Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016

Νέο μακελειό με σφραγίδα ISIS στη Γαλλία

Νέο μακελειό με «άρωμα» του Ισλαμικού Κράτους συγκλονίζει για άλλη μια φορά τη Γαλλία αλλά και τον κόσμο, λίγους μήνες μετά από τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι. Η επίθεση, ανήμερα της επετείου της Γαλλικής Επανάστασης, άφησε πίσω της τουλάχιστον 84 νεκρούς (ανάμεσα στους οποίους άγνωστο αριθμός παιδιών), 18 σε κρίσιμη κατάσταση και άλλους 140 τραυματίες.


«Τρελό» φορτηγό σκόρπισε τον θάνατο
Όλα ξεκίνησαν όταν ένα βαρύ φορτηγό γεμάτο όπλα και εκρηκτικά έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων, που παρακολουθούσε σόου πυροτεχνημάτων στη λεωφόρο Προμενάντ ντε Ανγκλέ -μια ιδιαίτερα τουριστική περιοχή της παραθαλάσσιας πόλης της Νίκαιας.
Μετά και την επίσημη ταυτοποίηση των στοιχείων της ταυτότητας που βρέθηκε μέσα στο φορτηγό, ο οδηγός και δράστης του μακελειού είναι ένας 31χρονος Γαλλοτυνήσιος, γνωστός στη γαλλική αστυνομία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, χωρίς ωστόσο, να έχει συνδεθεί στο παρελθόν με τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο δράστης εξουδετερώθηκε από την αστυνομία, ενώ πληροφορίες που αναφέρουν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Πλέον οι έρευνες επικεντρώνονται στην αναζήτηση τυχόν συνεργού ή συνεργών.

Βουτούσαν στην θάλασσα

Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης επικράτησε πανικός. Τουλάχιστον 100 άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν στη θάλασσα για να σωθούν από το φορτηγό που άρχισε να κινείται απειλητικά εναντίον του πλήθους, την ώρα που το σόου των βεγγαλικών βρισκόταν σε εξέλιξη ενώ άλλοι έτρεχαν να σωθούν στα κοντινά καταστήματα και εστιατόρια.  


Σε κατάσταση μάχης…τα Νοσοκομεία

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το προσωπικό των νοσοκομείων όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες δήλωναν ότι οι γιατροί δεν είχαν χρόνο για να κρατήσουν τα στοιχεία των τραυματιών, καθώς προτεραιότητά τους, ήταν να τους παρέχουν ιατρική βοήθεια. Χαρακτηριστικές του πανικού που επικράτησε αλλά και της φρικαλαιότητας της επίθεσης, οι πρώτες μαρτυρίες.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αρμόδιες αρχές, μέχρι στιγμής οι νοσοκομιακές μονάδες της πόλης δεν έχουν ολοκληρώσει την ταυτοποίηση θυμάτων και τραυματιών ως προς την εθνικότητα.

Ερωτήματα

Ωστόσο πλήθος παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς κατάφερε ένα τεράστιο φορτηγό να βρει δίοδο μέσα σε πλήθος κόσμου σε έναν τυπικά αποκλεισμένο δρόμο και να κάνει διαδρομή δύο χιλιομέτρων προτού ο οδηγός του εξουδετερωθεί από την αστυνομία, σε μια χρονική περίοδο που υποτίθεται πως η χώρα εξακολουθούσε να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού.

Συμβολικό χτύπημα

Η νέα αυτή επίθεση σε γαλλικό έδαφος είναι ιδιαίτερα συμβολική καθώς αφ’ ενός πραγματοποιήθηκε ανήμερα της γαλλικής εθνικής επετείου και αφετέρου14 μόλις ημέρες πριν λήξει η κατάσταση συναγερμού στη χώρα –που είχε επιβληθεί μετά από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι. 
Είναι η πλέον σοβαρή επίθεση που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων την 13η Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, πιο πολύνεκρη από αυτή που διαπράχθηκε την 22η Μαρτίου στις Βρυξέλλες με 32 νεκρούς. 


Το γράφημα της επίθεσης


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου