Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Τιμώντας την Κρήτη




Μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τον ελληνισμό η σημερινή.
Σαν σήμερα το 1913   ενσωματώθηκε η Κρήτη στην Ελλάδα. Μια ημερομηνία ορόσημο καθώς η πολιτική ζωή της χώρας είναι άρρηκτα συνδεμένη με προσωπικότητες των κρητικών που εκείνη την περίοδο άλλαξαν το ρου της Ιστορίας. Η πιο ηχηρή σίγουρα αυτή του Ελευθερίου Βενιζέλου.



101 κανονιοβολισμοί

Η επίσημη ανακήρυξη της ένωσης έγινε στα Χανιά την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου του 1913 παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και  πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου σε κλίμα συγκίνησης.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 11:50 το πρωί, όταν οι γηραιοί αγωνιστές Αναγνώστης Μάντακας, 94 ετών, και Χατζημιχάλης Γιάνναρης, 88 ετών, ύψωσαν την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, ενώ την ίδια ώρα ερρίπτοντο 101 κανονιοβολισμοί από τα ναυλοχούντα ελληνικά πολεμικά πλοία.


Οι νέοι που τιμούν την Κρήτη τους


Στο Πινάκιο για αυτή την τόσο ξεχωριστή και ιδιαίτερη ημέρα μιλούν δύο από τους θεματοφύλακες της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Κρήτης. Ο κ. Μανώλης Γαϊτανάκης 
Μανώλης Γαϊτανάκης από την Αδελφότητα Κρητών Περιστερίου και η κα. Ιωάννα Σφηνιά απο τον Παραδοσιακό Σύλλογο Χανίων "Τα Σφακιά".



Μανώλης Γαϊτανάκης Αδελφότητα Κρητών Περιστερίου: Τιμώντας τους ένδοξους προγόνους 

Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 1913,μετά τη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της πόλης των Χανίων, υψώθηκε η γαλανόλευκη σημαία, παρουσία του εθνάρχη και πρωτεργάτη της Ένωσης Ελευθερίου Βενιζέλου και του βασιλέως Κωνσταντίνου,πολλών αγωνιστών μεταξύ των οποίων οι Αναγνώστης Μάντακας και Χατζημιχάλης Γιάνναρης 94 και 88 ετών και χιλιάδων λαού σφραγίζοντας την πολυπόθητη Ένωση της Κρήτης μετά της μητέρας Ελλάδος. Η Αδελφότητα Κρητών Περιστερίου προσπαθεί με την αρωγή των μελών και φίλων της να διατηρεί άσβεστη τη μνήμη με επετειακές εκδηλώσεις, να διδάσκει παραδοσιακούς χορούς και μουσική, και ιδιαίτερα τα τοπικά ήθη κι'έθιμα.με σεβασμό στην Ιστορία και τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για Λευτεριά και Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.


Ιωάννα Σφηνιά: Παραδοσιακός Σύλλογος Χανίων «Τα Σφακιά»: Η Κρήτη οφείλει να αποδείξει ότι ξέρει να τιμά τους ήρωες της


«Με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο φρούριο Φιρκά των Χανίων την 1η Δεκεμβρίου του 1913 ο πόθος γενεών  πολλών Κρητικών βρίσκει τη δικαίωση του.
Οι Κρητικοί ποτέ γενικά δεν κάθοταν ήσυχοι. Από παλιότερα από τα μέσα του 19ου αιώνα που επιστράφηκε το νησί από τους Αιγυπτίους στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Εξεγείρονταν συνεχώς με εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά αιτήματα. Οι μεγάλες δυνάμεις ήθελαν την μεγαλόνησο λόγω της σημαντικής στρατηγικής της θέσης ενώ  η κυριαρχία των Οθωμανών δεν εμπεδώθηκε στην Κρήτη χωρίς να χυθεί αίμα. Τελικά όμως τίποτα δεν πτόησε τους τραχείς απροσκύνητους κατοίκους του νησιού που κέρδισαν με το σπαθί τους να είναι ελεύθεροι Έλληνες. Η καρδιά του νησιού μας χτυπάει και στις πέντε ηπείρους παντού όπου κατοικούν οι φίλοι του νησιού μας. Σε αυτόν τον παγκρήτιο συναγερμό έχουν θέση και ρόλο όλοι. Η Κρήτη οφείλει να αποδείξει ότι ξέρει να τιμά τους ήρωες της, αυτούς που πάλεψαν για να είναι σήμερα ελεύθερη. Όπως οι πρόγονοι μας θα κοιτάζουμε θα κρατάμε ψηλά το κεφάλι, θα είμαστε ενωμένοι για πάντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου