Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Χάρβαρντ: Στην Αμφίπολη είναι θαμμένος ο Λαομέδων



Το μυστήριο της Αμφίπολης έχει οδηγήσει αρκετούς μελετητές να επιστρέψουν στις πηγές γύρω από την περιοχή και ουσιαστικά να κάνουν μια καταβύθιση στο παρελθόν, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξηγήσουν το παρόν.
Υπό αυτό το πρίσμα, μια μελέτη του φημισμένου πανεπιστημίου Χάρβαρντ, πριν από 73 ολόκληρα χρόνια, που στη συνέχεια αποτυπώθηκε στο βιβλίο «The lion monument of Amphipolis», ενδέχεται να φωτίσει τα μυστικά του τύμβου της Αμφίπολης.
Το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1941 από τις εκδόσεις του Χάρβαρντ, επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο, καθώς δίνει μια άλλη πτυχή στο ερώτημα «ποιος είναι ο ένοικος του τάφου». Όπως αναφέρει το news.gr, καίτοι το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν αφιερωμένο στον Λέοντα της Αμφίπολης, το εμβληματικό γλυπτό που βρέθηκε στην περιοχή, εντούτοις περιγράφει τη σημασία του και το ιστορικό υπόβαθρο πίσω από την κατασκευή του.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη του Χάρβαρντ, η Αμφίπολη ήταν πιθανότατα το σημείο όπου ετάφη ο Λαομέδων, στρατηγός και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Άποψη που ενισχύει τις υποθέσεις πολλών αρχαιολόγων, αλλά και ειδικών πως ο ένοικος του τάφου ενδέχεται να είναι κάποιος άμεσος συνεργάτης του Μ. Αλέξανδρου ή μέλος της οικογένειάς του.
Το όνομα Λαομέδων εμφανίζεται πρώτη φορά στην Τροία, καθώς ήταν ένας εκ των βασιλέων της και σύμφωνα με τον μύθο σκοτώθηκε από τα βέλη του Ηρακλή όταν αθέτησε την υπόσχεσή του προς αυτόν.
Φυσικά στην προκειμένη περίπτωση η αναφορά του Χάρβαρντ δεν έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο Λαομέδοντα, αλλά για τον Λαομέδοντα τον Μυτιληναίο, ο οποίος χάρη στη γνώση του της περσικής γλώσσας ήταν διερμηνέας και επιστάτης των αιχμαλώτων κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Διογένη τον Λαέρτιο, ο Λαομέδων είχε εξοριστεί από τον Φίλιππο Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά επανέκαμψε όταν ο ενθρονίστηκε στο Βασίλειο της Μακεδονίας ο Μέγας Αλέξανδρος, όπου και τον υπηρέτησε στις εκστρατείες του.
Μετά το θάνατο του μεγάλου στρατηλάτη, ο Λαομέδων ανέλαβε τη σατραπεία της Συρίας, όμως ένα χρόνο αργότερα εκδιώχθηκε από τον Νικάνορα και κατέφυγε στην Καρία, όπου ο Αλκέτας του Ορόντου, σύμφωνα με τη μαρτυρία του ιστορικού Ιουστίνου, του παραχώρησε την Αμφίπολη – εξ ου και η σχέση του Λαομέδοντα με την περιοχή, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη για τη λύση του μυστηρίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου