Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Ο Σουλτάνος «χτίζει» τον απόλυτο γεωπολιτικό του θρόνο



Αγνοεί Ελλάδα, Αίγυπτο, Ισραήλ και μέσω Λιβυής καταπατά και κερδίζει ενώ το ΝΑΤΟ δεν κωφεύει

Στον διπλωματικό πόλεμο κερδίζει πάντα ο Ερντογάν. Ο Σουλτάνος έχει κάνει κινήσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα που τις έχει σχεδιάσει πολύ καιρό πριν.


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

 Δεν αιφνιδιάζεται παίρνει αυτό που θέλει και δεν τον ακουμπάει κανείς αφού έχει χτίσει προ καιρού συμμαχίες στα παρασκήνια ισχυρές.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα που είναι αυτή που δέχεται στο πρόσωπο κατά ριπάς την τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά βλέπει δίπλα της συμμάχους μετρημένους στα δάχτυλα.



Το θέμα έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα Καρφί στις 7 Δεκεμβρίου στο Καρφί

Στο παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν πριν λίγες ημέρες προσήλθε στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ως κορυφαίο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψαν Τουρκία - Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες ο Τούρκος πρόεδρος στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη εμφανίστηκε ανυποχώρητος στο θέμα της συμφωνίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες σημειώνοντας πως το μνημόνιο «αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα» των δύο χωρών.
Άλλωστε στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η συμφωνία – η οποία σημειωτέον ακόμη να δοθεί στη δημοσιότητα – είναι να ψηφιστεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται.


Ετοιμάζονται για υπογραφές οι Τούρκοι και παράνομες έρευνες

Το deal της Τουρκίας με τη Λιβυή δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία, παράνομα, να διεξάγει έρευνες, κάτι που ανακοίνωσε άλλωστε και ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, χθες, λίγες ώρες πριν από το ραντεβού στο Λονδίνο με τον Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με το Sigma Live ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες υποστήριξε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο υπογράφηκε με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής».

Δρούγος: Μετά το Καστελόριζο γκρέμισαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης


Ο καταξιωμένος διεθνολόγος Δρ. Αθανάσιος Δρούγος σε τοποθέτηση του είχε τονίσει σχετικά με τον καθορισμό των συνόρων για το deal με τη Λιβυή,

«Κορυφώνεται η ένταση με την Τουρκία στον απόηχο της προκλητικής συμφωνίας της Άγκυρας με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων και για τους χάρτες που «εξαφάνισαν» το Καστελόριζο.
Σε αυτό το πλαίσιο, με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παγώνουν εκ νέου οι συζητήσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι συζητήσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσα στον μήνα στην ελληνική πρωτεύουσα.
Υπενθυμίζεται ότι στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είχαν αναφερθεί ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, τον Οκτώβριο.
Μετά και τις τελευταίες τουρκικές πρωτοβουλίες όμως, δηλαδή το εμπρηστικό τουρκολιβυκό σύμφωνο και τη δημοσιοποίηση χαρτών με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων στη χάραξη θαλασσίων ζωνών, στο ΥΠΕΘΑ υπάρχει η άποψη ότι ο διάλογος είναι περιττός για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ωσότου η τουρκική πλευρά επανέλθει με πνεύμα δημιουργικό στις συνομιλίες με την Αθήνα».

Στου κουφού την πόρτα…

Ωστόσο λίγες ώρες μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, η Αθήνα εκτιμά ότι έθεσε με σαφήνεια τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ότι με τις κινήσεις που είχαν προηγηθεί η Τουρκία έχει ξεκινήσει να απομονώνεται διπλωματικά.
«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών για όλα τα ακανθώδη ζητήματα.
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση έθεσε επιτακτικά και το Προσφυγικό και το ρόλο της γειτονικής χώρας εστιάζοντας σύμφωνα με πληροφορίες  στις αυξημένες προσφυγικές από τα τουρκικά παράλια καθώς και στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.
Επιπροσθέτως, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υπογραμμίζοντας ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Γιατί κωφεύει το ΝΑΤΟ;

Μάλλον όμως δεν ίδρωσε το αυτί του Σουλτάνου από τις συστάσεις του Μητσοτάκη.
Την ίδια ώρα η αφωνία του ΝΑΤΟ στην κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το επί της ουσίας κλείσιμο του ματιού στην Άγκυρα από το Γενς Στόλτενμπεργκ έχουν δημιουργήσει κλίμα έντονης δυσφορίας στην Αθήνα για τη στάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων που στρέφονται κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στο πλευρό της Ελλάδας Γαλλία – Ισραήλ

Την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ σφυρίζει αδιάφορα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με μία σκληρή τοποθέτηση κατά της Τουρκίας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ανέφερε μεταξύ άλλων η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ» προσθέτοντας ότι εκφράζει τη στήριξή του για τις ανησυχίες της Ελλάδας, αναφορικά με τη Συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του Ισραήλ  το οποίο εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα.
«Το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στη Μεσόγειο. Η παραβίαση των συνήθων διεθνών νόμων της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου