Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Greeking.me:Η Start-up που εξάγει τον ελληνικό πολιτισμό

Η Άννα Μανιά και ο Νίκος Θεοδωρής στο NATURA NRG εξηγούν πως το όνειρο τους πήρε σάρκα και οστά

Εξάγουν τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική κουλτούρα και στέλνουν το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι η πιο συγκλονιστική χώρα του κόσμου από οποία οπτική γωνία και αν την κοιτάξει κανείς.
Ο λόγος για δύο νέους ανθρώπους που  πάταξαν το τέρας της ανεργίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημιουργώντας την start-up Greeking.me
Η Άννα Μανιά και ο Νίκος Θεοδωρής μιλάνε στο Natura NRG για την νέα γενιά των τουριστών που προσελκύουν στην Ελλάδα, για το Ζορμπά που θέλουν να μάθουν να χορεύουν οι επισκέπτες, αλλά και το πώς αποτελεί η ελληνική γαστρονομία πόλο έλξης.
Να σημειωθεί πως το Greeking.me δεν έχει κλείσει χρόνο από την γέννηση του ωστόσο βραβεύτηκε με το «Exclusive Tour Operator of the year» από το Luxury Travel Guide.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου για το Natura NRG


Βασικός στόχος της συγκεκριμένης startup είναι ο επισκέπτης να γνωρίσει τον ελληνικό τρόπο ζωής, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από τις γεύσεις, τις παραδόσεις, τη μουσική και την κοινωνική ζωή των ανθρώπων που τον απαρτίζουν.
Συμμετέχοντας σε κάθε μια από τις υπηρεσίες του Greeking.me, ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να νιώσει για λίγο Έλληνας -κάτι που φανερώνει και το όνομα της επιχείρησης- και να καταλάβει στην ουσία του τον ελληνικό πολιτισμό, συμμετέχοντας σε βιωματικές, πρωτότυπες δραστηριότητες και πολιτιστικές διαδρομές μέσα στην πόλη. Ο επισκέπτης της Αθήνας έχει την ευκαιρία να βιώσει τον αληθινό παλμό της πόλης, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της και αλληλεπιδρώντας με τους ανθρώπους της.


Greeking.me μια startup που αναδεικνύει τις ομορφιές της Ελλάδας στους τουρίστες. Πως ξεκίνησε η ιδέα αυτή; Πως υλοποίηθηκε;

«Η ιδέα για το επιχειρηματικό μας εγχείρημα προέκυψε μέσα από ένα συνδυασμό εμπειριών και διαπιστώσεων. Από τη μια καταλαβαίναμε όλο και περισσότερο την εργασιακή «ζούγκλα» του ιδιωτικού τομέα καθώς και ότι πια, αυτό που σπούδασες καθόλου δεν συνεπάγεται την εργασία που θα ακολουθήσεις. Από την άλλη, μέσα από συζητήσεις και brainstorming, αντιληφθήκαμε ένα κενό στην τουριστική αγορά, το οποίο θελήσαμε να καλύψουμε μέσα από μια φρέσκια, μοντέρνα προσέγγιση.

Οι προσδοκίες μας ξεκίνησαν και παραμένουν συγκεκριμένες: να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη επιχείρηση που να μας κάνει συνεχώς δημιουργικούς, να παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να συνεισφέρει με τη σειρά της στο τουριστικό προϊόν της χώρας και την τοπική οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι ξεκινήσαμε πριν 9 μήνες, πρόσφατα βραβευτήκαμε ως «Exclusive Tour Operator of the year» από το Luxury Travel Guide, κάτι που μας γέμισε με θάρρος και δύναμη για τη συνέχεια».

Ουσιαστικά μέσω του Greeking.me «εξάγετε» την ελληνική κουλτούρα και τον Πολιτισμό σε επισκέπτες της χώρας μας και τους δίνετε επιλογές πέραν των τετριμμένων τουριστικών σημείων;

«Απευθυνόμαστε στη νέα γενιά επισκεπτών, που δεν αναζητούν τα “προκάτ” πακέτα διακοπών, αλλά επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά την κουλτούρα, την ιστορία και τον τρόπο ζωής του προορισμού τους. Όπως και εμείς -που είμαστε επίσης λάτρεις των ταξιδιών- πιστεύουμε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα αναζητούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες τις οποίες θα επιλέξουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την προσωπικότητά τους».

Σκοπός σας είναι ο ταξιδιώτης να νιώσει «Έλληνας» με τον τρόπο που θα ζει στην χώρα μας;

«Αυτή είναι η φιλοσοφία του Greeking.me: να φέρει τον ταξιδιώτη σε επαφή με την ελληνική κουλτούρα μέσα από καινοτόμες υπηρεσίες, όπως οι προσεκτικά σχεδιασμένες θεματικές βόλτες στην πόλη και τα δημιουργικά workshops ελληνικής κουζίνας και παραδοσιακών χορών. Ακόμη, του δίνουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσει ο ίδιος ένα πλήρως customized πακέτο διακοπών, το οποίο θα συζητήσουμε μαζί του βήμα βήμα, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα θέλω του».

Αλήθεια, δώστε μας ένα παράδειγμα. Ας πιούμε πως είμαι ένας ταξιδιώτης από κάποια σκανδιναβική χώρα… Τι θα μου προτείνατε;


«Η συζήτηση ξεκινά από το διαθέσιμο χρόνο που έχεις στην Αθήνα. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε, για παράδειγμα, μια διήμερη εμπειρία που να σου δώσει την ευκαιρία να γνωρίσεις τόσο τα «must see» όπως η Ακρόπολη και το Μουσείο, αλλά να λάβεις μέρος και σε εναλλακτικές περιηγήσεις όπως ένα street art tour, μια γαστρονομική βόλτα στο κέντρο της πόλης (food tour) ή να περάσεις ένα απόγευμα μαθαίνοντας παραδοσιακούς χορούς!

Κάθε πρόταση που δημιουργούμε εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων, την διάρκεια παραμονής στην πόλη και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε επισκέπτη».

Η ελληνική γαστρονομία είναι ένα κομμάτι που αποκτά πολλούς fans σαν δραστηριότητα και αν ναι, που οφείλεται αυτό;

«Η ελληνική γαστρονομία αποτελεί βασικό λόγο επίσκεψης στη χώρα μας. Ο κόσμος πλέον στρέφεται σε απλό και μαγειρεμένο φαγητό, αποζητά τα αγνά, παραδοσιακά προϊόντα και θέλει να ανακαλύψει μη-τουριστικά σημεία της πόλης που επισκέπτεται. Στην προσπάθειά μας να καλύψουμε τις ανάγκες αυτές, έχουμε δημιουργήσει ένα μάθημα μαγειρικής και μια γαστρονομική βόλτα στην πόλη».

 The Zorba inside me είναι μια από τις δράσεις σας. Τι ακριβώς είναι; Και πως ανταποκρίνονται οι ξένοι σε αυτό;

«Είναι ένας υπέροχος τρόπος να έρθουν κοντά στον ελληνικό πολιτισμό, μέσω του χορού. Πρόκειται για μια άκρως διασκεδαστική διαδικασία, όπου για 90 λεπτά μαθαίνουν τα βήματα βασικών ελληνικών παραδοσιακών χορών καθώς και την ιστορία του κάθε χορού. Στη συνέχεια, ακολουθεί δείπνο με ζωντανή μουσική, όπου έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη όλα όσα έμαθαν νωρίτερα!».

Τα ταξίδια είναι η τροφή της ψυχής;

«Σίγουρα! Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο, διευρύνουν τους πνευματικούς σου ορίζοντες και σου χαρίζουν την ψυχική ηρεμία που τόσο λείπει σε όλους μας στην εποχή μας!»

Μέσα από το Greeking.me ουσιαστικά επιδεικνύετε τον ελληνικό Πολιτισμό.
Ο πλούτος του είναι βαθύς; Εσείς περιμένατε ένα τόσο μεγάλο πολιτιστικό υπόβαθρο;

«Ο πλούτος του ελληνικού πολιτισμού -του πολιτισμού μας- είναι αυταπόδεικτος και έχει θέσει τις βάσεις για τη θεμελίωση του σύγχρονου δυτικού κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα. Από την κλασική αρχαιότητα μέχρι τα σύγχρονα χρόνια, ο τόπος μας έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί και είναι μεγάλη μας χαρά συνεχώς να ανακαλύπτουμε περισσότερες και να τις μοιραζόμαστε με τον κόσμο».

Τέλος, ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον


«Πιστεύουμε πως κάθε βήμα πρέπει να γίνεται σωστά και με τρόπο τέτοιο που να μην θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε να είσαι καλός σε όλα. Επίσης, δεν θέλουμε να είμαστε ένα κλασικό τουριστικό γραφείο, επομένως κάθε μας κίνηση είναι προσεχτικά σχεδιασμένη για να υπηρετεί το όραμα της εταιρείας. Για την επόμενη σεζόν στοχεύουμε να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην Πελοπόννησο και να αυξήσουμε τον αριθμό των προσφερόμενων εμπειριών μας».

Πηγή: Έντυπη έκδοση του Natura NRG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου