Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Η μαγεία της παράδοσης υπερνικά την ισχυρή τεχνολογία


Οι στιγμές γύρω το γιορτινό οικογενειακό τραπέζι και οι στιγμές που ενώνουν μικρούς και μεγάλους - Πως χαράζονται οι αναμνήσεις στα παιδιά

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Οι μέρες αυτές έχουν κάτι μαγικό με φόντο την οικογένεια, την παρέα, την παράδοση.
Τα τραπέζια γεμίζουν από γέλια και χαρά και οι στιγμές γύρω από αυτά μένουν ανεξίτηλες.  Η παράδοση μας νικά ακόμη μια φορά την τεχνολογία σε πείσμα των εποχών.  Η δύναμη της, η ισχύ της αντλείται μέσα από τις ρίζες της.
Οι ειδικοί μιλούν  για το πως παρά το γεγονός ότι τα gadgets έχουν ρόλο κυρίαρχο στην καθημερινότητα μας χάνουν την πρωτοκαθεδρία τους αυτές τις ημέρες καθώς η ενέργεια στα τραπέζια εκπέμπει μια μαγεία πρωτόγνωρη.
Κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί με το κινητό του, όταν ο παππούς και η γιαγιά διηγείται μια ιστορία, όταν η μαμά αφήνει στο τραπέζι τις αχνιστές λιχουδιές, όταν ο μπαμπάς στήνει το επιτραπέζιο… Στιγμές απλές, πολύτιμες και βαθιές που χαράζουν εικόνες. Και όλες αυτές οι εικόνες ανοίγουν παράθυρα στην φαντασία και «σμιλεύουν» τους ανθρώπους του αύριο.


Το θέμα έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Καρφί" στις 21 Δεκεμβρίου του 2019 

























Μαρία Κώστα Ζώτου, Ειδική Παιδαγωγός, MScΧαρισματικά Παιδιά: Ακονίζοντας την φαντασία


«Η φαντασία και η συνεχής διέγερση της είναι ζητούμενο για τα παιδιά. Οι μέρες των γιορτών δεν μπορεί να είναι μόνο μελέτη ή μόνο παιχνίδι. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους γονείς να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.  Να παίξουν μαζί τους επιτραπέζια παιχνίδια, να τους αφηγηθούν ιστορίες, να επισκεφθούν όμορφους χώρους, να μιλήσουν, να αναπτύξουν την επικοινωνία μαζί τους.
Όλα αυτά δηλαδή που η παράδοση μας αυτές τις ημέρες τα ενισχύει. Οπότε με αφορμή τις γιορτές «αγκαλιάστε» πιο σφιχτά τα παιδιά σας. Ακονίστε την φαντασία τους με νέες λέξεις, ιστορίες και πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια».


Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, παιδική συγγραφέας: Ελπιδοφόρα μηνύματα και παράδοση

«Χριστούγεννα σημαίνουν χαρμόσυνα και ελπιδοφόρα μηνύματα. Σημαίνουν, όμως, και παράδοση. Και παράδοση, όσο κι αν στη σύγχρονη εποχή η τεχνολογική εξέλιξη καθιστά πολύ γρήγορα ξεπερασμένη την προηγούμενη γνώση, σημαίνει αίσθηση συνοχής, ασφάλειας, εμπιστοσύνης και συνέχειας. Θεμελιώδη στοιχεία στερεών βάσεων των διαγενεακών και ανθρώπινων σχέσεων.
Στοιχεία  που τα έχει ανάγκη ο παιδικός ψυχισμός. Και ποιος γνωρίζει καλύτερα να τα προσφέρει αυτά, εκτός από τους παππούδες, τη ζωντανή παράδοση της οικογένειας και ενσάρκωση των αρχών και των αξιών;
Τα Χριστούγεννα, επομένως, είναι μια ευκαιρία γι’ αυτόν τον μοναδικό και αμφίπλευρα χρήσιμο δεσμό. Για επιστροφή στις ρίζες γιατί ως γνωστόν οι ρίζες θρέφουν τα βλαστάρια».









Ανθή Σαββάκη, ηθοποιός: Μεταλαμπάδευση γνώσης και εμπειρίας


«Το να μαζεύονται οι άνθρωποι και να λένε ιστορίες είναι ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας, είναι η βάση και η αρχή του ανθρωπίνου πολιτισμού, είναι η μεταλαμπάδευση γνώσης και εμπειρίας! Μακάρι αυτές τις γιορτές όλοι οι γονείς και οι παππούδες και οι γιαγιάδες να αφιερώσουν χρόνο για να διηγηθούν ιστορίες στους μικρότερους και να γίνουν έτσι πιο ποιοτικές οι οικογενειακές στιγμές».






Χρήστος Τζαφόλιας  Sales & Marketing Manager - Desyllas games: Τα επιτραπέζια παιχνίδια και οι «μαγικές» ιδιότητες τους

 «Αυτές τις ημέρες εκτός από τη μαγεία των Χριστουγέννων συμβαίνει και κάτι άλλο εξίσου μαγικό. Παιδιά, παππούδες και γονείς κάθονται μετά από μια κοπιαστική χρονιά γύρω από ένα τραπέζι και μοιράζονται όμορφες οικογενειακές στιγμές. Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στην μέση του τραπεζιού εκτός του πλήθους παιδαγωγικών, και ψυχοσυναισθηματικών ωφελειών που μπορεί να προσφέρει μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη αφορμή για να γεφυρωθεί ο χαμένος χρόνος της καθημερινότητας. Οι αναμνήσεις από αυτή την ένωση των ανθρώπων μέσω των επιτραπέζιων παιχνιδιών και των στιγμών που δημιουργούνται από αυτά μένουν ανεξίτηλά χαραγμένες ως τις πιο δυνατές αναμνήσεις των παιδικών χρόνων των παιδιών.  Κάντε αυτό το πολύτιμο «δώρο» στην οικογένεια και τους φίλους σας αυτά τα Χριστούγεννα κ δημιουργήστε αναμνήσεις που θα σας συνοδεύουν για μια ζωή».





Βαλεντίνα Κόρδη, Mindset & High-Performance Executive Coach: Κοντά με τα παιδιά

«Οι γιορτινές ημέρες είναι πράγματι μία ευκαιρία για τους γονείς κυρίως να έρθουν πιο κοντά με τα παιδιά τους, καθώς είναι κυρίως αυτοί που έχουν μία φορτωμένη με υποχρεώσεις καθημερινότητα. Τις ημέρες των γιορτών λοιπόν, ας επιλέξουν τον ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους. Ας αφήσουν τα κινητά και τα social media στην άκρη. Αυτά, μπορούν να περιμένουν. Άλλωστε έχουν τα πρωτεία όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Οι στιγμές όμως με τα παιδιά τους, αν φύγουν δεν θα επιστρέψουν ποτέ!».


Χριστίνα Αποστολίδη, παιδική συγγραφέας: Κάθε οικογένεια φτιάχνει τις δικές της μικρές παραδόσεις

«Τις γιορτινές μέρες, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα «προετοιμασίας» για τις γιορτές, έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε πιο ποιοτική σχέση με τα παιδιά μας, όχι τόσο γιατί περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί τους, όσο γιατί κάνουμε πιο ξεχωριστά πράγματα. Κάθε οικογένεια φτιάχνει τις δικές της μικρές παραδόσεις. 

Η κόρη μου ανυπομονεί κάθε χρόνο για το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης που θα της φτιάξω, το στόλισμα του δέντρου, τα μπισκότα που θα ψήσουμε μαζί, ένα-δυο συγκεκριμένα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια που έχει μάθει πλέον απ’ έξω και τις βόλτες μας στο κέντρο της πόλης όπου τέτοια εποχή υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για παιδιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου