Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Ο Ντόναλντ Ντακ κάνει διακοπές…στην Ελλάδα




Δεν χρειάζεται συστάσεις…καθώς είναι η πιο γνωστή πάπια στον πλανήτη. Ο λόγος για τον Ντόναλντ Ντακ ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές περιπέτειες κινουμένων σχεδίων εδώ και δεκαετίες.   Θα είναι το βασικό πρόσωπο στην διπλή υπόθεση του Πινακίου. Ο Ντόναλντ κάνει διακοπές στην Ελλάδα ως τουρίστας αλλά και ως Έλληνας.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου για το Πινάκιο



Επιμέλεια εικόνας: Αναστάσης Πετιμεζάς(harti-χαρτι)



Ελάτε να δούμε τις παροχές που θα έχει και τις διαφορές που θα έχουν αυτές…
Να σημειωθεί ότι τη ζωγραφιά την έχει φιλοτεχνήσει ο Αναστάστης Πετιμέζας ιδιοκτήτης του Harti-Χαρτί.
Αν ο Ντόναλντ επισκεπτόταν την χώρα μας σίγουρα δεν θα χρειαζόταν έναν πακτωλό χρημάτων για να περάσει στιγμές ξέγνοιαστες.  Αφού θα είχε κάνει  παρακράτηση μέσω κάποιου πρακτορείου και θα του ερχόταν η διανυκτέρευση αλλά και η διατροφή σε πολύ εξευτελιστική τιμή.
Αν ήταν Έλληνας και ήθελε να πάει με την Νταίζη και τα παιδιά του σε κάποιο θερινό προορισμό στην Ελλάδα τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά καθώς τα έξοδα διανυκτέρευσης θα ήταν 1.050 ευρώ (150 ευρώ Χ 7 ημέρες), ενώ οι δαπάνες σίτισης στα 1.120 ευρώ (μεσημεριανό και βραδινό, που αναλύεται σε 40 ευρώ Χ 4 άτομα Χ 7 ημέρες).
Στα άλλα έξοδα έχει προϋπολογιστεί ποσό 300 ευρώ (40 ευρώ στο πλοίο και 30 ευρώ στην παραλία για ομπρέλες, παγωτό καφέ, βενζίνη).

Καλύτερη εξυπηρέτηση
Ο Ντόναλντ που δεν θα είχε ελληνική ταυτότητα θα τύχαινε καλύτερης εξυπηρέτησης από μαγαζιά και ξενοδοχεία. Ας έπαιρνε στην ταβέρνα μια σαλάτα και μια μπύρα οι σερβιτόροι θα κρέμονταν από τα χείλη του ή αν προτιμάτε από το ράμφος τους.
Αν πάλι ήταν Έλληνας και είχε παραγγείλει τον μισό κατάλογο θα ήταν δέκτης απαξίωσης παρότι ο λογαριασμός που θα έκανε θα ήταν ιδιαίτερα υψηλός.
Το γεγονός αυτό παρατηρείται εδώ και δεκαετίες και δεν έχει αλλάξει δυστυχώς…

 Το ηχηρό παράδειγμα της Βόρειας Εύβοιας
Ανάμεσα σε δύο Ντόναλντ, τον ξένο και τον Έλληνα τουρίστα δυστυχώς δεν υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση.  Η ξενολατρεία είναι αυτή κυριεύει τις συνειδήσεις μας. Σύμφωνοι ο ξένος μπορεί να «κουβαλά» στις αποσκευές του πολλά υπέρ αλλά η απαξίωση του Έλληνα τουρίστα κοστίζει ακριβά στην οικονομία αλλά και στην ψυχοσύνθεση του κοινωνικού ιστού.
Μάλιστα ο κίνδυνος να γίνουν απλησίαστες οι διακοπές για τους Έλληνες δεν είναι απλώς υπαρκτός.
Είναι ήδη γεγονός για ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ακόμα και για άνω του μέσου όρου εισοδήματος.

Ο εσωτερικός τουρισμός, στο σύνολο του τομέα, κρατούσε την περίοδο προ κρίσης 2006 - 2008 περίπου το 25% του συνόλου των εσόδων (περίπου 4 δισ. ευρώ λένε τα στοιχεία των ειδικών). Κατά τη διάρκεια της κρίσης το ποσοστό αυτό κατέρρευσε, φτάνοντας το 2015 να καταγράφει μείωση 67%.

Στη Βόρεια Εύβοια σε ξενοδοχειακή μονάδα ξένων συμφερόντων οι κάτοικοι των περιοχών κάνουν τα πάντα για να είναι ευχαριστημένοι οι ξένοι ένοικοι των δωματίων.
Την ίδια ώρα η υπόλοιπη περιοχή δεν έχει τουριστική ανάπτυξη παρά το σπάνιο κάλλος της καθώς οι κάτοικοι δεν ασχολούνται στο να προσεγγίσουν Έλληνες οικογενειάρχες τουρίστες. Κάθε άλλο μάλιστα. Ποντάρουν στους «φθηνούς» Βαλκάνιους…
Όλα τα παραπάνω συντελούν στο ίδιο αποτέλεσμα, στον ίδιο παρανομαστή ο  εσωτερικός τουρισμός να έχει πάρει την κατιούσα και ο δείκτης του να επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο περισσότερο.
Η κρίση αρχίζει και δείχνει τα σημάδια της έντονα στις γενιές των 300 & των 400 ευρώ που δεν μπορούν να επισκεφθούν μέρη που συνορεύουν με το παράδεισο και βρίσκονται μια ανάσα από το σπίτι τους. Μήπως ο Ντόναλντ της Ελλάδας πρέπει να προσεγγιστεί με τρόπους προσιτούς. Μέχρι τότε ο Ντόναλντ της Ευρώπης, των Βαλκανίων και από όπου προέρχεται χαίρεται την πιο συγκλονιστική χώρα του κόσμου χωρίς να ιδρώνει το πορτοφόλι του.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου