Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Μαρία Ευθυμίου: Με τρομάζει η παραχάραξη των γεγονότων



Για την σημαντικότητα της Ιστορίας και του Πολιτισμού μιλά στο Πινάκιο η Μαρία ΕυθυμίουΑναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας στο ΕΚΠΑ.

Η κα. Ευθυμίου τρομάζει από την παραχάραξη των γεγονότων και ιδιαίτερα αν αυτή είναι ηθελημένη, για την Γενοκτονία των Ποντίων αλλά και για το πως μέσα από την Ιστορία του ο λαός μπορεί να χειριστεί καλύτερα το μέλλον του.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Αφορμή της συνέντευξης στάθηκε η ομιλία που θα παραθέσει στο φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός»  της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του σωματείου «ΠΝΟΗ - Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού» μέλος της  Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».

Η ομιλία θα έχει ως θέμα   «Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού κατά τη διάρκεια των 4.000 χρόνων της καταγεγραμμένης ιστορίας του» και είναι μια απόδειξη πως η Ιστορία είναι γέφυρα Πολιτισμού και Αλληλεγγύης.


Η Ελλάδα είναι η χώρα που ο Πολιτισμός είναι συνώνυμος  Ιστορία.  Εσείς έχετε αναλάβει το ρόλο της εκπαίδευσης των νέων γενεών. Διακατέχεστε από αίσθημα ευθύνης; Πως είναι να διαμορφώνετε τους αυριανούς επιστήμονες και το ευρύτερο κοινό;




«Το αίσθημα ευθύνης είναι πάντα μεγάλο όταν διδάσκει κανείς. Είναι, όμως, και συναρπαστικό, γιατί εμπεριέχει πνευματική απόλαυση και πρόκληση τόσο για τον διδάσκοντα όσο και για τους διδασκομένους».


Θα δώσετε μια ομιλία στην αίθουσα του «Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός» για τους σκοπούς του σωματείου Πνοή Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού, μέλος της Ένωσης Μαζί για το Παιδί, «Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού κατά τη διάρκεια των 4.000 χρόνων της καταγεγραμμένης ιστορίας του». Θα μας δώσετε μια γεύση της ομιλίας σας;


 «Στην ομιλία μου για τα παιδιά της Πνοής , στον «Παρνασσό», θα αναφερθώ σε σημεία του Ελληνισμού που άντεξαν και έλαμψαν στον χρόνο, όπως π.χ.

είναι η ελληνική γλώσσα, η ελληνική εμπορική ναυτιλία κά».

«Λαός που δεν ξέρει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει» Ισχύει αυτό;




«Ναι, όταν η Ιστορία διδάσκεται με τρόπο εποπτικό και συνδυαστικό, βοηθά τους λαούς να κατανοήσουν τον εαυτό τους  -άρα να χειρίζονται καλύτερα το παρόν τους και το μέλλον τους».

Πριν λίγες ημέρες ήταν η συμπλήρωση των 100 χρόνων της Ποντιακής γενοκτονίας. Πρέπει να αναγνωριστεί ο όρος «γενοκτονία»;

«Η σφαγή του Ποντίων από τους Τούρκους, το 1919, στόχο είχε την πλήρη φυσική και βιολογική εξάλειψή τους. Με την έννοια αυτή, για το βαρύτατο αυτό γεγονός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος "γενοκτονία"».

Έχετε παρατηρήσει αλλοιώσεις στην Ιστορία (συνωστισμός Σμύρνης κ.α). Σας τρομάζει η παραχάραξη γεγονότων;

«Φυσικά και τρομάζει η παραχάραξη των γεγονότων -ιδιαίτερα όταν είναι ηθελημένη και κατευθυνόμενη- γιατί παγιδεύει κοινωνίες ποδηγετώντας τες σε δρόμους ολισθηρούς και επικίνδυνους».

Τέλος, πως θα έπρεπε να διδάσκεται η Ιστορία στα σχολεία για να αγαπηθεί;  Έχετε να προτείνετε διαδραστικούς τρόπους;

«Η Ιστορία χρειάζεται να διδάσκεται έτσι ώστε να γίνεται κατανοητή η αλληλουχία των φαινομένων και των εξελίξεων. Και, φυσικά, απαιτεί από τον διδάσκοντα να δίνεται σε αυτήν με καρδιά και πίστη».

Πληροφορίες για την εκδήλωση
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα. 
Η ομιλία έχει ως στόχο της στήριξη του σωματείου «ΠΝΟΗ – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού» μέλος της  Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».
Τιμές εισιτηρίων:

Α΄ΖΩΝΗ 25€, Β΄ΖΩΝΗ 20€ & 10€ (εξώστης/φοιτητικά).
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε: 210 7486801-2.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου