Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Φώτης Σπύρος: Η υποκριτική μου πρόσφερε αυτό που ήθελα πάντα


Φώτης Σπύρος ένας άνθρωπος υπέροχος, ένας ηθοποιός εξαιρετικός. Πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον των θεατών με τις ερμηνείες του και την αμεσότητα του. Την περίοδο αυτή κάνει περιοδεία με «Το μυστικό κλειδί» της Πηνελόπης Δέλτα σε όλη την Ελλάδα και με αφορμή το γεγονός αυτό μιλά στο Πινάκιο εφ’ όλης της ύλης. Από την αγωγή των παιδιών σε συνάρτηση με το θέατρο ως τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο 

Χαρακτηρίζει δε τους πολιτικούς ως συμμορία που καταρράκωσαν την χώρα ενώ παράλληλα επισημαίνει την έλλειψη βελτιστοκρατίας. Μιλά και για την τηλεόραση και για την θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει αλλά υπογραμμίζει και την ευθύνη που έχουμε οι τηλεθεατές που προτιμούμε να βλέπουμε την οθόνη αντί να κοιτάζει ο ένας τον άλλον στα μάτια... Απολαύστε την συνέντευξη που ακολουθεί...


Αυτή την στιγμή σας βρίσκουμε να πρωταγωνιστείτε στην παράσταση «Το μυστικό κλειδί», της Πηνελόπης Δέλτα. Μια παιδική παράσταση, θα μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτήν;
   

«Επειδή εύκολα μπορώ να σας πω λίγα λόγια για το τι είναι η παράσταση μας ,θα σας πω λίγα λόγια για το τι ΔΕΝ είναι!
Στο θέατρο όπως και για το παιδί ΔΕΝ υπάρχουν ΔΕΝ. Και ευτυχώς! Ωστόσο όμως χωρίς να θέλω να στεναχωρήσω του μικρούς η και τους μεγαλύτερους φίλους μου, πρέπει να μοιραστώ μαζί τους μια αλήθεια για την παράσταση μας…η παράσταση   μας ΔΕΝ είναι παιδική παράσταση γιατί απλούστατα ΔΕΝ  υπάρχει παιδικό θέατρο. Υπάρχει αληθινό ώριμο θέατρο με πολλές αναγνώσεις για όλες τις ηλικίες και γι αυτό ΔΕΝ θα ήταν αδόκιμο να χρησιμοποιούμαι  επιτέλους τον όρο ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.Η παράσταση μας σίγουρα ΔΕΝ  είναι απλώς άλλη μια παράσταση- πιστεύω- για παιδιά. Δυστυχώς πια στις μέρες μας το παιδί χρησιμοποιείται σαν μια μεγάλη αγορά- δεξαμενή για εξοικονόμηση χρημάτων. Εμείς ΔΕΝ του λεμέ ψέματα. ΔΕΝ κάνουμε παιδιάστικα και παιδαριώδη καμώματα για να το ενθουσιάσουμε φτηνά να το θαμπώσουμε ρηχά  και να το εκπλήξουμε πρόχειρα  γιατί ΔΕΝ πιστεύουμε ότι υστερεί από εμάς τους μεγάλους, σε χιούμορ, φαντασία ,σκέψη και αντίληψη. ΔΕΝ υπάρχει όριο ηλικίας ανώτατο ή κατώτατο για να δει κάποιος μικρός ή μεγάλος την παράσταση μας. ΔΕΝ μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς χιούμορ για αυτό και υπάρχει άφθονο στην παράσταση μας .
ΔΕΝ είναι ότι ΔΕΝ πιστεύουμε στους νέους συγγραφείς ,αλλά σίγουρα οι παλιοί έχουν να μας διδάξουν ακόμα πολλά ,αυτός είναι και ο λόγος που φέτος  αποφασίσαμε να συνομιλήσουμε με αυτό το υπέροχο έργο της ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ. Πιστεύουμε ότι ΔΕΝ πρέπει να χάσετε αυτήν την παράσταση και ότι ΔΕΝ θα την ξεχάσετε εύκολα αμέσως μόλις φύγετε από το θέατρο. Αφήστε λοιπόν κατά μέρος τα ΔΕΝ και ελάτε να ζήσετε με την παράσταση μας, ένα ταξίδι μαγικό, ονειρικό, απρόσμενο, με χιούμορ που έχει πολλά να μας πει , να μας δείξει να μας κάνει να αισθανθούμε και που -σε καμιά περίπτωση- ΔΕΝ  κουνάει το δάκτυλο σε κανέναν λέγοντας του ΔΕΝ!

Μέσα από αυτές τις δουλείες όπως το «Μυστικό κλειδί», θεωρείτε πως «οικοδομείτε» τους αυριανούς θεατρικούς θεατές;


«Το θέατρο οφείλει να οικοδομεί  ανθρώπους ,προσωπικότητες, συνειδήσεις και  εν τέλει αυριανούς θεατές. Αλλά πρώτα- πρώτα  όμορφους ανθρώπους!

Σε ποιες πόλεις θα παιχθεί η παράσταση και πότε;

2 Αυγούστου Πέμπτη  Νάουσα Θερινό Δημοτικό Θέατρο στις 21:00
3 Αυγούστου Παρασκευή Γρεβενά Υπαίθριο Θέατρο Καστράκι στις 21:00
8 Αυγούστου Τετάρτη Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων (Άγναντα) στις 21:00
9 Αυγούστου Πέμπτη  Δήμος  Κεντρικών Τζουμερκων(καταρρακτης) στις 21:00
10 Αυγούστου Παρασκευή Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων (Πράματα)  στις 21:00
11 Αυγούστου Σάββατο Δήμος Άρτας (Σκούπα)  στις 21:00
12 Αυγούστου Κυριακή Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων (Πλατανούσα)  στις 21:00
13 Αυγούστου Δευτέρα Δημος Κεντρικών Τζουμέρκων (Βουργαρέλι) στις 21:00
31 Αυγούστου Παρασκευή Αίγιο Υπαίθριο Θέατρο Γεώργιος Παπάς (πολιτιστικό κέντρο Αλέκος Μέγαρης) Νικολάου Πλαστήρα 19 στις 21:00
1 Σεπτεμβρίου Σάββατο Ξυλόκαστρο Ανοιχτό θεατρο Βασίλης Γεωργιάδης στις 21:00
Είμαι πολύ χαρούμενος που τα χωριά που γεννήθηκα μας επέλεξαν να δείξουμε την παράσταση μας. Είναι τιμή μου και τέτοια τιμή μπορεί να έρθει μόνο από τις ρίζες σου. Νοιώθω  περήφανος!».


Εγώ προσωπικά σας θυμάμαι από την εποχή των 2 ξένων… Σχεδόν 20 χρόνια πριν. Η πορεία σας ταγμένη στην τέχνη σας.  Αναμφισβήτητα υπήρξαν εύκολες, δύσκολες και δυνατές στιγμές.
Υπάρχει κάποια από αυτές που έχει χαραχθεί στην μνήμη σας και μπορείτε να την μοιραστείτε μαζί μας;


«Προσπάθησα και προσπαθώ πολύ πάντα να είμαι καλός ,να κάνω το καλό, να γίνομαι καλύτερος …  είναι  δύσκολο !ΔΕΝ  υπάρχει απλά καλό…το καλό είναι μια πολύπλοκη πράξη, είναι ο δύσκολος δρόμος!».

Η υποκριτική ήταν το όνειρο σας που έγινε πραγματικότητα;

«Η υποκριτική μου πρόσφερε αυτό που ήθελα πάντα ,να είμαι  αυτός που μπορεί να πιει κατευθείαν από την πηγή και που δεν έχει ανάγκη την κανάτα. Με την υποκριτική πιστεύω ότι μπορώ να ζήσω την ομορφιά, να την καταλάβω, την ομορφιά ως υπέρτατη αξία   την ομορφιά  που  μπορεί να παρέρχεται στους ανθρώπους ,όχι όμως και στην τέχνη».

Ποιοι ήταν οι σταθμοί της καριέρας σας; 

«Οι άνθρωποι που δεν με αφήσαν να διαλυθώ καθ’ οδόν».


Είστε άνθρωπος ευαισθητοποιημένος, που παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τι αίσθηση σας αφήνουν οι αλλαγές των τελευταίων χρόνων σε κοινωνικό κυρίως επίπεδο;

«Απεχθάνομαι τους πολιτικούς είναι αυτοί που κατάντησαν την Ελλάδα συμμορία. 
Πάσχουμε από ΒΕΛΤΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ .Οι μέτριοι που δεν έχουν δυνατότητα να βελτιωθούνε σε κάθε προσπάθεια υποβαθμίζονται και καταρρέουν ολκό και χαμηλότερα όπως η χιονοστιβάδα που κατρακυλάει και διογκώνεται με χιόνι βρώμικο, όσο πλησιάζει τα λασπερά λιβάδια.!
Έχουμε γεμίσει ματαιόσπουδους που τα υπόσχονται όλα, για το τίποτα, για το περισσότερο, και πάντα με το μικρότερο κόπο. Ελπίζουμε όμως…. η παρακμή είναι η αιτία της προόδου!».


Η τηλεόραση περνά την δυσκολότερη καμπή της. Οι υπερβολές του παρελθόντος επέβαλαν αυτή την κατάσταση ή υπήρξαν και άλλοι παράγοντες;


«Κάποιοι κάνουν τηλεόραση τα σκουπίδια τους και  μας τα προσφέρουν ! Και μεις; Βλέπουμε οτιδήποτε στην τηλεόραση προκειμένου να μην κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο».



Τέλος, ο Πλιάτσικας σε ένα του τραγούδι έλεγε πως αν θα μπορούσε τον κόσμο να άλλαζε θα ξαναέβαφε γαλάζια την θάλασσα. Ο Φώτης Σπύρος αν θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο τι θα έκανε;

«…μάλλον θα φώναζα…ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΑΝΟΙΧΤΕ!!!
-ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ;

-Ένα είναι το όνειρο κάθε κυττάρου πως θα γίνει δύο!
ΤΟ ΓΕΛΙΟ;

-Το γέλιο το χάρισε η Αφροδίτη μαζί με τον πόθο και την ηδονή στους ανθρώπους. Ορίστηκε μάλιστα από τους αρχαίους και αρμόδιος θεός εκπρόσωπος του γέλιου… Ο θεός Γελος. Κάτι ξέραν  αυτοί!»

info για το Μυστικό Κλειδί

 Ακροβατώντας ανάμεσα στην αγάπη για το παιδί και την αγάπη για το θέατρο σας παρουσιάζουμε την θεατρική παράσταση με τίτλο "Το Μυστικό Κλειδί", που είναι βασισμένη στο διήγημα της Πηνελόπης Δέλτα "Η καρδιά της Βασιλοπούλας".

Πρόκειται για ένα υπέροχο έργο, της συγγραφέως που σημάδεψε με την πένα της την Ελλάδα του 20ου αιώνα και όχι μόνο. Με σεβασμό, αγάπη, σύγχρονη ματιά και μεράκι μεταφέρουμε αυτό το μοναδικό διήγημα στη σκηνή, πλαισιώνοντάς το με ζωντανή μουσική, ευρηματικά σκηνικά - κοστούμια και μαγικούς φωτισμούς...
Είναι ένα κλασσικό έργο που προσεγγίζει την σύγχρονη πραγματικότητα της έλλειψης συναισθημάτων. Μια ατμοσφαιρική παράσταση γεμάτη έντονες στιγμές, γρήγορες εναλλαγές και όμορφη μουσική που θα αγγίξει την ψυχή όλων...
Οι ηθοποιοί ζωντανεύοντας τους ρόλους με μαεστρία, προκαλούν μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν στο παραμύθι και να αναζητήσουν το νόημα της ζωής...
την αγάπη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓO
Μια φορά κι έναν καιρό σ ένα μεγάλο νησί ήταν ένας Βασιλιάς καλός που είχε φροντίσει να έχει δουλειά όλος ο λαός. Έτσι, όλοι ζούσαν ήρεμοι κι αγαπημένοι και κανένας δεν γύρευε ν' αφήσει την πατρίδα του για να βρει πλούτη έξω. Ένα πρωί λοιπόν, έμαθε με χαρά ο λαός όλος πως γεννήθηκε στο παλάτι μια Βασιλοπούλα. Όλοι εύχονταν στην μικρή. Πρώτη ήρθε η Μοίρα και ευχήθηκε στην μικρή να μην έχει καρδιά, να μην νιώθει. Όλοι λυπήθηκαν,   όμως μετά ήρθε η ζωή συμπληρώνοντας πως αν η Βασιλοπούλα ήθελε, μπορούσε να βρει ξανά την καρδιά της. Και της έδωσε ένα κλειδί. Μεγαλώνοντας και μη νιώθοντας ακόμα χαρά, λύπη ή αγάπη, παίρνει την απόφαση ακολουθώντας αυτό το κλειδάκι, να αναζητήσει την καρδιά της. Ένα ταξίδι γεμάτο δοκιμασίες ξεκινά κι η δικαίωση δεν αργεί να έρθει.



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ: Πηνελόπη Δέλτα
ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: Φώτης Σπύρος - Νίκος Χρηστίδης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νίκος Χρηστίδης
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ/ ΣΝΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Βαλεντίνο Βαλάσης - Νάγια Ζαχαράτου
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιάννης Μιχαήλ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Απόστολος Τσιτσώνης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΦΙΣΑΣ: Αναστασία Λουκρέζη
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Γιάννης Μιχαήλ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Υπατία Κορνάρου
VIDEO-TRAILER: Απόστολος Τσιτσώνης
ΓΡΑΦΙΣΤΗΚΑ : Μικαέλα Κακκαρίδη Δελληγιάννη
ΒΟΗΘΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Κώστας Αγιασσώτης
MAKEUP: Cathy Jones, Ρετζίνα Κούπε, Μαίρη Μπακάλη, Μαριάννα Παγιάτη

ΠΑΙΖΟΥΝ
Φώτης Σπύρος,  Φιλίτσα Καλογεράκου, Μελίνα Σπετσιέρη, Νίκη Λειβαδάρη
Γιάννης Παπαθανασίου , Νίκος Χρηστίδης

Τιμές εισιτήριου
8ευρώ  Γενική είσοδος
6ευρώ  Προπώληση


Τηλέφωνο κρατήσεων: 6942555031
Προπώληση  viva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου