Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Το κοινωνικό αποτύπωμα των Ελλήνων



Η ενδοοικογενειακή βία, η επιρροή των social media στην καθημερινότητα αλλά και η κατάθλιψη «Βασιλεύουν» και κυριαρχούν πλέον

Η αποκαλυπτική έρευνα της Focus Bari 


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Βίαιοι στα σπίτια τους, αλλά με ιδιαίτερα προσεκτική εικόνα του ψηφιακού ειδώλου τους στον κόσμο του διαδικτύου με  την κατάθλιψη να τους «καταδιώκει» φέρονται να είναι οι Έλληνες σύμφωνα με την έρευνα της  Focus Bari.
Στην ίδια έρευνα τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία κάνουν χρήση τεχνολογικών συσκευών και μπαίνουν και στον αχανή κόσμο του διαδικτύου
Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1478 ανθρώπων από 16+ και διεξήχθη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019. 

Οι συνήθειες των Ελλήνων συνεχώς μεταβάλλονται. Ωστόσο οι κακές «επιδράσεις» παραμένουν πρώτες και προβληματίζουν τους ειδικούς.  Ενδεικτική είναι η έρευνα που διεξήγαγε η FOCUS BARI.

Το θέμα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καρφί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019



Οι εξαρτήσεις των Ελλήνων, ο ρατσισμός που δείχνουν, ο υλισμός, ο εκφοβισμός, η ενδοοικογενειακή βία, η επιρροή των social media, το ίντερνετ, η ανασφάλεια για το μέλλον, τα στερεότυπα του φύλλου, οι επιφανειακές σχέσεις, η οικολογική καταστροφή και η κατάθλιψη αναλύονται και αφήνουν ένα κοινωνικό αποτύπωμα ανάλογο των εποχών και των επιρροών.

Όλη η Ελλάδα στο διαδίκτυο

Αυτή την στιγμή στις γειτονιές του αχανούς ψηφιακού κόσμου « περιπλανιούνται» 8.394.000 Έλληνες ηλικίας 13-74! Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το 2018 οι Έλληνες που ήταν on-line ήταν 7.500.000. Βέβαια να σημειωθεί πως το 1995 όταν το διαδίκτυο έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα στη χώρα μας οι χρήστες ήταν 3.604.000!
Σήμερα εν έτει 2019 το 83% του πληθυσμού συνδέεται με το ίντερνετ και ο μέσος όρος σύνδεσης είναι 213 λεπτά την ημέρα. Τον μεγαλύτερο χρόνο σύνδεσης τον καταγράφουν οι νεαρές ηλικίες 18-24 που είναι στο διαδίκτυο 292 λεπτά την ημέρα.

Social media funs

Ενεργό και στα social media το κοινό της έρευνας , με τους 6 στους 10 να δηλώνουν καθημερινοί χρήστες και μάλιστα 1 στους 2 αφιερώνουν έως μια ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Φανατικοί του mobile internet

Φανατικοί οπαδοί του mobile internet οι Έλληνες με 8 στους 10 να περιηγούνται μέσω του κινητού τους.  Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έρευνα της Focus Bari 2 στους 3 χρήστες ηλικίας 35-54 δηλώνουν ότι συνδέονται στο διαδίκτυο από το κινητό τους έως μια ώρα την ημέρα ενώ το 64% των χρηστών ηλικίας 13-24 συνδέεται πάνω από μια ώρα.

Τα παιδιά

Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Γεγονός που προβληματίζει λίγο σε πιο ειδικό επίπεδο.
Αλλά σε αυτό το σημείο ας δούμε τι έχει καταγράψει η έρευνα της Focus Bari.
4 στα 5 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών είναι χρήστες του ίντερνετ.
Η σχέση τους με το διαδίκτυο ξεκινά από τις μικρές ηλικίες  5-6 ετών και αυξάνεται αισθητά τα επόμενα χρόνια.  Μάλιστα το 90% των  παιδιών 10-12 ετών μπαίνουν στο ίντερνετ.
Τα μικρά κορίτσια προτιμούν τα τάμπλετ ενώ τα αγόρια τα κινητά.

Ενδοοικογενειακή βία

Το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί πως σημαντικό θέμα της εποχής είναι  η ενδοοικογενειακή βία. Ενδιαφέρον έχει η ανάγνωση του ποσοστού ανά φύλου που απαντά στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Οι γυναίκες την θεωρούν σημαντικό θέμα προς επίλυση σε ποσοστό που ανέρχεται στο 82% ενώ αντίστοιχα οι άνδρες δεν την θεωρούν σημαντική αφού συγκεντρώνει το 68% των προτιμήσεων τους βάσει κλίμακας σημαντικότητας.  Στην συνέχεια της έρευνας υπεύθυνος για την επίλυση του φαινομένου αυτού είναι η οικογένεια κατά 67%.

Οι άντρες αγωνιούν για τις εξαρτήσεις 70% (στην κλίμακα σημαντικότητας) ενώ θεωρούν πως πρέπει και μπορούν να αντιμετωπιστούν τα στερεότυπα στα social media και τον υλισμό.
Αντίστοιχα οι γυναίκες θεωρούν πως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα στερεότυπα φύλλου.
Ωστόσο και τους  άνδρες και τις  γυναίκες τους απασχολεί η…κατάθλιψη. Σε κοινό ποσοστό 66%.


Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα διεξήχθη τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2019 σε δείγμα 1478 ατόμων.
Το 58% ήταν γυναίκες και το 42% άντρες.
Έως 33 χρονών ήταν το 33%, 35-44ετών ήταν το 36% και η ηλικιακή ομάδα 45 + αποτέλεσε το 45% του δείγματος.
Ένας στους τρεις ήταν γονέας με παιδιά έως 17 ετών. Το 37% των ερωτηθέντων κατοικεί στην Αθήνα, το 11% στη Θεσσαλονίκη και το 52% στην περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου