Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

«Αγκαλιάζοντας» τα Κύματα της Βιρτζίνια Γουλφ


Η Ελλάδα της κρίσης στα χρόνια των μνημονίων έδειξε την πολιτιστική της Παιδεία. Το αθηναϊκό κοινό «αγκάλιασε» «Τα Κύματα» της Βιρτζινίας Γουλφ και οι 10 παραστάσεις που δόθηκαν ήταν sold-out.
 Πρόκειται για το πιο πειραματικό έργο της Βιρτζίνια Γουλφ,  το οποίο ανέβηκε  για πρώτη φορά στο θέατρο στην Ελλάδα, στο ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ, από 10 έως 20 Ιουλίου 2013, σε μετάφραση Άρη Μπερλή και σκηνοθεσία Αγγελίτας Τσούγκου.
Μάλιστα και σύμφωνα με πληροφορίες του Πινακίου η παράσταση θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβρη λόγω της επιτυχίας της.

 Οι ανθρώπινες μεταβολές
Ποια είναι η δύναμη της συλλογικότητας σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται; Ποιος είναι ο ρόλος της φιλίας και της παρέας στην αέναη αναζήτηση του εγώ;


Ο ρόλος των φίλων στη ζωή μας
«Κάποιοι άνθρωποι καταφεύγουν στην εκκλησία, άλλοι στην ποίηση. Εγώ στους φίλους μου». Αυτή είναι η θέση της Βιρτζίνια Γουλφ, σ’αυτό το ανατρεπτικό μυθιστόρημα. Ένα έργο που γράφτηκε το 1931 από μία πρωτοπόρο γυναίκα λογοτέχνη, η οποία κατάφερε να καταργήσει κάθε χωρο-χρονική σύμβαση και να κάνει το κείμενο διαχρονικό ανεξαρτήτως εποχής και κοινωνικο-πολιτικής συνθήκης.
 «Τα Κύματα» παρακολουθούν μια παρέα έξι φίλων, σε εννέα διαφορετικές ηλικιακές φάσεις της ζωής τους, από τα παιδικά χρόνια μέχρι τα γεράματα. Μέσα σε μια πραγματικότητα άλλοτε πιο ομαλή, άλλοτε πιο σκληρή και πιο βίαιη, αλλά ποτέ εύκολη, η Σούζαν, η Ρόντα, η Τζίννυ, ο Μπέρναρντ, ο Νέβιλ και ο Λούις –οι πρωταγωνιστές της Βιρτζίνια Γουλφ- αυτοπροσδιορίζονται και ετεροπροσδιορίζονται διαρκώς. «Κυματίζοντας» ανάμεσα στο ομαδικό και στο ατομικό, στην παρέα και στη μοναχικότητα, οι ήρωές της προσπαθούν να βρουν το νόημα στη ζωή.


Έξι διαφορετικές ιστορίες
 Έξι διαφορετικές ιστορίες συνθέτουν μία ενιαία ιστορία, με άξονα τη φιλία, τον έρωτα, την αγάπη, το θάνατο, την απώλεια και την κοινή μνήμη. Οι ήρωες των Κυμάτων περνούν από πολλά… κύματα και βιώνουν όλες εκείνες τις σημαντικές και ασήμαντες εμπειρίες που τους καθορίζουν.


Οι ηθοποιοί
H Σούζαν (Σάννυ Χατζηαργύρη), η Ρόντα (Αντιγόνη Δρακουλάκη), η Τζίννυ (Κίττυ Παϊταζόγλου), ο Μπέρναρντ (Μπάμπης Γούσιας), ο Νέβιλ (Δημήτρης Τσέλιος) και ο Λούις (Φλάβιος Νεάγκου) είναι φίλοι από το σχολείο. Μεγαλώνουν με διαφορετικές προσδοκίες, διαφορετικούς στόχους, τους προσωπικούς τους θριάμβους και τις απογοητεύσεις τους. Όμως, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς την παρουσία των άλλων. Καταλυτική και κομβική είναι η παρουσία ενός έβδομου φίλου, του Πάρσιφαλ, τον οποίο ερμηνεύει κινησιολογικά η Ερμίρα Γκόρο. Ο Πάρσιφαλ είναι ένα σύμβολο, που μέσα από τα μάτια των άλλων εξυψώνεται και αγγίζει τα όρια του τέλειου, του ιδεατού, του θεϊκού.

Όλοι τους αλληλοσυμπληρώνονται. Ο Μπέρναρντ θα πει: «Δεν είμαι ένας. Είμαι πολλοί. Δεν ξέρω στ’ αλήθεια ποιος είμαι –η Τζίννυ, η Σούζαν, ο Νέβιλ, η Ρόντα ή ο Λούις. Ή ο Πάρσιφαλ. Δεν ξέρω πώς να ξεχωρίσω τη ζωή μου απ’ τη δική τους ζωή».


Τίποτα σταθερό στον κόσμο
Έξι συν ένας. Έξι ηθοποιοί, έξι πραγματικοί χαρακτήρες και μία φιγούρα απόκοσμη, ένα ίνδαλμα που όλοι ποθούν, θαυμάζουν και ζηλεύουν. Σαν τα κύματα παρομοιάζεται η ανθρώπινη ύπαρξη στα Κύματα της Βιρτζίνια Γουλφ. Σαν τα κύματα της θάλασσας με τη συνεχή ροή, αλλά και το πρόσκαιρο ύψος που χάνεται γρήγορα .«Δεν υπάρχει τίποτα το σταθερό σ’ αυτό τον κόσμο. Ποιος μπορεί να πει τι νόημα υπάρχει στα πράγματα; Να μιλήσεις για γνώση είναι μάταιο. Όλα είναι πείραμα και περιπέτεια. Μετέχουμε σε άγνωστα μεγέθη. Τι θα γίνει; Δεν ξέρω. Θα δειπνήσω με τους φίλους μου απόψε». Κι αυτό αρκεί!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Άρης Μπερλής
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Αγγελίτα Τσούγκου
Χορογραφία-Κίνηση: Ερμίρα Γκόρο
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Εικαστική επιμέλεια: Ραλλού Παναγιώτου, Αλίκη Παναγιωτοπούλου
Πρωτότυπη μουσική: Άρης Σιαφάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρίτσα Λεωνιδάκη
Φωτογραφίες: Μαργαρίτα Μυρογιάννη

Με τους: Σάννυ Χατζηαργύρη, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Μπάμπης Γούσιας, Δημήτρης Τσέλιος, Φλάβιος Νεάγκου. Κινησιολογική ερμηνεία: Ερμίρα Γκόρο.
Να σημειωθεί ότι συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Χαλανδρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου