Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Το Πινάκιο παρουσιάζει την σύγχρονη «νύμφη» της Θεάς Άρτεμις… Βάγια Μαυρομάτη



Η μυθικής ομορφιάς Κοζανίτισσα μιλά για την πόλη της, για το μόντελινγκ, την μόδα αλλά και τι θα έκανε για να άλλαζε τον κόσμο…



Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο και στο Πινάκιο

Σίγουρα αν ζούσε σε άλλη εποχή θα ήταν μία από τις νύμφες της Άρτεμις…
Η μυθική της ομορφιά αποτελεί σημείο αναφοράς.
Ο λόγος για την Βάγια Μαυρομάτη η οποία ζει στην Κοζάνη.
Η  Βάγια είχε ασχοληθεί με το μόντελινγκ, απέσπασε τίτλο ομορφιάς και το άφησε γιατί δεν την κάλυπτε ως προσωπικότητα…και τώρα υπηρετεί την μόδα πίσω από τα φλας των φωτογράφων.
Εξηγεί στο Πινάκιο πως μια γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα φοβίζει έναν άντρα και γιατί συμβαίνει αυτό, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει πως μπορεί να αποκωδικοποιήσει έναν άνθρωπο από το ντύσιμο του…
Δεν μακρηγορώ άλλο…Απολαύστε την συνέντευξη της Βάγιας Μαυρομάτη!


 Βάγια Μαυρομάτη… Ποια είσαι; Συστήσου μας…

 «Είμαι η Μαυρομάτη Βάγια και κατάγομαι από ένα χωριό του νομού Κοζάνης δίπλα στον ξακουστό Κρόκο Κοζάνης! Η Άνω Κώμη το χωριό μου παράγει σαφράν η αλλιώς κρόκο όμως μεγάλη ανάπτυξη παρατηρείται και στον χώρο της γούνας  και των λαχανικών. Μεγαλωμένη λοιπόν σε ένα τόσο όμορφο και δημιουργικό χωριό δεν θα μπορούσα παρά να στραφώ στις τέχνες. Σπούδασα ψιμυθιολόγος ενώ παράλληλα ήταν έντονη η ενασχόληση μου στον χώρο της φωτογραφίας και της μόδας επίσης από μικρή συμμετείχα σε θεατρικές παραστάσεις. Τέλος ασχολούμαι με το μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις από τα 15 μου χρόνια».

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με το μόντελίνγκ;

 «Πριν από πολλά χρόνια σε ηλικία 10 ετών, είχα παρευρεθεί σε μια παιδική εκδήλωση ως επισκέπτης σε γνωστή αλυσίδα φροντιστηρίων οπού make up artist μας ζωγράφισαν και μας φωτογράφισαν. Μετά από αρκετούς μήνες μια κοπέλα από το σχολείο μου έφερε ένα περιοδικό όπου εξώφυλλο ήμουν εγώ, το τεύχος λοιπόν που απεικονιζόμουν κυκλοφόρησε πανελλαδικά γεγονός το οποίο με ενθουσίασε και μετέπειτα με έκανε να αγαπήσω τη μόδα όπου αργότερα ασχολήθηκα ενεργά».

Τελικά δεν ταίριαζε στον χαρακτήρα σου και το σταμάτησες;

«Η ενασχόληση με το μόντελινγκ δεν είναι εύκολη υπόθεση, ο ανταγωνισμός στις μέρες μας είναι μεγάλος και οι προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει το εκάστοτε μοντέλο είναι αρκετές. Εγώ προσωπικά ξεκίνησα να εργάζομαι ως μοντέλο διότι ήταν το όνειρο μου. Αργότερα όμως κατάλαβα πως δεν ήταν αρκετό για την επιβίωση μου και την επαγγελματική μου αποκατάσταση, αρχικά διέκοψα λόγω σπουδών αργότερα όμως κατέληξα στο συμπέρασμα πως ορισμένα στοιχεία του επαγγέλματος δεν μου άρμοζαν με αποτέλεσμα να υπηρετώ τη μόδα πίσω από τα φλας των φωτογράφων».

Τι σημαίνει η μόδα για σένα;

«Μόδα σημαίνει δημιουργία και ομορφιά. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο διάσημος σχεδιαστής Ραλφ Λόρεν «Η μόδα είναι κάτι που έρχεται από μέσα μας» Είναι ένας τρόπος εξωτερίκευσης των συναισθημάτων, των διαθέσεων και των προθέσεών μας. Ένα είδος τέχνης που μας βοηθάει να επικοινωνήσουμε με τους άλλους, δίχως να χρειάζεται να μιλήσουμε! Γιατί τα ρούχα που επιλέγουμε για να φορέσουμε κάθε πρωί, προτού βγούμε από το σπίτι μας, είναι η αντανάκλαση της διάθεσης με την οποία ξυπνήσαμε».

Στην Ελλάδα τι σχέση έχουμε με την μόδα;
«Η Ελλάδα κατά τη γνώμη μου είναι αρκετά πίσω στον χάρτη της μόδας, το διαπίστωσα αυτό όταν ταξίδεψα σε άλλες χώρες. Στο εξωτερικό δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην μόδα και το στυλ και το επάγγελμα εκεί είναι σεβαστό αντιθέτως στον Ελλαδικό χώρο το επάγγελμα του μοντέλου είναι παρεξηγημένο. Αν και η Ελλάδα είναι πηγή έμπνευσης πολλών ξένων σχεδιαστών θεωρώ οι Έλληνες σχεδιαστές δεν εκμεταλλεύονται την ομορφιά της χώρας μας και στρεφόμενοι αλλού μεταναστεύουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον και μια μεγάλη καριέρα».

Μπορείς να αποκωδικοποιήσεις έναν άνθρωπο από το ντύσιμο του;


«Πιστεύω πως δεν μπορείς να αποκωδικοποιήσεις πλήρως έναν άνθρωπο από το ντύσιμο του όμως μπορείς να καταλάβεις ορισμένα πράγματα για εκείνον, για παράδειγμα τα γυαλιά μπορεί να κάνουν κάποιον να φαίνεται πιο έξυπνος, τα ρούχα γνωστών οίκων αρέσουν, γιατί δίνουν την εντύπωση σε όποιον τα φορά ότι έχει υψηλό κοινωνικό στάτους, κάνοντάς τον να πιστεύει ότι οι άλλοι θα του φέρονται καλύτερα, τα σκούρα χρώματα στα ρούχα να αποκαλύπτουν νευρικότητα. Το ντεκολτέ και τα ακριβά ρούχα στις γυναίκες αποκαλύπτουν ναρκισσισμό. Με άλλα λόγια το στυλ που επιλέγει να προβάλει ο καθένας ομολογεί ορισμένα πράγματα για εκείνον αλλά όχι τα πάντα».

Τώρα τι κάνεις, με τι ασχολείσαι;
«Αυτή την στιγμή ασχολούμαι εν αποκλειστικότητα με την ψιμυθιολογία, με άλλα λόγια την αισθητική. Επίσης δραστηριοποιούμαι στο χώρο του μάρκετινγκ συμμετέχοντας σε διαδικτυακό επίπεδο. Έκτος αυτού στον ελεύθερο μου χρόνο διαβάζω βιβλία και γράφω στίχους».

Μένεις στην Κοζάνη! Πως είναι η καθημερινότητα ενός νέου ανθρώπου στην Δυτική Μακεδονία;


 «Ζω στην Κοζάνη και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό, σε αυτή τη μικρή επαρχιακή πόλη μπορείς να ζήσεις σε ήπιους ρυθμούς και να απολαμβάνεις το χρόνο χωρίς άγχος, δεν υπάρχουν οι μεγάλες αποστάσεις της Αθήνας με αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερος χρόνος για διασκέδαση και ταξιδιωτικές αποδράσεις γιατί ως γνωστόν η Κοζάνη είναι πολύ κοντά σε όμορφους προορισμούς. Η καθημερινότητα στην Κοζάνη δεν διαφέρει πολύ από την καθημερινότητα στην πρωτεύουσα, πολλά από τα ενδιαφέροντα που μπορεί να έχει κάποιος στην πρωτεύουσα μπορεί να τα απολαύσει και στην δυτική Μακεδονία πλην μερικών πραγμάτων».

 Θεωρείς πως η πόλη σου έχει δυνατότητες αξιοποίησης;  Και αν ναι ποιες;
 «Η πόλη μου έχει δυνατότητες αξιοποίησης και ήδη ο δήμος έκανε ορισμένα βήματα ένα από τα οποία είναι η αξιοποίηση της δημοτικής βιβλιοθήκης και η ολική αλλαγή της Κεντρικής πλατείας. Η Κοβεντάρειος Δημοτική βιβλιοθήκη μαζί με τη Σχολή που ιδρύθηκε το 1645 και θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες του είδους στην Ελλάδα πλέον θα στεγαστεί σε νέο ειδικό χώρο. Η Κοζάνη διαθέτει Αρχαιολογικά, και Λαογραφικά μουσεία πιστεύω πως δεν έχουν γίνει γνωστά στο κοινό και θεωρώ πως θα ήταν καλό να προωθήσουμε την κληρονομιά αυτή που μας άφησαν οι πρόγονοι μας. Τέλος μεγαλύτερη Ανάπτυξη ΘΑ μπορούσε ΝΑ υπάρξει ΣΤΟ ΚΡΟΚΟ, στα κρασιά, στο ελαιόλαδο με μηδενική οξύτητα, στα ροδάκινα, στα μήλα Βερμίου, στο ροδέλαιο Βοίου. Αυτός ο τόπος είναι ιερός και έχει να προσφέρει πολλά».

Αν ερχόταν κάποιος από το εξωτερικό να επισκεφτεί το νομό Κοζάνης και αναλάμβανες την περιήγηση του, που θα τον πήγαινες και γιατί;


«Αν ποτέ αναλάμβανα να ξεναγήσω κάποιον από το εξωτερικό στον Νομό Κοζάνης οι επιλογές μου θα ήταν ικανοποιητικές. Πρώτα θα πηγαίναμε στο αρχαιολογικό μουσείο Αιανής και στον αρχαιολογικό χώρο ο οποίος είναι από τους σημαντικότερους της βόρειας Ελλάδας και δεν τους ξέρει κανείς. Το λαογραφικό μουσείο είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα και είναι σχεδόν ανύπαρκτο . Επιπλέον θα επισκεπτόμασταν την Νεράιδα Κοζάνης, τα κάστρα Σερβίων, τα μπουχάρια καμβουνίων, Το Σκηταριό Άι Νικάνορος, τα Οινοποιία Βελβεντού, Την   Αρχοντικά Σιάτιστας ΚΑΙ ΤΗΝ Φυσικα Κοβεντάρειο Δημοτική βιβλιοθήκη».

Θα μπορούσες να ασχοληθείς με την τηλεόραση; Πως σε έχεις φανταστεί στην μικρή οθόνη;

«Μμμμ καλή ερώτηση. Είμαι άτυχη στο θέμα τηλεόραση. Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια ένα φίλος μου δημοσιογράφος διακεκριμένος στο είδος του με έφερε σε επαφή με μια διευθύντρια ενός καναλιού, άφησα βιογραφικό, πέρασα από συνέντευξή και άμεσα ενημερώθηκα πως θα μπορώ να συμμετέχω ενεργά σε μια εκπομπή. Για κακή μου τύχη μια ημέρα πριν το μεγάλο ραντεβού η διευθύντρια του καναλιού απεβίωσε. Σοκαρισμένη από αυτό το γεγονός δεν ήρθα ποτέ ξανά σε επαφή με το κανάλι και το θεώρησα κακό προμήνυμα για τον συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα. Αν μου δινόταν ξανά η ευκαιρία να συμμετέχω σε κάποια εκπομπή, θα επέλεγα το ψυχαγωγικό κομμάτι».

Θα λάμβανες μέρος σε διαγωνισμό ομορφιάς;

«Έχω λάβει Μέρος σε διαγωνισμού ομορφιάς και κατάφερα να διακριθώ και να λάβω τον Τίτλο Μέλος Μις Διεθνές Προσώπου». 

Αν εκπροσωπούσες την Ελλάδα σε έναν πανευρωπαϊκού επιπέδου διαγωνισμό ομορφιάς  ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα έστελνες;

 «Αν λάμβανα μέρος σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ομορφιάς το μήνυμα που θα έδινα στις μέρες μας είναι να επικρατήσει ειρήνη μεταξύ των λαών, να σταματήσει η βία και η εγκληματικότητα γιατί θεωρώ ότι είναι ένα οικουμενικό ζήτημα».

Χαρακτήρισε μας με μια λέξη τις εξής:

Ελένη Μενεγκάκη: διαχρονική
Φαίη Σκορδά: επίκαιρη
Έλενα Τσαβαλιά: τολμηρή
Χριστίνα Λαμπίρη: αγωνίστρια
Τατιάνα Στεφανίδου: πονηρή
Ραχήλ Μακρή: φιλελεύθερη
Δέσποινα Βανδή:  δυναμική
Μελίνα Ασλανίδου: Τρυφερή

Ποια Ελληνίδα καλλονή θαύμαζες όταν ήσουν μικρή;
«Την Δήμητρα Ματσούκα».

Οι άντρες φοβούνται να σε πλησιάσουν;

 «Και ναι και όχι. Ανάλογα με την δυναμικότητα και το θράσος του κάθε άντρα».

Γενικά οι ωραίες γυναίκες που διαθέτουν ισχυρή προσωπικότητα φοβίζουν τους άντρες;

«Πάντα μια γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα φοβίζει έναν άντρα και ειδικά αν είναι φεμινίστρια γιατί οι άντρες από πολύ παλιά την θεωρούσαν κατώτερη τους και πλέον δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως μια γυναίκα μπορεί να έχει άποψη και ισχυρή προσωπικότητα και να απολαμβάνει τα ίδια προνόμια».

Έχεις ερωτευτεί δυνατά ή ακόμη περιμένεις τον μεγάλο έρωτα;

«Η αλήθεια είναι πως έχω ερωτευθεί, δεν είμαι τόσο σκληρή συναισθηματικά και φτιαγμένη από πέτρα. Ο έρωτας όμως είναι κατώτερος της αγάπης και θεωρώ πως αν καταφέρεις να νιώσεις την αγάπη τότε μπορεί να θεωρηθείς συναισθηματικά ολοκληρωμένος».

Τι είναι το πιο ακραίο που έχεις κάνει για έναν άντρα και αντίστοιχα τι ακραίο έχει κάνει ένας άνδρας για σένα;

«Το πιο ακραίο πράγμα που έχω κάνει για έναν άντρα είναι να ταξιδέψω επί οχτώ ώρες απλά για να χωρίσουμε από κοντά και όχι από το τηλέφωνο. Το πιο ακραίο που έχει κάνει ένας άντρας για μένα είναι ένας θαυμαστής ο οποίος μου είχε φέρεις μια μεγάλη σακούλα γεμάτη σοκολάτες σε σχήμα καρδιάς και είκοσι γραμμένα ποιήματα που τα είχε γράψει για μένα».
Γυναίκα καριέρας ή μητέρα τι από τα δύο προτιμάς;

«Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή θεωρώ πως είμαι στο άνθος της ηλικίας για να κάνω καριέρα».

Αν θα μπορούσες τον κόσμο να άλλαζες τι θα έκανες;

"Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα,
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα "
"ποιός ακούει ΚΑΙ ποιός ενδιαφέρεται
ΓΙΑ έναν ΚΟΣΜΟ που βράζει ΚΑΙ φλέγεται "


Οι παραπάνω φράσεις πιστεύω ότι λένε για έναν κόσμο διαφορετικό από τον δικό μας
θα απαντήσω λοιπόν με ένα στίχo:
 Αν μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα

 την κακία από της καρδίες τον

 ανθρώπων θα  έβγαζα.

 Παγκόσμια ειρήνη θα διέδιδα και

 Αγάπη στις καρδιές τον ανθρώπων  θα μετέδιδα!   


 

2 σχόλια:

  1. Οι βωμολοχίες δεν «χωράνε» στο Πινάκιο http://pinakio.blogspot.gr/2013/05/blog-post_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει και δημοκρατία και ελευθερία λόγου νόμιζα στην έκφραση μιας γνώμης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή