Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ο σύγχρονος Οδυσσέας που με ένα καγιάκ ταξίδεψε από την Πελοπόννησο στην Κρήτη


Ο Μανώλης Λουδάρος μιλά στο Πινάκιο για τις δια…θαλάσσης εμπειρίες του

Με ένα καγιάκ και με πλοηγό το όνειρο του ο Μανώλης Λουδάρος ανακάλυψε γιατί ο Θεός ξόδεψε τόσο μπλε για να μην τον βλέπουμε. Διέσχισε με το καγιάκ του την Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη και έζησε συγκλονιστικές εμπειρίες.

Η θάλασσα τον υποδέχθηκε και εκείνος ως σύγχρονος απόγονος του πολυμήχανου  Οδυσσέα κωπηλάτησε τις πιο «απάτητες» και συνάμα σπάνιας ομορφιάς  ελληνικές ακτογραμμές της και εκείνη με την σειρά της τον αντάμειψε με δυνατές εμπειρίες αλλά και με εικόνες που χαράχτηκαν μέσα του.

Συνέντευξη του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου για το Πινάκιο 

Το ακρωτήρι Ταίναρος, η  Γραμβούσσα και ανατ. Κρήτη ήταν κάποια από τα μέρη που έκρυβαν πολύ δυνατές εμπειρίες για τον Μανώλη.

Ο νεαρός κωπηλάτης από την Ανάφη στέλνει το δικό του μήνυμα να διασχίσουμε όλοι τις δικές μας θάλασσες και να αφήσουμε τις τρικυμίες πίσω μας.


Με το καγιάκ έχεις «οργώσει» το μισό Αιγαίο. Ποια ήταν τα ταξίδια σου;



«Θα σου πω πως ξεκίνησα. Όλα άρχισαν στην Σαντορίνη το 2011 όπου ασχολήθηκα με το καγιάκ χωρίς να το περιμένω. Σε μια εταιρεία όπου διοργάνωνε εκδρομές μου πρότειναν να ασχοληθώ με το καγιάκ ως οδηγός τουριστών. Στο τέλος της σεζόν αποφασίσαμε να γυρίσουμε τις μικρές κυκλάδες μόνοι μας (σ.σ με 2 φίλους). Αυτό ήταν και το έναυσμα. Στην συνέχεια ακολούθησαν πολλά πολυήμερα ταξίδια ώσπου το 2015 πήρα την απόφαση να δοκιμάσω κάτι μόνος κι έτσι έκανα τον γύρο της Εύβοιας. Ακολούθησε το Γενάρη του 2017 ο γύρος της Πελοποννήσου και το Γενάρη του 2018 ο γύρος της Κρήτης».


Όταν έκανες τον γύρο της Πελοποννήσου ή της Κρήτης που ήταν μεγάλα ταξίδια δεν φοβήθηκες;


«Ο φόβος πάντα υπάρχει σε τέτοια ταξίδια. Όταν είσαι μόνος σου όπως αντιλαμβάνεσαι η κάθε απόφαση έχει ξεχωριστή βαρύτητα. Καλή ή κακή την συναντάς μπροστά σου, στο επόμενο κύμα. Στα ταξίδια μου οι θάλασσες δεν ήταν πάντα ήρεμες. Και πάνω από 10 μποφώρ αντιμετώπισα και δυνατούς αέρηδες…».


Τα ταξίδια σου τα κάνεις πάντα Γενάρη, γιατί αυτό;


«Η επιλογή του Γενάρη δεν είναι τυχαία. Είναι ο μήνας με την πιο μικρή ημέρα του χρόνου και αυτό δημιουργεί δυσκολίες και οι δυσκολίες είναι πρόκληση. Οι δυνατές εμπειρίες είναι αυτές που χαράζονται μέσα σου».


Ποιες είναι οι εικόνες που είδες και μπορείς να μας μεταφέρεις;


«Οι εικόνες που προσφέρει η Ελλάδα είναι ανεπανάληπτες. Είναι η πιο συγκλονιστική χώρα  του κόσμου και  το διαπίστωσα δια θαλάσσης. Δια θαλάσσης οι όμορφες εικόνες είναι πολλαπλάσιες. Είναι εκεί που λες πόσο βαθιά είναι η έκφραση του Ελύτη, Θεέ μου πόσο μπλε ξόδεψες για να μη σε βλέπουμε».

Σε ποια μέρη έζησες τις πιο δυνατές συγκινήσεις σου;


«Μέρη που έζησα δυνατές συγκινήσεις ήταν τα Κύθηρα, ακρωτήρι Ταίναρο, Γραμβούσσα και ανατ. Κρήτη».

Πως έτρωγες, που κοιμόσουν;


«Μαγειρεύω! Εχω τα πάντα στο καγιάκ, έχω αντίσκοινο, φαγητο, νέρο. Αυτά που έχω στο Καγιάκ με φτάνουν…  Το φαγητό για 5 ημέρες και το νερό για 3 ημέρες».


Η ζωή σου είναι ένα ατελείωτο ταξίδι, θαρρείς ότι έφθασες εκεί όπου δεν μπορούσες;


«Σίγουρα έφθασα κάπου όπου δεν μπορούσα και ναι, η ζωή είναι ένα συνεχόμενο ταξίδι…».

Σε ένα τραγούδι του ο Πλιάτσικας  έλεγε αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα θα ξαναέβαφα γαλάζια την θάλασσα… εσύ τι θα έκανες για να αλλάξεις τον κόσμο;


«Εγώ θα ξανά έβαζα τον κόσμο στην θάλασσα. Να δει τον υπέροχο κόσμο που ζούμε και συνυπάρχουμε».

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου