Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Οι καταβόθρες του Μαντινειακού κάμπου



Φωτορεπορτάζ: Ηλίας  Βερβαινιώτης

Οι καταβόθρες είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται σε ασβεστολιθικά εδάφη όταν υπάρχει έντονη διάβρωση από το νερό. Το νερό διαπερνώντας αυτά τα πετρώματα και με τη πάροδο πολλών χρόνων αφήνει πίσω του μεγάλες καινές κοιλότητες που καταλήγουν να είναι σπουδαία ιστορικά σπήλαια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σπήλαιο καταβόθρα παλαιοχωρίου Κάψιας. Πηγαίνοντας το δρόμο προς το Λεβίδι και ένα χιλιόμετρο από το χωρίο Κάψια στους πρόποδες του Μαινάλου βρίσκεται το σπήλαιο όπου στην είσοδο δεσπόζει η καταβόθρα.
Η θέα γίνεται τρομακτική όταν σε περιόδους με πολλές βροχές η λεκάνη της καταβόθρας γεμίζει από νερό το οποίο καταπίνεται από τις τρύπες με μεγάλη ορμή δημιουργώντας περιδίνηση.
Το γεωλογικό φαινόμενο οδηγεί τα νερά του οροπεδίου στον Αργολικό κόλπο-κάμπο, Κεφαλάρι Άργους και Ανάβαλος.

 








Η δεύτερη καταβόθρα της περιοχής ανήκει στο χωρίο Σημιάδες
Η σημασία αυτών των γεωλογικών φαινομένων για τη περιοχή είναι πολύ μεγάλη καθώς αποστραγγίζουν τα νερά των βροχών και τα νερά από τα διπλανά βουνά και αποτρέπουν από το να γίνει ο μαντινειακός κάμπος μια μεγάλη λίμνη καταστρέφοντας όλες τις καλλιέργειες. Δηλαδή οι καταβόθρες κάνουν τη δουλειά ενός ποταμού που θα διοχέτευε τα νερά στη θάλασσα.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου