Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Πώς να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα στο διαδίκτυο


Σάλο προκάλεσε πρόσφατα το σκάνδαλο PRISM για την παρακολούθηση πολιτών μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Το γεγονός πως οποιοσδήποτε κυβερνητικός οργανισμός μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα έχει ταρακουνήσει τους χρήστες του Internet. Υπάρχουν τρεις απλοί τρόποι έτσι ώστε να μειώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε αυτή την απειλή.

Ας κρυπτογραφήσουμε τα πάντα!

Η έννοια της κρυπτογράφησης υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα ο γραπτός λόγος θεωρείται από πολλούς ως ένα είδος κωδικοποίησης που είναι κατανοητή από ένα ευρύ κοινό. Από την άλλη πλευρά η κρυπτογραφία στα ηλεκτρονικά αρχεία, έχει να κάνει με την προστασία των δεδομένων που υπάρχουν σε ένα σκληρό δίσκο, σε ένα δίκτυο Cloud ή σε οποιοδήποτε άλλο μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης.
Το να κωδικοποιήσουμε τα αρχεία μας αποτελεί ίσως τον πιο απλό τρόπο ώστε να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα. Τόσο στα Windows όσο και στο Mac OS, υπάρχουν ενσωματωμένα συστήματα, γνωστά ως Bitlocker και FileVault αντίστοιχα.

Ας σερφάρουμε με ασφάλεια

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενεργοποίηση του τοίχους προστασίας στον υπολογιστή μας αλλά και η εγκατάσταση ενός antivirus. Εκτός από αυτές τις κινήσεις όμως θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ποιες πληροφορίες μοιραζόμαστε με τις διάφορες ιστοσελίδες. Για παράδειγμα, λίγοι γνωρίζουν πως η Google αποθηκεύει τα αρχεία των αναζητήσεων μας. Βέβαια, όποιος δε μπορεί να αποχωριστεί την καλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, μπορεί απλά να ρίξει μία ματιά στο Tor (The Onion Router).
Το Tor Project κρυπτογραφεί πολλές φορές το αρχικό μήνυμα μας (δηλαδή τη λέξη ή πρόταση αναζήτησης) πριν αποστείλει τις πληροφορίες μας μέσα από μία τυχαία σειρά αναμεταδοτών, μέχρι να φτάσουν στο διακομιστή προορισμού. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα αποτελέσματα αναζήτησης που φτάνουν στον δικό μας υπολογιστή.

Απλή λογική


Να μην μένουμε συνδεδεμένοι στους λογαριασμούς όταν απλά σερφάρουμε στο Internet. Επίσης καλό είναι να ενεργοποιήσουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου που διαθέτει το πρόγραμμα πλοήγησης που χρησιμοποιούμε. Επίσης, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις πληροφορίες που μοιραζόμαστε στο Διαδίκτυο και ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι λογικό για τον καθένα να θέλει να μοιραστεί με τους φίλους του στο Facebook κάποιες ωραίες στιγμές, όμως δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου χρήστες έπεσαν θύματα ληστείας, απλά και μόνο επειδή δημοσίευσαν κάτι στο wall τους.
Να χρησιμοποιούμε τις ρυθμίσεις ασφαλείας που μας παρέχει το Facebook, για να προστατεύσουμε τον λογαριασμό μας. Στο μενού ρυθμίσεων, ενεργοποιούμε όλες τις δυνατές επιλογές, από την ασφαλή πλοήγηση μέχρι και τις ειδοποιήσεις για τη σύνδεση στο λογαριασμό μας.
Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να διαγράφετε συχνά το ιστορικό του πλοηγού σας αλλά και να έχετε το νου σας σε διάφορα emails που δε γνωρίζετε τον αποστολέα. Σε γενικές γραμμές φερθείτε έξυπνα πριν μοιραστείτε οποιαδήποτε σημαντική πληροφορία και σερφάρετε ξέγνοιαστα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου