Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Αποκωδικοποιώντας του Έρωτες του Καλοκαιριού


Γιατί τον Αύγουστο (πάντα) ερωτευόμαστε;




Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου για το Πινάκιο

Το καλοκαίρι είναι στην πιο ακμάζουσα φάση του και σίγουρα δεν αφήνει ανεπηρέαστα ένστικτα και τα ερωτικά  θέλω μας.
Η αίσθηση ξεγνοιασιάς και η χαλάρωση που μας χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τις περιόδους των διακοπών, οδηγεί σε μείωση του άγχους, αφήνοντας μεγαλύτερα περιθώρια για ερωτικές αναζητήσεις.
Παράλληλα, ειδικοί υποστηρίζουν πως τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της έντονης ηλιοφάνειας, παράγονται από τον οργανισμό μεγαλύτερες ποσότητες μελατονίνης, μίας ουσίας που οδηγεί σε εγρήγορση τον οργανισμό μας, αλλά και ενδορφινών που επίσης επιδρούν καταλυτικά στη βελτίωση της διάθεσης με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη σεξουαλική επιθυμία.
Πως μπορεί κανείς να αρνηθεί τα ερωτικά σκιρτίματα όταν επιτάσσονται από τον οργανισμό του.


Η Ψυχολόγος, MSc Συμμβουλευτική Ψυχολογία MSc Δίγλωση Ειδική Αγωγή Ειρήνη Κρυσταλλίδου μιλώντας στο «Πινάκιο» αποκωδικοποιεί την ψυχοσύνθεση του έρωτα του θέρους. Η ίδια κάνει λόγο για μια ενορχηστρωμένη υποσυνείδητη προσπάθεια του ατόμου να ερωτευθεί. Πιο αναλυτικά υπογραμμίζει, «Καθώς διανύουμε τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, πολλοί από εμάς ήδη άρχισαν να κάνουν τον απολογισμό τους. Διακοπές, όμορφα μέρη, ξεκούραση. Και βέβαια όλα αυτά αποκτούν ιδιαίτερο νόημα όταν συνδέονται ίσως και με έναν έρωτα, έναν καλοκαιρινό έρωτα.  Και είναι τόσο έντονες οι αναμνήσεις από τις ευχάριστες αυτές προσωπικές στιγμές που αρκούν όχι μόνο για να ανταπεξέρθουμε σε έναν δύσκολο και  απαιτητικό χειμώνα αλλά και να μας συνοδεύουν πολλά χρόνια μετά.
Αν προσπαθούσαμε να αναλύσουμε λίγο περισσότερο το νόημα και τη σημασία ενός καλοκαιρινού έρωτα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ψυχολογικούς μηχανισμούς που αναπτύσσονται ώστε να καλύψουν βαθύτερες ανάγκες μας. Για να κατανοήσουμε αυτούς τους μηχανισμούς, θα πρέπει να έχουμε κατά νου σε πόσο ιδανική κατάσταση βρίσκονται οι δυο άνθρωποι που θα συναντηθούνε ξαφνικά στο μέρος των διακοπών τους. Γνωρίζονται κάτω από ιδανικές συνθήκες, απαλλαγμένοι από το άγχος και τις ευθύνες της καθημερινότητας και είναι έτοιμοι να ερωτευτούν. Αυτή η ψυχολογική ετοιμότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σημασία που θα δοθεί σε οποιαδήποτε γνωριμία.
Ταυτόχρονα, το καλοκαίρι είναι μια περίοδος έντονων χημικών αλλαγών στον εγκέφαλο  και στις ορμόνες που εκλύονται στις πιο υψηλές θερμοκρασίες και στις περισσότερες  ώρες φωτός  που προσφέρει η εποχή. 

Η διάθεση μας λοιπόν γίνεται ερωτική, έχουμε αρκετή ενέργεια και κοιμόμαστε λιγότερο αφού η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η τεστοστερόνη αυξάνονται.  Έτσι λοιπόν πέρα από την ψυχολογική ετοιμότητα υπάρχει και η βιοχημική ετοιμότητα του σώματος. Πρόκειται λοιπόν για μια ενορχηστρωμένη υποσυνείδητη προσπάθεια του ατόμου να ερωτευθεί. Και τελικά ερωτεύεται γιατί όλα είναι ιδανικά.   Οι συνθήκες είναι ιδανικές, η ψυχολογική του κατάσταση είναι ιδανική και έτοιμη να επιδοθεί στον έρωτα. Και καθώς όλα είναι ιδανικά δημιουργούνται όμορφες αναμνήσεις που θα ακολουθούν το άτομο για πολύ καιρό. Ποιο χαρακτηριστικό λοιπόν, κάνει τους καλοκαιρινούς έρωτες αξέχαστους;


Η ύπαρξη του ιδανικού. Ερωτευόμαστε το ιδανικό και όχι το πραγματικό. Και έτσι ο έρωτας αποκτά την πλήρη υπόσταση του, με  το χαρακτηριστικό που αποτελεί όλη του την ουσία την εξιδανίκευση.  Πως γίνεται να απαρνηθούμε μια τέτοια ανάμνηση;».


Στην ωραιότερη χώρα του κόσμου


Η Ελλάδα εκπέμπει ερωτισμό και ομορφιά σε κάθε της σημείο.  Σαγηνευτική χώρα που σε προκαλεί να την ανακαλύψεις. Σίγουρα και η αισθητική του τοπίου σε συνδυασμό με την ενέργεια της  είναι μεταβλητές που επηρεάζουν τον ερωτισμό στα μέγιστα. Αξιοποιείστε τις στιγμές και κάντε τις αναμνήσεις. Άλλωστε ο θεός έρωτας είναι και αυτός Έλληνας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου