Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Vassilis Thom: Τα φώτα δεν είναι πάντα…λαμπερά

Ο σχεδιαστής της Μπεκατώρου, της Καινούργιου, του Λάκη Γαβαλά κ.α είναι ο Vassilis Thom

Λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση της νέας του collection (δείτε την εδώ)  ο σχεδιαστής μόδας Vassilis Thom μιλά στο Πινάκιο για τις προκλήσεις που έχει συναντήσει στο χώρο του και πως τις έχει ξεπεράσει. Μιλά για την συνεργασία του με την Μαρία Μπεκατατώρου, τον Λάκη Γαβαλά  αλλά και για τα τις πηγές έμπνευσης του για την νέα του συλλογή.  Προτείνει το στιλ του φετινού καλοκαιριού και ταυτόχρονα αποκαλύπτει πως οι κλειστές πόρτες που βρήκε τον έκαναν πιο δυνατό, πιο αποφασιστικό αλλά και πιο δημιουργικό.Ταυτόχρονα ανοίγει το φάκελο της νευρικής ανορεξίας και μιλά για τα ανορεξικά μοντέλα. Μάλιστα ο ίδιος αυτό το διάστημα δίνει την δική του μάχη για να δείχνει η ζυγαριά του αυτό που πρέπει καθώς με την έντονη δραστηριότητα του και ο ίδιος είχε χάσει πολλά κιλά. Διαβάστε την αποκαλυπτική συνέντευξη που ακολουθεί.

Είναι δύσκολο να βρει κάποιος την ταυτότητα του μέσα σ’ ένα τόσο απαιτητικό χώρο και να ξεχωρίσει;

Ο σχεδιαστής Vassilis Thom σε μια αποκαλύπτική συνέντευξη



«Θα έλεγα πως είναι για κάποιους και όχι για όλους. Εκείνοι που έχουν πραγματικά ταλέντο, δεν επαναπαύονται σε αντιγραφές και μάλιστα αποτυχημένες, είτε κακόγουστες, μπορούν να ξεχωρίσουν και να αναγνωριστεί η δημιουργικότητα τους μιας και είναι το απαραίτητο συστατικό για να μπορέσεις να ξεχωρίσεις στο χώρο της μόδας. Οπότε θα σου πω πως είναι στο χέρι του καθενός».

Ποιο στιλ είναι αυτό που ξεχωρίζεις και τι προτείνεις;



«Ξεχωρίζω κάθε τι εφευρετικό και ιδιαίτερο σεβόμενος την ποιότητα και το σχέδιο πάντα του ρούχου. Πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος πως ξεχωριστό δεν είναι μόνο το αν θα αρέσει στους περισσότερους, αλλά το σύνολο. Η ποιότητα του υφάσματος, το σχέδιο, τα χρώματα και ο συνδυασμός όλων μεταξύ τους.
Προτείνω ανοιχτά χρώματα και δροσερά, ίσως με μοτίβα σε όσους τολμούν σε απλές γραμμές, συνδυασμένα με μίνιμαλ αξεσουάρ και παπούτσια».


Φέτος μας έδειξες μια συλλογή για την Άνοιξη-Καλοκαίρι άκρως δροσερή και κομψή. Από που εμπνέυστηκες και πόσο εύκολο ήταν να την υλοποιήσεις;


«Όντως πρόκειται για μια υπέροχη συλλογή που πραγματικά αποτυπώνει αυτές τις δυο εποχές για τις οποίες δημιουργήθηκαν. Η έμπνευση μου προήλθε από τον υπέροχο καιρό που έχουμε εκείνες τις περιόδους και από το πως θα ήθελα να δω τον κόσμο εγώ. Σε αυτή τη σειρά ρούχων τόσο στο γυναικείο αλλά και στο αντρικό κυριαρχεί μια πιο σικάτη εικόνα, χωρίς όμως να γίνεται αυστηρή. Λόγο τον δύσκολων καιρών και εννοώ την οικονομία μας μου πήρε λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά το αποτέλεσμα με δικαίωσε».


Ποιο κομμάτι της δουλειάς σου απολαμβάνεις περισσότερο;


«Πραγματικά κάθε μέρος αυτής της δουλειά έχει το κάτι ξεχωριστό. Από τη σύλληψη της ιδέας, την αποτύπωση, την δημιουργία και την αποδοχή της. Ίσως όμως αν πρέπει να ξεχωρίσω λίγο παραπάνω θα σου πω την στιγμή που θα το φορέσει κάποιο άτομο σε αρκετό κόσμο και πάρω καλές κριτικές».



Έχουν υπάρξει «Πόρτες κλειστές» στη μέχρι τώρα πορεία σου;


«Φαντάζομαι πως όπως συμβαίνει σε κάθε δουλειά, έτσι έχουν υπάρξει κάποιες δύσκολες στιγμές και στη δική μου. Δεν είναι σίγουρα όλα ρόδινα και υπέροχα. Το γεγονός πως κάνω μια δουλειά που ασχολείται με την εικόνα και τα «φώτα» δεν σημαίνει πως είναι τόσο λαμπερά όλα. Ναι έχουν υπάρξει κάποιες στιγμές που με έφεραν σε δύσκολη θέση, μίλησαν για μένα χωρίς να με ξέρουν, είπαν ψέματα ή προσπάθησαν να με βλάψουν. Παρόλα αυτά τα προσπερνώ και να σου πω την αλήθεια απέκτησα άμυνες πλέον, μπορεί αρχικά να στεναχωρηθώ αλλά έπειτα πάω παρακάτω. Πιστεύω πως για να ασχολείται κάποιος μαζί σου ακόμα και με αρνητικό τρόπο δίχως να έχεις ενοχλήσει, σημαίνει κάτι».



Ποιές συνεργασίες σου έχει ξεχωρίσει μέχρι σήμερα;



«Έχουν υπάρξει αρκετές αλλά η κάθε μια είναι ξεχωριστή από την μικρότερη μέχρι την μεγαλύτερη. Κάποιες που ξεχωρίζω, γιατί δεν μπορώ να πω μόνο μια είναι όταν έντυσα την Κατερίνα Καινούργιου, την Μαρία Μπεκατώρου, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, την Κατερίνα Στικούδη , την Ελένη Χατζίδου σε εμφανίσεις στην τηλεόραση, Live εμφανίσεις και σε Video Clips, επίσης και ότι ο Λάκης Γαβαλάς έχει φορέσει σε φωτογράφηση για την ελληνική έκδοση του περιοδικού L’ Officiel δημιουργία μου, την οποία μάλιστα επέλεξε ο ίδιος». 


Σ’ έχει φέρει σε δύσκολη θέση κάποιος καλλιτέχνης μέσα από συνεργασία σου;


«Συνήθως σε συνεργασίες με καλλιτέχνες συναντώ την έντονη επιθυμία να αρέσουν και είναι ένα πράγμα το οποίο σέβομαι και επιθυμώ κι εγώ γι’ αυτούς μιας και προβάλω την δουλειά μου μέσο εκείνων. Έχει τύχει να απαιτήσουν κάποια πράγματα δίχως να εκτιμήσουν την ανταπόκρισή μου. Γενικά τα προσπερνώ και δε στέκομαι σε αυτά γιατί είναι πράγματα τις στιγμής. Όλοι μας έχουμε δύσκολες στιγμές».



Πως αντιμετωπίζεις τα πολύ αδύνατα μοντέλα;



«Είναι κάτι το οποίο με στεναχωρεί απίστευτα και με κάνει να νιώθω άβολα να μιλάω για αυτό, διότι έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση. Ξέρετε η βιομηχανία της μόδας έχει ασκήσει άσχημη επιρροή στα μοντέλα πως πρέπει να έχουν κάποιο συγκεκριμένο τύπο αλλά και βάρος κυρίως. Εξαιρετικά αδύνατα μοντέλα έχουν καλύτερες δουλειές στις μέρες μας και προτιμούνται από μοντέλα με φυσιολογικό βάρος γι’ αυτή τη δουλειά είναι η αλήθεια. Είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει σβήσει παρότι έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες. Είναι ένα γεγονός που το συναντάμε έντονα και σε άντρες, όχι μόνο σε γυναίκες. Εγώ από μεριά μου τα απορρίπτω με ευγένεια. Στις δουλείες μου χρησιμοποιώ υγιή μοντέλα μόνο και όχι υπερβολικά αδύνατα. Καταλαβαίνω τι βιώνουν αλλά είναι κάτι το οποίο μόνο προβλήματα θα τους παρουσιάσει στην πορεία».


Περιέγραψε μας ένα 24ώρο σου

«Ξυπνάω νωρίς και η μέρα μου ξεκινάει με ένα καλό και πλούσιο πρωινό. Στη συνέχεια ετοιμάζομαι για το γραφείο μου. Ακολουθεί κατά τις 12 περίπου ένα μικρό διάλειμμα για σνακ και στη συνέχεια πάλι με τα μούτρα στη δουλειά, μπλέκομαι κάπου μέσα σε χαρτιά, σχέδια, υφάσματα, τηλέφωνα και emails. Παρακολουθώ στο διαδίκτυο περιοδικά μόδας και αξιόλογες ειδήσεις και επίσης χαζεύω λίγο στα προφίλ μου σε instagram – facebook, μετά τρώω το μεσημεριανό μου. Το απόγευμα γυμνάζομαι για μια ώρα κάνοντας personal training, μετά επιστρέφω σπίτι όπου θα μαγειρέψω κάτι υγιεινό και θα παρακολουθήσω πιο αργά κάποια τηλεοπτική αμερικάνικη σειρά».

Ακούστε εδώ παλιότερη συνέντευξη που μου είχε δώσει στην ραδιοφωνική μου εκπομπή mind attack
 

1 σχόλιο:

  1. Ταλαντούχο αυτό το αγόρι. Λάμψη από αστεροσκονη. Δικαίως του αξίζει η κορυφή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή