Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Το μεγάλο (αυτό)φακέλωμα...

  
Αρχές και Facebook ερίζουν για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών



Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα… Το Facebook, όπου κάθε παιδί πλέον έχει λογαριασμό, έχει γίνει «αρένα» για τους επιτήδειους: Επίδοξοι απαγωγείς, παιδόφιλοι, παιδεραστές, κάθε είδους επικίνδυνος άνθρωπος για ανηλίκους και ενηλίκους μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα προφίλ.
Το κοινωνικό δίκτυο, σε μια σπασμωδική κίνηση, προσπάθησε να σβήσει 4.500 λογαριασμούς που δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικά πρόσωπα. Όμως μετά τις αντιδράσεις, αναγκάστηκε να τα «ξανανεβάσει».
Από την άλλη, οι Αρχές «γκρινιάζουν», ζητώντας από το δίκτυο να τους παρέχει περισσότερα στοιχεία για χρήστες του, όταν απαιτείται και γρήγορα- καταλογίζοντάς του έλλειψη συνεργασίας.
Και το Facebook, βρίσκεται στη «μέση», προσπαθώντας να προστατεύσει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των «πελατών» του. Υπάρχει χρυσή τομή ώστε να προστατεύονται ζωές, αλλά να μη φακελωνόμαστε;
                            

«Χαμηλή» συνεργασία
 
Ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
«Η συνεργασία μας με το Facebook είναι σε χαμηλούς τόνους. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου χειρίζονται τέτοιου είδους υποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση κρίνουν διαφορετικά και πράττουν»,  ενημερώνει σχετικά ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης στην Press-Time , ενώ προσθέτει πως: «Η εταιρία ‘ακούει’ ελάχιστα. Κάθε μέρα κάνουμε αιτήματα στο Facebook, αλλά από τα δέκα αιτήματα που στέλνουμε, το ένα υλοποιείται».
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πρακτικές του, το Facebook έχει δικαίωμα να καταγράψει και να «φακελώσει» οτιδήποτε αφήνουμε διαθέσιμο με την εγγραφή μας σε αυτό. Αυτό ξεκινάει από την IP μας, τη μοναδική διαδικτυακή ταυτότητα που έχει κάθε ηλεκτρονικός υπολογιστής βάσει της οποίας μπορούμε να εντοπίσουμε ακριβώς το πού βρίσκεται, και περιλαμβάνει τα όσα γράφουμε, και φυσικά όσα επιλέγουμε να αναρτήσουμε, τις φωτογραφίες μας, τους φίλους μας, τα πάντα! Επίσης καταγεγραμμένα είναι και όλα όσα έχουμε κατά καιρούς «ανεβάσει» στο κοινωνικό δίκτυο, ακόμα και αν στη συνέχεια τα διαγράψαμε, καθώς και όλο το ιστορικό πλοήγησης που έχουμε κάνει μέσω του προφίλ μας (π.χ. άλλα προφίλ που ενδεχομένως έχουμε επισκεφθεί)! Αυτό, φυσικά, είναι κάτι που γίνεται μέσω μιας καθαρά νόμιμης διαδικασίας, καθώς όποιος εγγράφεται στη σελίδα καλείται να αποδεχτεί τους όρους χρήσης της πλατφόρμας.


6 μήνες!
Πάντως ο διεθνής ντόρος για «φακέλωμα» από το Facebook, που έφτασε μέχρι και τις «κατηγορίες» για παροχή στη CIAπρόσβασης στους λογαριασμούς των χρηστών του, χωρίς –φυσικά- αυτοί να το γνωρίζουν, έχει κάνει την ομάδα διαχείρισης να φτάνει συχνά στο… άλλο άκρο. Και να δυσκολεύει, λόγω της δυσκαμψίας του στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, το έργο των Αρχών.
«Εμείς θέλουμε, σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη, να μας δίνουν τα στοιχεία που χρειαζόμαστε προκειμένου να μπορέσουμε να επέμβουμε. Αν π.χ. ένα παιδί λέει πως θα αυτοκτονήσει σε ανάρτησή του στο Facebook, εμείς θέλουμε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα του, προκειμένου να μπορέσουμε να πράξουμε το έργο μας», τονίζει ο κ. Σφακιανάκης στην Press-Time. «Μέχρι τώρα το Facebook δεν αποκαλύπτει καθόλου στοιχεία όταν πρόκειται για κατηγορίες συκοφαντικής δυσφήμισης, ενώ σε άλλου είδους θέματα χρειάζεται δικαστική παρέμβαση για να μας δώσουν κάποια στοιχεία, γεγονός που μπορεί να πάρει ακόμα και έξι μήνες», συμπληρώνει.
Με τα μέλη της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης να αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο μέσα στο 2013, το πρόβλημα γίνεται αισθητό, ενώ ήδη, αρκετές φορές τα ΜΜΕ έχουν φέρει στην επιφάνεια υποθέσεις απαγωγών, αποπλανήσεων κ.ά., των οποίων οι δράστες διατηρούσαν σελίδα στο Facebook, δηλώνοντας έμμεσα ή άμεσα τις προθέσεις τους.
Το ποιο θα είναι τελικά το σημείο, η λεπτή γραμμή, στην οποία θα καταφέρουν Αρχές και κοινωνικά δίκτυα να συνεργαστούν, μένει να φανεί, ενώ αντιδράσεις αναμένεται να υπάρξουν – είτε από τη μεριά των χρηστών, είτε από τη μεριά των Αρχών – όποια και αν είναι η τακτική που θα υιοθετήσει για τέτοιου είδους περιπτώσεις το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.
«Μέχρι τώρα το Facebook δεν αποκαλύπτει καθόλου στοιχεία όταν πρόκειται για κατηγορίες συκοφαντικής δυσφήμισης, ενώ σε άλλου είδους θέματα χρειάζεται δικαστική παρέμβαση για να μας δώσουν κάποια στοιχεία, γεγονός που μπορεί να πάρει ακόμα και έξι μήνες», λέει ο προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μ. Σφακιανάκης

Μάστιγα οι αποπλανήσεις μέσω του κοινωνικού δικτύου
Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το Facebook αποτέλεσε το «χώρο παιχνιδιού» πολλών επιτηδείων, που το χρησιμοποίησαν προκειμένου να ικανοποιήσουν τις αρρωστημένες ορέξεις τους, και για να προσεγγίσουν τα θύματά τους. Πιο πρόσφατο το παράδειγμα της 13χρονης κοπέλας, της μαθήτριας από τα Σπάτα, την οποία αποπλάνησε 23χρονος Αλβανός από την Καβάλα μέσω του κοινωνικού δικτύου, με αποτέλεσμα η κοπέλα να εγκαταλείψει το σπίτι της για να πάει να τον βρει. Σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, η υπόθεση είχε θετική έκβαση, αφού το νεαρό κορίτσι μετά από μερικές ημέρες βρέθηκε και επέστρεψε στην οικογένειά του, ενώ ο 23χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στις Αρχές.
Τη βδομάδα που μας πέρασε, όμως, έγινε γνωστό άλλο ένα παρόμοιο περιστατικό, με θύμα και πάλι μια 13χρονη κοπέλα, και δράστη άτομο του φιλικού περιβάλλοντος της οικογένειάς της. 
Ο 40χρονος είχε προσεγγίσει την κοπέλα και πάλι μέσω του γνωστού κοινωνικού δικτύου, αρχικά με ένα αθώο αίτημα φιλίας και στη συνέχεια με μηνύματα. Γρήγορα, όμως, τα μηνύματά του μετατράπηκαν από «απλή επικοινωνία» σε μηνύματα πονηρού περιεχομένου, γεγονός που έκανε το νεαρό κορίτσι να επιδιώξει να σταματήσει την επικοινωνία της μαζί του. Τελικά οι γονείς της κοπέλας έμαθαν τα όσα είχαν συμβεί, και η υπόθεση οδηγήθηκε στα χέρια της δικαιοσύνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου