Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Η Μαριλένα Παπαδοκωνσταντάκη «έπλεξε» τα όνειρα της και δικαιώθηκε

Ακολούθησε τα όνειρα της και πέτυχε

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο και στο Πινάκιο

Δεκάδες είναι τα ρεπορτάζ που αναφέρονται στην ανεργία των νέων, τόσα πια που πολλοί από τους τηλεθεατές πλέον πατούν άλλο κουμπί στο τηλεκοντρόλ προκειμένου να δουν μια πιο «ενδιαφέρουσα» είδηση στο «απέναντι» κανάλι. Ωστόσο λίγα είναι εκείνα τα ρεπορτάζ  που επιδεικνύουν πως οι νέοι ενεργούν μέσα στην κρίση και δημιουργούν από μόνοι τους ευκαιρίες, αφήνοντας πίσω τους την ανεργία…για τα καλά. Η Μαριλένα Παπαδοκωνσταντάκη είναι μία από αυτήν την γενιά που πρωτοστάτησε πατώντας όμως στην οικογενειακή και κατ’ επέκταση ελληνική παράδοση. Τι κάνει η Μαριλένα; Ασχολήθηκε με την οικοτεχνία, με το παραδοσιακό βελονάκι με το οποίο δημιουργεί ονειρεμένα σχέδια αλλά και κοσμήματα. Η ίδια μιλά στο Πινάκιο για την δραστηριότητα της, αλλά εξηγεί τους λόγους που οι Ελληνίδες πέταξαν ή αν θέλετε παραμέρισαν το βελονάκι…Τέλος στέλνει το δικό της μήνυμα στους συνομηλίκους της οι οποίοι φαίνεται να βρίσκονται στις συμπληγάδες των μνημονίων!


Ποια είσαι; Τι κάνεις; Συστήσου μας…

Η  Μαριλένα Παπαδοκωνσταντάκη 
«Είμαι η Μαριλένα Παπαδοκωνσταντάκη. Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στον Ασπρόπυργο Αττικής. Από μαμά αρβανίτισα και μπαμπά κρητικό. Ένας συνδυασμός από δυο καταγωγές που το εργόχειρο είναι παράδοση. Οπότε θα πω χαριτολογώντας ότι ήταν της μοίρας μου γραφτό να μάθω βελονάκι. Αυτή τη τέχνη που μου έμαθε η οικογένειά μου αποφάσισα να την ανανεώσω! Δημιουργώ κοσμήματα με βάση το παραδοσιακό πλεκτό από βελονάκι».

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με την παραδοσιακή οικοτεχνία; Ποιό ήταν το πρώτο κομμάτι και σε ποια ηλικία;
  «Βελονάκι με έμαθε η μητέρα μου, σε ηλικία μόλις 6 ετών, που έμαθε από τη δική της και εκείνη από τη δική της και φαντάζομαι ότι αυτό ξεκινά πολλά χρόνια πριν. Άγνωστο πόσα. Το πλεκτό π.χ. που είναι φόντο στο λογότυπό μου είναι οικογενειακό κειμήλιο πριν από το 1870.              
  Μεγαλώνοντας μάθαινα περισσότερο αλλά τα ωράρια εκπαίδευσης και αργότερα εργασίας κάποια στιγμή με ανάγκασαν να το σταματήσω.  Ασχολήθηκα με τη λιανική πώληση στο χώρο της μόδας.  Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι το βελονάκι μπορεί να γίνει επαγγελματική απασχόληση .
 Η μητέρα μου συνεχίζει να πλέκει χρόνια τώρα στον ελεύθερο χρόνο της. Πίνοντας καφέ μαζί της ένα απόγευμα και βλέποντας την να πλέκει, ως συνήθως, σκέφτηκα να δω αν θυμάμαι αυτά που είχα μάθει μικρή. Της ζήτησα κλωστή και ένα βελονάκι. Χωρίς να έχω κάτι στο μυαλό μου για να φτιάξω και κυριολεκτικά χαζεύοντας στη τηλεόραση έφτιαξα ένα μακρόστενο πλεκτό που από λάθος βγήκε στραβό. Δηλαδή σε κυκλικό σχήμα. Τότε σκέφτηκα ένα παλιό κολιέ μου που είχε σπάσει και  είχα κρατήσει τις πέτρες. Αυτό ήταν! Το πρώτο κομμάτι»!


Θεωρείς πως είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού μας η παραδοσιακή οικοτεχνία;
Τρεις γενιές που συνεχίζουν την παράδοση

«Νομίζω ότι είναι οι πρώτες αναφορές για την οικοτεχνία είναι μετά τη πτώση του Βυζαντίου. Οι άντρες ασχολούνταν με τις εξωτερικές εργασίες και οι γυναίκες με το σπίτι, ακολουθώντας την παράδοση. Βασικό στοιχείο για την οικονομία του σπιτιού ήταν η ‘προίκα’ των κοριτσιών. Για την προίκα αυτή εργάζονταν τόσο οι γονείς όσο και τα ίδια τα κορίτσια μέχρι την ημέρα του γάμου τους. Έτσι αναπτύχτηκε η οικοτεχνία  των υφαντών, των πλεκτών και των κεντημάτων εκείνη την εποχή. Η ανάπτυξη αυτή έδωσε τη δυνατότητα σε πολλές κοπέλες να βοηθούν οικονομικά την οικογένειά τους κερδίζοντας χρήματα από την πώληση των έργων τους. Με τη πάροδο των χρόνων βέβαια όλα αυτά σχεδόν εξαφανίζονται και η οικοτεχνία αλλάζει μορφή δίνοντας στη σημερινή γυναίκα τη δυνατότητα ναι εξελιχτεί δημιουργικά και οικονομικά. Η παραδοσιακή οικοτεχνία για μένα είναι και θα πρέπει να παραμείνει κομμάτι του πολιτισμού μας».


Αλήθεια, κάποτε οι γυναίκες είχαν ως κύρια ασχολία το κέντημα. Τι άλλαξε και το άφησαν το βελονάκι;
Γιατί οι Ελληνίδες παράτησαν το βελονάκι; Το εξηγεί η Μαριλένα στο Πινάκιο

«Κάποτε οι άντρες μπορούσαν να ζήσουν μια οικογένεια μόνο με το δικό τους εισόδημα. Κάποτε οι γυναίκες ήταν ικανοποιημένες με αυτό. Τώρα τίποτα από τα δύο δεν ισχύει.  Επίσης δεν είναι απαραίτητο να έχεις δυο ντουλάπες κεντήματα για να παντρευτείς. Η γυναίκα σήμερα έχει αλλάξει πολύ. Έχει άλλες υποχρεώσεις και άλλα ωράρια τα οποία δεν της επιτρέπουν να ασχοληθεί μια πολύωρη ασχολία όπως το πλέξιμο».


Πως μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για τα προϊόντα σου να έρθει σε επαφή μαζί σου;

«Υπάρχει η επίσημη σελίδα στο facebook  
Εκεί μπορείτε να δείτε όλα τα διαθέσιμα κομμάτια που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.
! VINTAGE COLLECTION !
! ROCK COLLECTION !
! 100% WOMAN COLLECTION !
  Θα ήθελα να αναφέρω ότι εκτός από 3 ή 4 σχέδια όλα τα άλλα είναι μοναδικά κομμάτια! Χωρίς ούτε ένα αντίγραφο!
   Η μοναδικότητα κατά τη γνώμη μου δίνει περισσότερη αξία στο χειροποίητο κάθε είδους. – και δεν εννοώ οικονομική φυσικά –
Από τον Ιανουάριο θα είναι έτοιμη η ιστοσελίδα και το e-shop! Πληροφορίες σχετικά με αυτό θα αναρτηθούν στη σελίδα στο facebook.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεις στους ανθρώπους της δικής σου γενιάς;


«Πιστεύω πως δε πρέπει να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας! Είμαστε άτυχοι γιατί η πιο δημιουργική μας ηλικία συνέπεσε με την οικονομική κρίση στη χώρα μας, αλλά το να καθόμαστε και να κλαίμε τη μοίρα μας νομίζω ότι δε θα βοηθήσει σε κάτι. Η ελληνική παράδοση πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει. Ας γυρίσουμε λίγο πίσω στις ρίζες μας, στις οικογενειακές παραδόσεις, στις παλιές τέχνες και ας τις συνδυάσουμε με την εξέλιξη και την τεχνολογία. Μπορεί να έχουμε καλά αποτελέσματα»!  

Τέλος, οι ευχές σου για τις γιορτές είναι…

«Θέλω να ευχηθώ υγεία σε όλο τον κόσμο το σημαντικότερο, αισιοδοξία και καλή διάθεση που νομίζω ότι φέρνει και όλα τα άλλα καλά»! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου