Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Κωνσταντίνα Αρμενιάκου: Η αναζήτηση της χαράς κρύβεται σε απλά πράγματα


Με την δική της «Χαρούμενη ιστορία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Μεταίχμιο, η Κωνσταντίνα Αρμενιάκου στέλνει το δικό της μήνυμα αισιοδοξίας για παιδιά αλλά και για γονείς. Τα όμορφα είναι δίπλα μας και κινδυνεύουμε να τα χάσουμε αν δεν τους δώσουμε την απαραίτητη σημασία. Επίσης πως η ισορροπία είναι αυτή που θα πρέπει να επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ παιδιών και γονιών.
Τέλος, υπογραμμίζει πως η κίνηση που έκαναν οι εκδόσεις Μεταίχμιο να αγκαλιάσουν τα Παιδιά της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» είναι δείγμα Πολιτισμού.


Μια «Χαρούμενη ιστορία» το βιβλίο σας, θεωρείτε ότι βάζει τα παιδιά να αναζητήσουν τη δική τους;

«H αλήθεια είναι ότι εμπνεύστηκα αυτή την ιστορία μια μέρα που ήμουν πολύ χαρούμενη. Τότε, ένιωσα την ανάγκη να γράψω μια χαρούμενη ιστορία, που να μιλάει μόνο για χαρούμενα πράγματα και να κάνει τα παιδιά να χαίρονται όταν τη διαβάζουν. Μα, όπως όλοι ξέρουμε, ενώ όλες οι ιστορίες έχουν χαρούμενο τέλος, δεν υπάρχουν ιστορίες χαρούμενες από την αρχή ως το τέλος. Όπως στη ζωή, έτσι και στα βιβλία, τα συναισθήματα εναλλάσσονται. Σκέφτηκα λοιπόν ότι όλοι μας έχουμε μια χαρούμενη ιστορία να πούμε, τη δική μας. Ο μικρός μου ήρωας φτιάχνει τη δική του και  ενθαρρύνει τα παιδιά να κάνουν το ίδιο».


Δείχνετε στους λιλιπούτιους αναγνώστες σας να αναζητούν όμορφες στιγμές στα απλά που είναι δίπλα τους;

«Όπως λέει ο ψαράς στην ιστορία μου «καμιά φορά αυτό που αναζητούμε  είναι δίπλα μας και μας γλιστρά σαν ψάρι». Πιστεύω πως αν συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι μπορούμε να πάρουμε χαρά από απλά πράγματα και μπορέσουν να πάρουν χαρά από απλά πράγματα, θα καταφέρουν να ζουν με λιγότερο άγχος, περισσότερη ψυχική γαλήνη και να είναι πραγματικά ευτυχισμένα».



Είναι και ένα μήνυμα για τους γονείς αυτό το βιβλίο και αν ναι γιατί;

«Είναι σίγουρα ένα μήνυμα και για τους γονείς αυτό το βιβλίο, μου αρέσει εξάλλου ο γονιός αναγνώστης να παίρνει κάτι από το βιβλίο μου, να νιώθει πως τον αφορά. Καταρχήν, η αναζήτηση της χαράς που κρύβεται σε απλά πράγματα είναι ζητούμενο για όλους και όχι μόνο για τα παιδιά. Αν οι γονείς πρώτοι το καταλάβουν και με τη στάση ζωής τους το μεταφέρουν στα παιδιά, όλα θα είναι πιο εύκολα και πιο χαρούμενα. Έπειτα, οι γονείς διαβάζοντας αυτό το βιβλίο ίσως προβληματιστούν γύρω από το σημερινό φαινόμενο της  υπέρμετρης προσφοράς υλικών αγαθών στα παιδιά. Η ικανοποίηση όλων των επιθυμιών και των αναγκών των παιδιών στη σύγχρονη εποχή οδηγεί στην ανηδονία, σε μια δυσκολία να χαρούν. Δεν υπάρχει αναμονή, προσδοκία, όνειρο. Δεν υπάρχει χαρά που σε κάνει να πετάς».


Πώς θα πείσουμε τα παιδιά μας πλέον τώρα τα Χριστούγεννα ότι μπορούν να ταξιδέψουν πιο μακριά με ένα πλαστικό φτερωτό άλογο παρά ένα τάμπλετ ή μια κονσόλα;

«Είναι δύσκολο να πείσεις τα σημερινά παιδιά να απαρνηθούν την τεχνολογία και νομίζω πως δεν θα πρέπει να είναι το ζητούμενο. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι να υπάρχει μια ισορροπία, να μην είναι μονόδρομος η τεχνολογία, να μπορεί να «ταξιδέψει» το παιδί και με άλλα μέσα. Αυτό σίγουρα απαιτεί μια ανατροφή και μια εκπαίδευση προσανατολισμένες σε άλλα πρότυπα και αξίες».


Τέλος, οι εκδόσεις Μεταίχμιο στις πωλήσεις των παιδικών βιβλίων έως το τέλος της χρονιάς στηρίζουν με ένα μέρος των εσόδων την Ένωση «Μαζί για το Παιδί». Πώς την κρίνετε αυτή την ενέργεια; Αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για να αγοράσει ο κόσμος βιβλία για να στηρίξει παιδιά που χρειάζονται τη βοήθειά μας; Τελικά ο πολιτισμός δείχνει δρόμους για αλληλέγγυες κοινωνίες;

«Η ενέργεια των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ να στηρίξει με τις πωλήσεις των παδικών βιβλίων την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» με συγκινεί και ως συγγραφέα και ως αναγνώστρια αλλά και ως πολίτη. Ελπίζω να λειτουργήσει ως κίνητρο όχι μόνο για την αγορά βιβλίων αλλά κυρίως ως κίνητρο για αλληλεγγύη και για προσφορά. Ο πολιτισμός είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για  κοινωνίες της ευημερίας και της αειφορίας, κοινωνίες χτισμένες με ανθρωπιά και αγάπη».


Διαγωνισμός 

Δύο αναγνώστες του Πινακίου μπορούν να κάνουν δικό τους το βιβλίο  «Χαρούμενη ιστορία» της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου. Αρκεί να κάνουν like στην σελίδα του Πινακίου (εδώ)  και στην συνέχεια κοινοποίηση της ανάρτησης. Ο νικητής θα ανακοινωθεί από την σελίδα του Πινακίου στις 19 Δεκεμβρίου. 

1 σχόλιο:

  1. Βιβλίο το καλύτερο δώρο για μικρούς & μεγάλους.
    Καλές Γιορτές με υγεία, αγάπη & χαμόγελα πολλά.
    Ευχαριστούμε πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή