Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Σεραφείμ Κοτρώτσος: Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημιουργία Ξανά εξηγεί πως το outsider των περσινών εκλογών κοιτάει μπροστά

Ο Σεραφείμ Κοτρώτσος
-«Είχαμε στην σύνθεση μας ανθρώπους που δεν ταιριάζανε  με την Δημιουργία Ξανά»

-«Όσο το σύστημα καταρρέει ο οργισμένος πολίτης βρίσκεται διαρκώς στο δίλλημα μεταξύ ακραίων επιλογών και του συμβιβασμού με τις δυνάμεις που μας έφεραν εδώ»

-«Η θέση μας στο Μακεδονικό είναι σαφής: στην υπόθεση αυτή πληρώνουμε τα λάθη ενός στείρου εθνικισμού ο οποίος έχανε τις ευκαιρίες την μία μετά την άλλη»

-«Ελπίζουμε για το καλό της χώρας σε αποφυγή κάθε πρόωρης προσφυγής στις κάλπες»

-«Οι μεγαλοσυνδικαλιστές κατά τις τελευταίες δεκαετίες μετεξελίχθηκαν σε ένα είδος πολιτικής ελίτ πολύ μακριά από την εκπροσώπηση των συμφερόντων του μέσου εργαζόμενου» 



Του Λευτέρη Χ. Θεοοδωρακόπουλου

Σε μια Ελλάδα που φαίνεται να ψάχνει τον πολιτικό της προσανατολισμό και τα μνημόνια έχουν επιβάλει τους δικούς τους νόμους και τάξεις, το πολίτευμα δείχνει να κλυδωνίζεται. Λένε όμως πως μετά  από την πιο σκοτεινή νύχτα η αυγή απέχει λίγο και το φως του ήλιου θα βρει στο πέρασμα του έναν διαφορετικό κόσμο. Αυτές είναι οι ώρες που πρέπει να γίνει ανασύνταξη των πολιτικών δυνάμεων και οι πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να κάνουν αυτό που έλεγε πριν 2500 χρόνια πριν -περίπου- ο Πλάτωνας στην Πολιτεία. Να υπάρχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Σήμερα το Πινάκιο «ανακρίνει» τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, τον εκπρόσωπο τύπου -ενόψει του Συνεδρίου- της Δημιουργίας Ξανά!
Μας  μιλάει για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις πέρυσι τέτοια εποχή, για την συνεργασία με τον Στέφανο Μάνο αλλά και γιατί η Δημιουργία Ξανά δεν κατάφερε να περάσει το κατώφλι του ελληνικού κοινοβουλίου. Δεν σταματάει εκεί, αλλά τονίζει γιατί ο κόσμος έχει στραφεί στα άκρα και τα «δυναμώνει».
Ωστόσο  κάνει και την αυτοκριτική του -σε επίπεδο κόμματος- όταν τον ρώτησα πως πολλά νέα παιδιά ακολούθησαν την παράταξη στα πρώτα της βήματα και απομακρύνθηκαν εξαιτίας αλαζονικών συμπεριφορών. Ο κ. Κοτρώτσος από το λίγο που τον γνώρισα ήταν από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους της Δημιουργίας Ξανά και γι’ αυτό το λόγο του δίνω το βήμα στο Πινάκιο να μιλήσει, να «απολογηθεί», αλλά και να μας σκιαγραφήσει τα σχέδια του μέλλοντος όπως τα ονειρεύεται και ο ίδιος αλλά και η παράταξη του. Και εκτός αυτού μπορούμε να κρατήσουμε την συνέντευξη αυτή ως μέσο κριτικής μας για το μέλλον, γιατί όλοι ωραία τα λένε πριν μπουν στο Κοινοβούλιο αφού μπουν είναι το θέμα… Διαβάστε  την συνέντευξη που ακολουθεί…

Ένα χρόνο σχεδόν μετά τις εκλογές η Δημιουργία Ξανά έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Γιατί όμως τόσο καιρό υπήρχε ένα επικοινωνιακό κενό και δεν υπήρχε είδηση για εσάς  ούτε σε μονόστηλο;
«Μετά τις 2 εκλογικές αναμετρήσεις αποφασίσαμε να κάνουμε δουλειά βάσης χωρίς πολύ φασαρία. Είμαστε αποφασισμένοι να περάσουμε τα μηνύματά μας πιο αποτελεσματικά στη συνέχεια. Για το λόγο αυτό προετοιμάσαμε εσωτερικές οργανωτικές δομές, ξεκινήσαμε σε όλη την Ελλάδα τη δημιουργία επίσημων περιφερειακών οργανώσεων, υλοποιήσαμε ένα εσωτερικό σύστημα επικοινωνίας και προετοιμάσαμε ένα πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα συνέδριο με ανοιχτή διαβούλευση μέσω διαδικτύου, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες μελών μας από όλο τον κόσμο, θεματικές ομάδες εργασίας και καταλήγουμε με debates και ψηφίσματα για τα πιο καυτά θέματα της Ελλάδας το Σαββατοκύριακο 20 και 21 του Απρίλη στο Divani Caravel».
Πέρυσι στις εκλογές του Μαιού ήσασταν το outsider που ξαφνικά η ανάσα του επισκίασε τους μεγάλους πολιτικούς συνδυασμούς της χώρας. Στο β΄ γύρο όμως δεν καταφέρατε και δεν μπήκατε στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τι έφταιξε κατά τη δική σας άποψη και μετά από μία πολύ δυναμική εκκίνηση μείνατε εκτός;
Μέσα στην απειρία μας και το πολιτικό κλίμα εκείνων των ημερών κάναμε λάθος εκτίμηση. Δεν γνωρίζω ακριβώς πoιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν επιλέγαμε την αυτόνομη κάθοδο, όμως συνεκτιμώντας όλα όσα επακολούθησαν είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε λάθος εκτίμηση.

Μήπως η σύμπραξη με το κόμμα του Στέφανου Μάνου ήταν λάθος;

Ο Στέφανος Μάνος με τον Θάνο Τζήμερο πέρυσι λίγο πριν το 2ο γύρο εκλογών
Η Ελλάδα θα προχωρήσει αναγκαστικά πλέον μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας. Σε αυτές αναγκαστικά αξιοποιείς τα σημεία επαφής και διαχειρίζεσαι τις διαφωνίες, προκειμένου να υλοποιηθούν κάποιοι ανώτεροι εθνικοί στόχοι, στο πλαίσιο ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος.  Σε αυτό το πνεύμα επιλέξαμε να δείξουμε εμπράκτως τη διάθεσή μας για συνεργασία. Θεωρήσαμε ότι η προεκλογική σύμπραξη με τη Δράση θα πέρναγε αυτό το συμβολισμό. Αποδείχθηκε όμως ότι δεν υπήρχε ούτε ο χρόνος ούτε ο χώρος για να περάσουμε αυτό το μήνυμα. Τελικά δεν μπορέσαμε να κάνουμε σε όλους σαφές ότι διατηρούσαμε την ανεξαρτησία μας παρά την προεκλογική σύμπραξη.

Λέτε ότι ανήκετε στο χώρο του κέντρου σε μια περίοδο που η αριστερή ιδεολογία είναι της…μόδας και ο κόσμος την ασπάζεται. Εσείς θαρρείτε ότι ακολουθείτε το σωστό δρόμο ή έχετε βάλει και εσείς μια ετικέτα και λειτουργείτε με αριστερή φιλοσοφία για να τραβήξετε περισσότερους «φίλους» προς το χώρο σας;

Η πολιτική μας κίνηση τοποθετείται στο κέντρο, το λεγόμενο μεσαίο χώρο. Είμαστε ξεκάθαρα άνθρωποι δίχως πολιτικούς δογματισμούς γύρω από ιδεολογήματα. Υιοθετούμε λογικές και γόνιμες προτάσεις από διάφορες ιδεολογίες, αριστερές είτε δεξιές. Το επίκεντρο για εμάς είναι ο άνθρωπος και η αποτελεσματικότητα των πολιτικών προς όφελός του.
Η συζήτηση για αριστερά και δεξιά στην Ελλάδα ούτως ή άλλως έχει χάσει εντελώς το νόημά της. Εκδηλώνεται ένας άκρατος κρατικισμός από την υποτιθέμενη δεξιά και ένας αμετανόητος συντηρητισμός από την λεγόμενη αριστερά. Θα ήταν χρήσιμο να πάψει να εξαπατάται ο ελληνικός λαός γύρω από αυτά τα εικονικά διλλήματα, ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε επιτέλους νηφάλια για το σχέδιο αναδημιουργίας της χώρας.

Για μαθήματα Δημοκρατίας μιλά ο Σεραφείμ Κοτρώτσος
Προβληματίζει όμως το γεγονός πως ενώ είστε ένα νέο κόμμα, πάτε σε εσωκομματικές εκλογές. Κάποιος έξω θα πει, πώς να εμπιστευτώ  μία παράταξη όταν η ίδια της σύνθεση μέσα σε ένα χρόνο έδειξε μια ρευστή εικόνα; 

«Στη Δημιουργία, ξανά! ο χρόνος τρέχει πιο γρήγορα από αλλού. Μέσα σε λίγους μήνες φθάσαμε από την ίδρυση σε σημαντική αναγνωρισιμότητα. Όπως ήταν φυσικό χιλιάδες νέοι φίλοι ήρθαν μαζί μας ενώ κάποιοι άλλοι συνειδητοποίησαν ότι δεν είμαστε ένα παραδοσιακό κόμμα και απομακρύνθηκαν. Με τέτοιες ανακατατάξεις σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι όλα τα όργανά μας (συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου) χρειάζονταν νωπή εντολή από τη βάση μας. Για το λόγο αυτό, αλλά και για να συζητήσουμε ανοιχτά προτάσεις για οικονομική & κοινωνική ανάπτυξη, κράτος δικαίου και εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος, προκηρύξαμε το έκτακτο συνέδριό μας».


Σε συζητήσεις νέων (για τη Δημιουργία Ξανά) στην δικιά μου πόλη στο Περιστέρι είναι φανερή μια απογοήτευση. Κάποιοι από αυτούς είπαν ότι πίστεψαν σε ένα κόμμα που πρέσβευε το κάτι διαφορετικό αλλά στην συνέχεια ένιωσαν προδομένοι από συμπεριφορές μελών αλλά και του κόμματος γενικότερα. Σε αυτά τα παιδιά  τι θα λέγατε αν τους είχατε σήμερα απέναντι σας;

Το κέντρο του Περιστερίου
«Τη «Δημιουργία, ξανά!» τη φτιάχνουμε όλοι μαζί! Στα παιδιά που αποβλέπουν σε κάτι το διαφορετικό ζητούμε να έρθουν κοντά μας και να συνδιαμορφώσουν το διαφορετικό μαζί μας.
Σε όλη αυτή την πορεία θα βρεθούν άνθρωποι που δεν θα ταιριάζουν με τους υπόλοιπους. Είναι αναμενόμενο αυτό σε μια ανοιχτή πολιτική κίνηση όπως η δική μας. Διαπιστώνουμε πάντως ότι τα υγιή στοιχεία είναι αυτά που τελικά δικαιώνονται, ενώ τα άλλα αργά ή γρήγορα μένουν στην άκρη».
Πιστεύω ότι ακόμα και όσοι απογοητεύτηκαν από τη συνεργασία ή και άλλα συμβάντα με την πρώτη ευκαιρία θα διαπιστώσουν ότι το διαφορετικό είναι εδώ και ενισχύεται όσο όλοι εμείς που πιστεύουμε στο διαφορετικό αποφασίζουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας!»

Μπορείτε να κάνετε πολιτικά πλάνα χωρίς ώθηση από την νεολαία; 
"Η νέα γενιά έχει αποφασιστική σημασία για την κοινωνία μας" , λέει μεταξύ άλλων ο κ. Κοτρώτσος
Όλες οι ηλικίες είναι απαραίτητες σε μια κοινωνία ή μια πολιτική κίνηση. Οι φρέσκιες ιδέες και η δυναμική των νέων ανθρώπων συνδυαζόμενες με την εμπειρία και τη σύνεση των παλαιότερων μπορούν να δώσουν ένα βέλτιστο συνδυασμό.
Η νέα γενιά έχει ούτως ή άλλως αποφασιστική σημασία για την κοινωνία μας καθώς η συνέχιση της περιθωριοποίησής της που συντελείται, την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση.
Η «Δημιουργία, ξανά!» εκφράζει εμπράκτως το πόσο κοντά είναι στο νέο: δεν σταματά να καινοτομεί . Εφαρμόζει εσωτερικά δομές άμεσης δημοκρατίας, πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες και φρέσκες ιδέες.

Μιλάτε για πολιτική και θέλετε να μπείτε στη Βουλή την ίδια ώρα που τα νέα παιδιά το μέλλον αυτού του τόπου φεύγει στο εξωτερικό. Έχετε κάποια πολιτική που αυτή να εφαρμόζεται (και να μην είναι απλώς θεωρίες)...
Τι λέει ο κ. Κοτρώτσος για την φυγή των νέων Ελλήνων επιστημόνων στον εξωτερικό; - Τι προτείνει η Δημιουργία Ξανά;
Πάντα συζητούμε με συγκεκριμένες προτάσεις. Ζητούμε μεταξύ άλλων: χαμηλή φορολογία με απλό και σταθερό πλαίσιο, ηλεκτρονικοποίηση της σχέσης κράτους – πολίτη για κατάργηση της γραφειοκρατίας και της συναλλαγής, αδειοδότηση με την υπογραφή και ευθύνη του αιτούμενου για ταχύτητα και απλότητα, ανακατεύθυνση κονδυλίων από τον αναπτυξιακό στη χρήση στρατηγικών υποδομών όπως τα δίκτυα μεταφοράς, ώστε να έχουμε ελεύθερα διόδια, φθηνότερες μεταφορές και περισσότερη ανάπτυξη, επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία υποστηρικτικούς μηχανισμούς για τις εξαγωγές και την ανάπτυξη επιχειρήσεων εντάσεως γνώσεως ανάπτυξη τομέων με συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως ο ιατρικός τουρισμός, η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου διεθνούς εμβέλειας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε θέματα πολιτισμού και ιστορίας με ιδιωτικές επενδύσεις, καλλιέργεια και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων με σπανιότητα και προστιθέμενη αξία, άμεση δημοπράτηση για τη δημιουργία και μακροχρόνια μίσθωση χώρων ελλιμενισμού σκαφών σε αναξιοποίητες ακτές της χώρας, άνοιγμα επαγγελμάτων και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των τραπεζών»

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης  Σαμαράς προεκλογικά μιλούσε για ανάπτυξη και από τότε η ύφεση έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.  Εσείς όταν μιλάτε για ανάπτυξη τι εννοείτε;

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς
«Φυσικά και η ύφεση εντάθηκε καθώς συνεχίστηκε η πολιτική της ληστρικής φορολόγησης δικαίων και αδίκων με μόνο στόχο την παράταση του σπάταλου βίου ενός αναποτελεσματικού και υπερτροφικού κράτους. Αν ο κος Σαμαράς ήθελε πραγματικά την ανάπτυξη θα προσπαθούσε να αποδεσμεύσει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Πρέπει να πούμε επιτέλους την αλήθεια. Οι 1,5 εκατομμύρια σημερινοί άνεργοι, οι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες φυτοζωούντες αυτοαπασχολούμενοι και οι αρκετές χιλιάδες κρατικοί υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν από το δημόσιο, όλοι για να βρουν δουλειά έχουν μόνο τις εξής επιλογές: είτε να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική επιχείρηση πάνω στους τομείς με προοπτική για τη χώρα, είτε να προσληφθούν από άλλον που θα κάνει κάτι ανάλογο. Το μέλλον όλων μας βασίζεται στη μικρή επιχείρηση που θα δημιουργηθεί. Στο νέο επιχειρείν που θα εξάγει ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, με προστιθέμενη αξία. Μόνο αν η κυβέρνηση εργαστεί για να διευκολύνει την καλλιέργεια και ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων θα δούμε αναστροφή της ύφεσης, εμπνέοντα παράλληλά κι ένα  κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας».

Ο λαός είναι έρμαιο των πράξεων του ή αν θέλετε των πολιτικών επιλογών του, για να τραβάει τα πάνδεινα;
"Σίγουρα ο λαός δεν είναι άμοιρος ευθυνών"
«Σίγουρα ο λαός δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Για πολλά χρόνια όλοι μας ανεχθήκαμε τα ψέματα των επαγγελματιών πολιτικών. Πολλοί τα εκμεταλλεύτηκαν κιόλας. Τώρα όμως  τα δανεικά τελείωσαν και η παλιά συνταγή δεν λειτουργεί. Ωστόσο κάποιοι ακόμα ελπίζουν στην αναβίωση του παλιού μοντέλου. Αρέσκονται στο να καταναλώνουν τις φρούδες ελπίδες για επαναφορά στην εποχή που πέρασε που σκόπιμα καλλιεργούν συγκεκριμένοι δημαγωγοί και τους στηρίζουν. Άλλο πάλι φοβούνται τα χειρότερα και υποστηρίζουν παραδοσιακές θεωρούμενες σοβαρές παρατάξεις, οι οποίες όμως έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν ούτε τη βούληση ούτε τη δυνατότητα για πραγματικά τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που απεγνωσμένα χρειάζεται η χώρα. Τέλος έχουμε και μερίδα του λαού να στηρίζει δυνάμεις που κινούνται εκτός πλαισίου δημοκρατίας και νομιμότητας.
Ο λαός οφείλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τον μόνο υπεύθυνο τρόπο που υπάρχει: αυτόν της συμμετοχής στα κοινά. Η ψήφος μια φορά στα λίγα χρόνια (δεν λέω 4 γιατί στην Ελλάδα ποτέ περίπου δεν γίνονται στην τετραετία οι εκλογές) δεν αρκεί για να αλλάξει η μοίρα της χώρας. Ο πολίτης σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι υποχρεωμένος να συνδιαμορφώσει το αύριο».

Περιμένατε ποτέ στο ελληνικό κοινοβούλιο να μπαίνουν κόμματα ακραία; Πως εξηγείτε εσείς το γεγονός ότι μπήκαν στη Βουλή ακραίες πολιτικές δυνάμεις και εσείς που λέτε ότι ανήκετε στο χώρο του κέντρου δεν μπήκατε; 

O κ . Κοτρώτσος υποστηρίζει πως  ο θυμός "τρέφει" τα άκρα
«Είναι άμεση συνέπεια της απόλυτης απαξίωσης των παραδοσιακών κομμάτων. Οι περισσότεροι που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή δεν ασπάζονται το Ναζισμό σε καμία περίπτωση. Ωστόσο έχουν χάσει την υπομονή τους με το πολιτικό σύστημα και αναζητούν τρόπο να τα γκρεμίσουν όλα, ελπίζοντας ότι θα χτιστούν σωστότερα.
Είναι προφανές ότι το σκεπτικό αυτό είναι λάθος. Όλοι εμείς καλούμαστε να συνδιαμορφώσουμε την εναλλακτική λύση και να την επικοινωνήσουμε σε κόσμο αρκετό ώστε ο κεντρώος χώρος να γίνει πολύ ισχυρότερος από τα άκρα. Οι γόνιμες προτάσεις να γίνουν ισχυρότερο μήνυμα από το συναίσθημα του θυμού κι της διάθεσης καταστροφής που «τρέφει» τα άκρα».

Πολλοί είπαν πως η Δημιουργία Ξανά ήταν ένα πυροτέχνημα. Τι απαντάτε σε αυτούς και με ποιες πράξεις σας θα αποδείξετε το αντίθετο;

Ο α' γύρος των εκλογών πέρυσι το Μάιο
«Η αίσθηση που αποκομίζουμε από τις προσπάθειές μας είναι εντελώς αντίθετη. Βλέπουμε κόσμο από κάθε γωνιά της Ελλάδας να ενεργοποιείται πολιτικά γύρω από τις ομάδες στελεχών μας. Βλέπουμε ανθρώπους που ούτε θα διανοούνταν να ασχοληθούν με την πολιτική να έρχονται στη «Δημιουργία, ξανά!» και να αναλαμβάνουν υπεύθυνους ρόλους σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Ο χρόνος θα δείξει πού μπορεί να φθάσει όλο αυτό».

Ξεκινήσατε έναν μαραθώνιο χωρίς να έχετε φίλους εκδότες ή μεγαλοδημοσιογράφους πιστεύετε ότι χωρίς τα «όπλα» του παρελθόντος μπορείτε να διεκδικήσετε κάτι καλύτερο στις επόμενες εκλογές;
«Εκ των πραγμάτων το σύστημα που υποστήριζε τα μέσα ενημέρωσης όλα αυτά τα χρόνια επαναπροσδιορίζεται αυτή τη στιγμή. Η «Δημιουργία, ξανά!», ως φορέας καινοτομίας και ανατρεπτικών προτάσεων που συγκρούονται με κατεστημένα συμφέροντα, θα ήταν φύσει αδύνατο να βασίζεται από τους παραδοσιακούς «μεσάζοντες» της πολιτικής».

Αλήθεια, εκλογές πότε προβλέπετε ότι θα έχουμε;
Η Δημιουργία Ξανά δεν θέλει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αλλά δηλώνει ετοιμοπόλεμη
«Ελπίζουμε για το καλό της χώρας σε αποφυγή κάθε πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ωστόσο με  την εφαρμοζόμενη πολιτική είναι προφανές ότι τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα διαρκώς θα οξύνονται, ως εκ τούτου δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση για πολύ ακόμα».

Αν για τον οποιοδήποτε λόγο αποφασιστεί να γίνουν σε έναν ή σε δύο μήνες ή Δημιουργία Ξανά θα είναι σε θέση να κατέβει στον «στίβο»;
Το καταφέραμε όταν ήμασταν κόμμα ενός μήνα! Να είστε βέβαιοι ότι τώρα είμαστε πολύ πιο οργανωμένοι και συντεταγμένοι.

Αν όλες οι υποθέσεις βγουν θετικές για εσάς και όχι απλώς μπείτε στο κοινοβούλιο αλλά γίνεται και κόμμα εξουσίας ποιες θα ήταν οι πρώτες κινήσεις σας και ποιο το βαθύ σχέδιο-στόχος;
«Οι πρώτες κινήσεις αφορούν την κατάργηση περιορισμών και νόμων που σήμερα κρατούν εγκλωβισμένες τις δυνατότητες της χώρας και των πολιτών της. 
-χαμηλή ομοιόμορφη φορολογία με απλό και σταθερό πλαίσιο,
-ηλεκτρονικοποίηση της σχέσης κράτους – πολίτη για κατάργηση της γραφειοκρατίας και της συναλλαγής,
-αδειοδότηση με την υπογραφή και ευθύνη του αιτούμενου για ταχύτητα και απλότητα,
ανακατεύθυνση κονδυλίων από τον αναπτυξιακό στη χρήση στρατηγικών υποδομών όπως τα δίκτυα μεταφοράς, ώστε να έχουμε ελεύθερα διόδια, φθηνότερες μεταφορές και περισσότερη ανάπτυξη,
δημιουργία υποστηρικτικών μηχανισμών για τις εξαγωγές και την ανάπτυξη επιχειρήσεων εντάσεως γνώσεως.
Το σχέδιο είναι απλό: να γίνει η Ελλάδα ένα σοβαρό, αξιοπρεπές, παραγωγικό και κοινωνικά δίκαιο ευρωπαϊκό κράτος.



Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, αλλά θέλω να μου απαντήσετε με το χέρι στην καρδιά. Αυτή την στιγμή στα Δελτία Τύπου και στις ανακοινώσεις που βγάζετε, διαχέεται ένα αντιπολιτευόμενο ύφος. Απαιτείτε, προτείνετε πράγματα παίρνετε θέσεις. Αυτό το κάνετε για τα μάτια του κόσμου και εννοώ κάνετε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση ή όντως αγαπάτε αυτόν τον τόπο και πραγματικά θέλετε να κάνετε κάτι για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας;


Το ερώτημά σας μας προσβάλει. Η «Δημιουργία, ξανά!» είναι ένα κίνημα πολιτών που ενεργοποιηθήκαμε γιατί δεν αντέχαμε να βλέπουμε άλλο την συνεχιζόμενη καταστροφή της πατρίδας μας. Ξοδεύουμε σε αυτή την προσπάθεια χιλιάδες πολύτιμες ώρες από την οικογένειά μας και τις δουλειές μας με μόνο στόχο να αλλάξει η τύχη των παιδιών σε αυτή τη χώρα. Δεν έχουμε καμία ανάγκη να λειτουργήσουμε με όρους παλαιοκομματικούς. Ούτε καν μπορούμε και να το θέλαμε λόγω της φύσης του ανθρωπίνου δυναμικού μας.

Σε εθνικά θέματα δεν σας έχουμε ακούσει τις απόψεις σας. Ένα ας πούμε είναι αυτό το Σκοπίων που απασχολεί όλους τους Έλληνες και κυρίως τους κάτοικους της Μακεδονίας. Εσείς θα διαπραγματευόσασταν το όνομα ή όχι; 

"Πληρώνουμε τα λάθη ενός στείρου εθνικισμού"
«Η θέση μας και σε αυτό το θέμα είναι σαφής: στην υπόθεση αυτή πληρώνουμε τα λάθη ενός στείρου εθνικισμού ο οποίος έχανε τις ευκαιρίες την μία μετά την άλλη. Το 1990 ο Γκλιγκόρωφ μας πρότεινε το όνομα «Σλαβομακεδονία». Το απορρίψαμε, μολονότι εξασφάλιζε αυτό ακριβώς που επιζητούσαμε: την αποδοχή από μέρους των γειτόνων μας ότι είναι Σλάβοι και όχι «κληρονόμοι» του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σήμερα ο πραγματισμός επιτάσσει έναν έντιμο συμβιβασμό για μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes) αλλά και με τις αναγκαίες Συνταγματικές ρυθμίσεις της γείτονος σε σχέση με την εθνική της ταυτότητα και τον αλυτρωτισμό».

Όλοι τα τελευταία χρόνια μιλάνε για πράσινη ενέργεια. Κανείς δεν την έχει εκμεταλλευτεί κι όμως σύμφωνα με το Reuters θα έρθουν να το κάνουν στη χώρα μας οι Τούρκοι. Συγκεκριμένα, Η αγορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων και οι επενδύσεις στη χώρα βρίσκονται στα σχέδια της τουρκικής Akfen Holding, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του τουρκικού ομίλου, Hamdi Akin, μεταδίδει το Reuters. Εσείς το δέχεστε αυτό;  Τη δική μας γη και ενέργεια να εκμεταλλεύονται όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς. Έτσι δεν θα είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε κάτω από το ζυγό των ξένων δυνάμεων;
"Αν λυθούν τα θέματα διαπλοκής δεν θα χρειαστούμε κανέναν ξένο επενδυτή"
«Όσο στο εσωτερικό της χώρας μας δεν πραγματοποιούνται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρξει ξανά εμπιστοσύνη, σταθερότητα και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα κλίμα οι σοβαροί επιχειρηματίες, που δεν έχουν ανάγκη τη διαπλοκή σε πολιτικό ή οικονομικό επίπεδο, μένουν μακριά από οποιαδήποτε επένδυση στη χώρα μας, μικρή ή και μεγάλη.
Αν λύσουμε αυτά τα ζητήματα και ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο και το ρόλο του κράτους ως ελεγκτή και θεματοφύλακα της τήρησης των νόμων, δεν φοβόμαστε κανέναν επενδυτή, ξένο ή ντόπιο, συμπεριλαμβανομένων επενδυτών από την Τουρκία.

Αυτή την στιγμή η μόνη ακμάζουσα οικονομική δύναμη φαίνεται να είναι ο τουρισμός. Η Δημιουργία Ξανά έχει κάποιο σχέδιο για την καλύτερη εκμετάλλευση της ελληνικής «βαριάς βιομηχανίας» και φυσικά την προσέλκυση περισσότερων τουριστών;
O κ. Σεραφείμ Κοτρώτσος δηλώνει πως η πολιτική του τουρισμού πρέπει να έχει σαφείς στόχους

«Ο τουρισμός είναι μια από τις λεγόμενες βαριές βιομηχανίες της χώρας και ταυτόχρονα πεδίο στο οποίο υπάρχουν σημαντικές προοπτικές, φτάνει η πολιτική μας να έχει σαφείς στόχους αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε επίπεδο φυσικού περιβάλλοντος, υποδομών, ανθρώπινου δυναμικού, κουλτούρας και παράδοσης. Στηρίζουμε και προωθούμε τον ποιοτικό αστικό, συνεδριακό, περιφερειακό, ιατρικό και θαλάσσιο τουρισμό, την κρουαζιέρα και τις υποδομές τους. Θεωρούμε ότι οι θεματικές εκδοχές του τουρισμού είναι ο δρόμος για να προσθέσουμε αξία και να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας. Θεωρούμε επίσης ότι σημαντικό ρόλο στην τουριστική μας ανάπτυξη μπορεί να παίξει μια επιθετική πολιτική στην κατεύθυνση π.χ. των μακροχρόνιων μισθώσεων ακατοίκητων βραχονησίδων ώστε το Αιγαίο να γίνει ο αγαπημένος τόπος διακοπών του διεθνούς jet-set. To κέρδος είναι πολλαπλό:
άμεσα έσοδα σε ρευστό
τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ειδικά στις γύρω περιοχές
τουριστική προβολή του συνόλου της χώρας μας και προσέλκυση και άλλων οικονομικά ισχυρών
ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας: ισχυρά συμφέροντα επενδεδυμένα στον Τουρισμό του Αιγαίου προστατεύουν την ειρήνη καλύτερα από τα υποβρύχια.
Επίσης προτείνουμε τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης, όπως επίσης και σε αγαθά και υπηρεσίες που συνιστούν τους πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού.
Τέλος, όπως και σε όλη τη δημόσια διοίκηση, έτσι και στον τουρισμό, προτείνουμε την θέσπιση θέσης σταθερού Γραμματέα του Υπουργείου, μη πολιτικό, προερχόμενο από την εσωτερική ιεραρχία και η πολιτική στον τουρισμό να μην εξαρτάται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, αλλά να χαράσσεται σε εθνικό στρατηγικό επίπεδο».

Το κόμμα σας συμφωνεί με τις αποκρατικοποιήσεις; Στο σημείο που φτάσαμε μπορούμε να τις αποφύγουμε και αν ναι πως;

Τι λέει η Δημιουργία Ξανά για τις αποκρατικοποιήσεις;
Το κράτος είναι ο εγγυητής της εφαρμογής των κανόνων. Δεν είναι επιχειρηματίας. Δεν είναι «συνεταίρος». Δεν είναι, πολύ περισσότερο, αντίπαλος του ιδιώτη. Η σχέση κράτους - ιδιωτικής οικονομίας μπορεί να παραλληλιστεί με το back office και το front office μιας εταιρείας. Οι μεν βοηθούν τους δε ώστε να έχουν όσο δυνατόν περισσότερες πωλήσεις διότι από αυτές πληρώνονται όλοι. Μπορούμε να φανταστούμε το τμήμα marketing μιας εταιρείας να ζητάει μίζα από τους πωλητές για να τους δώσει τα έντυπα προώθησης των προϊόντων της;
Το κράτος πρέπει να αναδιοργανωθεί ώστε να αφοσιωθεί στον πραγματικό του ρόλο, αυτόν του τήρησης των κανόνων και της προστασίας των θεσμών. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν έχουν θέση στο κράτος. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις αποκρατικοποιήσεις. Αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα ώστε να μειωθεί το μέγεθος του κράτους, να αποδεσμευτούν αναπτυξιακές δυνατότητες και να καταργηθούν όλα τα εσωτερικά μονοπώλια».

Θα πληρώσει ποτέ κανείς για την σημερινή κατάσταση της χώρας; Όλο ακούμε για εξεταστικές που τελικά από αυτές δεν βγαίνει τίποτα;
"Η ατιμωρησία έχει γίνει κανόνας"
Όσο το υπάρχον πολιτικό κατεστημένο κυριαρχεί δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για την απόδοση δικαίου. Η ατιμωρησία έχει γίνει κανόνας. Η δικαστική εξουσία δεν είναι ανεξάρτητη της εκτελεστικής όπως το σύνταγμά μας επιτάσσει.
Εμείς ζητάμε την άμεση εφαρμογή της απόλυτης διάκρισης των εξουσιών και της δημιουργίας ειδικού δικαστηρίου από ανώτατους δικαστικούς, για την εκδίκαση, με ταχείς ρυθμούς, υποθέσεων διαφθοράς, σε συνδυασμό με την κατάργηση ευνοϊκής διάταξης αιρετού εκπροσώπου (βουλευτική ασυλία, παραγραφές, απαράδεκτος νόμος περί (μη) ευθύνης Υπουργών).
Επίσης προτείνουμε να ανοίξουν άμεσα οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων όσοι διετέλεσαν βουλευτές, υπουργοί, πρόεδροι και μέλη Δ.Σ συνδικαλιστικών σωματείων, Πρόεδροι και οικονομικοί υπεύθυνοι Οργανισμών και εταιρειών του Δημοσίου, Διοικητές Κρατικών Τραπεζών, Διευθυντές ΔΟΥ, Μητροπολίτες, ηγούμενοι μονών, υπάλληλοι ΣΔΟΕ, υπάλληλοι πολεοδομιών (γενικά υπάλληλοι που είχαν ελεγκτικό ρόλο σε υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος), Νομάρχες, Δήμαρχοι, Πρόεδροι αγροτικών συνεταιρισμών, συλλόγων και ΜΚΟ που έχουν λάβει κρατική επιχορήγηση.

Πριν από λίγες ημέρες πέρασε το κατώφλι των φυλακών ο τέως δήμαρχος της Θεσσαλονίκης  Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για υπεξαίρεση. Εσείς τι προτείνετε, να οδηγηθούν όσοι καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα στην φυλακή ή να δεσμευτούν οι περιουσίες τους και να δοθούν προς ανακούφιση του Δημοσίου;
«Χρειάζονται και τα δυο. Η φυλάκιση όσων διέπραξαν ποινικά αδικήματα είναι απαραίτητη. Παράλληλα όμως πρέπει να γίνει εκτεταμένος έλεγχος για την ανεύρεση των περιουσιακών τους στοιχείων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ώστε αυτά να δημευτούν τουλάχιστον μέχρι της αξίας που ζημίωσαν το κράτος, πλέον των νόμιμων τόκων».

Το σύστημα της Παιδείας δείχνει να παραπαίει. Κλείνουν τμήματα και σχολές, ενώ δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια έμειναν χωρίς θέρμανση. Μα για τω Θεώ κ. Κοτρώτσο είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι στα υπουργεία που να αμείβονται αυτές τις εποχές με παχυλούς μισθούς και τα παιδιά μας να υποφέρουν από το κρύο μέσα στις σχολικές αίθουσες;
"Η Παιδεία είναι η πιο σημαντική επένδυση για τη χώρα μας"
«Είναι φανερό ότι οι μανδαρίνοι της εξουσίας έχουν ελάχιστη επαφή με την καθημερινή πραγματικότητα, ή αδιαφορούν πλήρως για το κοινωνικό σύνολο. Η παιδεία είναι ο κλάδος που χρεοκόπησε πρώτος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ανόητης εφαρμογής πολιτικών ιδεοληψιών που είχαν ήδη αποτύχει σε άλλα κράτη και τελικά οδήγησαν σε σταδιακή υποχώρηση του επιπέδου κριτικής ικανότητας των μαθητών.
Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί η Παιδεία, η πιο σημαντική επένδυση για το μέλλον της χώρας, θα πρέπει να έχει πολιτικό προϊστάμενο και να αλλάζει κατεύθυνση και σύστημα κάθε φορά που αλλάζει ο Υπουργός. Εξ ορισμού ο σωστός σχεδιασμός στην Παιδεία γίνεται με ορίζοντα δεκαετιών και γενεών ενώ, ο κομματικός Υπουργός Παιδείας σχεδιάζει με ορίζοντα - στην καλύτερη περίπτωση - τις επόμενες εκλογές. Η ένταξη της Παιδείας στα ... πεδία των μικροκομματικών συμφερόντων ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων.
Προτείνουμε η Παιδεία να χαράσσεται και να διοικείται από 7μελή Επιτροπή Σοφών στην οποία θα συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες πνευματικοί άνθρωποι, καθηγητές, διανοούμενοι, οι δύο εκ των οποίων θα πρέπει να είναι καθηγητές σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης ή/και των ΗΠΑ, για να μεταφέρουν διαρκώς στην Επιτροπή τον «αέρα» της διεθνούς εμπειρίας. Υπουργός Παιδείας θα είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, η θητεία του οποίου θα ορίζεται από τα ίδια τα μέλη. Η Επιτροπή θα αντικαθιστά τα μέλη της, αν κάποιος αποχωρήσει, και θα εποπτεύει το εκπαιδευτικό σύστημα. Ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας θα έχει  αρμοδιότητες, οικονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.
Οι πρώτοι 7 Σσοφοί θα επιλεγούν με διακομματική απόφαση. Η Βουλή θα μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής με απόφαση των 2/3 του σώματος.
Η ΠΑΙΔΕΙΑ πρέπει να βασιστεί στις έννοιες της εξωστρέφειας, της αριστείας και της αξιολόγησης σε όλες τις βαθμίδες.

Φοβάστε ότι στις επόμενες εκλογές κόμματα που έχουν πολύ ακραίες θέσεις και αντιλήψεις θα δυναμώσουν κι άλλο;
«Όσο το σύστημα καταρρέει ο οργισμένος πολίτης βρίσκεται διαρκώς στο δίλλημα μεταξύ ακραίων επιλογών και του συμβιβασμού με τις δυνάμεις που μας έφεραν εδώ. Ακριβώς γι’ αυτό ιδρύσαμε τη «Δημιουργία, ξανά!», γιατί πιστεύουμε ότι ως πολίτες δικαιούμαστε και άλλης επιλογής, αυτής της υπεύθυνης πολιτικής, με νηφαλιότητα, μακριά από τις παραδοσιακές αγκυλώσεις».

Αν σας φώναζαν μια μέρα στο υπουργείο Οικονομικών και σας έλεγαν σήμερα κάνεις κουμάντο εσύ. Τι θα ήταν αυτό που θα κάνατε; Που και γιατί θα δίνατε προτεραιότητα;
Να τι χρειάζεται να γίνει στο ΥΠ. ΟΙΚ
Θα σχεδίαζα σε λευκό χαρτί. Σήμερα το κράτος μας διαρθρώνεται από μερικές εκατοντάδες διευθύνσεις και μερικές χιλιάδες τμήματα. Βασίζεται σε έναν δαιδαλώδη και δαπανηρό μηχανισμό που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, στον οποίο είναι αδύνατη κάθε προσπάθεια αποτελεσματικής διοίκησης. Όμως όλο αυτό πέτυχε, δεν έτυχε. Είναι αποτέλεσμα συνεπούς προσπάθειας του πολιτικού κατεστημένου για να δημιουργηθεί το πλαίσιο στο οποίο θα μπορεί να διορίζει κατά χιλιάδες και να δρομολογεί τις ατασθαλίες του χωρίς να είναι εύκολος οποιοσδήποτε έλεγχος. Για το λόγο αυτό είμαι πεπεισμένος ότι η δομή του κράτος πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και σε αυτή τη βάση να επαναπροσδιοριστούν όλες οι αναγκαίες δομές, πόροι και ανάγκες.
Επίσης θα επανεξέταζα όλο το πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Επί μεγάλο χρονικό διάστημα το τραπεζικό σύστημα έχει ξεφύγει από την αποστολή του. Η χρηματοδότηση του επιχειρείν αντί να γίνεται στη βάση επιχειρηματικών σχεδίων, έχει καταντήσει μια γραφειοκρατική διεκπεραίωση χωρίς καμία προτιθέμενη αξία. Οι τράπεζες αντί για σύμβουλοι των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των start-ups, περιμένουν εν πολλοίς να βγάλουν τα χρήματά τους άκοπα από τους τόκους ή ακόμα χειρότερα από την εκποίηση των λεγόμενων εγγυήσεων που ζητούν στις δανειοδοτήσεις. Αντί να αξιολογούν την επιχειρηματική ιδέα, την επάρκεια της ομάδας, να επηρεάζουν ενεργητικά τα επιχειρηματικά εγχειρήματα και να τα παρακολουθούν σε όλη την πορεία μέχρι την αποπληρωμή του δανείου, έχουν εκφυλιστεί σε ένα μόρφωμα που συγκρίνεται ευθέως με το προβληματικό κρατικό τομέα.

Χρειαζόμαστε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε οι τράπεζες να έχουν οικονομικές επιπτώσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε να μην δανείζουν στη βάση της εξασφάλισης από εγγυήσεις αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να είναι υποχρεωμένες να συμμετέχουν ενεργητικά στις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Η χρήση των εγγυήσεων στις δανειοδοτήσεις πρέπει να περιοριστεί, αντί να είναι ο κανόνας όπως σήμερα. Χρειαζόμαστε έναν τραπεζικό κλάδο σύμβουλο παραγωγικών επενδύσεων στην εμπροσθοφυλακή της ανάπτυξης αντί έναν μεταπράτη χρηματοοικονομικών προϊόντων.
Χρειαζόμαστε επαναπροσδιορισμό του θεσμικού πλαισίου, διευκόλυνση των Venture Capitals και της εγγυοδοσίας και θέσπιση αξιολόγησης των τραπεζών στη βάση του αναπτυξιακού τους αποτυπώματος. Π.χ. τράπεζες με υψηλότερα αναπτυξιακά αποτελέσματα να διευκολύνονται με «φθηνότερο» χρήμα αντί τραπεζών με πιο συμβατική λειτουργία.
Τέλος θα επανεξέταζα τις δυνατότητες ρευστότητας. Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, αυτό του δημόσιου χρέους που παραμένει «παγωμένο» εκτός αγοράς κρατώντας πολλές επιχειρήσεις σε κατάσταση φυτοζωίας, μπορεί με κάποιες κινήσεις να μετατραπεί σε ισχυρό όπλο στα χέρια μας ώστε να χρησιμοποιηθεί ως γέφυρα μέχρι την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Έχω αρθρογραφήσει αναλυτικότερα πάνω στο θέμα αυτό.

Πιστεύετε πως οι υψηλά ιστάμενοι συνδικαλιστές έχουν μερίδιο στην καταστροφή της χώρας;  Αιτιολογείστε μου την άποψη σας;
Είδος πολιτικής ελίτ οι μεγαλοσυνδικαλιστές
«Απόλυτα. Οι μεγαλοσυνδικαλιστές κατά τις τελευταίες δεκαετίες μετεξελίχθηκαν σε ένα είδος πολιτικής ελίτ πολύ μακριά από την εκπροσώπηση των συμφερόντων του μέσου εργαζόμενου. Ο ελληνικός συνδικαλισμός είναι άλλη μιά ιδιαιτερότητα: δεν ελέγχεται από τα κόμματα – τα ελέγχει! Αποτέλεσε το μέσο μέσο πίεσης και εκβιασμού του πολιτικού συστήματος, με στόχο την προώθηση στενών συντεχνιακών συμφερόντων, κυρίως του Δημόσιου Τομέα. Η βάση του ελληνικού συνδικαλισμού ήταν ο κρατικός τομέας απασχόλησης (κυρίως οι ΔΕΚΟ).
Πληρώνεται ενώ απεργεί, προκαλεί χάος αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος, εκπροσωπεί όλο και λιγότερους, χρηματοδοτεί τα στελέχη του από παροχές του κράτους εργοδότη – δηλαδή του εξ ορισμού κοινωνικού του «αντιπάλου», δίνει απαλλαγή από εργασία, προκλητικούς μισθούς και πλουσιοπάροχες πρόωρες συντάξεις στους «σταρ της σφιγμένης γροθιάς» και του ξεχειλωμένου τραπεζικού λογαριασμού.
Σύμφωνα με επίσημη παραδοχή του Υπουργείου Εργασίας την δεκαετία 2000 – 2010 δόθηκαν στις συνδικαλιστικές ενώσεις 177 εκατομμύρια ευρώ, από τα Δημόσια Ταμεία, χωρίς παραστατικά! Οι φορολογούμενοι - δηλαδή εσύ και εγώ – πλήρωσαν 177.000.000 από τον ιδρώτα τους και το Κράτος τα έδωσε στα «αγαπημένα του παιδιά», χωρίς να ενδιαφερθεί για το τι τα έκαναν!
Το θέμα αυτό πρέπει να τελειώνει. Προτείνουμε άμεσα:
Οι συνδικαλιστές να εργάζονται κανονικά.
Να καταργηθεί κάθε κρατική ενίσχυση σε συνδικαλιστικά όργανα.
Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό – όπως ακριβώς και το δικαίωμα στην εργασία. Κάθε παρέκκλιση πρέπει να αντιμετωπίζεται με εισαγγελική παρέμβαση.
Αποφάσεις για απεργία θα πρέπει να λαμβάνονται από την πλειοψηφία των εγγεγραμμένων.
Να γίνει ενδελεχής έλεγχος στα οικονομικά των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όσων διετέλεσαν Πρόεδροι, Γ. Γραμματείς, Ταμίες συνδικαλιστικών φορέων που έχουν λάβει κρατική χρηματοδότηση


Τέλος, γιατί κάποιος να εμπιστευτεί και να ψηφίσει τη Δημιουργία Ξανά στις επόμενες εκλογές;


Ο Πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά, Θάνος Τζήμερος

Η «Δημιουργία, ξανά!» είναι η φωνή του μετριοπαθή πολίτη που αισθάνεται υπεύθυνος να αλλάξει την κατάσταση στη χώρα του. Είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους Έλληνες να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας, προκειμένου κάνουμε επιτέλους την Ελλάδα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, αξιοπρεπές, αξιοκρατικό και παραγωγικό, που θα αποκτήσει ξανά τη θέση που του αξίζει στη διεθνή κοινότητα. Η δημοκρατική συμμετοχή όλων είναι ο μόνος τρόπος να έρθει αυτό το αποτέλεσμα.
Δεν καλούμε τους συμπολίτες μας τόσο ως ψηφοφόρους, όσο κυρίως ως εν δυνάμει συνδιαμορφωτές σε αυτό το όραμα. Ως τους συνοδοιπόρους σε μια προσπάθεια ανατροπής του φαύλου πολιτικού συστήματος, προκειμένου οι νέες γενιές να απολαύσουν την πατρίδα μας όπως την ονειρευόμαστε.
Θέλουμε να καταργήσουμε την έννοια του «επαγγελματία πολιτικού» και των «πολιτικών τζακιών» και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αρχών και έναν πολιτικό πολιτισμό, που θα επιτρέπει σε κάθε δημιουργικό Έλληνα να παράγει, να προοδεύει και ταυτόχρονα να συμμετέχει στα κοινά.

3 σχόλια:

  1. Ρωτηθηκε :"Μιλάτε για πολιτική και θέλετε να μπείτε στη Βουλή [.......] Έχετε κάποια πολιτική που αυτή να εφαρμόζεται (ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΘΕΩΡΙΕΣ)..." , πραγματικά, η απάντηση είναι απλά απογοητευτική γιατί είναι ακριβώς ο,τι ακούμε απο τα πολιτικά παπαγαλάκια . Ξέρω οτι προσπαθείτε να φέρετε την διαφορά αλλά αυτό που πραγματικά θα σας (μας) διαφοροποιήσει από τα υπόλοιπα κόμματα είναι να πείτε 3 μονο απο αυτά που είπατε και 5 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για το καθένα...Ακόμη πιο καλά αν κανατε απο μια πρόταση για το καθένα, γιατι οσο να ναι αυτα τα λόγια τα'χουμε ξανακούσει. Οσο αφορά στα υπόλοιπα, πολύ καλά τοποθετημένοι κατα τη γνώμη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν αντέχω τους Φούσκες21 Απριλίου 2013 στις 11:20 μ.μ.

    Ο τίτλος λέει το "Outsider των περσινών εκλογών". Μήπως να θυμίσουμε ξανά τις έννοιες; "Outsider" είναι αυτός που δεν έχει ελπίδες και παραδοσιακά χρησιμοποιείται γι' αυτόν που τα πήγε απρόσμενα καλά, κόντρα στις προβλέψεις.
    Σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο, έχουμε αυτόν για τον οποίον προβλέπονται θετικές εκπλήξεις (ξεχνάτε τις "αντικειμενικές" δημοσκοπήσεις, που έδειχναν τον Τζήμερο με το ένα πόδι στην Βουλή;), αλλά τελικά πάει άκλαφτος. Αυτός όμως δεν ονομάζεται "Outsider", ονομάζεται "Φούσκα"!!!
    Και μην ξεχνάμε και το ξέσπασμα Τζήμερου μετά την σφαλιάρα που του επεφύλαξε ο κόσμος. Θυμάστε καθόλου τις δηλώσεις του; Εάν όχι, ευχαρίστως να σας τις στείλω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία η διαφήμιση που παρέχει το blog σας στον κ.κ. Κοτρώτσο. Οι φωτογραφίες είναι χάρμα όφθαλμόν...πιό στημένος πεθαίνεις. Όσο για τη DI.XAN. καλά ξεκίνησε αλλά μετά το Τζημερικό πάλιωσε και γέρασε! Για το πόσο εφικτές είναι οι πολιτικές προτάσεις σας θα το αφήσω απλά ασχολίαστο καθώς από σχέδια επί χάρτου έχουμε χορτάσει. Καμμιά κοστολογημένη και τεκμηριωμένη πρόταση θα αρθρώσετε ποτέ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή