Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Πλασματική η μείωση των αντικειμενικών αξιών

ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΙΑΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΜΙΔΑ: 

Η πρόθεση του ΥΠΟΙΚ περί μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε καθαρό ΦΑΠ θα επιρρίπτει το βάρος είσπραξής του αποκλειστικά στη μεσαία τάξη των ιδιοκτητών


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Στις πλάτες της μικρομεσαίας τάξης θα πέσουν τα συντρίμμια των ακίνητων περιουσιών, αφού η τυχόν εφαρμογή της μείωσης των αντικειμενικών αξιών κρύβει ένα καλά καμουφλαρισμένο φορολογικό ναρκοπέδιο καθώς με όσα δηλώνει στην Press-Time  ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ  Στράτος Παραδιάς, «Ακόμη και αν μειωθούν παντού οι αντικειμενικές αξίες, ας μην ξεχνούμε ότι το τρίτο μνημόνιο ρητά προβλέπει την παραμονή των φορολογικών εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στο ίδιο απόλυτα εξοντωτικό ύψος της βεβαίωσης 3,2 δισ».
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς

 Γεγονός το οποίο σημαίνει με μαθηματική ακρίβεια πως θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θα ικανοποιήσουν τους Θεσμούς.
Ταυτόχρονα ο ΕΝΦΙΑ θα βαπτιστεί σε ΦΑΠ ο οποίος θα αποτελέσει και τον οδοστρωτήρα της μεσαίας τάξης. «Αν εφαρμοστεί η ήδη  εξαγγελμένη πρόθεση του ΥΠΟΙΚ περί μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε καθαρό ΦΑΠ που θα επιρρίπτει το βάρος είσπραξής του αποκλειστικά στη μεσαία τάξη των ιδιοκτητών αστικής περιουσίας, η οποία είναι ήδη βεβαρυμμένη με αβάσταχτες υποχρεώσεις.
 Αυτό εκτιμά από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ  δεν κρύβει την ανησυχία του για τα επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια και τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά στους πιο ευάλωτους και μεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων.


Μειώσεις από 5 έως 20% στις αντικειμενικές αξίες

Υπενθυμίζεται ότι μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων από 5% έως 20% εισηγείται στο το υπουργείο Οικονομικών η Επιτροπή που έχει συσταθεί για την αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών.
Η Επιτροπή εισηγείται, οι μειώσεις τιμών να κυμαίνονται από περίπου 5% στις φθηνότερες περιοχές, να κλιμακώνονται σε επίπεδο 10% στις μεσαίες και να φθάνουν ως το 20% στις ακριβότερες περιοχές, στις οποίες η απόκλιση μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων έχει διευρυνθεί περισσότερο υπέρ των τελευταίων τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης στην κτηματαγορά.

Ωστόσο τις τελικές αποφάσεις για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα λάβει εντός του 2016 η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Μάλιστα πριν λίγες ημέρες  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωσε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα γίνει εντός του 2016 και ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος θα υπολογισθεί σε μια πιο αξιόπιστη βάση τιμών που θα προσεγγίζει τις αγοραίες τιμές των ακινήτων.

Μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων από 5% έως 20% εισηγείται προς το ΥΠΟΙΚ η αρμόδια Επιτροπή.   Θα ήθελα ένα σχόλιο σας  για αυτή την εξέλιξη.  Θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι;

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα υπάρξουν ουσιαστικές ή προσχηματικές και μόνον μειώσεις τιμών ζώνης, και δεν γνωρίζουμε αν ταυτόχρονα θα υπάρξουν και αυξήσεις σε πολλές ζώνες. Γι’ αυτό το σωστό είναι να «κρατήσουμε μικρό καλάθι» στο θέμα αυτό…»

Τι θα συμβεί αν μειωθεί η φορολογική αξία και την ίδια ώρα αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής;

«Ακόμη και αν μειωθούν παντού οι αντικειμενικές αξίες, ας μην ξεχνούμε ότι το τρίτο μνημόνιο ρητά προβλέπει την παραμονή των φορολογικών εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στο ίδιο απόλυτα εξοντωτικό ύψος της βεβαίωσης 3,2 δισ και είσπραξης 2,65 δισ. Συνεπώς κάθε μείωση σε αξίες θα πρέπει να αντισταθμιστεί με αύξηση σε φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι θα βγάζουν το ίδιο, ή και σημαντικά αυξημένο  δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Μόνο αν μείνουν σταθεροί ή μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές θα υπάρξει πραγματική ελάφρυνση των ιδιοκτητών.

Τέλος, ποιο είναι το δικό σας μήνυμα που στέλνετε στο Μαξίμου την συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

«Αυτό που μας φοβίζει περισσότερο είναι η εξαγγελμένη πρόθεση του ΥΠΟΙΚ περί μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε καθαρό ΦΑΠ που θα επιρρίπτει το βάρος είσπραξής του αποκλειστικά στη μεσαία τάξη των ιδιοκτητών αστικής περιουσίας, η οποία είναι ήδη βεβαρυμμένη με αβάσταχτες υποχρεώσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε πραγματικό φορολογικό σφαγιασμό των ιδιοκτητών οι οποίοι δεν θα μπορούν, ούτε και πρόκειται να πληρώσουν οτιδήποτε, αφού δεν θα έχει πλέον οποιοδήποτε νόημα να συνεχίσουν να πληρώνουν. 
Το δημοσιονομικό αυτό «Βατερλώ» θα οδηγήσει με τη σειρά του στην ανάγκη λήψης νέων ακόμη βαρύτερων φορολογικών μέτρων, ακόμη και εναντίον εκείνων που ήθελε να ευνοήσει η θέσπιση αφορολογήτου ορίου. Όπως δηλαδή έγινε και το 2010 με την κατάργηση του ΕΤΑΚ, που οδήγησε κατ΄ευθείαν στην επιβολή του «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ το 2011, που με τη σειρά του οδήγησε στο ΕΕΤΗΔΕ, το ΕΕΤΑ και τελικά στον ΕΝΦΙΑ…  Συνεπώς το μήνυμά μας είναι ότι, εφόσον το εισπρακτικό ζητούμενο δεν μειώθηκε στο 1,4 δις, όπως προεκλογικά διακήρυττε η κυβέρνηση, αλλά παραμένει στα 3,2/2,65 δις, δεν μπορεί να αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ, εκτός αν ο πραγματικός στόχος είναι η δήμευση των περιουσιών των εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων που δεν θα μπορούν να πληρώσουν…»



Η αγορά του Real-Estate μετά την μείωση της αξίας των ακινήτων

Για την αγορά του Real-Estate και πως αυτή θα επηρεαστεί αν εφαρμοστεί η πτώση των αντικειμενικών αξιών ο κ. Παραδιάς στέλνει το δικό του μήνυμα το οποίο δεν είναι άλλο από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ενώ δηλώνει την πλήρη αποστροφή του στην «νεκρανάσταση» του ΦΑΠ.

Η  μείωση της αξίας των ακινήτων θα δημιουργήσει νέα κίνητρα για την αγορά; 

«Κίνητρο για αναζωογόνηση της κτηματαγοράς και της οικοδομής μπορεί να είναι μόνον η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, και όχι η «νεκρανάσταση» του επάρατου ΦΑΠ».  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου