Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

Η απόλυτη ευτυχία του να Μοιράζεσαι…

Ο  Γ. Λάγιος μιλά στο Πινάκιο για τον φορέα «Μοιράζομαι» και χαρτογραφεί ένα δίκτυο αδελφοσύνης….

Πως θα προσφέρετε με ένα κλικ…

«Πρόσφατα επικοινώνησαν μαζί μου από μεγάλο κόμμα να μας κάνουν μια δωρεά με σκοπό να το επικοινωνήσουν και οι ίδιοι και να δείξουν τον φιλανθρωπικό τους χαρακτήρα στα media. Εμείς δεν λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο».Το να προσφέρεις αυτές τις ημέρες είναι ευλογία…Γιατί η κίνηση σου αν είναι από ψυχής είναι μεγαλειώδης και συμβολική…
Λίγες ημέρες πριν από την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης το Άγιο Πάσχα και το Πινάκιο επέλεξε να σας παρουσιάσει έναν φορέα ο οποίος προσφέρει σε ανθρώπους με ένα κλικ…δικό σας!  Ο λόγος για το Μοιράζομαι (moirazomai.gr)


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο και στο ΠΙΝΑΚΙΟ

Όπως υποστηρίζουν τα μέλη του, «Μέσα από το Μοιράζομαι βοηθάμε ο ένας τον άλλο και γινόμαστε μέρος μιας αλυσίδας αλληλεγγύης όπου το "μοιράζεσθαι" είναι ανάγκη. Προσφέρουμε ό,τι μπορούμε και ίσως αργότερα κάποιος άλλος προσφέρει σε εμάς όταν χρειαστούμε βοήθεια. Αυτή εξάλλου είναι και η μαγεία του να αποτελείς μέρος ενός δικτύου αδελφοσύνης. Η προσφορά εδώ δεν είναι χάρη, αλλά δυνατότητα να προσφέρεις χαρά σε κάποιον. Υπάρχω σημαίνει συνυπάρχω. Ζήτησε ό,τι χρειάζεσαι. Μοιράσε ό,τι μπορείς. Βοήθησε να συμπληρωθεί ο κύκλος αλληλεγγύης με περισσότερα χαμόγελα».
Σήμερα το Πινάκιο έχει την τιμή να φιλοξενεί τον εμπνευστή και δημιουργό του «Μοιράζομαι» τον κ. Γιώργο Λάγιο. Ο κ. Λάγιος εξηγεί με ποιον τρόπο μπορεί να προσφέρει κάποιος σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη και έτσι η προσφορά του θα πιάσει τόπο…Στην συνέχεια εξηγεί γιατί είναι απόλυτη ευτυχία να μοιράζεσαι…

Μοιράζομαι μια λέξη της οποίας η έννοια έχει χαθεί…ποιο είναι το νόημα που τις προσδείδετε εσείς;


«Τίποτα δεν έχει νόημα αν δεν το μοιραστείς. Η Χαρά, η αγάπη, η λύπη, όλες οι πτυχές της ζωής μας. Για εμάς Μοιράζομαι σημαίνει ευτυχία, ολοκλήρωση. Δεν μπορείς να αγαπήσεις, αν δεν μοιραστείς με κάποιον την αγάπη σου, δεν μπορείς να χαρείς αν δεν μοιραστείς με κάποιον τη χαρά σου, και σίγουρα είναι πολύ πιο δύσκολο να μην έχεις με κάποιον να μοιραστείς τη λύπη σου.
Το "μοιράζεσθαι" είναι στη φύση μας, είναι χαρά, είναι πολιτισμός».


Τι ακριβώς κάνετε και ποιες κοινωνικές ομάδες εξυπηρετείτε;


«Αυτό που κάνουμε είναι πολύ απλό…είμαστε δίπλα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής τους, με όποιον τρόπο μπορούμε.
Αυτό σημαίνει ότι κυρίως οι ευπαθείς ομάδες λαμβάνουν τρόφιμα, φάρμακα,
στέγη, περίθαλψη, χρόνο ,γνώση και γενικά ο,τιδήποτε μπορεί να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους».

Δεν είναι πολύ πρωτοποριακό όλο αυτό για τα δεδομένα της εποχής μας;

«Είναι πρωτοποριακό σίγουρα, το ζητούμενο όμως είναι πως είναι και ο τρόπος να κινητοποιηθούν άνθρωποι που ήθελαν να βοηθήσουν αλλά δεν ήξεραν με ποιον τρόπο να το κάνουν σωστά».

Πώς εμπνευστήκατε την ιδέα αυτή;


«Η ιδέα μας ήρθε σε μία συζήτηση που είχα με το φίλο μου και συνιδρυτή του Μοιράζομαι, Στάθη. Συζητούσαμε για το τί μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που ειδικά στις μέρες μας είναι σε ανάγκη, όταν συνειδητοποιήσαμε πως οι τρόποι που μας ήταν διαθέσιμοι εκείνη τη στιγμή, δεν μας ικανοποιούσαν. Σκεφτήκαμε λοιπόν να φτιάξουμε μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα εξαλείφαμε όλα όσα δεν μας ταίριαζαν στους υπάρχοντες τρόπους/οργανισμούς. Να μην ζητάμε χρήματα, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια κακοδιαχείρησης αυτών, να βάζουμε στη διαδικασία όλα τα μέρη, ώστε να είναι σίγουρός όποιος θέλει να βοηθήσει, πως η βοήθειά του πράγματι έφτασε στον προορισμό της. Έχοντες αυτές τις δύο βασικές διαφορές από τους υπόλοιπους οργανισμούς, χτίσαμε πάνω σε αυτό, και έτσι δημιουργήθηκε το Μοιράζομαι».

Χρειάζεστε εθελοντές και αν ναι ποιες είναι ακριβώς οι υποχρεώσεις του;


«Οι εθελοντές είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μοιράζομαι και είναι άνθρωποι που καταλαβαίνουν απόλυτα τη φιλοσοφία μας. Εθελοντές χρειάζονται για διάφορα πράγματα από το να βοηθήσουν στην οργάνωση μιας δράσης μας μέχρι το να μας μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση τους σε διάφορα ζητήματα όπως νομικά, υπολογιστές ,marketing, επικοινωνία, ψυχολογία και άπειρα άλλα που χρειαζόμαστε καθημερινά στο έργο μας».

Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να προσφέρει κάποιο προϊόν ποια είναι η διαδικασία που ακολουθεί;

«Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μας είναι πολύ εύκολη, μπαίνει στο www.moirazomai.gr κάνει κλικ στις ανάγκες και μόλις διαλέξει αυτήν που τον αγγίζει δε μένει παρά να επικοινωνήσει μαζί με την οικογένεια η τον οργανισμό και να βοηθήσει όπως μπορεί».

Σας έχουν πλησιάσει άνθρωποι για να παίξουν επικοινωνιακό παιχνίδι με το έργο σας; Πως αντιδράσατε;


«Πρόσφατα επικοινώνησαν μαζί μου από μεγάλο κόμμα να μας κάνουν μια δωρεά με σκοπό να το επικοινωνήσουν και οι ίδιοι και να δείξουν τον φιλανθρωπικό τους χαρακτήρα στα media. Εμείς δεν λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο. Δεν μας ενδιαφέρει να μας δωρίσει κάποιος κάτι γιατί αυτό που πρεσβεύουμε είναι προσφορά χωρίς μεσάζοντες. Δεν λαμβάνουμε αγαθά για να τα δώσουμε. Όποιος επιθυμεί μοιράζεται απευθείας με τον άνθρωπο σε ανάγκη. Και ποτέ δεν δίνουμε λεφτά. Όποιος χρειάζεται οτιδήποτε μπορεί να το πει. Τα λεφτά δυστυχώς είναι μέσο που μπορεί να μην πάει στην ανάγκη, γι αυτό όποιοι θέλουν να προσφέρουν να μην δίνουν ποτέ λεφτά στον ενδιαφερόμενο αλλά στην ανάγκη για παράδειγμα να πληρώσει κάποιος έναν γιατρό, ένα φάρμακο, τρόφιμα κτλ».

Εσείς μέσα από το έργο σας βλέπετε την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην ελληνική κοινωνία …πως θα την περιγράφατε με μια φράση;
«Άνιση μάχη».

Τελικά είναι ευτυχία να προσφέρεις;


«Είναι απόλυτη ευτυχία να μοιράζεσαι..Ακόμα και μια αγκαλιά είναι αρκετή για να δώσεις και να πάρεις χαρά και χαμόγελο…”


Ακούστε το ηχητικό από την συνεντευξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου