλους να θέλουν αυτό που κάνουν, από το να κάνουν ό,τι θέλουν. Πως οι παιδικές φιλίες κρατάνε για πάντα. Πως είναι σημαντικότερο να έχουν ένα παιδί ευτυχισμένο από το έχουν ένα παιδί που κάνει ό,τι οι γονείς του θεωρούν σωστό.
 Καλή χρονιά, δημιουργική, με πολλές εξερευνήσεις, ερωτήσεις, βιβλία, ιδέες, εκδρομές, γέλια, σχολικές γιορτές, τραγούδια και ανοιχτούς ορίζοντες…



Η Μαρία Δασκαλάκη έχει γράψει το «Μυστική Αποστολή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας



Αργυρώ Μουντάκη: Η ευγένεια απαραίτητη για κάθε έκφανση στην ζωή των παιδιών



Εύχομαι στα παιδιά, από τα πιο μικρά μέχρι τα μεγάλα, τους φοιτητές δηλαδή, να έχουν μια χαρούμενη χρονιά, με πολλά χαμόγελα, ωραίες στιγμές που θα τους αφήσουν όμορφες αναμνήσεις από τη σχολική/ακαδημαϊκή τους χρονιά, αλλά επίσης τα προτρέπω να κάνουν και την απαραίτητη -ανάλογα με την ηλικία- μελέτη, η οποία θα τα βοηθήσει αργότερα στην ποιότητα της επαγγελματικής και ενήλικης ζωή τους. Μα πάνω από όλα εύχομαι όλα τα παιδιά να ακολουθούν απλούς κανόνες ευγένειας σε κάθε έκφανση της ζωής τους.
Ίσως αυτό να είναι το πιο σημαντικό για τον πολιτισμό μας και την παιδεία μας.
Στους γονείς θα έλεγα να είναι ψύχραιμοι, να εξασκήσουν τις «κεραίες» τους, ώστε να μπορούν να αφουγκράζονται ό,τι απασχολεί τα παιδιά τους, και τέλος να έχουν δύναμη και αντοχή να ανταποκριθούν στις δύσκολες -κάθε τύπου- απαιτήσεις του χειμώνα.
Ως εκπαιδευτικός εύχομαι και στους συναδέλφους μου καλή δύναμη, το σχολείο βασίζεται στη δική μας προσπάθεια και το δικό μας φιλότιμο, τα χαμόγελα και η αγάπη των παιδιών είναι η καλύτερη επιβράβευση για εμάς! Καλή σχολική χρονιά λοιπόν σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους! 



Η Αργυρώ Μουντάκη έχει γράψει το «Στοιχειωμένο Σπίτι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και πέρα της συγγραφικής της ιδιότητα είναι εκπαιδευτικός

Λένα Τερκεσίδου:  Υπομονή, επιμονή και πάθος




Εύχομαι στα παιδιά να έχουν υπομονή και επιμονή, και να προσπαθούν με πάθος να επιτύχουν τους στόχους τους. Αυτό θα τους προσφέρει ευχαρίστηση, θα τους ανεβάσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους, θα τους γεμίσει περηφάνια και χαρά, ώστε με δύναμη να προχωρήσουν και να εξελιχθούν. 

Στους γονείς θα πρότεινα να έχουν και αυτοί υπομονή, να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, να τους συμπαραστέκονται στις δυσκολίες τους, να αναγνωρίζουν τον κόπο και το μόχθο τους και να τα επαινούν για τις επιτυχίες τους.  

Εύχομαι σε όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά.




Η Λένα Τερκεσίδου έχει γράψει το «Όνειρο του μάγου ξεφτέρη»

Αθηνά Ανδρουτσοπούλου: Κάθε φροντίδα







Για τα παιδιά:
"Παιδιά σάς εύχομαι τη σχολική χρονιά που ξεκινά να δώσετε κάθε φροντίδα στον καλύτερο φίλο σας, δηλαδή τον εαυτό σας, και να τον συντροφεύσετε με καλά λογοτεχνικά βιβλία!"
Για τους γονείς:
"Ας φροντίσουμε το εσωτερικό μας παιδί με τρυφερότητα, ώστε να φροντίζουμε τρυφερά τα παιδιά που φέραμε στον κόσμο. Θα βρίσκουν έτσι συντροφιά κι όχι παρηγοριά στους φίλους και στα λογοτεχνικά βιβλία."

Η  Αθηνά Ανδρουτσοπούλου είναι συγγραφέας και ψυχολόγος και έχει γράψει το:
«Ταξίδια με τη μαμά» που κυκλοφορεί από τις  εκδόσεις Λιβάνης









Ευθυμία Ανδριώτη:Πολλές δροσερές βουτιές στις θάλασσες της γνώσης και της ανακάλυψης



Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει…
Στους μικρούς και στους μεγάλους μαθητές εύχομαι μια δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία, χαμόγελα και πολλές δροσερές βουτιές στις θάλασσες της γνώσης και της ανακάλυψης.
 Στους γονείς εύχομαι και προτείνω να συντροφεύουν με αγάπη και υπομονή τα παιδιά τους στο μακρύ ταξίδι για την κατάκτηση των ονείρων τους, να στηρίζουν τις ελπίδες και τις προσπάθειές τους και κόντρα στους ανέμους και τις τρικυμίες να είναι ο φάρος και η πυξίδα που χρειάζονται.


Η Ευθυμία Ανδριώτη είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων, νηπιαγωγός . Το μυστήριο του χαμένου παπαγάλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο






Μαριέττα Κόντου: Κρατήστε τις αναμνήσεις


Για του γονείς. Πριν μιλήσετε, μαλώσετε, αγχωθείτε, πηγαίνετε πίσω, πολύ πίσω, όταν εσείς ήσασταν παιδιά και θυμηθείτε. Ανακαλέστε λεπτομέρειες, μνήμες ξεχασμένες και κρατήστε τες ζωντανές. Και αφού νιώσετε το «τότε», τότε μόνο μπορείτε να μιλήσετε, να συμβουλεύσετε και να σκεφτείτε καθαρά, ψύχραιμα, μαθητικά και γονεϊκά μαζί. Μόνο τότε και μόνο από αυτή τη θέση.
Για τα παιδιά. Το σημαντικό δεν είναι τόσο τα βιβλία που θα ακουμπήσετε στα θρανία, όσο οι φάτσες και τα μουστάκια που θα ζωγραφίσετε πάνω σε αυτά και θα θυμάστε μετά από χρόνια. Και να βρίσκετε χρόνο να χαζεύετε συχνά έξω από το παράθυρο, γιατί έτσι έρχονται οι ωραιότερες ιδέες, να ονειρεύεστε, να ευχαριστιέστε μουτζούρες και λάθη, γιατί αυτά έχουν τη μεγαλύτερη αξία και να απολαμβάνετε στα διαλείμματα τους φίλους σας, είναι αυτοί που θα σας κάνουν παρέα όλη τη χρονιά και θα μοιραστείτε τα ίδια «χαζέματα»…


Η Μαριέττα Κόντου είναι Δρ Κοινωνικής Ψυχολογίας με ειδικότητα στη Συστημική Οικογενειακή θεραπεία Ζεύγους και Οικογένειας και Βιοθυμική ψυχοθεραπεία, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο της Φτου ξελύπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου