Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Νίκος Μαγγίτσης: Ο Έλληνας ορειβάτης που ξεπέρασε τους Θεούς

 
Το είπε και το έκανε. Ο Νίκος Μαγγίτσης κατέκτησε και την υψηλότερη κορυφή των Άνδεων και κάρφωσε την ελληνική σημαία στα 6962 μέτρα υψόμετρο. Λίγες ημέρες πριν το νέο του κατόρθωμα μου είχε δώσει συνέντευξη (η οποία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Επίκαιρα) μέσω της οποίας χαρτογραφούσε τις υψηλές επιτυχίες του. Βλέπετε είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει κατακτήσει τις 7 υψηλότερες κορυφές του κόσμου.

Στην Αργεντινή τα Χριστούγεννα
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ελληνική Ορειβατική Αποστολή Hellas - Aconcagua 2015 με 6 από τα 9 μέλη της να φτάνουν στην κορφή του παγωμένου βουνού ανήμερα των Χριστουγέννων στις 12:15 ώρα Αργεντινής.
Οι 9 Έλληνες ορειβάτες με επικεφαλής και υπεύθυνο ανάβασης τον Βολιώτη Νίκο Μαγγίτση  μέλος του ΕΟΣ Βόλου, επέστρεψαν στην Ελλάδα την πρωτοχρονιά και είναι όλοι τους καλά στην υγεία τους.
Τα μέλη της αποστολής ήταν:
1.Ευριπίδης Βλάχος από το Βόλο
2.Γκούντας Φώτης από Αθήνα
3.Φλαμπούρη Χριστίνα από Αθήνα
4.Αρχοντίδου Βανέσα από Αθήνα
5.Κεχαγιάς Τάσος από Τρίπολη
6.Καψιώχας Τάσος από Τρίκαλα
7.Νταβαρίνος Θωμάς από Άγραφα
8.Πλαγεράς Παναγιώτης από Βόλο
9.Μαγγίτσης Νίκος από Βόλο

Η Ελληνική αποστολή ξεκίνησε την προσπάθειά της στις 11 Δεκεμβρίου 2015 με προορισμό την πόλη Μεντόζα στην Αργεντινή.
Από εκεί προσέγγισαν την κατασκήνωση βάσης του βουνού στα 4200 μέτρα, Plaza De Mulas και στη συνέχεια με 3 υψηλές κατασκηνώσεις στα 5000, 5400 και 6000 μέτρα διανυκτέρευσαν κάνοντας την τελική προσπάθεια το βράδυ της 24ης Δεκ, και έφτασαν στην ψηλότερη κορυφή των Άνδεων και όλης της Αμερικάνικης ηπείρου, στα 6962 μέτρα ανήμερα των Χριστουγέννων στις 12:15 ώρα Αργεντινής.


Πολύ δύσκολες οι συνθήκες
Οι συνθήκες που συνάντησαν οι Έλληνες ορειβάτες ήταν εξαιρετικά δύσκολες με ανέμους να φτάνουν τα 70km/h και θερμοκρασίες να πέφτουν στους -30o C κάτω από το μηδέν. Η καλή οργάνωση, η ομαδικότητα αλλά και η άψογη συνεργασία των Ελλήνων ορειβατών, τόσο μεταξύ τους όσο και με τις άλλες διεθνείς αποστολές χαρακτήρισαν την ανάβαση και καθόρησαν την τελική μεγάλη  Ελληνική επιτυχία.
Όλα τα μέλη της Ελληνικής αποστολής είναι πίσω στην χώρα μας χαρούμενα και γεμάτα υγεία, ενώ ήδη ετοιμάζουν και προετοιμάζουν τους νέους ορειβατικούς στόχους για το 2016.
Την ευθύνη και την οργάνωση της Ελληνικής αποστολής Hellas - Aconcagua 2015 είχε το γραφείο Εναλλακτικού τουρισμού True Adventure (www.trueadventure.gr) με αρχηγό τον μοναδικό Έλληνα που έχει ανέβει στις «7 summits, καθώς στον Βόρειο και Νότιο Πόλο,  Νίκο Μαγγίτση από την Αγριά Βόλου.


(Ακολουθεί η συνέντευξη του Νίκου Μαγγίτση που μου είχε δώσει για τα Επίκαιρα)



Ο Νίκος Μαγγίτσης πάτησε στις 7 υψηλότερες κορυφές του κόσμου



Το ταξίδι του από το Πήλιο έως το… Έβερεστ!


Έφθασε εκεί όπου δεν μπορούσε, εκεί όπου ούτε οι Θεοί δεν είχαν ποτέ πρόσβαση.
Ο λόγος για τον Νίκο Μαγγίτση ο οποίος από την Αγριά του Βόλου βρέθηκε στην κορυφή του Έβερεστ. Και όμως το επίτευγμα αυτό δεν σήμανε το τέλος για τα όνειρα του Βολιώτη ορειβάτη, ο οποίος είναι ο Έλληνας που πάτησε στις 7 υψηλότερες κορυφές του κόσμου.
Ο ίδιος μιλά στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ για τις εμπειρίες του, που κινδύνεψε να χάσει την ζωή του, αλλά για τα απάτητα βουνά που κρύβουν μυστικά που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Μιλά με συγκίνηση για τον τόπο του, το Πήλιο όπου εκεί έκανε τις πρώτες του αναρριχήσεις.
Τέλος, αναφέρει πως μόνο τυχαίο δεν ήταν πως  οι Θεοί είχαν διαλέξει τον Όλυμπο αλλά και το Πήλιο για τις κατοικίες τους. 

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο


Είσαι ο Έλληνας που έχει «πατήσει» στα σημεία που ουρανός ενώνεται με την γη και στις 7 Ηπείρους. Πως νιώθεις γι’ αυτό αλλά και πως προέκυψε;


«Το project των «7summits» , δηλαδή η ανάβαση στην ψηλότερη κορφή κάθε ηπείρου ανά τον κόσμο, ήταν και είναι πρόκληση και πρόσκληση για κάθε ορειβάτη. Είναι ένα ορειβατικό πολύ πολιτισμικό ταξίδι. Νιώθω ότι έχω ταξιδέψει πολύ ανά τον κόσμο, έχω σκαρφαλώσει πολύ ανά τα βουνά και έχω ζήσει και μάθει αρκετά από τους διάφορους λαούς και φυλές.
Μετά από όλα αυτά τα ψηλά βουνά, αν μη τι άλλο συνειδητοποιώ πόσο μικροί, λίγοι και περαστικοί είμαστε από αυτό τον κόσμο».

Από την Αγριά του Βόλου στο Έβερεστ…στο άκουσμα και μόνο κόβεται η ανάσα…Πως ένιωσε όταν έβλεπες τον κόσμο από το υψηλότερο του σημείο. Πως ήταν η αίσθηση;

«Στην Αγριά γεννήθηκα και μεγάλωσα. Εδώ έκανα τα πρώτα μου αναρριχητικά βήματα, και απ’ εδώ ξεκινούσαν όλες οι αποστολές. Είναι τόπος ευλογημένος, με βουνό και θάλασσα, βράχια και τσιπουράδικα…. Τα έχει όλα!!! Στην Αγριά υπάρχουν πλέον δυνατοί και αξιόλογοι ορειβάτες, έχουμε οργανώσει τα αναρριχητικά πεδία, βγαίνουν συνεχώς νέοι αναρριχητές , υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Η αίσθηση να βρίσκεσαι στην κορυφή του κόσμου είναι μοναδική…. Και θέλω να την ξαναζήσω…»

Ποιες είναι οι κορυφές που έχεις κατακτήσει και ποια ήταν η πιο «δύσκολη»;

«Στη προσπάθεια των 7 summits, έχουμε σκαρφαλώσει:
Έβερεστ, 8848μέτρα στο Νεπάλ της Ασίας
Ακονκάγκουα, 6962 μέτρα στην Αργεντινή της Νοτίου Αμερικής
Μακ Κίνλευ, 6194 μέτρα στην Αλάσκα της Βορείου Αμερικής
Κιλιμάντζαρο, 5895 μέτρα στην Τανζανία της Αφρικής
Καύκασος , 5642 μέτρα στην Ρωσία της Ευρώπης
Βίνσον , 4987 μέτρα στην Ανταρκτική
Καρστενζ 4884 μέτρα στην Παπούα της Ωκεανίας
Από εκεί και πέρα έχουμε σκαρφαλώσει σε δεκάδες ακόμη κορφές του εξωτερικού πάνω από τα 5000, τα 6000 και 7000 μέτρα. Δεν μπορώ να μην σταθώ στην πρώτη Ελληνική προσπάθεια που έγινε για ανάβαση στο Κ2 το καλοκαίρι του 2013 με τον Αλέξανδρο. Σταματήσαμε στα 7000 μέτρα με πολύ δύσκολη και άσχημη ποιότητα χιονιού και πάγου, ίσως ήταν και η δυσκολότερη ανάβαση που προσπάθησα ποτέ μαζί με το Έβερεστ στα 8848 μέτρα».

Η πιο όμορφη σου εμπειρία από τις αναρριχήσεις σου;

«Μου ζητάς να σου πω την πιο όμορφη αναρρίχηση; Είναι σα να ζητάς από τον πατέρα να σου πει ποιο παιδί του αγαπά περισσότερο…. Κάθε εμπειρία είναι μοναδική, και έχει την ομορφιά της. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι με ποιόν μοιράζεσαι κάθε ανάβαση, με ποιόν χαίρεσαι και με ποιόν είσαι δεμένος στα σχοινιά. Έχω ζήσει πολλά και αρκετούς ορειβάτες και έχω κάνει πολλούς και καλούς φίλους εκεί ψηλά»


Σίγουρα συμβαίνουν γεγονότα πέρα του προγραμματισμού, σε κάποιο απ’ αυτά κινδύνεψε η ζωή σου ή η σωματική σου ακεραιότητα;

«Σε μερικά ΝΑΙ…»

Από ποιο ύψος και έπειτα στην αναρρίχηση απαιτείται τεράστια προσοχή;

«Νομίζω ότι μετά τα 6000 μέτρα όλα αλλάζουν. Ο ανθρώπινος οργανισμός νοσεί (πονοκέφαλος, ζαλάδα, αϋπνία, ανορεξία, πυρετός). Σε μια τέτοια κατάσταση και με δύσκολες καιρικές συνθήκες καλείσαι να ανέβεις ακόμη πιο ψηλά».

Πως γίνεται η προετοιμασία σου, σε βοηθάει η μορφολογία του Πηλίου και του Βόλου αντίστοιχα;

«Η βασική προετοιμασία γίνεται στα βουνά ανά τον κόσμο με αρχή αι τέλος στο πανέμορφο Πήλιο. Μπορεί να είναι χαμηλό, μόλις και με τα βίας ξεπερνά τα 1600 μέτρα υψόμετρο αλλά έχει όμορφο και δύσκολο ανάγλυφο, με πολλά και απότομα μονοπάτια και ιδιαίτερα αναρριχητικά πεδία. Όμως όταν θέλουμε να κάνουμε προπόνηση υψομέτρου ταξιδεύουμε σε κάποια οροσειρά του εξωτερικού, πάνω από τα 4000 μέτρα, και τα 5000 μέτρα , τουλάχιστον 2-3 φορές το χρόνο».

Ποια είναι τα μυστικά ενός καλού ορειβάτη;


«Μυστικά δεν υπάρχουν. Ο κάθε ορειβάτης που θέλει να φτάσει ψηλά πρέπει να σέβεται το βουνό, να είναι ρεαλιστής, να προπονείται σκληρά και να αντέχει στην ταλαιπωρία και τις κακουχίες. Καλός ορειβάτης  είναι ο ζωντανός ορειβάτης».

Ποιο μυστικό που αποκόμισες και το έβαλες στις αποσκευές σου θα το μοιραζόσουν με εμάς και τους αναγνώστες μας;

«Ταξιδεύοντας αρκετά και σκαρφαλώνοντας πολύ σε όλο τον κόσμο, θα έλεγα ότι ο άνθρωπος είναι γεννημένος για περιπέτειες και αναζητήσεις. Ο καθένας ας κάνει αυτό που λέει η ψυχή του και η καρδιά του.  Σημαντικό είναι να σκαρφαλώνεις για σένα, για να περνάς εσύ καλά και να απολαμβάνεις κάθε στιγμή του ταξιδιού, κάθε βήμα ανάβασης».

Τελικά οι Θεοί είχαν δίκιο που για κατοικία τους είχαν επιλέξει τον Όλυμπο;


«Θεοί ήταν… κάτι ήξεραν αυτοί. Αν ρωτάτε εμένα, όταν μου δίνεται η δυνατότητα πετάγομαι στον Όλυμπο, κάνω μια ανάβαση/ προπόνηση και πίσω σπίτι. Είμαστε πολύ κοντά στο βουνό αυτό και ο Όλυμπος είναι πανέμορφος όλες τις εποχές. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι οι Θεοί είχαν καλοκαιρινή κατοικία στο Πήλιο…κάτι ήξεραν αυτοί».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου