Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Λέανδρος Ρακιντζής: Δεν είμαι «έκπτωτος»

 
«Ισχύουν κανονικά όλες οι αποφάσεις μου»


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

Βόμβα μεγατόνων έριξε η απόφαση του ΣτΕ το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς καθώς έκρινε πως η θητεία του Γενικού Επιθεωρητή της  Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή θεωρείται λήξασα από το 2009.
Γεγονός που με την γνωστοποίηση του άφησε εμβρόντητους πολλούς…πριν καν φύγει ο παλιός ο χρόνος και έβαλε ακόμη περισσότερους σε σκέψεις!
«Ούτε έκπτωτος σαν τον βασιλιά  νιώθω ούτε τίποτα άλλο. Καμία απόφασή μου δεν ακυρώνεται, καμία δεν μπορεί να προσβληθεί», είπε με κατηγορηματικό τρόπο  κ. Ρακιντζής μιλώντας στην Press-Time ο οποίος στην συνέχεια ξετύλιξε το κουβάρι των σκέψεων του αλλά και των επόμενων κινήσεων του.  
Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν τον αντικατέστησαν και επομένως δεν μπορούσε να αφήσει το πόστο του, «Έχετε δει τον Σκοπό να παρατά το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη αν δεν τον αντικαταστήσουν; Αυτό συνέβη και στην δική μου περίπτωση κάνοντας λόγο για την Αρχή της Νομιμότητας», λέει χαρακτηριστικά  και στην συνέχεια  εξήγησε ότι «το 99% της δουλειάς μου είναι προπαρασκευαστικές, οι αποφάσεις μου μπορούν να προσβληθούν μόνο εντός 60 ημερών», στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ηχηρό μήνυμα πως οι αποφάσεις του και οι ενέργειες του είναι έγκυρες και νόμιμες.
Αυτό που θορύβησε τον κ. Ρακιντζή και το λέει για πρώτη φορά είναι ότι με απίστευτη ταχύτητα συγκεκριμένα blogs ανάρτησαν την απόφαση πριν αυτή καλά-καλά καθαρογραφεί και πριν ακόμη ενημερωθεί και ο ίδιος.
Μάλιστα κάποιες υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων είχαν οριστεί για τους επόμενους μήνες και η τροπή που έχει πάρει μέχρι στιγμής η υπόθεση δείχνει ότι αυτές (σ.σ οι εκδικάσεις) παγώνουν μέχρι νεοτέρας.


Η αρχή και η συνέχεια


Υπενθυμίζεται ότι την υπόθεση εξέτασε το 3ο Τμήμα του ΣτΕ το οποίο τοποθετήθηκε κατ' αρχήν σε βάρος του κ. Ρακιντζή, αναφέροντας πως «δεν είναι κατ' αρχή επιτρεπτή, μετά τη λήξη της θητείας του, η συνέχιση της αρμοδιότητάς του να ασκεί προσφυγές κατά αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων». Ωστόσο, οι δικαστές δεν έλαβαν τελική απόφαση, καθώς έκριναν ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερης σημασίας και παρέπεμψαν το θέμα στην Ολομέλεια.
Εάν το ανώτατο δικαστήριο κρίνει ότι η πενταετής θητεία του γ.γ. Δημόσιας Διοίκησης δεν ανανεώθηκε νόμιμα μετά τη λήξη της, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2009, όλες οι αποφάσεις που έχει εκδώσει τα τελευταία χρόνια σχετικά με πειθαρχικά παραπτώματα δημοσίων υπαλλήλων θα καταστούν άκυρες.
Η πρώτη προσφυγή εναντίον του κ. Ρακιτζή στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έγινε από δημόσια υπάλληλο, όμως στη συνέχεια προστέθηκε πλήθος προσφυγών κι από άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.
Ο γενικός γραμματέας έχει απαντήσει στις καταγγελίες με δικές του προσφυγές.
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται με περισσό ενδιαφέρον…


Τι θα γίνει με τους επίορκους;

Αν η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφανθεί πως δεν ισχύουν οι αποφάσεις των τελευταίων 6 ετών του Λέανδρου Ρακιντζή τότε πλανάται ένα πολύ μεγάλο ερώτημα και δεν είναι άλλο από το τι θα γίνει με τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους;  Θα σβηστούν μονομιάς τα παράπτωμα τους και θα επιστρέψουν πίσω στις καρέκλες τους, χωρίς να έχουν κριθεί. 
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής με ρυθμούς... χελώνας εκδικάζονται οι πειθαρχικές υποθέσεις «επίορκων» δημοσίων υπαλλήλων παρά το γεγονός ότι έχουν  παρέλθει περισσότεροι από τρεις  μήνες από την εντολή του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορου Βερναρδάκη, για άμεση συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων και επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της επιστροφής στο Δημόσιο πειθαρχικώς ελεγχόμενων υπαλλήλων διά του «νόμου Κατρούγκαλου».
Μάλιστα στις αρχές Οκτωβρίου, όταν εκδηλώθηκε το φαινόμενο επιστροφής «επίορκων» υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους λόγω μη έγκαιρης εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων, οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και Χριστόφορος Βερναρδάκης ανακοίνωσαν την κατάθεση τροπολογίας για τη «διόρθωση» του «νόμου Κατρούγκαλου».

Ωστόσο, λόγω των πολιτικών εξελίξεων και δεδομένου ότι προηγούνται νομοσχέδια που σχετίζονται με την αξιολόγηση της χώρας από τους δανειστές, η σχετική τροπολογία δεν έχει κατατεθεί ακόμα, με αποτέλεσμα οι πειθαρχικές υποθέσεις να παραμένουν σε εκκρεμότητα.



Η συνέντευξη


Στην δική σας περίπτωση δεν υπήρχε ουσιαστικά μια σιωπηρή παράταση της θητείας…;

«Όχι, υπάρχει η Αρχή της Νομιμότητας.  Για παράδειγμα ο στρατιώτης, ο σκοπός που φυλάει το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη δεν μπορεί να φύγει αν δεν αντικατασταθεί. Έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει πρώτα να αντικατασταθείς για να φύγεις. Αν η αντικατάσταση σου δεν γίνεται πρέπει να παραμείνεις στην θέση σου.  Άρα δεν μιλάμε για παράταση και η Αρχή της Νομιμότητας εξασφαλίζει τα δικαιώματα που έχω ως Δημόσιος Λειτουργός. Επειδή το θέμα αυτό που έχει προκύψει είναι μείζον, θα πάει στην Ολομέλεια και εκεί θα διευθετηθεί». 

Σας θορυβεί η στιγμή που πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση;

«Όχι, επειδή ήταν τέλος του έτους και έπρεπε να κλείσουν πολλές εκκρεμότητες και υποθέσεις για να μην μεταφερθούν στο άλλο έτος και απλώς έτυχε να παρθεί απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Αν ρωτάτε (προφανώς) αν το θεωρώ ύποπτο αυτό θα σας πω όχι…Ωστόσο για εμένα προσωπικά ύποπτο είναι το γεγονός ότι πριν προλάβει να καθαρογραφεί η απόφαση -και ενώ εγώ δεν γνώριζα τίποτα- έγραψαν συγκεκριμένα blogs ότι είμαι «έκπτωτος». Μια λέξη η οποία δεν αναφέρεται πουθενά στην απόφαση. Άλλωστε δεν είμαι ούτε βασιλιάς, αλλά ούτε και μητροπολίτης για να μου αποδοθεί ο συγκεκριμένος όρος».


Οι αποφάσεις που έχετε πάρει από το 2009 είναι άκυρες;

«Το 90% της δουλειάς μου, είναι προπαρασκευαστικές, οι αποφάσεις μου μπορούν να προσβληθούν μόνο εντός 60 ημερών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου