Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Μυκήνες: Η πόλη του Περσέα "ξεδιπλώνεται" μπροστά μας



Φωτογραφίες: Σοφία Χαλκίδη  - Μέλος της ομάδας του μετάπολις (metapolis.gr

Εδώ και αιώνες φαντάζουν αγέρωχες μα και σιωπηλές. Πίσω από τα πελώρια τείχη τους (που σύμφωνα με το μύθο τα έφτιαξαν οι Κύκλωπες) οι Μυκήνες κρύβουν καλά  τον γάμο της αλήθειας με αυτόν της μυθολογίας.

Ένα κουβάρι εικόνων ξετυλίγεται στο αβαθή παρελθόν προσδίδοντας μια απερίγραπτη γοητεία που σαγηνεύει τους γητευτές του παρελθόντος αλλά και τους νέους περιηγητές της αλήθειας.
Μόνο που τις αντικρίζει κανείς καταλαβαίνει γιατί ο Περσέας θέλησε να στερεώσει εκεί το βασίλειο του, το οποίο έμελλε να είναι και το κυρίαρχο πριν καν ξεσπάσει ο τρωικός πόλεμος.

Η παράδοση

Μάλιστα η παράδοση αναφέρει ότι τις Μυκήνες ίδρυσε ο Περσέας, εγγονός του βασιλέα του Άργους Ακρισίου. Ο Ακρίσιος χώρισε τη χώρα του σε διάφορα βασίλεια και έδωσε το Ηραίο στον αδελφό του Προίτο, τη Μιδέα και την Τίρυνθα και ο Περσέας, που ήταν γιος του Δία και της Δανάης, έφυγε για τη χώρα της Λυκίας. Επιστρέφοντας από εκεί, σκότωσε, χωρίς να θέλει, τον παππού του και έδωσε στο Μεγαπένθη το βασίλειό του, το Άργος, ενώ πήρε από εκείνον το βασίλειο της Τίρυνθας.

Η δυναστεία αυτή ανατράπηκε από τη δυναστεία των Πελοπιδών από τους οποίους προήλθαν οι Ατρείδες.
Οι Πελοπίδες κατασκεύασαν την Πύλη των Λεόντων και δραστήριοι, όπως ήταν, κυριάρχησαν σε όλη την Πελοπόννησο και τα γύρω νησιά, απέκτησαν δύναμη και κύρος, ώστε όλοι οι βασιλείς εκείνων των χρόνων θεώρησαν ως αρχηγό τους στην εκστρατεία κατά της Τροίας τον Αγαμέμνονα.


Να σημειωθεί ότι για αυτό το αφιέρωμα αφορμή στάθηκαν οι φωτογραφίες που έστειλε στο Πινάκιο η αναγνώστρια μας Σοφία Χαλκίδη μελος της ομαδας του μεταπολις(www.metapolis.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου