Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Δέκα συμβουλές για ασφαλή ποδηλασία στην πόλη





Του Θωμά Αρβανίτη



Η Άνοιξη είναι εδώ και έχει αρχίσει να μυρίζει....Τι πιο ωραίο από μια βόλτα με το ποδήλατοq
Αυτό σκεφτήκαμε και απευθυνθήκαμε στον πλέον ειδικό και επικεφαλής του Ποδηλατικού Ομίλου Καρδίτσας Θωμά Αρβανίτη για να μας δώσει συμβουλές πως θα βολτάρουμε με το δίτροχο όχημα μας στην πόλη.  Ο ίδιος αποδέχθηκε το αίτημα μας και μας δίνει ούτε μία ούτε δύο αλλά δέκα συμβουλές για περισσότερο ποδήλατο στην πόλη. Σας παραθέτουμε το κείμενο που μας έστειλε αλλά και φωτογραφίες από τα Κανάλια και το Φανάρι, περιοχές όπου οι ποδηλάτες του ΠΟΚ έκαναν τις τελευταίες του εξορμήσεις. 

  
Άνοιξη -Καιρός για ποδήλατο...
Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για αλλαγές. Προσωπικές, επαγγελματικές, αλλαγές στις συνήθειες. Και μια από αυτές θα μπορούσε να είναι να ξεκινήσουμε επιτέλους να χρησιμοποιούμε το ποδήλατό μας για τις καθημερινές μας μετακινήσεις.
Είτε είστε φανατικός χομπίστας ποδηλάτης που "λιώνει" στην προπόνηση (και μετά παίρνει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα του για να πάει στη δουλειά ή για καφέ) είτε φλερτάρετε με την εναλλακτική, αστική μετακίνηση αλλά ακόμη δεν το έχετε... αποφασίσει, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να το κάνετε.
Οι λόγοι πολλοί: το ποδήλατο είναι ένας πρακτικός και γρήγορος τρόπος μετακίνησης, είναι διασκεδαστικό, οικονομικό, οικολογικό, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, δεν επιβαρύνει την τσέπη σας, δεν επιβαρύνει την πόλη και σας επιτρέπει να βελτιώσετε γρήγορα τη φυσική σας κατάσταση αλλά και να χάσετε - όχι το ίδιο γρήγορα αλλά σταθερά - μερικά παραπανίσια κιλά.

Τα οφέλη
Το ποδήλατο, έστω και για μικρές - αλλά συχνές - μετακινήσεις θα δυναμώσει τα πόδια σας και την καρδιά σας.
Εμείς λοιπόν στην Καρδίτσα οργανώνουμε (ποδηλατικός όμιλος Καρδίτσας) ποδηλατοβόλτες σε συνδυασμό με προπονήσεις για κάθε είδος ποδηλάτου, ηλικίας, φύλου σε μέρη φυσικού κάλους. Το Σάββατο ανεβήκαμε στα Κανάλια και στο Φανάρι Καρδίτσας. Δύο υπέροχα γραφικά χωριά σκαρφαλωμένα σε απότομη πλαγιά. Η γραφική βρύση στα Κανάλια και το Κάστρο στο Φανάρι μας αποζημίωσαν. Η απόσταση από την Καρδίτσα είναι περίπου 12 - 15 χλμ εκ των οποίων τα 3 - 4 απότομα ανηφορικά. Φτάνοντας στην κορυφή βλέπεις όλο τον Θεσσαλικό κάμπο και φυσικά την πόλη της Καρδίτσας.

Οι συμβουλές
Ο Μάκης Αρβανίτης ποζάρει στη Βρύση στα Κανάλια Καρδίτσας
Όσο έμπειροι ή μη έμπειροι λοιπόν κι αν είστε, σας δίνουμε τις εξής 10 απλές συμβουλές:
1. Οδηγείτε με βάση τον ΚΟΚ. Το ότι οι υπόλοιποι οδηγοί οχημάτων δεν το κάνουν, δεν είναι λόγος να μην το κάνετε κι εσείς. Ακολουθείτε πάντα τον ΚΟΚ και να απαιτείτε - όσο γίνεται - να το κάνουν και οι άλλοι.
2. Φροντίζετε να είστε πάντα ορατοί από τα άλλα οχήματα. Μέρα ή νύχτα, με κίνηση ή χωρίς, εσείς πρέπει να φαίνεστε και να ακούγεστε.
3. Εξοικειωθείτε με το ποδήλατό σας. Μην βγαίνετε στο δρόμο, στην κίνηση, πριν είστε απολύτως εξοικειωμένοι με το ποδήλατό σας - πώς στρίβει, πώς φρενάρει, πώς αλλάζετε ταχύτητες. Μαζέψτε χιλιόμετρα σε μικρότερους, συνοικιακούς δρόμους πριν αποφασίσετε να κατεβείτε στο κέντρο ή να βγείτε σε κεντρικούς δρόμους. Κι αυτό μας οδηγεί στην επόμενη συμβουλή:
4. Επιλέγετε εναλλακτικές διαδρομές. Το ποδήλατο έχει το πλεονέκτημα να κινείται σε κάθε είδους δρόμο και να είναι ευέλικτο στην κίνηση. Εκμεταλευτείτε το. Δεν χρειάζεται να επιλέγετε τις κεντρικές αρτηρίες - έστω κι αν μοιάζει πιο γρήγορο - αλλά τους μικρότερους, παράλληλους δρόμους που έχουν λιγότερη κίνηση.
Η ομάδα του ΠΟΚ λίγο πριν την εξόρμηση της σε Κανάλια και Φανάρι
5. Φροντίστε το ποδήλατό σας. Γίνετε "φίλοι" με το ποδηλατάδικο της γειτονιάς σας. Να το επισκέπτεστε συχνά, να φροντίζετε το ποδήλατό σας να είναι σωστά ρυθμισμένο, τα λάστιχα φουσκωμένα και να λειτουργεί άψογα.
6. Επιλέξτε ένα ποδήλατο κατάλληλο για τις μετακινήσεις σας. Το "τούμπανο" carbon mtb σας ή το ποδηλατάκι από το σούπερ μάρκετ που είχε ψωνίσει πρόπερσι ο παππούς δεν αποτελούν τις κατάλληλες επιλογές. Επιλέξτε ένα ποδήλατο απλό, λιτό, με φτερά και προστατευτικά αλυσίδας, με λίγες ταχύτητες για να μην απασχολείστε περισσότερο με τις αλλαγές και λιγότερο με την οδήγηση (8 είναι αρκετές) και ευκολίες για να κρεμάτε την τσάντα σας ή ένα μπροστινό καλαθάκι. Η τιμή του πρέπει να είναι από τα 250 ως τα 600 ευρώ (μπορείτε να πάτε πιο ψηλά αλλά όχι πιο... χαμηλά) περίπου και, όπως είπαμε και πριν, σωστά ρυθμισμένο.
7. Μια καλή κλειδαριά θα σας γλυτώσει από το δυσάρεστο συναίσθημα του... αποχωρισμού αλλά μπορείτε να είστε και πιο "δημιουργικοί": απευθυνθείτε σε ένα parking, ζητήστε αν μπορείτε να το ανεβάσετε στο γραφείο σας ή να το κλειδώσετε σε κάποια αποθήκη. Δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις εναλλακτικές αλλά προσπαθήστε να βρείτε μια λύση.
Η ομάδα του ΠΟΚ
8. Μην αφήνετε το ποδήλατό σας δεμένο για πολλές ώρες και χωρίς να το βλέπετε. Αν η εργασία σας είναι τέτοια και δεν έχετε άλλη εναλλακτική, προτιμήστε ένα διπλωτό και έχετέ το πάντα μαζί σας.
9. Ποτέ χωρίς φώτα όταν πέσει το φως της ημέρας. Είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και τους άλλους. Επενδύστε σε ένα ισχυρό φωτάκι πίσω κι ένα καλό φως εμπρός, ικανά και τα δύο να σας καθιστούν ορατούς στα άλλα οχήματα αλλά και τους πεζούς.
10. Μην περιμένετε τους... ποδηλατόδρομους για να κάνετε ποδήλατο. Μερικοί ποδηλάτες στο δρόμο, ορίζουν αυτόματα ποδηλατόδρομο! Μην το ξεχνάτε. Ξέρουμε πως δεν είναι η ιδανική λύση αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Ας γεμίσουν οι δρόμοι ποδήλατα και θα γεμίσουμε - αυτόματα - και ποδηλατόδρομους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου