Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Πλάκα: Το ανοιχτό μουσείο της Αθήνας


Στιγμιότυπο από τον φωτογραφικό φακό του Κώστα Πετρόπουλου


της Μαρίας Γκέκα, Φώτο: Κώστας Πετρόπουλος


Με αφορμή τη  18η Μαΐου – Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η natura nrg σας ξεναγεί στο «ανοιχτό μουσείο» της Αθήνας, στην αρχαιότερη ίσως συνοικία της Ευρώπης, την Πλάκα και τα Αναφιώτικα. Η μακρόχρονη ιστορία της είναι βαθιά χαραγμένη στα αρχαία μνημεία, τους βυζαντινούς ναούς και στα ομορφότερα δείγματα νεοκλασικισμού στον κόσμο. Με ιστορία που ξεπερνά τα 3.500 χρόνια, μας υποδέχεται στα στενά της σοκάκια και μας αποκαλύπτει τους θησαυρούς της.

Στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης βρίσκεται η Πλάκα, η μοναδική μάλλον συνοικία της Αθήνας που δεν είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της γραφικότητάς της. Περπατώντας έστω και νοητά στα πλακόστρωτα δρομάκια, στα ασβεστωμένα σκαλιά και στα στενά σοκάκια της θα ανακαλύψουμε μοναδικούς θησαυρούς, αλλά… πώς είναι δυνατό να χωρέσεις την ιστορία και αρχαιολογία τόσων αιώνων σε δύο σελίδες;


Η περιοχή της Πλάκας καλύπτει την ανατολική και τη βορινή πλευρά του λόφου της Ακρόπολης. Ορίζεται από τους δρόμους Φιλελλήνων, Αμαλίας, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, λόφος Αρείου Πάγου, Αδριανού και Μητροπόλεως. Η οδός Αδριανού χωρίζει την περιοχή σε κάτω και πάνω Πλάκα, ενώ φυσική συνέχεια είναι τα Αναφιώτικα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου