Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ορθοπεταλιά κόντρα στην γυναικεία κακοποίηση

Μήνυμα κατά της μάστιγας της κακοποίησης των γυναικών έστειλε η Καστοριά με έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο. 100 ποδηλάτες έστειλαν μήνυμα κατά της γυναικείας κακοποίησης. Ενημέρωσαν πολίτες κάθε ηλικίας για τις επιπτώσεις του «κρούσματος» αλλά και για τις μεθόδους προφύλαξης του. Στο Πινάκιο μιλάει ο «εμπνευστής» του εγχειρήματος κ Βασίλης Κιοσσές.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

«Το ποδήλατο αποτελεί μια συχνή δραστηριότητα των Καστοριανών, καθώς το επιτρέπει η γεωγραφική της μορφοποίηση. Έτσι σκεφτήκαμε πως θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε αυτή τη δραστηριότητα μαζί με ένα κοινωνικό μήνυμα. Το μήνυμα ήταν «Καμία ανοχή στη βία κατά των γυναικών», είπε χαρακτηριστικά για να δώσει στην συνέχεια το στίγμα της καταγεγραμμένης κακοποίησης σε μια μικρή πόλη όπως είναι η Καστοριά, «Στο Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του δήμου Καστοριάς, έως και σήμερα, οι γυναίκες θύματα βίας που απευθύνθηκαν στη δομή μας και αναζήτησαν βοήθεια ξεπερνούν τις 100!».

Αν αναλογιστεί κανείς πως η γυναικεία κακοποίηση είναι «δεμένη» με έναν όρκο σιωπής που δεν σπάει εύκολα και οι γυναίκες που το πράττουν ξεπερνούν τα δικά τους εσκαμμένα τότε μιλάμε για ιδιαιτέρως σοκαριστικό νούμερο! Γι’ αυτό και μόνο το λόγο ενέργειες  και πρωτοβουλίες όπως του κ. Κιοσσέ έχουν ιδιαίτερο κέντρο βάρους!


100 γυναίκες από την Καστοριά κάνανε ποδήλατο την περασμένη Κυριακή… Για ποιο λόγο έγινε αυτό;

«Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του δήμου Καστοριάς διοργάνωσε μια ποδηλατάδα, στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που διοργανώνει κατά καιρούς. Δεν ήταν 100 γυναίκες, αλλά σχεδόν 100 ποδηλάτες κάθε ηλικίας. Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της Καστοριάς αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε και μια ευκαιρία για ενημέρωση γύρω από την έκταση του φαινομένου στην Καστοριά μέσα από τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν και αφορούσαν την περίοδο λειτουργίας του Κέντρου».

Πείτε της για αυτή την πρωτοβουλία της ποδηλατάδας; Πως την εμπνευστήκατε; Ποια ήταν τα μηνύματα που θέλατε να περάσετε;

«Πρόκειται για τη δεύτερη ποδηλατάδα που διοργανώσαμε. Είχε προηγηθεί μία ακόμη τον Ιούνιο του 2014. Το ποδήλατο αποτελεί μια συχνή δραστηριότητα των Καστοριανών, καθώς το επιτρέπει η γεωγραφική της μορφοποίηση. Έτσι σκεφτήκαμε πως θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε αυτή τη δραστηριότητα μαζί με ένα κοινωνικό μήνυμα. Το μήνυμα ήταν «Καμία ανοχή στη βία κατά των γυναικών».».

Υπήρχαν κρούσματα κακοποίησης γυναικών στην Καστοριά; Και αν ναι πόσα είναι αυτά που έχουν έρθει σε εσάς της επίλυση;

«Από το Νοέμβριο του 2013 που ξεκίνησε να παίρνει υπόσταση το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του δήμου Καστοριάς, έως και σήμερα, οι γυναίκες θύματα βίας που απευθύνθηκαν στη δομή μας και αναζήτησαν βοήθεια ξεπερνούν τις 100. Καταλαβαίνετε φυσικά πως για μια μικρή επαρχιακή πόλη όπως η Καστοριά, οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί. Θα πρέπει επίσης να σκεφτούμε και όλες εκείνες τις γυναίκες οι οποίες υφίστανται κακοποίηση και είτε δεν το συνειδητοποιούν, είτε διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια. Σε όλο αυτό το διάστημα λειτουργίας μας, έχουμε εξυπηρετήσει περισσότερα από 200 αιτήματα των ωφελούμενων γυναικών και έχουμε κάνει περισσότερες από 900 ατομικές συνεδρίες ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης».

Η ποδηλατάδα είχε τον σκοπό της ενημέρωσης, της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου;

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί η τοπική κοινωνία της Καστοριάς αγκαλιάζει κάθε δράση που διοργανώνουμε όλο το διάστημα της λειτουργίας μας. Όπως σας είπα οι ποδηλάτες ήταν σχεδόν εκατό, αρκετά μεγάλος αριθμός για μια τέτοια εκδήλωση.
Το πιο ενθαρρυντικό κομμάτι της εκδήλωσης είναι πως παρατηρούμε πως ο κόσμος μας ακολουθεί σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε. Βλέπουμε δηλαδή συνεπείς πολίτες στις δράσεις μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως την άνοιξη διοργανώσαμε μια θεατρική παράσταση, την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 400 άτομα. Για εμάς αυτή η ενθάρρυνση έχει μεγάλη σημασία».


Η δράση έγινε με συμμετοχή του ποδηλατικού συλλόγου 620… Ήταν πολύτιμη η συνεισφορά του; Και αν ναι, γιατί;

«Η δράση έγινε σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Καστοριάς «620» και τον ευχαριστούμε για αυτό. Κάθε δράση μας επιδιώκουμε να γίνεται σε συνδιοργάνωση με κάποιον φορέα ή σύλλογο και αυτό γιατί ένα ζωτικό κομμάτι της λειτουργίας μας είναι η δικτύωση με φορείς εντός και εκτός της Καστοριάς. Έχει σημασία για εμάς να μπορούμε να ερχόμαστε σε επαφή με τέτοιους συλλόγους και έτσι να δημιουργούμε ουσιαστικά ένα υποστηρικτικό δίκτυο γύρω από τις γυναίκες θύματα βίας.
Θα πρέπει φυσικά να αναφέρω πως στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετοί επιπλέον σύλλογοι, οργανώσεις αλλά και μέλη γυμναστηρίων της Καστοριάς».

Η γυναικεία κακοποίηση είναι ένα μελανό κομμάτι της κοινωνίας μας; Πως μπορεί να εξαλειφθεί;

«Η γυναικεία κακοποίηση αποτελεί μια έκφραση της ανισότητας που υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλα. Πρόκειται δηλαδή για τον αντίκτυπο που έχουν τα έμφυλα στερεότυπα στην κοινωνία μας. Ο τρόπος που μπορεί να περιορίσει την επέκταση του φαινομένου είναι ουσιαστικά η παιδεία. Η παιδεία γύρω από τις ανθρώπινες αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα αλλά και την εκπαίδευση γύρω από το αυτονόητο κομμάτι πως κανένας δεν έχει δικαίωμα να ασκεί βία σε κανέναν. Χρειάζεται μια ριζική «επανάσταση» η οποία θα προσπαθεί να θεμελιώσει το γεγονός πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι και θα καταρρίπτει όλες τις προσδοκίες γύρω από το αντρικό και γύναικείο φύλο και ταυτότητα. Σε δεύτερο επίπεδο, το ζήτημα της κακοποίησης μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω των ίδιων των γυναικών που κακοποιούνται, όσο αυτές ενδυναμώνονται - από δομές όπως η δική μας- και καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό δίκτυο γύρω τους».

Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες που είναι θύματα γυναικείας κακοποίησης; Ποια είναι τα πρώτα βήματα;

«Μια γυναίκα που κακοποιείται μπορεί είτε να απευθυνθεί στα κατά τόπους συμβουλευτικά κέντρα που λειτουργούν στους δήμους, είτε ακόμα στην 24ωρη γραμμή SOS που λειτουργεί όλο το χρόνο, το 15900. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο 62 υποστηρικτικών δομών σε όλη την Ελλάδα με συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες, όπου η κάθε γυναίκα μπορεί να βρει την υποστήριξη που χρειάζεται».

Θεωρείτε πως η οικονομική κρίση είναι μια από τις αφορμές που «γεννά» την κακοποίηση;

«Η οικονομική κρίση θεωρώ πως μπορεί να δημιουργήσει μια ευνοϊκή συνθήκη ώστε να εκφραστεί η κακοποιητική συμπεριφορά. Δεν τη γεννά. Η βαθύτερη αιτία της βίας κατά των γυναικών είναι η ανισότητα των φύλων και οι πεποιθήσεις γύρω από τη θέση του καθενός στην κοινωνία μας».

Τέλος, πως ονειρεύεστε την δικιά σας κοινωνία;


«Μια κοινωνία στην οποία ο καθένας θα μπορεί να να εξυπηρετεί τις δικές του ανάγκες, θα μπορεί να ακούει τον εαυτό του και να αναπτύσσει και να εξελίσσει το δυναμικό του με τέτοιον τρόπο ώστε να ωριμάζει και να διευκολύνεται. Σε αυτή την κοινωνία σίγουρα δεν υπάρχει βία, δεν υπάρχει καταπίεση, δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση προσδοκία για το πώς πρέπει ο καθένας να ζει. Σε αυτή την κοινωνία επίσης όλοι είμαστε ίσοι, ίδιοι και ταυτόχρονα πολύ διαφορετικοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου