Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Μπάμπης Δούναβης: Χαρτογραφεί το μέλλον της πόλης με γνώμονα την ψυχή του


Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που έχουν μάθει να κοιτούν τον ήλιο, δε λυγίζει και η ψυχή του είναι αγνή. Ο Μπάμπης Δούναβης είναι ένας εξαιρετικός νέος, πρότυπο πολίτη.


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Φωτογραφίες -Βίντεο: Κώστας Δημητριάδης 

Πριν λίγα χρόνια οι συμπολίτες του στο Περιστέρι τον εμπιστεύτηκαν κι εκείνος απόδωσε την τιμή κάνοντας έργο. Πρόσφερε σε συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα αμαξίδια καλλιεργώντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη των παιδιών της πόλης. Και όλα αυτά με περιβαλλοντολογικό πρόσημο. 
Μιλάει στο Πινάκιο για τις δράσεις που έκανε αλλά για τα όνειρα του που θέλει να κατακτήσει. 
Στα μάτια του κανείς διακρίνει τη φλόγα της πίστης του ανθρώπου που δεν λυγίζει.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης συγκινείται όταν ανακαλεί στην μνήμη τα λόγια συμπολίτη, ο οποίος τον ευχαρίστησε από καρδιάς. Και ο λόγος; Μα επειδή τον χαρακτήρισε άνθρωπο-ορόσημο για τα ΑμεΑ της πόλης που βλέποντας τον άρχισαν να νιώθουν πιο άνετα στην πόλη τους και να κυκλοφορούν περισσότερο σε αυτή βγαίνοντας έξω από τα διαμερίσματα τους.
 Τέτοιους νέους θέλει η τοπική αυτοδιοίκηση που θα χαρτογραφούν με γνώμονα την καρδιά τους.

Έκανες θεσμό σε μια πόλη την ανακύκλωση και την συνδύασες με την αλληλεγγύη. Χάρηκες που μικρά παιδιά μπήκαν στην διαδικασία αυτή;

«Αυτή ήταν και η ουσία του όλου εγχειρήματος. Μια δράση με περιβαλλοντολογικό και κοινωνικό χαρακτήρα να μπει σε όλα τα σχολεία, ως μήνυμα έτσι ώστε όλα τα παιδιά , ακόμη και τα πιο μικρά αυτά των παιδικών σταθμών, μέσα από την διαδικασία της ανακύκλωσης να συμμετέχουν ενεργά σε μια κίνηση ανθρωπιάς βοηθώντας ανθρώπους που το έχουν ανάγκη…»

Θεωρείς πως η κίνηση αυτή καλλιεργεί την Παιδεία της επόμενης γενιάς;

«Η ενημέρωση και η εκπαίδευση είναι το παν για να καλλιεργηθεί μια αναπτυσσόμενη νοοτροπία στα παιδιά της πόλης μας. Και όταν αύριο μεθαύριο θα είναι ενεργοί πολίτες, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς να έχουν την δυνατότητα της σκέψης και του σεβασμού. Για παράδειγμα η νέα γενιά να μην είναι αυτή που θα κλείνει αναπηρικά παρκινγκ και αναπηρικές ράμπες, σταθμεύοντας παράνομα».

Στον απολογισμό των 5 χρόνων θεωρείς πως συνέβαλες για να γίνει η πόλη του Περιστερίου ακόμη πιο προσβασιμη;



«Δημιουργήσαμε νέες αναπηρικές ράμπες, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε 20 θέσεις πάρκινγκ για ΑμεΑ στις περισσότερες μεγάλες πλατείες της πόλης. Θεωρώ πως η αρχή έχει γίνει και θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες ράμπες ακόμη και παρά τις δυσκολίες της πυκνοκατοικημένης πόλης μας. Είχα πει πως όνειρο μου είναι το Περιστέρι μας να είναι προσβάσιμο για όλους. Δεν είναι μόνο τα άτομα με αναπηρία αλλά και μια μαμά με το μωρό της στο καρότσι να μπορεί να κινείται πιο εύκολα. Ακόμη και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας να μπορούν να κινούνται με ευκολία στα βασικά τουλάχιστον σημεία εξυπηρέτησης της πόλης».
Όπως είπα και προηγούμενα η αρχή έγινε και σιγά-σιγά και βήμα-βήμα θα γίνει και στις γειτονιές μας. 
Ήδη η πλατεία Δέγλερη αποτελεί ένα ηχηρό παράδειγμα των όσων λέω, αλλά και η αναβάθμιση της περιοχής Τσαλαβούτα είναι ένα ακόμη δείγμα γραφής.
Δεν θα μπορούσα να μη συμπεριλάβω την περιοχή του Λόφου Αξιωματικών όπου γύρω από την νέα υπερσύγχρονη αθλητική εγκατάσταση το κολυμβητήριο.
Η περιοχή άλλαξε πρόσωπο και μετατράπηκε σε μια ευρωπαϊκή συνοικία προσβάσιμη, φωτεινή και ελκυστική σε παιδιά, γονείς και όλους μας…»

Σου έχει αποτυπωθεί κάποια φράση που σου έχουν πει από τότε που εκλέχθηκες;


«Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου μια σκηνή στην διασταύρωση των οδών Σαρανταπόρου και Εθνικής Αντιστάσεως. Ένας κύριος που κυλούσε μια νέα κοπέλα με κινητικική αναπηρία, είχαν μάθει πως είχα εκλεγεί και μου είπαν, «η εκλογή σου ήταν παράδειγμα για εμάς και μας έδωσε το έναυσμα σε εμάς που κινούμαστε με αναπηρικό αμαξίδιο να μπορούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία να κινούμαστε στην πόλη αφήνοντας πίσω τις κλειστές πόρτες των διαμερισμάτων μας. Μας έδωσες ώθηση να διεκδικήσουμε τη ζωή μας με διαφορετικό πρίσμα». Αυτοί οι άνθρωποι μου δίνουν ενέργεια και δύναμη για να συνεχίσω να αγωνίζομαι και να δρω για μια κοινωνία χωρίς περιορισμούς στις προσβάσεις και στα όνειρα».

Διεκδικείς εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης από τον κόσμο της πόλης του Περιστερίου. Για ποιους λόγους να σε εμπιστευτεί εκ νέου κάποιος;



Διότι με όλες μου τις δυνάμεις, θα συνεχίσω να διεκδικώ αυτό που αναλογεί σε όλους μας. Με την στήριξη του Ανδρέα Παχατουρίδη και των υπόλοιπων συνάδελφων πετύχαμε πολλά. Κοινός παρανομαστής είναι το  Περιστέρι μας να είναι μια ευρωπαϊκή λειτουργική και προσβάσιμη πόλη.
Σε ότι αφορά εμένα προσωπικά γιατί ζητώ μια ακόμη φορά την ψήφο εμπιστοσύνης σας είναι γιατί ότι είχα υποσχεθεί το προσπάθησα, με βλέπετε στους δρόμους συνέχεια, δεν έχω αρνηθεί καμία πρόσκληση από κανέναν πολίτη, θέλω να συμβάλλω σε μια πόλη που η δύναμη της είναι οι άνθρωποι της. 
Τα αξιώματα δεν χωράνε πουθενά και πιστεύω πως θα τελώ υπό τω έργω που θα μου ανατεθεί. 
Το μέλημα μου είναι αρχικά να βγάλω και άλλους ανθρώπους από τα διαμερίσματα τους και να γίνουν κοινωνοί της πόλης που φέρει ευρωπαϊκό πρόσημο στον Πολιτισμό και στην Παιδεία. Και να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ανεκτίμητη κληρονομιά που θα την χαρακτηρίζουν η ηθική και η ομορφιά των ανθρώπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου