Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η Καλή Δάβρη μας «ξεναγεί» στα όνειρα της


Τα πρώτα της βήματα στο χώρο της υποκριτικής έχουν γίνει αθόρυβα μα είναι πολύ σταθερά. Η ίδια κρατά χαμηλούς τόνους αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ονειρεύεται να φτάσεις μέχρι την άλλη άκρη του ουρανού της…

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο και στο Πινάκιο

Ο λόγος για την Καλή Δαβρή, μια ανερχόμενη ηθοποιός η οποία μοιράζεται τις σκέψεις της αλλά και τις εμπειρίες της στο Πινάκιο.
Μιλά επίσης και γι΄ αυτούς που μονοπωλούν το ενδιαφέρον στο χώρο της εδώ και δεκαετίες, ενώ μας αποκαλύπτει τι θα έκανε για να άλλαζε τον κόσμο.
Απολαύστε την συνέντευξη που ακολουθεί


Καλή Δάβρη…Συστήσου μας…Ποια είσαι; Με τι ασχολείσαι;

Είμαι η Καλή Δάβρη κατάγομαι απο την όμορφη Χαλκίδα... αποφοίτησα απο τη δραματική σχολή «Ράμπα» και ασκώ το επάγγελμα του ηθοποιού ενεργά από το 2012.

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε για να γίνεις ηθοποιός;

«Πιστεύω ότι ανέκαθεν υπήρχε το μικρόβιο μέσα μου από πολύ νεαρή ηλικία, αλλά αυτό που με μάγεψε πραγματικά και μ’ έκανε να αγαπήσω το θέατρο ήταν όταν για πρώτη φορά έπαιξα στη παιδική σκηνή του θεάτρου Χαλκίδας με την παράσταση «Οι μύθοι του Αισώπου». Μετά απ’ αυτό ξεκαθάρισε μέσα μου ο στόχος της επαγγελματικής μου πορείας».


Τι σημαίνει για σένα ο όρος ηθοποιός; Κρύβει και βαθύτερες έννοιες;


«Η κυριολεκτική έννοια της λέξης ηθοποιός είναι ποιώ –ήθος, όσον αφορά εμένα έρχομαι σύμφωνη μ’ αυτή την έννοια γιατί ένας ηθοποιός καλείται να ενσαρκώσει διάφορους τύπους ανθρώπων και ρόλων, με δικά του εκφραστικά μέσα, και για να γίνει αυτό χρειάζεται κατανόηση και σεβασμός απέναντι στο ρόλο και όχι κρίση για μένα το ήθος είναι η αποδοχή όλων των ρόλων που καλούμαι να παίξω, αυτή από μόνη της είναι μια βαθύτερη έννοια».


Ποιες είναι οι παραστάσεις που έχεις συμμετάσχει;
«Στη θεατρική σκηνή «Τσάι στη Σαχάρα» με την παράσταση «Μπέρδευε, ξεμπέρδευε νεραιδομαγείρευε», «Σαράντα χρόνια .....», «Σαν επιθεώρηση», «Αττικ, μια ζωή χειροκροτήματα». Με το θίασο «Τριώδυο» στην παράσταση «Σαν παλιό cinema», με την ομάδα «Brainstorm» στην παράσταση «Συσκότιση»,  στο «Καντάρι Art» στην παράσταση «Ενοικιάζεται». Με το μουσικό σχήμα «Μελωδοί» στην παράσταση «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι». Μονόλογος «Σαν ψέμα» και στην παράσταση «Όποιος προλάβει».

Μπορείς να μας περιγράψεις τα πρώτα δευτερόλεπτα όταν πάτησες στο σανίδι;

«Τα συναισθήματα μου ήταν ανάμεικτα, ένιωσα φόβο, μαγεία και απίστευτη χαρά».

Αυτή την περίοδο που παίζεις; Πες μας λίγα λόγια για το έργο αυτό;

«Αυτή τη περίοδο βρίσκομαι στο θέατρο Άβατον με την παράσταση « Όποιος προλάβει» του Ζωρζ Φεντώ σε σκηνοθεσία του Γιώργου Δουργούτη. Είναι μια εξωφρενική κωμωδία παρεξηγήσεων σχετικά με την αιώνια μάχη των δύο φύλων. Επίσης βρίσκομαι και στο θέατρο 104 στο μονόλογο του Γιάννη Τσούκα «Σαν ψέμα». Είναι μια γυναίκα μόνη η οποία χάνεται στις σκέψεις της και προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από την αλήθεια αλλά ως αποτέλεσμα όλα μετατρέπονται σε ένα μεγάλο ψέμα».

Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να το επιλέξει;

«Είναι δύο παραστάσεις που έχουν γίνει με πολύ μεράκι και δουλειά, ένας θεατής μπορεί εξίσου να περάσει καλά καθώς και να προβληματιστεί».

Ποιοι είναι οι συντελεστές της παράστασης;

Στην παράσταση «Όποιος προλάβει» Ηθοποιοί: Λίλη Τσεσματζόγλου, Θάνος Χρόνης, Μαργαρίτα Αμαραντίδη, Γιώργος Δουργούτης, Μάρκος Στεφάνου, Καλή Δάβρη, Μανώλης Βαζαίος. Σκηνοθεσία: Γιώργος Δουργούτης, Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρκος Στεφάνου, Σκηνικά: Μαργαρίτα Αμαραντίδη, Κοστούμια: Έλενα Ηλία, Μουσική: Γιώργος Περού, Φωτισμοί: Δημήτρης Χύτος, Μετάφραση από το πρωτότυπο κείμενο: Γεωργία Οικονομοπούλου, Φωτογραφίες: Παναγιώτης Τσίκος. Και στη παράσταση «Σαν ψέμα»  ηθοποιος: Καλή Δάβρη, σκηνοθεσία και κείμενο: Γιάννης Τσούκας, Φωτογραφίες: Ζώης Τριανταφύλλου – Σφακιανάκης, Σκηνικά και κοστούμια η Μαίρη Μανιαδάκη».

Έχεις πάρει ποτέ ένα ρόλο που δεν σου άρεσε;

«Όχι, γιατί απ΄ όλους τους ρόλους βρήκα ενδιαφέροντα στοιχεία και μέσα από την οικειότητα που απέκτησα παίζοντας τους, τους αγάπησα».

Υπάρχει κάποιος ρόλος που έχεις ζηλέψει; Εννοώ να ήθελες εσύ να τον ερμηνεύσεις;

«Όχι, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι αλλά σίγουρα έχω πολύ δρόμο μπροστά μου για να δοκιμαστώ και σε άλλους ρόλους διαφορετικούς μεταξύ τους».

Αν σου πρότειναν έναν ακραίο ρόλο στην 10η εντολή θα αποδεχόσουν την πρόταση;


«Ανεξάρτητα απο οποιαδήποτε τηλεοπτική σειρά αν εξυπηρετόυσε την εξέλιξη του έργου και την πλοκή σαφώς και θα έπαιζα Έναν ακραίο ρόλο.

Η  φαντασία και η οξυδέρκεια σας είναι τα βασικά συστατικά ενός καλού ηθοποιού;

«Σίγουρα βοηθούν αυτά τα δύο στοιχεία αλλά  υπάρχει μια ποικιλία πολλών άλλων ώστε κάποιος να γίνει καλός ηθοποιός,όπως για παράδειγμα ένα από τα βασικότερα είναι η παρατηρητικότητα».


Αν ένας ρόλος απαιτούσε κάτι ακραίο θα το έπραττες - Για παράδειγμα σε μια παράσταση που είχα παρακολουθήσει στο τέλος η πρωταγωνίστρια έσχιζε τα ρούχα της επί σκηνής…εσύ θα το έκανες;

«Φυσικά και θα το έκανα εάν ο ρόλος το απαιτούσε».

Η τέχνη έχει όρια ή όχι; Τεκμηρίωσε μας την άποψη σου;

«Η τέχνη δεν έχει όρια διότι σπας τα κατεστημένα και ξεπερνάς μέσα απ’ αυτήν τον εαυτό σου».

Στην Ελλάδα του 2015 ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει το κουμπί της επανεκκίνησης της κοινωνίας; Και αν ναι, πώς μπορεί αυτό να γίνει;


«Πάντα σε καιρούς άσχημους η τέχνη ήταν αυτή που  ανθούσε. Νομίζω ότι έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι ο πολιτισμός είναι αναγκαίος για την κοινωνία γιατί μέσα από αυτόν οι άνθρωποι εκφράζονται και επιβιώνουν συναισθηματικά».


Αν είχες μία οντισιόν αλλά με κόσμο στην Γερμανία, θα επέλεγες έναν ρόλο-μήνυμα για να σκιαγραφήσεις την κατάσταση που επικρατεί εδώ;

Και να ήθελα η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ οπότε δε θα το επέλεγα.



Παρακολουθείς πολιτική επικαιρότητα;

Ναι, όσο μπορώ.


Τι σε χαλάει στην πολιτική;

«Με χαλάει η ψευτιά που μπορεί να υπάρξει προκειμένου να ανέβει κάποιο κόμμα δίνοντας ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες».


Σε ενοχλεί που στην τηλεόραση ανακυκλώνονται τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα;

«Αν δεν ενοχλεί τον κόσμο τότε γιατί να ενοχλήσει εμένα;»

Αλήθεια σε ποιο σήριαλ θα ήθελες να παίξεις;

«Δε θα θελα να πω κάτι συγκεκριμένο, σίγουρα υπάρχουν αρκετές καλές δουλειές που θα ήθελα να συμμετάσχω.


Βασιλική Ανδρίτσου: ταλέντο
Άβα Γαλανοπούλου: χιούμορ
Δήμητρα Ματσούκα: ερωτισμός
Κατερίνα Λέχου: ντάμα
Βίκυ Σταυροπούλου: σουμπρέτα
Ρένια Λουϊζίδου: σέξυ
Παναγιώτα Βλαντή: γλυκιά
Κάτια Δανδουλάκη: ηρεμία
Ελένη Ράντου: δύναμη
Μαρία Σολωμού: singles»


Οι ωραίες γυναίκες που διαθέτουν ισχυρή προσωπικότητα φοβίζουν τους άντρες;

«Έχω την αίσθηση πως τους φοβίζουν... Όμως θα πρέπει να σκέφτονται πως και οι ωραίες γυναίκες κάποια στιγμή λυγίζουν....»


Έχεις ερωτευτεί δυνατά ή ακόμη περιμένεις τον μεγάλο έρωτα;

«Έχω ερωτευτεί».

Τι είναι το πιο ακραίο που έχεις κάνει για έναν άντρα και αντίστοιχα τι ακραίο έχει κάνει ένας άνδρας για σένα;

«Νομίζω πως δεν έχω κάνει κάτι ακραίο.... όλα όσα έκανα στον έρωτα μου φαίνονταν πάντα λίγα...»

Γυναίκα καριέρας ή μητέρα τι από τα δύο προτιμάς;

«Σίγουρα η μητρότητα είναι μεγάλο πράγμα... απλά δεν μου χει βγει ακόμα»


Αν θα μπορούσες τον κόσμο να άλλαζες τι θα έκανες;

«Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα όπως λέει και το τραγούδι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου