Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Πρίγκιπας και φτωχός: Μια παιδική παράσταση φαντασμαγορική!

Μετά την περσινή επιτυχία «Ακροβάτες της Τύχης», η Κέλλυ Σταμουλάκη πρόκειται να καταπλήξει για μία ακόμα φορά μικρούς και μεγάλους με τη νέα της θεατρική δημιουργία  «Πρίγκιπας και Φτωχός». Η παράσταση θα δώσει το παρών στη νέα μας στέγη, την πλήρως ανακαινισμένη θεατρική σκηνή «Αβάκιο», ειδικά διαμορφωμένη για να υποδεχτεί παιδιά.

Συνοδοιπόρος της δημιουργού για ακόμα μία φορά είναι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, στο κεντρικό ρόλο της Μούσας εναλλάσσονται οι ερμηνεύτριες Μελίνα Καννά και Κωνσταντίνα, οι οποίες θα μας συντροφεύουν σε όλη τη διάρκεια του παραμυθιού, μαζί με τους Τάσο Χαλκιά, Ορέστη Τρίκα, Νίκη Γρανά και ένα δεκαπενταμελή θίασο.

Δυο παιδιά που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό αποφασίζουν να ζήσουν το  ένα τη ζωή του άλλου. Το ένα αγόρι είναι ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο διάδοχος του θρόνου και το άλλο ο Τομ, ένας  φτωχός ζητιάνος. Παιχνίδια της ζωής συνωμοτούν  και τότε θα ξεκινήσει μια σειρά από  απίστευτα μπερδέματα και συναρπαστικές περιπέτειες γεμάτες αγωνία που θα μας οδηγήσουν στην αναζήτηση της δικαιοσύνης.


   
Πόσο εύκολο είναι να είσαι πρίγκιπας; Και πόσο εύκολο φτωχός;
Πώς είναι να ζεις χωρίς χαρά; Πώς είναι να ζεις χωρίς λεφτά;
Κι αν αλλάζανε οι ρόλοι; Μια χαρά θα ήταν όλοι;

Η Κέλλυ Σταμουλάκη στην πολύχρονη ενασχόλησή της με το θέατρο για παιδιά έχει αποδείξει ότι υπηρετεί επάξια το δύσκολο αυτό είδος· γράφει και σκηνοθετεί ένα νέο μύθο βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μαρκ Τουέιν με καυστικό χιούμορ, γρήγορους διαλόγους, συναρπαστική δράση, κωμικά περιστατικά και ανατροπές. Παρέα με τους συνεργάτες της δίνει μια φρέσκια, σύγχρονη πνοή σε ένα έργο κλασικό, που καταφέρνει να διατηρεί την επικαιρότητά του στις ψυχές μικρών και μεγάλων.
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας  έχει δημιουργήσει  ένα μαγικό χαλί από νότες πάνω στους καλοδουλεμένους στίχους του παραμυθιού οι οποίοι παραπέμπουν σε σαιξπηρικά σονέτα. Την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο Μαυρίκιος Μαυρικίου ο οποίος θα βρίσκεται στο πιάνο παρέα με άλλους μουσικούς αφού καίριο χαρακτηριστικό μας αποτελεί η επιλογή ζωντανής μουσικής επί σκηνής. Ο θεατρικός χώρος κατακλύζεται και σε αυτή τη παράσταση από ακούσματα μελωδικών μουσικών οργάνων όπως το κλασσικό πιάνο και το ακορντεόν, τα συγχρονισμένα βιολιά και τα βιολοντσέλα, οι μπάσες τρομπέτες, η δωδεκάχορδη κιθάρα, οι αρμονικές φλογέρες, το μελωδικό γιουκαλίλι και άλλα πολλά μουσικά όργανα όπως σαξόφωνο, φλάουτο, κιθαρόνι, λαούτο, φυσαρμόνικα, μαντολίνο, κλαρινέτο, κρουστά, καζού, ταμπουρά που συνθέτουν μία ονειρική πανδαισία από νότες. 

Μια εκλεκτή συνεργασία ξεκινά καθώς το ρόλο του συνδετικού κρίκου  μεταξύ ηθοποιών και θεατών αναλαμβάνουν με διπλή διανομή, παίζοντας και τραγουδώντας, δύο λαμπερές και σημαντικές παρουσίες της μουσικής σκηνής, η Μελίνα Κανά και η Κωνσταντίνα. Οι καταξιωμένες ερμηνεύτριες θα χρησιμοποιήσουν τα υπέροχα και ξεχωριστά ηχοχρώματα της φωνής τους για να μας μεταφέρουν μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού,  στον κόσμο των ηρώων της ιστορίας. Δίπλα τους βρίσκονται οι Τάσος Χαλκιάς, Ορέστης Τρίκας, Νίκη Γρανά και ένας δεκαπενταμελής θίασος καταξιωμένων ηθοποιών, μουσικών και χορευτών. 

Το  θέατρο για παιδιά αναδεικνύεται σε σπουδή ζωής πόσο μάλλον όταν εμπεριέχει μουσική, χορό, ζωγραφική, γλυπτική και άλλες τέχνες, ώστε οι μικροί μας θεατές να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Με αυτό ως κινητήρια δύναμη, επικοινωνούμε κάθε χρόνο με σημαντικές προσωπικότητες της μουσικής σκηνής.


Η θεατρική σκηνή μεταφέρεται  στην παραμυθένια  εποχή του 16ου αιώνα με τα σκηνικά  της Δέσποινας Βολίδη που άψογα συνδυασμένα με έργα διακεκριμένων ζωγράφων υπογραμμίζουν τον ψυχαγωγικό αλλά και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της παράστασης και μας εκπλήσσουν  καθώς ζωντανεύουν επί σκηνής μπροστά στα μάτια των θεατών….! Τα πολύχρωμα κοστούμια της Δέσποινας Βολίδη έρχονται να προσθέσουν τα δικά τους χρώματα στο εικαστικό περιβάλλον.

Τα χιουμοριστικά σχόλια της σύγχρονης εποχής θα διασκεδάσουν τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους ενώ μέσα από αυτό το άκρως διαδραστικό θέαμα τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και συχνά να καθορίσουν τη θεατρική δράση!!!



Η ειλικρίνεια και η αισιοδοξία των παιδιών για ένα καλύτερο μέλλον, για έναν καλύτερο κόσμο, είναι το παράδειγμα προς μίμηση σε εμάς τους «μεγάλους» που όλο και απομακρυνόμαστε από την παιδικότητα μας για να αντέξουμε σε μια κοινωνία που η διαφορετικότητα ορίζει τις ζωές αλλά και τις συμπεριφορές μας… Μια διαφορετικότητα που το παιδικό μυαλό δεν αντιλαμβάνεται ως κάτι που χωρίζει τους ανθρώπους αλλά αντίθετα τους ενώνει αναδεικνύοντας τα κοινά μας χαρακτηριστικά…




Ο «Πρίγκιπας και ο Φτωχός», είναι μια πολυσύνθετη θεατρική παράσταση, στην οποία οι συντελεστές της καλέστηκαν να θυμηθούν την παιδικότητα τους και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για τα παιδιά, τους μεγάλους αλλά και για αυτούς τους ίδιους.

Προορισμός αυτού του ονειρικού ταξιδιού είναι η καλλιτεχνική Παιδεία των μικρών φίλων του θεάματος σε ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στην ιστορία και το μύθο. Πρόκειται για ένα παραμύθι άκρως διαχρονικό, ένας ανοιχτός διάλογος με την επικαιρότητα που στόχο έχει την αφύπνιση των συνειδήσεων των παιδιών και την ομαλή ένταξη τους στη κοινωνία της χώρας που μεγαλώνουν, όπου μία λεπτή κλωστή διαχωρίζει την φτώχεια από τον πλούτο, τη δικαιοσύνη από την αδικία και την αλήθεια από το ψέμα. 


«Με την καρδιά και το μυαλό τη κάθε μέρα στήνω.
Μα εγώ γι’ αγάπη θα πολεμώ στο χρόνο
Κι ό,τι αυτός μου παίρνει πάντα θ’ αναπληρώνω»


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κέλλυ Σταμουλάκη
Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Ενορχήστρωση: Μαυρίκιος Μαυρικίου
Χορογραφίες: Τζένυ Τοψίδη
Σκηνικά: Δέσποινα Βολίδη
Κουστούμια: Δέσποινα Κολοκοτσά 
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παύλος Εμμανουηλίδης

Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι:
Μελίνα Κανά / Κωνσταντίνα (διπλή διανομή)
Τάσος Χαλκιάς
Ορέστης Τρίκας
Νίκη Γρανά
Μαυρίκιος Μαυρικίου
Παύλος Εμμανουηλίδης
Λευτέρης Τσάτσης
Δημήτρης Σταματελόπουλος
Πάνος Τοψίδης
Ελένη Καρβέλη
Νίκος Παρασκευόπουλος
Αγγελική Παρδαλίδου
Δάφνη Καφετζή
Έλενα Παπαδημητρίου
Γιώργος Σαμαράς

ΑΒΑΚΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 7-11

«Για την πλούσια παραγωγή αποφάσισε με γενναιοδωρία ο πρίγκιπας και για τις τιμές ο φτωχός»

Γενική Είσοδος: 10 ευρώ
Ομαδικό (απο 6 άτομα ): 8 ευρώ
ΑΜΕΑ/Άνεργοι/ Πολύτεκνοι: 8 ευρώ 

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ : ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.30 & ΚΥΡΙΑΚΗ 12.00
ΤΗΛ ΘΕΑΤΡΟΥ 2130185050/ ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10.00-17.00

Η ταυτότητα της  Κέλλυς Σταμουλάκη

Συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, στιχουργός.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θέατρο στις δραματικές σχολές Βεάκη και Χατζίκου και σκηνοθεσία κινηματογράφου στο New York College.

Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της ΑΕΠΙ και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για Παιδιά και Νέους ASSITEJ Greece.
Ως συγγραφέας έχει γράψει θεατρικά έργα και παραμύθια για παιδιά, σενάρια για ταινίες μικρού μήκους, καθώς και οδηγό θεατρικού παιχνιδιού και θεατρικής αγωγής για εκπαιδευτικούς. Αρκετά από αυτά έχουν εκδοθεί.

Έχει σκηνοθετήσει τις θεατρικές παραστάσεις για παιδιά: «Πρίγκιπας και Φτωχός», «Ακροβάτες της τύχης», «Ως την άκρη του ονείρου», «Ομήρου Ιλιάδα», «Ο Αστράν και η Μελένια», «Σταματήστε τη Γη να κατέβω», «Το μυστικό της Θαλασσοχώρας», «Ο Ζέφυρος και η Γαλάζια».
Δύο ταινίες μικρού μήκους σε σενάριο της ιδίας: «Η ωραία Λου» (Φεστιβάλ Δράμας) και
«Τα λιλά μαντήλια» η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου καθώς και δύο ακόμα βραβεία σε άλλα φεστιβάλ.
Στιχουργικά συμμετέχει στο δίσκο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα «Ήρωες με καρμπόν», καθώς επίσης έχει γράψει στίχους για πάνω από 100 τραγούδια για τις θεατρικές της παραστάσεις. Πραγματοποίησε για χρόνια σεμινάρια θεατρικής αγωγής και θεατρικού παιχνιδιού για εκπαιδευτικούς και σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Διαμορφώνοντας, μέσα στην πορεία της, μια συγκεκριμένη αντίληψη και άποψη για το θέατρο για παιδιά και θέλοντας να καταθέσει μια πρόταση υψηλής αισθητικής με στοιχεία ανανέωσης, ιδρύει το 2002 το θίασο «Αβάντι», συγκεντρώνοντας γι’ αυτόν το στόχο καταξιωμένους καλλιτέχνες αλλά και νέους ταλαντούχους.


 Εργογραφία
Θεατρικά έργα
«Πρίγκιπας και Φτωχός», Ελεύθερη θεατρική απόδοση
«Ακροβάτες της τύχης»
«Ως την άκρη του ονείρου…»
 «Στοίχημα βάζω, τον κόσμο αλλάζω»
 «Αναζητώντας τη Ραπουνζέλ»
«Σταματήστε τη Γη να κατέβω»
«Το μυστικό της Θαλασσοχώρας»
«Δωδέκατη νύχτα», διασκευή του θεατρικού κειμένου του Σαίξπηρ
 «Ιλιάδα» Ομήρου- Ελεύθερη θεατρική απόδοση
«Ο Αστράν και η Μελένια» σε συνεργασία με τη Μαρία Κόντου



Παραμύθια
«Ακροβάτες της τύχης»
«Μουσικό Αλφαβητάρι» και
 «Μουσικό Αριθμητάρι»
«Πρίγκιπας και Φτωχός»

Οδηγός θεατρικής  εκπαίδευσης
«Θέατρο και δημιουργική έκφραση στο σχολείο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου