Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Μαρία Δούρου: Η νεαρή στιχουργός που υπό-γράφει τις επιτυχίες


«Αναμνήσεις και όνειρα, του πόνου τα σημάδια, η ζωή μου είναι αυτή» είναι οι πρώτες στροφές από τους στίχους της Μαρίας Δούρου που μετασαρκώθηκαν σε τραγούδι.
Η ίδια σκάρωνε στιχάκια από μικρή αλλά έφτασε η ώρα να αποτυπώσει και στα χείλη τραγουδιστών τις μέχρι τώρα αμοντάριστρες σκέψεις της.

 Συνέντευξη  - Φωτογραφίες : Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος και  Πινάκιο
Η ίδια μιλά στο Πινάκιο για την πορεία της, τα όνειρα της αλλά και για τους καλλιτέχνες που γράφει στίχους.
Σίγουρα θα διαπρέψει τα επόμενα χρόνια στην ελληνική μουσική σκηνή…Για την ώρα απολάψτε την συνέντευξη που ακολουθεί…

Μαρία Δούρου…συστήσου μας…με τι ασχολείσαι;

«Είμαι η Μαρία Δούρου, 26 χρονών από Αθήνα και ασχολούμε με την στιχουργική ερασιτεχνικά από τα 16 μου και επαγγελματικά εδώ και ένα περίπου χρόνο . Έχει βγει ήδη ένα από τα τραγούδια που έχω γράψει με τίτλο «Δε με ρίχνεις»που έχει ερμηνεύσει ο Ηλίας Γκρέκος».

Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να ασχοληθείς με τους στίχους;

«Με ενέπνευσαν οι χαρές και οι λύπες της ζωής. ..Από μικρή είχα φαντασία, συνήθως πιανόμουν από μια λέξη που άκουγα και δημιουργούσα έναν τελείως διαφορετικό δικό μου στίχο! Επιπλέον τις περισσότερες φορές εκφράζομαι μέσα από την μουσική απλά ποτέ πριν δεν είχα ασχοληθεί να γράψω αυτά που σκεφτόμουν. Πέρασαν χρόνια για να ξεκινήσω να μεταφέρω όλες αυτές τις σκέψεις μου σε ένα χαρτί...Περίπου εδώ και ένα με ενάμιση χρόνο γράφω στίχους και αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά πέρυσι το καλοκαίρι (καλοκαίρι 2014) όπου ξεκίνησα σιγά- σιγά να κάνω και τις πρώτες μου επαφές στο χώρο ...»
Ποιοι στίχοι σου έχουν γίνει τραγούδι;
«Ένας από τους στίχους μου που έχει γίνει τραγούδι είναι ο εξής με τίτλο '' Δε με ρίχνεις'' ( ερμηνεία: Ηλίας Γκρέκος )
 Αναμνήσεις και όνειρα, 
του πόνου τα σημάδια, η ζωή μου είναι αυτή 
Και εγώ να σ' αγαπάω, να τρελαίνομαι 
αν δε σ 'εχω μόνος καίγομαι, αν δε σ 'εχω μόνος καίγομαι


Δε με ρίχνεις, από το μυαλό σου να το βγάλεις
εσύ μονάχα τώρα θες να με τρελάνεις
Εγώ αγαπάω με καρδιά ψυχή και σώμα
και για σένα γίνομαι καρδιά μου πάλι λιώμα 
Το μυαλό σου χάνεις
θες πολύ να με πικράνεις 
δε ξέρεις όμως τι ζητάς.
Και άλλο δε με παίρνει να σε σκέφτομαι 
στο ίδιο σπίτι να παιδεύομαι, στο ίδιο σπίτι να παιδεύομαι»

Πως ένιωσες όταν η δουλειά σου μετασαρκώθηκε σε τραγούδι;
«Ειλικρινά δεν μπορώ να σας μεταφέρω ακριβώς τα συναισθήματά που ένιωσα..Δεν περιγράφονται με λόγια! Ένιωσα απλά ΥΠΕΡΟΧΑ που ένα από τα μεγάλα όνειρα μου ξεκίνησε... και το λέω αυτό γιατί είναι μόνο η αρχή! Και είμαι πολύ αισιόδοξη για το τι θα ακολουθήσει...» 
Θεωρείς πως μέσα από την δουλειά σου μπορείς να περάσεις μηνύματα δικά σου;
«Ναι μέσα από τα τραγούδια καταφέρνεις να περάσεις πολλά μηνύματα , η μουσική είναι ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας - μεταφοράς μηνυμάτων

Η  φαντασία και η οξυδέρκεια σας είναι τα βασικά συστατικά ενός καλού στιχουργού;


«Ναι , φυσικά και ναι! Χωρίς φαντασία δεν μπορείς να είσαι στιχουργός και τα δυο είναι απαραίτητα συστατικά ενός καλού αποτελέσματος».

Στην Ελλάδα του 2015 ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει το κουμπί της επανεκκίνησης της κοινωνίας; Και αν ναι, πώς μπορεί αυτό να γίνει;


«Σε κάθε φάση της ιστορίας ο πολιτισμός λειτούργησε προς όφελος της κοινωνίας, συνεπώς θα λειτουργήσει και θα επανεκκινήσει και την κοινωνία της Ελλάδας του 2015. Αυτό μπορεί να γίνει αναδεικνύοντας όλα τα μέσα της τέχνης και του πολιτισμού».

Παρακολουθείς πολιτική επικαιρότητα;


«Η αλήθεια είναι ότι τα θεωρώ λίγο βαρετά και ψυχοφθόρα αυτά περί πολιτικής αλλά κάποιες φορές ναι παρακολουθώ γιατί θέλω να ξέρω που βαδίζουμε». 

Τι σε χαλάει στην πολιτική;


«Όσον αφορά την πολιτική με χαλάει πολύ το γεγονός ότι λειτουργεί πάντα προς το συμφέρον της και όχι προς το κοινό συμφέρον, δηλαδή της κοινωνίας. Επιπλέον είναι πολύ άσχημο να τάζεις στην κοινωνία σου, στον λαό σου και στο τέλος να τα παίρνεις όλα πίσω και να μην κάνεις τίποτα για να βελτιώσεις την όλη κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους τομείς».


Σε ενοχλεί που στην τηλεόραση ανακυκλώνονται τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα;


«Ναι, καλό θα ήταν να μπει λίγο ''νέο αίμα''! Η ανακύκλωση των ίδιων συγκεκριμένων προσώπων ξανά και ξανά έχει να κάνει με κάποια συμφέροντα ... και πολλές φορές τρίτων».

Οι ωραίες γυναίκες που διαθέτουν ισχυρή προσωπικότητα φοβίζουν τους άντρες;


«Αναλόγως την προσωπικότητα που διαθέτουν οι ''απέναντι''. Αν έχουν και αυτοί ισχυρή προσωπικότητα τότε σίγουρα δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτα»

Έχεις ερωτευτεί δυνατά ή ακόμη περιμένεις τον μεγάλο έρωτα;


«Έχω ερωτευτεί πολύ, αλλά δεν ήταν τόσο δυνατό από ότι έδειξε στην πορεία. Με την σχέση που έχω αυτή την στιγμή είμαι ερωτευμένη δεν ξέρω αν είναι ο μεγάλος μου έρωτας, είναι λίγο νωρίς για να το πω αυτό, το σίγουρο είναι ότι μου προσφέρει πράγματα που δεν τα είχα ποτέ πριν».

Τι είναι το πιο ακραίο που έχεις κάνει για έναν άντρα και αντίστοιχα τι ακραίο έχει κάνει ένας άνδρας για σένα;



«Το πιο ''ακραίο'' που έχω κάνει αλλά και αντίστοιχα και από την άλλη μεριά ..να τα παρατήσω όλα και να φύγω (δουλειά, υποχρεώσεις κλπ) να πάω εκεί όπου βρισκόταν».

Στον έρωτα τα δίνεις όλα;

«Στον έρωτα η τα δίνεις όλα η τίποτα! ''Ψηφίζω'' όλα ... αλλά κάποιες φορές καλό είναι να κρατάς κάτι και για σένα, εξαρτάται βέβαια από το ποιον έχεις απέναντι σου και τι έχεις περάσει σε προηγούμενες σχέσεις, αυτό καθορίζει πολλές φορές αν θα τα δώσεις όλα…και κυρίως σε συγκρατεί».

Οι στίχοι έχουν την δύναμη να αποτυπώσουν έναν μεγάλο έρωτα;
«Ένας μεγάλος έρωτας δεν μπορεί να  αποτυπωθεί εξ' ολοκλήρου μέσα από στίχους. Μπορείς να μεταφέρεις κάποιες σκέψεις και συναισθήματα αλλά όχι το πώς ακριβώς αισθάνεσαι ...Κάποια συναισθήματα δεν μπορείς να τα εκφράσεις και να τα αποτυπώσεις ακριβώς σε ένα χαρτί»

Για ποιους θα ήθελες να γράψεις τραγούδια;

«Θα ήθελα να γράψω για γνωστούς μεγάλους καλλιτέχνες του μουσικού χώρου...έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου... κάντε λίγο υπομονή καινούριες συνεργασίες είναι καθ' οδόν»!

Θα έγραφες ποτέ για κάποιον που δεν εκτιμάς;

«Εξαρτάται, βασικό κριτήριο για να δώσω στίχο σε κάποιον είναι η φωνή, οπότε αν έχει καλή φωνή γιατί όχι ; Δεν μπερδεύω τα επαγγελματικά με ο,τιδήποτε άλλο».

Αν θα μπορούσες τον κόσμο να άλλαζες τι θα έκανες;

«Αυτά που θα άλλαζα είναι να είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους χωρίς καμία εξαίρεση και επιπλέον όλοι έχουν δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή δίχως φτώχεια, πείνα, δυστυχία και αρρώστιες. Όλοι είναι άξιοι της υγείας, της αγάπης, της χαράς και της ίσης αντιμετώπισης».

5 σχόλια:

  1. Πολύ φρέσκια και ευχάριστη συνέντευξη. Χαίρομαι που υπάρχουν νέοι άνθρωποι με θετική σκέψη, ελπίδα και ενέργεια για καλύτερη ζωή! Ας είμαστε ανοιχτοί και ας δίνουμε πολλές ευκαιρίες σε τέτοιους ανθρώπους και ας τους διαχωρίζουμε. Είναι το μέλλον της χώρας μας και όχι μόνο. Εύχομαι συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία συνέντευξη και πολύ ωραία κοπέλα η Δούρου!!. Καίρος να μπει νέο αίμα στην μουσική βιομηχανία. Εύχομαι καλή αρχή και να πετύχει όσα ονειρευεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια,εύχομαι επιτυχία και πρόοδο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή