Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Κωνσταντίνος Ζήλος: Ο Έλληνας που έφθασε με το ποδήλατο του στο… Βιετνάμ

Vang Vieng, Laos 2018, © Konstantinos Zilos

Ο Κωνσταντίνος Ζήλος είναι ένας από τους τρεις Έλληνες που πριν λίγους μήνες έφθασαν στα βάθη της Ασίας με το ποδήλατο τους.
Ο ίδιος μιλάει για την εμπειρία του αυτή στο Πινάκιο για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, για τα τοπία που τον σαγήνεψαν .

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο 


Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη για το ποδήλατο, τα ταξίδια και την περιπέτεια. Μια περιπέτεια που την έκανε τρόπο ζωής και με προορισμό τα όνειρα του κατέκτησε  εικόνες και μέρη ποδηλατώντας… Φόρτσα στο πετάλι, είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Κωνσταντίνος Ζήλος ο οποίος έφθασε  έως το Βιετνάμ με το ποδήλατο του!
Υ.Γ: Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Κωνσταντίνου Ζήλου από την διαδρομή του με το ποδήλατο στην Ασία




Ποδηλατώντας στην Ασία… ακούγεται εντυπωσιακό! Τι ήταν αυτό που σας
ώθησε να πάρετε το ποδήλατα σας και να φτάσετε σε χώρες ανεξερεύνητες;
 
Kids, Myanmar 2017, © Konstantinos Zilos
«Το συγκεκριμένο, στην Ασία είναι το τρίτο ποδηλατικό μου ταξίδι. Η ιδέα ταξίδι και ποδήλατο ξεκίνησε από τον αδερφό μου Αλέξανδρο, όπου τον Μάρτιο του 2016 αποφάσισε να διασχίσει το ανατολικό κομμάτι της Αφρικής από τον βορρά μέχρι τον νότο και συγκεκριμένα από το Cairo μέχρι το Cape Town. Στο εγχείρημα αυτό, συμμετείχα και εγώ για μικρό χρονικό διάστημα, ενάμιση μήνα, διασχίζοντας μαζί τέσσερις χώρες της Αφρικανικής ηπείρου. Τον συνάντησα στην Ουγκάντα και από κει συνεχίσαμε στην Ρουάντα, το Μπουρούντι και τέλος στην Τανζανία.
Το δεύτερο ποδηλατικό μας ταξίδι, αυτή την φορά ήταν στην Ελλάδα, κάνοντας έναν μικρό γύρο της ηπειρωτικής χώρας. Σκοπός αυτού του ταξιδιού ήταν η διάδοση του ποδηλάτου στον κόσμο ως ένα εναλλακτικό και φιλικό μέσο προς το περιβάλλον και επίσης την ανάδειξη του ποδηλατικού τουρισμού που δυστυχώς εκλείπει στην χώρα μας. Σε αυτό το ταξίδι προστέθηκε ακόμα ένα μέλος στην παρέα, ο φίλος μας , Γιώργος Πάλλης. Στο εγχείρημα αυτό, προσπαθώντας να προωθήσουμε το ποδήλατο, μαζί με τον Αλέξανδρο παρουσιάζαμε την περιπέτεια του στην Αφρική σε κάθε πόλη που επισκεπτόμασταν.
Φτάνοντας πια στο ταξίδι για την Ασία, είχαμε πλέον την εμπειρία, τον απαραίτητο εξοπλισμό, τον χρόνο αλλά και την διάθεση να ποδηλατήσουμε σε χώρες άγνωστες μέχρι τότε για εμάς για έναν σκοπό».


Από ποιες χώρες περάσετε;
 
Traffic light woman, Myanmar 2017, © Konstantinos Zilos
«Προσγειωθήκαμε στην Μπανγκόκ της Ταϋλάνδης, με άλλη παρέα αυτή την φορά. Εγώ, ο Αλέξανδρος και η Κάλλι Ρουμελιώτου. Από κει κατευθυνθήκαμε προς την Μιανμάρ, διασχίζοντας την για περίπου ένα μήνα. Μέτα πίσω πάλι στην Ταϋλάνδη, καθώς τα σύνορα Μιανμάρ - Λάος ήταν κλειστά. Κινηθήκαμε βορειανατολικά της Ταϋλάνδης στην δεύτερη επίσκεψη μας στην χώρα με προορισμό το Λαός. Στο Λάος τα σχέδια μας άλλαξαν και στην πρωτεύουσα χωριστήκαμε. Εγώ συνέχισα μόνος προς τον νότο και οι άλλοι δυο προς τα ανατολικά με προορισμό το Βιετνάμ. Η συνέχεια με βρήκε στην Καμπότζη και τέλος στο Βιετνάμ από όπου πήρα και την πτήση μου για την επιστροφή».




Πώς πείσατε την παρέα σας να σας ακολουθήσει, όταν τους προτείνατε πως
αντέδρασαν;

«Δεν χρειάστηκε να πεισθεί κανένας. Το ταξίδι αυτό κανονίστηκε μέσα στο καλοκαίρι του 2017 και όταν ανακοινώσαμε τα σχέδια μας, η Κάλλι έχοντας στο ιστορικό της και άλλα ποδηλατικά ταξίδια, αποφάσισε να μας ακολουθήσει».


Ποιοι ήταν οι κίνδυνοι και δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στο ταξίδι και πως τα ξεπεράσατε;
 
Lao Kham, Laos 2018, © Konstantinos Zilos
«Γενικότερα, δεν υπήρχαν ιδιαίτεροι κίνδυνοι. Το φαγητό μας δυσκόλεψε και τους τρείς αρκετές φορές με αποτέλεσμα να υποστούμε κάποιες δηλητηριάσεις. Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν οι καιρικές συνθήκες, αλλά χάρη στον εξοπλισμό μας , δεν μας δημιούργησαν ιδιαίτερο πρόβλημα».

Πόσα χλμ κάνατε την ημέρα;

«Τα χιλιόμετρα κυμαίνονταν από 50χλμ έως 80χλμ την ημέρα, ανάλογα την διάθεση, την κούραση, τον καιρό και τα απρόοπτα».


Ποια σημεία σας μάγεψαν;
 
river boat, Bagkok, Thailand 2017 © Konstantinos Zilos
«Εμένα προσωπικά, τα μέρη που με μάγεψαν ήταν το νότιο κομμάτι του Λάος, η φυσική του ομορφιά και καλοσύνη των ανθρώπων. Η παρθένα ομορφιά της Μιανμάρ, τα ανεξερεύνητα πλωτά χωριά της Καμπότζης και το νότιο κομμάτι του Βιετνάμ, που αν και τόσο κοντά σε μεγαλουπόλεις, διατηρούσε μια αίσθηση χωριού, δίπλα στα κανάλια που εκτείνονταν όπου και να κοιτούσες».

Πόσο διάστημα λείψατε από την Ελλάδα και πόσα χρήματα ξοδεύατε κατά μέσο όρο την ημέρα;

«Το ταξίδι για τον καθένα μας ήταν διαφορετικό. Ο Αλέξανδρος αποχώρησε πρώτος γύρω στους 2,5 μήνες, η Κάλλι γύρω στους 3 και κάτι και εγώ γύρω στους 4 μήνες».


Ο ποδηλατικός τουρισμός έχει αξιοποιηθεί στην Ελλάδα κατά την γνώμη σας;

«Κατά την γνώμη μου, στο θέμα του ποδηλατικού τουρισμού σαν χώρα είμαστε πολύ πίσω και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Η Ελλάδα διαθέτει μοναδικές διαδρομές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ποδηλατικές. Διαδρομές απίστευτου φυσικού κάλλους, με εναλλαγή τοπίων και παραδόσεων. Το κακό σε όλο αυτό είναι ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να νιώσει ένας ποδηλάτης - ταξιδιώτης ασφαλής».


Τέλος, αν σας έλεγαν να κάνατε μια ποδηλατάδα μέσω της οποίας θα στέλνατε ένα κοινωνικό μήνυμα, ποιο θα ήταν αυτό;
 
Napong, Savannakhet province, Laos 2018, © Konstantinos Zilos
«Πλέον τα ταξίδια που πραγματοποιούμε, προσπαθούμε να έχουν έναν σκοπό και σαφώς και ένα κοινωνικό μήνυμα. Το ταξίδι της Αφρικής του Αλέξανδρου πραγματοποιήθηκε με σκοπό την κατάρριψη των αρνητικών κοινωνικών στερεοτύπων που αναπαράγονται μέσω των ΜΜΕ και κατά πόσο είναι πραγματοποιήσιμο ένα τέτοιο εγχείρημα.  Επιπλέον η ανάδειξη του εθελοντισμού ήταν ένας από τους βασικούς στόχους.
'Όπως και το ταξίδι στην 'Ελλάδα, όπως προανέφερα, είχε τον σκοπό του, έτσι και το ταξίδι στην Ασία πραγματοποιήθηκε με στόχο την ενημέρωση του κόσμου στην Ελλάδα για την κορεσμό στη χρήση του πλαστικού. Όντας όλο αυτόν τον καιρό εκεί, προσπαθήσαμε ο καθένας μας ξεχωριστά να μειώσει το περιβαλλοντολογικό του αποτύπωμα και αυτό να διαδοθεί και στον κόσμο που μας παρακολουθούσε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και όσο μπορούσαμε στους ντόπιους κάθε περιοχής της Ασίας. Ωστόσο, συλλέξαμε πληροφορίες, μετά από συναντήσεις που είχαμε με διάφορες δομές, όπως : οργανισμούς, σχολεία και άλλους φορείς, για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, κυρίως σε αυτές τις χώρες, στις οποίες η χρήση του πλαστικού βρίσκεται σε έξαρση.
Οπότε, και το επόμενο μας ταξίδι ελπίζουμε να χει ως σκοπό να προωθήσει κάποιο αντίστοιχο κοινωνικό μήνυμα»
.


Περισσότερες πληροφορίες :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου