Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Από την γραφική Μήλο κάνει πρεμιέρα απόψε το 60' Ελλάδα



Με πυξίδα τον άνθρωπο και προορισμό την ελληνική περιφέρεια, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα» ξεκινά, για τρίτη χρονιά, το οδοιπορικό της. Στόχος η καταγραφή της καθημερινότητας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας, αλλά και του μηνύματος ότι η ζωή μακριά από τα αστικά κέντρα χτίζεται με τόλμη και έμπνευση.

Ο Νίκος Μάνεσης ανοίγει τον χάρτη, μετράει χιλιόμετρα και βλέπει αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι. Σταθμοί της φετινής διαδρομής του όλα τα μέρη όπου οι ανθρώπινες ιστορίες έχουν σαν λέξεις – κλειδιά τη δύναμη, τη δημιουργία, την αισιοδοξία, το χαμόγελο. 

Τις δύο προηγούμενες σεζόν, η κάμερα της εκπομπής εστίασε σε αυτούς που νίκησαν την κρίση, φέτος θα φέρει στο επίκεντρο όλα εκείνα τα θετικά κομμάτια που συνθέτουν μια διαφορετική εικόνα της ελληνικής περιφέρειας, μια εικόνα με φως και αισιοδοξία.

Το πρώτο οδοιπορικό της εκπομπής μας οδηγεί στη φθινοπωρινή Μήλο.
Μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, η εκπομπή «60’ Ελλάδα» και ο Νίκος Μάνεσης βρίσκουν τους κατοίκους του -γνωστού για τις ομορφιές του- κοσμοπολίτικου νησιού, να «κάνουν ταμείο» εν’ όψει του χειμώνα της απομόνωσης.
Και ενώ οι τελευταίοι έλληνες και αλλοδαποί τουρίστες απολαμβάνουν τις 75 παραλίες του νησιού, μακριά από την πολυκοσμία του καλοκαιριού, οι μόνιμοι κάτοικοι προετοιμάζονται…


Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει τις ενδιαφέρουσες ιστορίες που ξετυλίγονται στο νησί:


Ο ερημίτης
Στο νησί της Πολυαίγου, ανάμεσα στη Μήλο και την Κίμωλο, μοναδικός κάτοικος ένας κτηνοτρόφος. Ζει μόνιμα, χειμώνα καλοκαίρι, σε συνθήκες που απέχουν πολύ από τον πολιτισμό χωρίς ρεύμα αλλά και νερό το οποίο μεταφέρει από πηγή μια ώρα μακριά από το χώρο που ονομάζει σπίτι του ...

Οι τρεις οικογένειες της Σκινωπής
Ένας μικρός οικισμός λαξευμένος στον ηφαιστιογενή βράχο στον κόλπο του Αδάμαντα με πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Σπίτια ψαράδων που σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως  ως παραθεριστικές κατοικίες. Κάποιοι όμως τολμούν και τον χειμώνα όταν τα κύματα δεν αφήνουν περιθώριο διαφυγής …

Ο εργολάβος από την Αθήνα και η  νέα του ζωή στο νησί  


Στην Αθήνα της κρίσης, το πλαίσιο επιβίωσης δύσκολο. Στο νησί είναι υδραυλικός και κάνει αυτό που ήθελε πάντα. Ασχολείται με τη μουσική, τραγουδάει και συνθέτει. Μαζί του η σύζυγός και το 4χρονο αγοράκι τους.

Οι «ράστα» και το κλήμα 

Τα δυο αδέλφια που ζουν πλέον μόνιμα στο νησί ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό μετατρέποντας το «σύρμα» -την  παλιά αποθήκη για τη βάρκα του παππού- σε κατάστημα.

Η Αυστριακή ξέρει από καλό κρασί 

Ήρθε πριν από 25χρονια στο νησί ως τουρίστρια, γνώρισε Μηλιό και έμεινε για πάντα εκεί. Σήμερα, το κρασί που παράγουν στο οικογενειακό οινοποιείο μέσα στο βράχο ξεχωρίζει και συντηρεί τους ίδιους αλλά  και τα δυο παιδιά τους που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο. 


Επίσης, η κάμερα καταγράφει εικόνες:


Τον περίπλου του νησιού και τους παραδοσιακούς οικισμούς.
Τις ιαματικές πηγές με τις  θαυματουργές ιδιότητες. Τα ατμόλουτρα, τη λασποθεραπεία αλλά και τα ιαματικά μπάνια μέσα στη θάλασσα.
Τα πολεμικά καταφύγια στην Πλάκα και τον Αδάμαντα. 
Το volcanic food στην άμμο με το φούρνο που θερμαίνεται από το ηφαιστιογενές πέτρωμα.   

Το ταξίδι συνεχίζεται …

«60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση: Πρεμιέρα απόψε στις 23:45

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου