Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Γενοκτονία των Αρμενίων: Εκατό χρόνια μετά, το αίτημα είναι Πανανθρώπινο


Απόσπασμα της ομιλίας του Θ. Μαλκίδη στο Παγκόσμιο Φόρουμ ενάντια στη Γενοκτονία που οργανώθηκε από την Δημοκρατία της Αρμενίας.   Γερεβάν 22-23 Απριλίου 2015.

Θα πρέπει να ευχαριστήσω για  την  πρόσκληση τη Δημοκρατία της Αρμενίας,  όπως και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, που μου δίνει τη δυνατότητα  να λάβω μέρος στο Παγκόσμιο Φόρουμ ενάντια στη Γενοκτονία, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από το μαζικό έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε 1.500.000 συνανθρώπους μας. Είναι τιμή αλλά και μεγάλο χρέος να βρίσκεται ένας Έλληνας στο Γερεβάν.
Το ίδιο ένιωσα και πριν λίγα χρόνια, όταν με αφορμή

το συνέδριο για τη Σύμβαση και την Πρόληψη της Γενοκτονίας βρέθηκα στην Αρμενική πρωτεύουσα και φύτεψα ένα δέντρο στο μνημείο της Γενοκτονίας. Με ανάλογες πράξεις μπορεί ένας Έλληνας, ένας άνθρωπος να νιώσει πολλά. 





Συναισθήματα που οι δολοφόνοι Νεότουρκοι και Κεμαλικοί θέλησαν μαζί με τους ανθρώπους να τα εξαφανίσουν.




Επίσης,  οφείλω να ευχαριστήσω το Κοινοβούλιο της Αρμενίας για την πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Ασσυρίων. Ήταν μία σημαντική και αναγκαία κίνηση. Τώρα μπορούμε να βαδίσουμε με άλλη δυναμική.






Το ζήτημα της μαζικής δολοφονίας - είμαι ένας απόγονος των διασωθέντων του Ελληνικού Ολοκαυτώματος-  μας αφορά πλέον όλους.  Αρμένιους, Ασσύριους, Έλληνες, όλη την Οικουμένη.  Και  επειδή είναι ένα πανανθρώπινο αίτημα, θα λάβει σύντομα τη θέση που του αξίζει στην ανθρώπινη  και πολιτική ιστορία. To έδειξε και η αναφορά του προέδρου της Δημοκρατίας της Γερμανίας μιλώντας για το ζήτημά μας. Αναγνώρισης, δικαίωσης, αποκατάστασης, επανόρθωσης. Μετά τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση, μετά το σκοτάδι το φως, μετά τη δολοφονία,  η αναγέννηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου