Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014

Επιστροφή στο χωριό στο Πολύδροσο Φωκίδας με την Ευτυχία Φράγκου

Επιστρέφουμε στις ρίζες μας. «Επιστρέφουμε στο χωριό», με ανθρώπινες κουβέντες, χορούς και τραγούδια, ήθη και έθιμα που διατηρούνται μέχρι σήμερα, τοπία που μαγεύουν και προϊόντα που θυμίζουν παλιές καλές εποχές.

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, στις 13:10 η  Ευτυχία Φρακου και οι συντελεστες της «Επιστροφής στο χωριό» σκαρφαλώνον στους βόρειους πρόποδες του Παρνασσού, στην Πολύδροσο Φωκίδας, έναν τόπο με φυσική ομορφιά, πνιγμένο στα έλατα, τα μαυρόπευκα και τα πλατάνια, με άφθονα τρεχούμενα νερά και αρχαιολογικά ευρήματα, μια ανάσα κυριολεκτικά από το «κλεινόν άστυ».

Η ιστορία της μακριά και ενδιαφέρουσα, γεμάτη θρύλους και παραδόσεις. Γνωστή και ως «Σουβάλα», όπως ονομαζόταν παλιά, η Πολύδροσος βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, ενός περιβαλλοντολογικού θησαυρού με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, και αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας. Εκεί, παρέα με την Ευτυχία Φράγκου θα  περπατήσουμε πάνω στα κιτρινισμένα φύλλα του φθινοπώρου και θα περιηγηθούμε  στις παγωμένες πηγές του Βοιωτικού Κηφισού, γνωστές και ως πηγές της Αγίας Ελεούσας. Θα γνωρίσουμε τους αρχαίους ναούς της θεάς Αρτέμιδος και του Θεού Απόλλωνα, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω θα  θαυμάσουμε το Ναό της Αγίας Ελεούσας ή αλλιώς της Παναγίας της Μαυρομαντήλας, που είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία στην Ελλάδα.


Ακόμα, θα νοσταλγήσουμε περασμένα χρόνια, μέσα από παλιά παιδικά παιχνίδια που θα ζωντανέψουν μπροστά μας. Στη συνέχεια, θα  επισκεφτούμε τον ράφτη του χωριού ο οποίος μας αποκαλύπτει την τέχνη του στις παραδοσιακές φορεσιές (καμιζόλες, φουστανέλες, σιγκούνες), που φτιάχνει χρόνια τώρα με πολλή αγάπη και φροντίδα, τόσο για χορευτικούς συλλόγους όσο και για ιδιώτες.
Τέλος με συνοδοιπόρο πάντα την Ευτυχία Φράγκου θα  γνωρίσουμε δύο από τους τελευταίους μαχαιροποιούς -ο ένας από αυτούς να είναι 102 χρονών- που συνεχίζουν το επάγγελμα στην περιοχή, ένα επάγγελμα που άνθιζε μερικές δεκαετίες πριν αφού η Πολύδροσος φημιζόταν για τα μαχαίρια της εντός αλλά και εκτός χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου