Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Η γενοκτονία συνεχίζεται.... Δηλώσεις εισοδήματος για μαθητές και φοιτητές

Και η γενοκτονία συνεχίζεται...θα μπορούσε να είναι τίτλος για κάποιο νέο τουρκικό σήριαλ αντιθέτως συμβαίνει στην ελληνική πραγματικότητα.
Η τρόικα του εσωτερικού η οποία -τις τελευταίες ώρες μιλά έντονα για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας- υποχρεώνει τους 18χρονους Έλληνες να δηλώνουν το εισόδημα τους! Και φυσικά κάτω από το νέο νομοσχέδιο κρύβονται χαράτσια και αγκάθια.
Πιο συγκεκριμένα νέα διάταξη - φωτιά του ΥΠΟΙΚ. Χαράτσια και σε ανήλικα - προστατευόμενα τέκνα, για να εισρεύσει ζεστό χρήμα στον κρατικό κορβανά. Σε ΔΟΥ σπεύδουν μαθητές και φοιτητές. Πόσο θα πληρώσουν και ποιο το "αυτόματο" τεκμαρτό εισόδημά τους
Υπόχρεοι απόκτησης Αριθμού Φορολογικού Μητρώοι και υποβολής φορολογικών δηλώσεων είναι ακόμα και οι μαθητές Λυκείου, αλλά και οι φοιτητές.
Οι περισσότεροι από αυτούς, οι οποίοι δεν έχουν εισόδημα και συντηρούνται από τους γονείς τους, κινδυνεύουν να βρεθούν υπόχρεοι καταβολής φόρου ύψους τουλάχιστον 75 ευρώ ή να εμπλακούν με την ανίκητη γραφειοκρατεία των ΔΟΥ, για να γλιτώσουν το φόρο αυτό, αν το ΥΠΟΙΚ δεν μεριμνήσει ώστε να τους απαλάξει άμεσα από το ελάχιστον τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία για κάθε φυσικό πρόσωπο που υποβάλλει φορολογική δήλωση.


Η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" σε αποκλειστικό δημοσίευμά της, αναλύει τι προβλέπει η νέα διάταξη - φωτιά του ΥΠΟΙΚ:
- Όλοι οι νέοι που έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια, ακόμα και όσοι είναι μαθητές Γ' Λυκείου, υποχρεώνονται να προσέλθουν εντός των προσεχών εβδομάδων στις αρμόδιες ΔΟΥ και να παραλάβουν ΑΦΜ. Είναι δε υποχρεωμένοι να πάρουν σύντομα το ΑΦΜ, καθώς το αργότερο μέχρι τον φετινό Ιούνιο, πρέπει να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.


Αντιμέτωποι με φόρους:
- Βάσει της νέας διάταξης, όλοι οι Έλληνες που έχουν που έχουν κλείσει τα 18 έτη ηλικίας, έστω και αν δεν είχαν καθόλου εισόδημα το 2012, έστω και αν συντηρούνταν από τους γονείς τους σαν προστατευόμενα τέκνα, υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος για το προηγούμενο έτος.
- Οι δηλώσεις αυτές όμως, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα χρεώνονται αυτόματα, κατά την εκκαθάρισή τους με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ. Ειδικότερα, με βάση τα όσα ισχύουν τώρα, οι νέοι αυτοί φορολογούμενοι θα εμφανίζονται στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ ως έχοντες ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ, προσδιοριζόμενο βάση της ελάχιστης ισόποσης ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προβλέπει του άρθρο 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Ως εκ τούτου θα θεωρούνται ότι υπερέβησαν το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος των 2.900 ευρώ που ισχύει για τα προστατευόμενα τέκνα και έτσι δεν αναγνωρίζονται ούτε καν ως "προστατευόμενα". Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να θεωρούνται ότι απέκτησαν τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ το 2012, το οποίο είναι μεν αφορολόγητο, αλλά θα πρέπει να καλυφθεί κατά 25% με αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.
Αλλιώς, σε κάθε τέτοια περίπτωση ο 18 ετών και άνω νέος φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει φόρο 10% για το 25% των 3.000 ευρώ που δεν θα έχει καλύψει με αποδείξεις.
Αν δηλαδή δεν έχει μεριμνήσει να έχει κρατήσει αποδείξεις συνολικής αξίας 750 ευρώ που του έκοψαν κατά τη διάρκεια του 2012 οι επιτηδευματίες από τους οποίους αγόρασε προϊόντα ή έλαβε υπηρεσίες, τότε το ποσό των 750 ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ, θα φορολογηθεί με 10% και ο νέος θα κληθεί να πληρώσει 75 ευρώ εφάπαξ για εισοδήματα που δεν απέκτησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου