«Το πιο δύσκολο πράγμα στη μουσική είναι ο χρόνος...»
«H μουσική είναι η πιο γρήγορη και άμεση διαδικασία της ψυχής που οδηγεί σε ακαριαίο χρόνο σε πνευματική έκσταση».
Πριν από λίγα χρόνια μας καθήλωσε στις τηλεοράσεις μας, με το φανταστικό του ταγκό το οποίο αναδείχθηκε το νικητήριο τραγούδι στο τελευταίο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Δύο χρόνια μετά ο «φανταστικός» Αλέξης, μας μιλάει για το ταξίδι του στο μαγικό κόσμο της μουσικής. Μας λέει πως έχει κερδίσει πράγματα από αυτό το δύσκολο ταξίδι, αλλά παράλληλα έχει γνωρίσει και την σκληρή πλευρά του χώρου. «Όσο ώριμος και να αισθάνεσαι μουσικά άλλο τόσο δεν είσαι...Θέλω να πω ότι ένας μουσικός διανύει έναν δρόμο και δεν πρέπει ποτέ να πιστέψει ότι έφτασε σε κάποιο προορισμό», λέει χαρακτηριστικά στο Πινάκιο.
Ο Αλέξανδρος είναι ένα παιδί χαμηλών τόνων που δεν λέει πολλά, αλλά η μουσική του πηγάζει μέσα από τη ψυχή του. Καλλιτέχνες σαν τον Αλέξανδρο αξίζουν μια θέση στην καρδιά μας.
Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο
Δύο χρόνια μετά από την επιτυχία σου στο Φεστιβάλ διαγωνισμού Θεσσαλονίκης, πες μας τι άλλαξε; Θεωρείς ότι έχεις ωριμάσει μουσικά;
«Το Φεστιβάλ με ώθησε στο να αντιμετωπίσω τη μουσική πιο υπεύθυνα και με περισσότερο επαγγελματισμό. Κι ενώ μου άνοιξε κάποιες πόρτες ταυτόχρονα μου φανέρωσε και τη σκληρή πλευρά του χώρου. Όλα αυτά μαζί λειτούργησαν και ελπίζω να λειτουργούν πάντα σαν προωθητικός ιμάντας της μουσικής μου εξέλιξης.
Ο Πικάσο έλεγε: περιμένω να γεράσω για να ζωγραφίσω με την απλότητα και τον αυθορμητισμό ενός παιδιού».
Ο κόσμος που σε βλέπει τι σου λέει;
«Ο κόσμος πάντοτε βρίσκεται σε μια σχέση δούναι και λαβείν με έναν καλλιτέχνη με την έννοια του ότι προσμένει, αποδέχεται και ανταποδίδει την αγάπη για όσα όμορφα εισπράττει...οπότε αισθάνομαι ότι περιμένει από εμένα πράγματα».
Θες να μας πεις που εμφανίζεσαι και πότε;
«Εμφανίζομαι κάθε Παρασκευή και Σάββατο στη Μουσική Σκηνή Βάρδια στη Θεσσαλονίκη».
Γιατί κάποιος να έρθει να σε δει live;
«Για δύο λόγους: Αν του αρέσω θα έχει ανακαλύψει κάτι καινούργιο και θα περάσει όμορφα...Αν δεν του αρέσω θα μπει σε μια διαδικασία σκέψης και προβληματισμού για το τι είναι αυτό που είναι ξένο. Ίσως έτσι ανακαλύψει περισσότερο τον εαυτό του».
Θυμάσαι πότε και πως ήταν η πρώτη σου γνωριμία με τη μουσική;
«Η πρώτη μου γνωριμία με τη μουσική με βρίσκει να ακούω ρεμπέτικα και παραδοσιακά στην αγκαλιά του πατέρα μου σε νηπιακή ακόμα ηλικία.Μοναδική και καθοριστική εμπειρία για το μουσικό μου υποσυνείδητο».
Ποια ήταν τα ερεθίσματα σου;
«Ερεθίσματα μου όλο το φάσμα του έντεχνου τραγουδιού τα παραδοσιακά το ροκ το παλιό λαϊκό τα μπλουζ κ.α.Καλλιτέχνες που εκτιμώ αρκετοί από τον STING μέχρι τον Ορφέα Περίδη από τον Πετρολουκά Χαλκιά μέχρι τους νέγρους μπλουζίστες».
Εκτιμάς πως η μουσική διδάσκεται σωστά στα σχολεία- Τι προτείνεις;
«Η σχολική μουσική προπαρασκευή είναι ανύπαρκτη.Η μουσική οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παιδείας.Περιφρόνηση και απαξίωση ταιριάζει σε όσους το ξεχνάνε και μεταβιβάζουν το χρέος τους στην προσωπική πρωτοβουλία».
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Γιατί αποφάσισες να λάβεις μέρος στο φεστιβάλ τραγουδιού;
«Το φεστιβάλ είναι θεσμός αξιοπρεπής και σέβεται τον εαυτό του. Ωθεί τη νεολαία
σε υγιή μονοπάτια και την προτρέπει να υπηρετήσει κι όχι να υπονομεύσει το ελληνικό τραγούδι».
Θεωρείς πως το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι ένας τρόπος για να συστηθεί ένας καλλιτέχνης στο ευρύ κοινό χωρίς εκπτώσεις στο ποιοτικό κομμάτι;
«Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι ένας αξιοπρεπής διαγωνισμός, δεν βρίσκω στην Ελλάδα κάποιον άλλον διαγωνισμό που θα μου κινήσει το ενδιαφέρον ώστε να πω ότι θέλω να λάβω μέρος σε αυτόν».
Υπάρχει διέξοδος ανάδειξης για έναν νέο καλλιτέχνη που περνά από κάποιον διαγωνισμό;
«Υπάρχει, αλλά πρέπει να γίνει πολύ αργά και βασανιστικά για ένα νέο παιδί, το οποίο θα πρέπει να σταθεί πολύ τυχερό για να τα καταφέρει».
Που πιστεύεις ότι μπορείς να φτάσεις;
«Προσδοκία μου είναι κάθε φορά να ξεπερνάω τα όρια που έχω ο ίδιος θέσει για τον εαυτό μου».
ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ
Η μουσική είναι ταξίδι;
«H μουσική είναι η πιο γρήγορη και άμεση διαδικασία της ψυχής που οδηγεί σε ακαριαίο χρόνο σε πνευματική έκσταση. Δεν έχει σύνορα ούτε ταμπέλες».
Έχεις συνθέσει και άλλα τραγούδια;
«Έχω συνθέσει αρκετά τραγούδια κάποια έχουν πάρει το δρόμο της δημόσιας αναμετάδοσης,κάποια τα κρατώ στα συρτάρια μου».
Ποια είναι τα όνειρα σου;
«Όνειρό μου να μπορέσω να βάλω στα χείλη ενός και μόνο ανθρώπου ένα στίχο που ο ίδιος θα τον κουβαλάει για πάντα μέσα του.Το πιο δύσκολο πράγμα στη μουσική είναι ο χρόνος...»
Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΟΥΔΑ
Πριν από λίγες ημέρες έφτιαξες κάποια κομμάτια Ραγκουτσάρια ο Μύθος και τα Τέσσερα Τραγούδια θες να μας μιλήσεις γι αυτή σου τη δουλειά. Τι σημαίνει για σένα και τι συμβολίζει;
«Κατάγομαι από την Καστοριά μια από τις πιο ιδιαίτερες πόλεις της Ελλάδας για να μην πω της Ευρώπης. Κάθε χρόνο 6/7/8 Ιανουαρίου γιορτάζεται στην πόλη μου το έθιμο των Ραγκουτσαρίων. Πρόκειται για το παραδοσιακό καρναβάλι που σχετίζεται με τις διονυσιακές τελετές. Εδώ και χρόνια κυκλοφορούσε στο μυαλό μου η ιδέα ενός έργου που να αφορά το έθιμο...πρόκειται για μια εναλλακτική προσέγγιση -παρουσίαση. Κατάφερα λοιπόν να το ολοκληρώσω και ευελπιστώ να περάσει στη συνείδηση των πολιτών και να ακούγεται κάθε χρόνο».
Ο Γούδας έχει μελοποιήσει τα Ραγκουτσάρια της Καστοριάς πέρα ότι είναι τελευταίος νικητής του Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης.... Πατήστε, ακούστε, ταξιδέψτε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου