Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Γυμναστική: Μια «διαφορετική» προσέγγιση




Γράφει ο Κυριάκος Κοτζαχρήστος

Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου ότι θα ξεκινήσεις τρέξιμο ,γυμναστήριο , περπάτημα «ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ». Πιστεύω ότι δύσκολα θα μου βρείτε άνθρωπο που να μην το έχει πει. Τι είναι αυτό που μας οδηγεί στο να κάνουμε γυμναστική τελικά και πως γίνεται πάντα να ξεκινάμε όταν πολύ απλά «ξεκίνα» η θερινή περίοδος. Φοβόμαστε πως θα βγούμε στην παραλία ; Τι θα ακούσουμε αν έχουμε παραπάνω κιλά ;  Τελικά μήπως σκεπτόμαστε λανθασμένα; Μήπως κάνουμε γυμναστική για λάθος λόγους;

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν σε ελεύθερη μετάφραση «νους υγιείς σε σώμα υγιές» όπως επίσης και «παν μετρον άριστον» . Πολλές αναλύσεις έχουν δοθεί για το «γιατί» πρέπει να κάνεις γυμναστική . Όχι δεν θα ακούσεις πάλι ένα ακόμη «γιατί» θα ακούσεις μια διαφορετική προσέγγιση. Όλοι ξέρουν τα οφέλη της γυμναστικής, θεωρίες για διατροφές , apps με θερμιδομετρητές , εφαρμογές με real time μετρήσεις μέσω gps κτλ κτλ μια υπερπληθώρα πληροφοριών για τα πάντα ανά πάσα στιγμή.


Μήπως πρέπει να αφήσουμε στην άκρη της μετρήσεις και τους χρόνους και να στοχεύσουμε κάπου διαφορετικά. Όσοι δεν είμαστε επαγγελματίες αθλητές δεν έχουμε πολλές φορές ανάγκη τον χρόνο. Έχουμε ανάγκη την ψυχολογική ευφορία που μας προσφέρει η γυμναστική . Σχήμα οξύμωρο αλλά γιατί όταν είσαι κουρασμένος αν περπατήσεις στην φύση ένα μισάωρο σου φεύγει η κούραση και αισθάνεσαι ανανεωμένος ενώ «θεωρητικά» το περπάτημα σε κουράζει. Γιατί όταν παίρνεις το ποδήλατο σου και πας μια διαδρομή ανάμεσα από δέντρα γέφυρες ρυάκια και αφήνεσαι να σε παρασύρει η φύση και οι ήχοι της, νιώθεις ενώ είσαι κουρασμένος ότι γέμισαν οι μπαταριές σου. Γιατί όταν παίζεις ένα πέντε επί πέντε ποδόσφαιρο η ένα τρεις με τρεις στην γειτονιά μπάσκετ ενώ δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου στο τέλος λες στα φιλαράκια «μάγκες να το ξανακάνουμε» και όλοι συμφωνείτε.



Όλοι νομίζουμε ότι η γυμναστική είναι βαρετή. Μήπως ξεκινώντας γυμναστική θα ανέβουμε ψυχολογικά που είναι η βάση για όλες τις περαιτέρω ενέργειες μας; Μήπως οφείλουμε στον εαυτό μας να τον βοηθήσουμε να αποδώσει τα μέγιστα γιατί αυτό μας αξίζει; 




Αφήστε στην άκρη τα στερεότυπα του καλοκαιριού και κάντε ένα συνδυασμό των δυο αρχαίων ρητών που προαναφέρθηκαν. Αν δείτε ότι αντέχεται και μπορείτε κυνηγήστε και τους χρόνους αλλά ξεκινήστε με μια βάση η οποία δεν θα είναι άλλη από την αυτοβελτιωση της ψυχολογικής κατάστασης σε συνδυασμό με την σωματική. Ξεσκονίστε τα παλιά σας αθλητικά με χαμόγελο και στόχο να χαρείτε τις άπλες μικρές στιγμές που προσφέρει η κάθε απλή άσκηση και πιστέψτε με ότι  όταν αρχίζει να αλλάζει το μυαλό τότε θα ακολουθήσει και το σώμα και θα ξεκλειδώσετε πτυχές του εαυτού σας που ούτε είχατε φανταστεί ότι υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου