Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Νικάμε την κρίση...διαβάζοντας



Σε μια εποχή που η κουλτούρα και ο πολιτισμός μας εκπέμπουν  σήματα κινδύνου και τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν κατακλυστεί από τούρκικες σειρές και τρομοκρατικές ειδήσεις, η απάντηση έρχεται μέσω της γνώσης και της φιλαναγνωσίας.
Ειδικά τώρα που εκμηδενίζουν την Παιδεία με απώτερο σκοπό οι νέες γενιές που θα έρθουν στο προσκήνιο να μην μπορούν να αντιδράσουν στα θελήματα και τα καπρίτσια των δανειστών η μοναδική αντίσταση κρύβεται μέσα στα βιβλία.
Αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν καλά τα εκπαιδευτήρια Χατζήβεη στην Φιλαδέλφεια τα οποία και οργανώνουν μια διαδραστική Συνάντηση Φιλαναγνωσίας, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 16:00 έως 20:00 στις εγκαταστάσεις της Σχολής  στην οδό Αδάνων 17, Ν. Φιλαδέλφεια.
Πρόκειται για την δεύτερη χρονιά που θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση  και θα γίνει με την συνεργασία εκδοτικών οίκων, συγγραφέων κ.α., που οι δράσεις τους σχετίζονται με το βιβλίο και τους ενδιαφέρει να προωθήσουν τη φιλαναγνωσία.


Οι δράσεις
Η εκδήλωση είναι ΑΝΟΙΚΤΗ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, απευθύνεται σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς κι έχει στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας.

Συγκεκριμένα την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιηθούν:

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (για παιδιά νηπιαγωγείου-δημοτικού):  Οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν έχουν στόχο την ευχάριστη βιωματική εμπλοκή των παιδιών με το βιβλίο. Οι δραστηριότητες θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένα ηλικιακά group παιδιών.
Επίσης θα υπάρχουν και σχετικά εργαστήρια κατασκευών.


ΑΦΗΓΗΣΗ: Την ημέρα εκείνη και με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων του σχολείου θα φιλοξενήσουμε την ηθοποιό Έφη Βλαχογιάννη που θα αφηγηθεί το βιβλίο «Η Υπόσχεση» της Anna Cononos. Ένα παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας και της μνήμης, με φόντο τις ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1922-24. Η ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη στα πλαίσια της έκθεσης «Δύο φορές ξένος». Την αφήγηση θα είναι πολύ ωραίο να παρακολουθήσουν παιδιά αλλά και παππούδες-γιαγιάδες που έχουν ρίζες και μνήμες από τη Μ. Ασία. (Ωρα 4.30-5.30)

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ (για ενηλίκους και μαθητές 10 ετών και άνω):
Σε συνεργασία με την ομάδα Θαλής και Φίλοι στον Ευριπίδη διοργανώνεται την ημέρα της εκδήλωσης Λέσχη Ανάγνωσης. Για να συμμετάσχει κάποιος στη Λέσχη Ανάγνωσης χρειάζεται να έχει διαβάσει το βιβλίο-κόμικ του Απόστολου Δοξιάδη και του Χρίστου Παπαδημητρίου Logicomix. Την ημέρα εκείνη θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για το βιβλίο. (Ωρα 5.00-6.00)

ΓΟΝΕΩΝ CAFÉ: Τα πετυχημένα γονέων café (σεμινάρια για γονείς) πλαισιώνουν και αυτή την εκδήλωση. Βιβλία που σχετίζονται με τα παιδιά μπορούν να γίνουν η αφορμή για αξιόλογες συζητήσεις αναμεσα σε συγγραφείς και γονείς με κίνητρο την βελτίωση της σχέσης των γονέων με τα παιδιά, τη διαπαιδαγώγησή τους ή άλλα θέματα που τα αφορούν.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (ενήλικοι, μαθητές όλων των ηλικιών): Την ημέρα της εκδήλωσης θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την έκθεση φωτογραφίας από όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο «Σκηνικό Ανάγνωσης».


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ: Παράλληλα με τις δραστηριότητες των παιδιών και των γονέων θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με συγγραφείς που έχουν γράψει βιβλία με εκπαιδευτικό ενδιαφέρον.

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΩΝ: Δωρίστε βιβλία που έχετε στη βιβλιοθήκη σας και δεν χρειάζεστε πιά στο ανταλλακτικό παζάρι και ελάτε την ημέρα της εκδήλωσης να διαλέξετε τα βιβλία που σας ενδιαφέρουν. Οι επισκέπτες μας μπορούν να φέρουν ένα βιβλίο που δε χρειάζονται από τη βιβλιοθήκη τους την ημέρα της εκδήλωσης και να διαλέξουν ένα νέο βιβλίο από το ανταλλακτικό παζάρι μας.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ: Μαθητές από 9-12 ετών μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ποίησης που θα διοργανωθεί εκείνη την ημέρα στο σχολείο. Θα ενημερωθείτε σύντομα και θα μπορέσετε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας.

ΠΑΡΑΜΥΘΟΔΡΩΜΕΝΑ από τους μαθητές της Β’ Τάξης του Σχολείου.(Ωρα 4.00-5.00 μ.μ.)

ΒΡΑΒΕΥΣΗ της Συγγραφέως Ναννίνας Σακκά Νικολακοπούλου για την συμβολή της στο χώρο του παιδικού βιβλίου. (Ωρα 4.45 μ.μ.)

ΒΡΑΒΕΥΣΗ:  
Με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυση του σχολείου από τη Μικρασιάτισα ιδρύτρια και τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή θα γίνει  βράβευση του συγγραφέα Παπαθανασόπουλου Γεωργίου για τη συγγραφή του ιστορικού μυθιστορήματος  

"Μέρες Αποκάλυψης στη Ιωνία".(Ωρα 5.00 μ.μ.)

ΈΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ με τα βιβλία των συγγραφέων που θα συμμετάσχουν.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι εκδοτικοί οίκοι Παπαδόπουλος, Πατάκης, Μεταίχμιο, Ψυχογιός, Κέδρος, το Blog Παραμυθητής καθώς και ανεξάρτητοι συγγραφείς και φορείς που αγαπούν το βιβλίο.

Την εκδήλωσή υποστηρίζει ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου