Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Η Εύη Δημητριάδου είναι η σύγχρονη Φιλέας Φογκ



Ο γύρος του κόσμου σε 80 χώρες

"Ξεχωρίζω το αερόστατο πάνω από την Καππαδοκία, τις καταδύσεις στη Γαλλική Πολυνησία, το σαφάρι στην Κένυα, την ελεύθερη πτώση και το κολύμπι με δελφίνια στην Κούβα και την ανάβαση στον παγετώνα Περίτο Μορένο της Αργεντίνικης Παταγωνίας"!

"Για ένα ζευγάρι θα πρότεινα Μπαλί κατά την διάρκεια του χειμώνα αλλά για το καλοκαίρι Σκωτία".


Λένε πως όσο ταξιδεύεις γίνεσαι σοφότερος ή πιο ώριμος αφού η προσωπικότητα σου πέφτει σε μετωπική σύγκρουση με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας που επισκέπτεσαι. Σκεφτείτε έναν άνθρωπο πολυταξιδεμένο και πολυγυρισμένο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, πόσο σοφός και ώριμος είναι . Ένας από τους λίγους ανθρώπους αυτούς είναι από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η Εύη Δημητριάδου η οποία έκανε το γύρο του κόσμου σε 80 χώρες. Η Εύη Δημητριάδου έχει αφήσει τα χνάρια και στις 5 ηπείρους και μας εξιστορεί τις εμπειρίες της μέσω του Πινακίου αλλά και μέσω του βιβλίου της. Μας μιλάει για την οικονομική κρίση που έχει πλήξει ολόκληρο τον κόσμο, σε ποια κράτη οι πολίτες έχουν ίση μεταχείριση και σε ποια όχι. Ποιες χώρες έχουν ομοιότητα με την Ελλάδα ενώ μας εξομολογείται πως θα ήθελε να έμενε στην Αργεντινή. Η Ελένη Δημητριάδου είναι η σύγχρονη Φιλέας Φογκ

Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 χώρες...πως προέκυψε αυτό; Για ποιο λόγο αποφασίσετε να συγγράψετε το βιβλίο σας, Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΜΕΡΕΣ;
Έχοντας ταξιδέψει επανειλημμένα σε 80 χώρες ως συνοδός – ξεναγός Ελληνικών γκρουπ στο εξωτερικό για τουλάχιστον 15 χρόνια, θέλησα να μεταφέρω όσα είδα και έμαθα αλλά και που μπορεί να θυμάται κανείς από τον κάθε τόπο και λαό που επισκέφτηκα. Η επιθυμία να μοιραστώ την αίσθηση από τις 5 ηπείρους με ανθρώπους που δεν έχουν την ευκαιρία να κάνουν τον γύρο του κόσμου, γέννησε αυτό το οδοιπορικό.

Κάθε ταξιδιώτης έχει μια αγωνία, μια προσμονή, εσείς την έχετε πλέον κάθε φορά που ταξιδεύετε;
Όταν πάω –σπάνια πια- για πρώτη φορά σε έναν τόπο έχω την περιέργεια να δω και να μάθω όσα αφορούν την χώρα και τους ανθρώπους και αν όλα αυτά που έχω διαβάσει από ταξιδιωτικούς οδηγούς και αφιερώματα είναι τόσο όμορφα όσο και στην πραγματικότητα.

Ποιες είναι οι 80 χώρες που επισκεφτήκατε;
Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτο, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Αφγανιστάν, Βιετνάμ, Βιρμανία, Βολιβία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γαλλική Πολυνησία, Γερμανία, Γουατεμάλα, Εκουαδόρ, Ελβετία, Εσθονία, Ζιμπάμπουε, Ηνωμένες Πολιτείες, Θιβέτ, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιορδανία, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καμπότζη, Καναδάς, Κατάρ, Κένυα, Κίνα, Κολομβία, Κούβα, Κύπρο, Λάος, Λεσότο, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυρίκιο, Μεγάλη Βρετανία, Μεξικό, Μονακό, Μπαχρέϊν, Μπελίζ, Νέα Ζηλανδία, Νέα Καληδονία, Νεπάλ, Νησιά Βανουάτου, Νησιά Σολομώντα, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ντουμπάϊ, Ολλανδία, Ομάν, Ονδούρες, Ουζμπεκιστάν, Ουρουγουάη, Παπούα Νέα Γουινέα, Παραγουάη, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Σρι Λάνκα, Συρία, Ταϋλάνδη, Τανζανία, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία, Υεμένη, Φινλανδία.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες;

Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Μπουτάν, Πακιστάν, Ισλανδία, Γροιλανδία, Χιλή!
Υπάρχουν χώρες που έχουν ομοιότητες με την Ελλάδα, αν ναι ποιές είναι αυτές;
Έχουμε ομοιότητες με τους Ιταλούς, Ισπανούς και Πορτογάλους, με τους λαούς της Μέσης Ανατολής και ειδικά με τους Λιβανέζους αλλά και με τους νοτιόαμερικάνους…

Ποιες χώρες είναι οι αγαπημένες σας;
Όλες οι χώρες έχουν κάτι να δείξουν και σε καθέναν μας κάτι διαφορετικό. Για αυτό πρόσθεσα στο οδοιπορικό «ο γύρος του κόσμου σε 80 Χώρες» ένα ταξιδιωτικό – ψυχολογικό τεστ για να ανακαλύψει ο αναγνώστης ποιοι προορισμοί του ταιριάζουν. Το τεστ έχει τόσο μεγάλη επιτυχία που το πρόσθεσα και στην ιστοσελίδα μου www.feel80countries.com. Εγώ αγαπώ πολύ τις χώρες της Νότιας Αμερικής όπως την Αργεντινή και το Περού αλλά και μουσουλμανικές χώρες, όπως την Συρία και την Περσία.

Σε ποια χώρα θα μένατε άνετα;

Αργεντινή γιατί μου αρέσουν πολύ οι άνθρωποι και ο τρόπος ζωής τους αλλά και Αυστραλία για το καλό κλίμα και το κράτος πρόνοιας που λειτουργεί.
Θα μοιραστείτε μαζί μας την πιο ιδιαίτερη στιγμή που ζήσατε σε κάποια χώρα;
Είναι πολλές οι μαγικές στιγμές που κρατώ στην καρδιά μου μετά από 15 χρόνια επαγγελματικών ταξιδιών ως ξεναγός αλλά 25 χρόνια ταξιδιάρικα συνολικά. Ξεχωρίζω το αερόστατο πάνω από την Καππαδοκία, τις καταδύσεις στη Γαλλική Πολυνησία, το σαφάρι στην Κένυα, την ελεύθερη πτώση και το κολύμπι με δελφίνια στην Κούβα και την ανάβαση στον παγετώνα Περίτο Μορένο της Αργεντίνικης Παταγωνίας!

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει όλο τον κόσμο;

Τα ¾ βρίσκονται σε οικονομική κρίση εδώ και πολλά χρόνια, αποτέλεσμα της αποικιοκρατίας και των οικονομικών πολέμων και όχι μόνο. Τώρα με τον φιλευθερισμό χτυπάει και τον «αναπτυγμένο» κόσμο….

Υπάρχει ίση μεταχείριση όλων των ανθρώπων;
Στα ελάχιστα κράτη πρόνοιας σαν τον Καναδά και την Αυστραλία υπάρχει αλλά στα περισσότερα κράτη οι μειοψηφίες και οι φτωχοί δεν απολαμβάνουν τα ίδια βασικά δικαιώματα.

Υπήρξαν φορές που νιώσατε άβολα;
Στο Αφγανιστάν λόγω του πολέμου και της καταστροφής των υποδομών αλλά και στη Γαλλία καθώς δεν μιλώ Γαλλικά…

Ποιες μεγάλες φυσιογνωμίες έχετε γνωρίσει στα ταξίδια σας;
Έχω δει όλα τα χρώματα των ανθρώπων, τα διαφορετικά μάτια και τις συνήθειες τους, τις μυρωδιές της κάθε γης και τα ηλιοβασιλέματα σε κάθε άκρη της, τους καρπούς και τα ζώα του πλανήτη. Αυτές είναι οι «φυσιογνωμίες» που καταχωρήθηκαν στην ψυχή μου!

Υπάρχουν πράγματα σταθερά στις αποσκευές σας;
Μαξιλαράκι και μάσκα ύπνου για τις πολύωρες πτήσεις με αεροπλάνο, ομπρέλα και καπέλο για την βροχή και τον ήλιο αντίστοιχα, αντικουνουπικό για τις τροπικές ζώνες, βιβλία για την χώρα που επισκέπτομαι και φωτογραφική μηχανή!!!

Σε ποιες πόλεις του κόσμου αντιστοίχως θα συμβουλεύατε να πάει ένα νέο ζευγάρι, μια παρέα φοιτητών, μια παρέα μεσήλικων, αλλά και μια ελληνική οικογένεια;

Ανάλογα τα βιώματα τους, τις επιθυμίες τους και την διάθεση τους στην συγκεκριμένη περίοδο και βέβαια την εποχή! Για αυτό στο τέλος του βιβλίου «ο γύρος του κόσμου σε 80 χώρες πρόσθεσα πέρα από το ψυχολογικό-ταξιδιωτικό τεστ και ένα παράρτημα για την κατάλληλή εποχή ανά προορισμό!! Π.Χ. για ένα ζευγάρι θα πρότεινα Μπαλί κατά την διάρκεια του χειμώνα αλλά για το καλοκαίρι Σκωτία..

Οι επόμενοι προορισμοί σας είναι...
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ταξιδέψω στην Βραζιλία, στην Συρία, στο Παρίσι, στην Περσία, στην Βαρκελώνη, στην Καππαδοκία, στον Καναδά, στο Σικάγο και στην Κροατία. Αυτά είναι προγραμματισμένα για τους επόμενους 6 μήνες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου