Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Άνεργοι… στο όνομα του μνημονίου πολλοί περισσότεροι από 792.601 Έλληνες


Στην σκιά της ανεργίας η Ελλάδα, αφού σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία.

Να σημειωθεί ότι άνεργος θεωρείται κάποιος μόνο αν τον απολύσουνε και όχι αν λήξει η σύμβαση του ή έχει επιχείρηση και την κλείσει, οπότε όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς η ανεργία είναι πολύ υψηλότερη από τους αριθμούς που δίνονται ως προς δημοσίευση.

Ωστόσο και έτσι το κόκκινο χτυπά για άλλη μια φορά η ανεργία.

Αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των πολιτών που περνάνε στην ανεργία την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε πολιτική κρίση και αναζητά συνεχώς πόρους για να είναι εντάξει στις δανειακές υποχρεώσεις.

Στο 15,9% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, έναντι 14,2% του προηγούμενου τριμήνου και 11,7% του αντίστοιχου τριμήνου 2010.

Μειώθηκε και άλλο η απασχόληση..

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 5,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, με τον αριθμό των απασχολούμενων να διαμορφώνεται σε 4.194.429 άτομα

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 11,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 35,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, φτάνοντας σε 792.601.

Οι γυναίκες και οι νέοι δεν βρίσκουν δουλειά

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (19,5%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (13,3%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (30,9%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 35,8%.

Μόρφωση και ανεργία

Η ανεργία, σύμφωνα με την στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας επηρεάζει και τους πολίτες αναλόγως με το μορφωτικό τους επίπεδο.

Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (23,4%). Ακολουθούν τα άτομα που έχουν τελειώσει μερικές τάξεις δημοτικού (18,9) και οι απόφοιτοι τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (18,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (9,8%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (10,6%).

Από το σύνολο των ανέργων, το 88,9% αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 51,7% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 39,7% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

Γιατί έφυγαν από τις εργασίες τους

Ένα ποσοστό ανέργων (6,8%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2011, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή:

α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (25,4%),

β) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (25,1%),

γ) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (16,3%).

Χτυπά και τους πρωτάρηδες

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 22,8% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 46,6%.

Στο κόκκινο.. Νότιο Αιγαίο& Δυτική Μακεδονία

Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο με 24,3% και τη Δυτική Μακεδονία με 22.3%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην Πελοπόννησο με 12,4% και στο Βόρειο Αιγαίο με 12,6%.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, βρήκαν απασχόληση 84.278 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος, ενώ 47.690 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης.

Αντίθετα, 195.193 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 101.609 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Επιπλέον, 102.329 άτομα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση αλλά είναι άνεργα.

Βυθιζόμαστε…

Εξετάζοντας την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων, ανά τομέα της οικονομίας, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. παρατηρεί ότι σε όλους τους τομείς καταγράφεται μείωση στον αριθμό των απασχολούμενων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Στον πρωτογενή τομέα η μείωση ανέρχεται σε 7,7%, στο δευτερογενή 13,8% και στο τριτογενή 2,2%.

Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,8% του συνόλου των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων το 54,1% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, ενώ το 5,9% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες.

Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,4%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου